Интервю с Ben Wells (BLACK STONE CHERRY) ...

Интервю с Ben Wells (BLACK STONE CHERRY)

BLACK STONE CHERRY са създадени през 2001 година в САЩ. Сега, интересното е – те съвременна група ли са или не са… Ако това е без значение за меломаните, бандата ще свири на 10 юли за първи път в София по покана „BGTSC”. Интервюто с китариста на BLACK STONE CHERRY Ben Wells стана в последния момент и продължи точно десет минути.

Интервюто с Ben Wells (BLACK STONE CHERRY) е излъчено в „От другата страна” на 8.07.2019 година.


От другата страна – Привет, Ben, как започна турнето?

Ben Wells - Всъщност първата ни вечер беше преди пен дни в Италия. Иначе американското премина много добре. Имахме страхотни концерти. Надявам се и европейското да бъде също толкова добро.

От другата страна - Има ли някаква разлика между турне в Европа и в САЩ ?

Ben Wells - Знаеш ли, нашите фенове, без значение откъде са – Италия, Великобритания, Германия, САЩ, навсякъде са много отдадени и харесват нашата музика. Това е общото между тях, независимо че са от различни краища на света. Хората, които идват да ни гледат, са големи почитатели на музиката като цяло. А ние наистина оценяваме това. Извън разликите между хората в различните страни, като основната са езиците, на които говорят, за нас е чест, че имаме такива фенове, които споделят една обща страст навсякъде по света.

От другата страна - Какви песни ще свирите на това турне?

Ben Wells - Все още свирим неща от последния ни албум „Family Tree” от 2018. Опитваме се да сме разнообразни, всяка вечер променяме сета. Свирим и някой друг кавър, свирим и наши неща, които от много време не сме правили на живо. Искаме всяка вечер да предлагаме различна програма, която да се получава спонтанно.

От другата страна - В миналото групите издаваха албум и след това тръгваха на турне. Сега обаче турнетата са доста повече…

Ben Wells - Това е специфично за рок бандите. Защото само така могат да изкарат някакви пари. Те трябва да са постоянно на път. Продажбите на албуми са много паднали. Единственият начин да оцелеем е да сме на турне. А и ние обичаме да свирим на живо без значение пред колко хора. Някои групи не обичат да правят турнета. Ние обичаме да сме заедно и да споделяме музиката. Това преживяване всяка нощ е невероятно.

От другата страна - Групата Ви е създадена през 2001 година. На какво се дължи успеха Ви в момента?

Ben Wells - Ние сме като семейство и сме приятели отпреди да формираме групата. Надяваме се да запазим това положение, възможно най-дълго. Всички в бандата – от нас самите, до екипа, сме като едно семейство. Това ни държи заедно, кара ни да се чувстваме свежи и ни кара да се уважаваме един друг. Това са причините да продължаваме да правим онова, което правим. За затова и още свирим. Уважението един към друг е водещо!

От другата страна - Бизнеса идва след приятелството?

Ben Wells - Да, точно така.

От другата страна - Какво не сте постигнали още?

Ben Wells - Има много неща, които искаме да постигнем, има много места, на които още не сме свирили, а преди дори и не сме си помисляли, че можем да ги посетим. Щастливи сме, че сме направили невероятни концерти и сме излизали на една сцена с нашите музикални герои. Това е невероятно! Но все още има много неща, които още не сме направили. Имаме цели, които искаме да постигнем, освен разбира се да продължаваме да свирим, докато феновете искат да ни гледат.

От другата страна - Албумите Ви се продават много добре в Англия. Каква е разликата между първите Ви три издания и последните три?

Ben Wells - С всеки албум винаги се стремим да сме различни и свежи, да не свирим едно и също. Винаги се опитваме да не се повтаряме. Последният ни диск „Family Tree” е дълбоко завръщане в корените на южняшкия блус. Престанахме да издаваме комерсиални албуми преди два записа, защото това не сме ние, не е типично за нас. Не искаме да създаваме песни само, за да постигнем определен успех. Или да издаваме нещо, което преди вече сме правили. Искаме да композираме музиката, която мечтаем и с която имаме какво да кажем. С развитието на албумите ни, това е и посоката, в която ще вървим.

От другата страна - Това ли ще е звукът след „Family Tree”?

Ben Wells – Да!

От другата страна - Как всъщност създавате една песен ?

Ben Wells - В 95% от случаите първо идва музиката, а после - текста. Първо създаваме четири-пет музикално оформени композиции и едва след това пристъпваме към думите. Така работим от самото начало, защото ние сме повече банда, насочена към музиката. Вземаме риф и мелодия и след това изграждаме песента, даваме й заглавие и решаваме какво послание ще носи.

От другата страна - Коя е любимата Ви песен за свирене на живо?

Ben Wells - Труден въпрос. Всъщност новите парчета, защото са все още свежи, след което идват композиции като "Me and Mary Jane", "White Trash Millionaire" или "Blame It on the Boom Boom". Тези са фаворити на публиката. Новото ни парче "My Last Breath" също се приема добре. Песента е по-различна от останалите, които споменах, докосва хората по различен начин и ни доставя огромно удоволствие да я изпълняваме на живо. Но всяка вечер ни харесва да свирим различни песни. Дори може да съм много отегчен да свиря постоянно някоя композициия, но представена пред различна публика, тя придобива нов смисъл.

От другата страна - Коя е песента, която най-добре описва начина Ви на работа?

Ben Wells - Не знам дали имаме подобни композиции. Повечето от песните ни са основно забавни парти парчета, околкото лични. Но всяка една композиция говори за начина ни на работа, защото сме ги записвали заедно.

От другата страна - Има ли разлика между хардрок звука сега и преди?

Ben Wells - Ние сме основно вдъхновени от музиката на 70-те, че дори и от артистите преди това. Смятам, че при музикалните стилове има цикличност. Страхотно е да виждам, как нашият звук отново излиза на мода и хората го преоткриват. Особено младата публика. Хората отново започват да харесват хард рока.

От другата страна - Върхове и спадове в кариерата Ви?

Ben Wells - Върхът е, че още свирим и продължаваме да го правим всеки ден. Това буквално е един от най-хубавите моменти в кариерата ни. Също така, че сме имали възможност да сме хедлайнъри на страхотни фестивали – във Великобритания, например, че сме имали възможността да свирим пред хиляди хора миналата година на фестивала „Download”. Да бъдем на турне с групи, на които сме фенове. Както всяка една банда и ние имаме лоши моменти. Музикалният бизнес е върхове и спадове. За нас най-важното е, че още сме заедно и правим всичко заедно. Ако някой има проблеми, всички заедно ги преживяваме и преминаваме през тях.

От другата страна – Най-странното място на което сте свирили?

Ben Wells - Трудно е да отговоря. В пещера на 106 метра под земята. Това стана в началото на тази година. За първи път ми се случи да свиря в пещера. Също така преди дни свирихме на корабче в Будапеща. Интересни преживявания, които правят местата, на които сме били, уникални.

От другата страна – Най-откаченото нещо, което Ви се е случвало на пътя?

Ben Wells - Наистина не знам. Ние като цяло сме много спокойни хора и избягваме да се забъркваме в откачени неща.

От другата страна - Как се забавлявате в тур буса тогава?

Ben Wells - Стоим заедно, слушайки музика, гледаме филми, пийваме, говорим си за разни неща, смеем се, докато не ни се доспи.

Ben Wells - Каква е музиката?

Ben Wells - Всякаква - блус, R&B, кънтри, реге, рок.....

От другата страна – Най-запомнящият се фенски подарък, който сте получавали?

Ben Wells - Препарирана гърмяща змия, което беше страхотно. Това е най-необичайния подарък, който фен ни е подарявал някога. Беше преди доста време – препарирана гърмяща змия.

От другата страна – Най-смешното нещо, което си преживявал?

Ben Wells - Сами по себе си ние сме доста смешни хора, така че преживяваме себе си всеки ден, което е забавното.

От другата страна – Най-трудното нещо, при писането на музика днес?

Ben Wells - Да не прекаляваш и да не правиш музиката си прекалено сериозна. Защото все пак това е музика, а не операция.

От другата страна - Какво е нещото, което те е направило това, което си?

Ben Wells - Да реша, да стана музикант...

Приятелски връзки:
Дизайн и разработка Николай Борисов