Интервю с Henrik Klingenberg и Pasi Kauppine ...

Интервю с Henrik Klingenberg и Pasi Kauppinen (SONATA ARCTICA)

Тази година българските фенове на SONATA ARCTICA трябва да са доволни. Групата вече беше веднъж у нас на фестивала „Varna Rock 2019”. Издаде нов албум с труднопроизносимото заглавие „Talviyö” и им предстои втори концерт в България. Този път в София. На фестивала през август на варненския плаж на няколко въпроса отговориха клавиристът и басистът на бандата Henrik Klingenberg и Pasi Kauppinen.

Интервюто с Henrik Klingenberg и Pasi Kauppinen (SONATA ARCTICA) е излъчено в „От другата страна” по Радио Варна на 18.11.2019 година.


От другата страна - Здравейте, как беше създаден новия албум на SONATA ARCTICA „Talviyö”?

Henrik Klingenberg - Първо чухме демотата, които вокалистът ни Tony Kakko беше създал. Това стана миналото лято. През есента влязохме в студиото и започнахме работа по песните. Работихме заедно по аранжиментите. Направихме записите. Трябваха ни шест седмици за това.

Pasi Kauppinen - Мисля, че бяхме осем седмици в студиото, за да запишем основата на композициите. Една седмица минаваше в репетиции, следващата в записи. И процесът се повтаряше, докато не завършихме всичко.

Henrik Klingenberg - След като записахме всичко, Tony направи вокалите в началото на тази година. След което миксирахме албума с Mikko Tegelman през май. Така че всичко беше готово в началото на лятото.

От другата страна - Защо името на албума е на финландски, а песните са на английски?

Henrik Klingenberg - Търсихме заглавие за албума. Tony имаше няколко идеи, които някак си не стояха добре, след което предложи „Talviyö” или „Winter Night” на английски. На нас ни хареса. И защо не. То е като заглавието на албума „Unia”.

От другата страна - Как се приемате подобно заглавие на финландски?

Henrik Klingenberg - Заглавието се връзва много добре с музиката и с обложката на албума така, както тя е създадена. Смятам, че „Talviyö” е добро име за диска. Също така, както Pasi отбеляза, „Unia” от 2007 е също на финландски. Т.е. вече сме го правили преди и решихме да изберем отново заглавие, което се произнася по-трудно. Може би след десет години, отново ще изберем финландска дума за име на наш албум, за да направим нещата по-интересни.

От другата страна - Мислили ли сте да запишете цял албум на финландски, много банди го правят на родния си език?

Henrik Klingenberg - Никога не сме обсъждали този вариант. Една песен, може и да ни се получи, но цял албум…

От другата страна - SABATON имат албум и на шведски, и на английски?

Henrik Klingenberg - Знаем. Но финландският е много различен от английския. Това означава, че трябва да пренапишем мелодиите, за да могат да съвпаднат с думите. Шведският и английският в някаква степен се припокриват. Аз говоря и шведски, и структурата на двата езика е близка. За това и на SABATON не им се наложи да променят много песните. Ако ние запишем нашите на финландски, ще трябва да променим доста неща. Проблемът няма да е голям за нас, но за вокалистът ни Tony ще е от значение.

От другата страна - Десет албума по-късно къде се крие предизвикателството в създаването на музика днес за SONATA ARCTICA?

Henrik Klingenberg - Вдъхновението е едно от нещата, които винаги сме имали и живее в нас. Когато като тийнейджъри започнахме да свирим рок, бяхме повлияни от много неща. След което тези влияния останаха в нас. Ние си ги носим през цялото време. Смятам, че нямаме кой знае какви нови влияния. Нещата изглеждат така – някой някъде запалва искрата, тя продължава да гори и онова, което се опитваме да направим днес със SONATA ARCTICA – тя да е най-доброто на което сме способни и групата всъщност да е най-добрата версия на нас самите. Това е предизвикателството пред нас днес. С всеки албум сме усещали успеха и когато създадем следващия, винаги сме смятали, че се е получил по-добър от останалите.

Pasi Kauppinen - Един музикант не се нуждае от предизвикателство, за да създава музика. Музиката живее в него и единственото, което той трябва да направи, е да й даде път навън. Той няма възможност да я задържи в себе си, защото тя не може да чака.

От другата страна - Най-лошата идея, която някога сте реализирали?

Henrik Klingenberg - Понякога си позволяваме избори, които не ни се отплащат по най-добрия начин. Като например при избора ни на бонус песни. Когато създадохме „The Days of Grays” записахме и една песен, която се казва „In The Dark”. Тя всъщност е много добра композиция, но ние решихме да я включим като бонус за едно от американските издания на диска. А сега вярваме, че трябваше да бъде в албума. Това са част от грешките, които понякога допускаме. Също така всеки път, когато избираме сингъл към предстоящ диск, винаги имаме съмнения, дали не трябва да е друга песен. Този процес е наистина много труден. Т.е., ако търсиш грешки при нас, можеш да ги откриеш при избора на песните…

От другата страна - Това ли е най-трудната част да си в група като SONATA ARCTICA?

Henrik Klingenberg - Определено. За последния албум говорихме с мениджърите и звукозаписната ни компания те да изберат синглите. Друг път това е било наша работа, но сега решихме да се допитаме до другите, за да ни помогнат донякъде в избора.

От другата страна – В такъв случай имате ли ментори?

Henrik Klingenberg - Бих посочил мениджъра ни и неговия колега. Те са мениджъри и на NIGHWISH. Имат наистина много добри идеи по темите за които говорим. Също така и много други хора, с които работим и които са в бизнеса много по-дълго от нас. Така че има няколко души на които вярваме и които ни дават добри съвети.

Приятелски връзки:
Дизайн и разработка Николай Борисов