Интервю с Max Cavalera (SOULFLY, екс-SEPULTU ...

Интервю с Max Cavalera (SOULFLY, екс-SEPULTURA)

Поредното интервю с Max Cavalera, който никога не е бил скучен събеседник и винаги има какво да каже, и разкаже. Този път благодаря на Албена Цолова – Бета и Васко Катинчаров, че съдействаха. Въпросите са на Бета. Васко обработи звука. За Max Cavalera е излишно да се сипят суперлативи. Всеки, който някога се е забърквал с екстремната сцена, има какво да каже за него. Другите – слушаме.

Интервюто с Max Cavalera (SOULFLY, екс-SEPULTURA) е излъчено в „От другата страна” по Радио Варна на 01.07.2019 година.


От другата страна - Привет, Max, как гледаш на турнетата след толкова много години по пътя?

Max Cavalera - Последното турне мога да го определя почти като любимото ми за всички времена, защото в него присъстват всички елементи, които правят SOULFLY онова, което са. В сета присъстват много от грууви песните от ранните албуми, много бързи композиции от последните издания като „Dark Ages” и „Archangel”, имаме фламенко китари и композиции като „Mars”, имаме трайбъл ударни в „Tribe”, инструмент като беримбау, пълни сме с всичко. Това е съвършенния сет за SOULFLY. С него отбелязваме и 20-годишнината на групата.

От другата страна - Безопасно ли е шоуто на SOULFLY - примерно, ако някой си доведе дъщерята?

Max Cavalera - Разбира се. Мисля, че няма да има проблеми. Още повече, че на нашите концерти има и малки деца. Много обичам понякога да ги поканя на сцената, за да свирят на ударни с мен или в края, за да пеем заедно. Също така се радваме, когато виждаме момичета в публиката, защото смятам, че понякога метълът погрешно се възприема за мъжка територия. Не е правилно да се мисли така. Той не е предназначен само за мъже. Много момичета харесват стила и те би трябвало да идват на концертите, и да се забавляват. Щастлив съм, когато виждам девойки на предните редове или някъде в залата, където се наслаждават на изпълнението ни. Дори понякога влизат и в съркъл пита, където доказват, че са по-корави от момчетата.

От другата страна - Преди 25 години на едно турне със SEPULTURA минахте през Будапеща и от сцената ти показа на публиката твоя новороден син Zyon. 25 години по-късно той е част от групата…

Max Cavalera - Много, много съм щастлив. Раждането на Zyon е много специално събитие в моя живот. Дори използвахме звука от биенето на сърчицето му като интро за албума на SEPULTURA „Chaos A.D.” Много съм горд с този факт. По-големият ми син Igor също е много добър музикант. Zyon се е учил от всички досегашни барабанисти на SOULFLY. Сядал зад всеки сет. Все едно е получавал частни уроци по време на турнетата. И ето, че днес е страхотен барабанист. Той не е в групата само защото е мой син. Това е погрешно схващане. Групата е един вид семеен бизнес, но ако той не беше достатъчно добър, нямаше да е зад барабаните в SOULFLY. Нямаше да го поканя, защото в бандата има стандарт за музика, който трябва да поддържаме. Zyon не само го достига, но и го надминава, защото наистина е много добър. В същото време е млад и гладен за музика, което много ми харесва в него. Музиката е в кръвта му. А на мен ми е по-лесно, когато семейството ми участва в групата, по-лесно се разбираме. Понякога обаче е трудно да сме на една вълна. Той, обаче, е твърдоглав и не иска да свири някои определени песни, за които аз настоявам. В такива моменти проявявам твърдост. Но в повечето случаи положението е много добро. Zyon е отличен барабанист, много мощ и енергия има в свиренето му. И на всеки концерт дава 100 процента от себе си, което е всичко, което мога да искам от един музикант.

От другата страна - Връщаме се на семейния бизнес, но от положителната страна - през 2017 направи със SOULFLY едниствения албум на NAILBOMB „Point Blank” и в изпълненията участва другия ти син Igor Cavalera Jr… Така кръгът от енергия и талант е пълен…

Max Cavalera - Турнето беше невероятно и се надявам, да успея да го направя и в Европа. Албумът е вечен, „Point Blank” е невероятно издание и смятам, че начинът, по който го представихме, си струваше. Беше изпълнен от SOULFLY с Igor, който пееше и семплираше. Беше фантастично преживяване. Много хора ни харесаха и се надявам, да успея да го представя и в Европа. Иначе аз като баща съм щастлив да съм на сцената с двама от синовете ми, да свирим заедно. Мечтите се сбъдват…

От другата страна - Едва ли си мечтал точно за това…

Max Cavalera - Надявах се, но такъв е животът. Можеш ли да повярваш, че наистина ще стане? Е стана и съм благословен за това.

От другата страна - Как виждаш бекстейджа днес, сравнен с миналото? Преди беше доста бомбастично зад сцената… Т.е. не само музикалния бизнес се е променил през годините. А и атмосферата в бекстейджа. Преди се търсеха алкохол и мацки, а сега паролата за интернета…

Max Cavalera - Светът като цяло е различен днес. И двата варианта ми харесват. В миналото беше забавно с пиенето и всички простотии, които сме правили. Нямам проблем с тях, но в един момент трябваше да си задам въпроса какво точно се опитвам да направя с живота ми – да го пропилея или да постигна нещо значимо. Спрях се на втория вариант, защото исках животът ми да има смисъл. Оказа се много важно за мен, че започнах да се грижа за себе си. А това добави още малко години към живота ми, което ми позволява още малко да продължавам да издавам музика. Интернетът обаче е извън контрол. Имам предвид, че аз мога да живея без безжични технологии, не съм толкова вманиачен. Не ми е необходим. Дори нямам телефон. Щастлив съм, че не притежавам. Виждам останалите, как не могат да се откъснат от екрана. Това не е моя начин. Аз съм олдскул, обичам да разговарям с хората. Полудявам, когато видя някой, който не спира да си бърника из телефона. Това са пълни простотии, глупаво е.

От другата страна - Когато съвпадне футболен мач на Бразилия и концерт на SOULFLY, как се оправяш?

Max Cavalera - О, обичам футбола, но моята страст е метълът. Така че футболът може да си стои на втори план. Обичам да гледам мачове и ако имам възможност, го правя, следя турнирите и им се радвам, но метълът е това, което обичам и той печели пред футбола.

От другата страна - Знам, че където и да отидеш получаваш като подарък фланелка на националния отбор на страната…

Max Cavalera - Да, така е. Почти навсякъде, където отидем. Дори имам и на българския национален отбор, която ми подариха преди няколко години. Надявам се да имам и други. Не се случва често, но сме го включили в изискванията ни. Хубаво е и говори за нашето отношение към страната, в която свирим. Обличам фланелката в края на сета. В много отношения при мен метълът и футболът са свързани, но музиката е на първо място. Когато има мач, гледам каквото мога от него, когато дойде време за концерта, излизам на сцената, свършвам си работата и след това ще разбера, кой е спечелил. Ако играе Бразилия и отпадне, нямам проблем с това. Не съм чак толкова фанатичен по отношение на футбола.

От другата страна - Всички сме започнали да слушаме хеви метъл като деца, но винаги е имало един специален човек, който ни е въвел в музиката. Кой е твоят?

Max Cavalera - Имахме много приятели в Бразилия. С по-старите ни започнахме онова, което тогава наричахме „Метъл сцената на Бело Оризонте”. Все още поддържам връзка с тези стари другари. Виждаме се, когато се прибера в Бразилия. Срещите са страхотни. Но човекът, който е отговорен аз и брат ми Igor да прослушаме рокендрол, е един наш братовчед, който ни заведе да гледаме QUEEN, когато имаха концерт в Бразилия. Защото преди QUEEN, не харесвахме въобще рока. Но обичахме футбола. Всичко се промени след като гледахме QUEEN. Влюбихме се в рокедндрола и станахме рокаджии. Този братовчед се казва Sergio, добър семеен приятел е, жив е. Когато ни предложи да ни заведе на концерта на QUEEN, не знаехме какво да очакваме. По онова време харесвахме единствено футбола. А гледахме QUEEN на същия стадион, на който ходехме да гледаме мачове. Усетихме страхотна енергия. На следващия ден след концерта с Igor отидохме до магазина и си купихме „Live Killers” на QUEEN и „Alive” на KISS на касетки. И се превърнахме във фенове на рока.

От другата страна - Кога отново ще направите турне с CAVALERA CONSPIRACY и албумите на SEPULTURA „Beneath the Remains” и „Arise”?

Max Cavalera - Ще опитаме. Идеята отново е на съпругата ми Gloria. Тя предложи да направим NAILBOMB и „Roots”-турнето. Сега изпълнението на двата албума на SEPULTURA е супер, защото те са отражение на един много специален период от живота ни. „Beneath the Remains” и „Arise” са много специални. Правейки най-доброто от тези два записа, сместа е още по-експлозивна, отколкото да изпълняваме само единия или другия. Всъщност идеята е много оригинална, защото повече банди изпълняват само един албум, а ние комбинираме два с най-доброто от тях. Надявам се, че ще продължим с тези концерти. Новият SOULFLY излезе през септември миналата година и искам да го подкрепя с много турнета. Оставили сме „Beneath the Remains” и „Arise” на страна, но ще ги направим както за феновете, така и за нас, защото ние още обичаме стария материал. Също така искаме да се върнем към добрите стари времена и да покажем на хората, че тези два албума продължават да звучат и днес здраво. Смятам, че е много важно да помним миналото, за да вървим към бъдещето.

От другата страна - Една блиц игра – казвам дума, а ти казваш първото, което ти дойде на ума – започвам – Метъл?

Max Cavalera - Живот!

От другата страна - Бразилия?

Max Cavalera - Борба!

От другата страна - Любов?

Max Cavalera - Щастие!

От другата страна - Омраза?

Max Cavalera - Може да е сила!

От другата страна - Сепултура?

Max Cavalera - Легенда!

От другата страна - България?

Max Cavalera - Лудост!

Приятелски връзки:
Дизайн и разработка Николай Борисов