Интервю с Christos Antoniou (SEPTICFLESH) ...

Интервю с Christos Antoniou (SEPTICFLESH)

SEPTICFLESH отдавна си извоюваха място в авангарда на симфоничния блек метъл. Зад името се крие не само музика, а концепция, която носи много дълбок смисъл. Разбира се, музикантите не повдигат завесата, за да може всеки сам да формира мнението си. Защото изкуството само по себе си на първо място е субективно възприятие. А музиката на SEPTICFLESH със сигурност може да се определи като изкуство. На 30 март по покана на „BGTSC” гърците отново ще разтворят дверите на фантазията и митологията пред българските фенове…

Интервюто с Christos Antoniou (SEPTICFLESH) е излъчено в „От другата страна” по Радио Варна на 25.03.2019 година.


От другата страна - Привет, Christos, какво ще представите пред българските фенове? Последният албум на SEPTICFLESH ислезе през 2017…

Christos Antoniou - Ще представим точно последния ни албум „Codex Omega”. Все още сетът ни е ориентиран към него. За това ще го промотираме и при Вас. Ще изпълняваме песни основно от него.

От другата страна - Издадохте един сборен албум веднага след „Codex Omega”. Ще се върнете ли толкова назад във времето и с концерта?

Christos Antoniou - В момента целта ни е друга и не смятаме да правим компилация от всичките ни албуми. Фокусирани сме върху втория период на SEPTICFLESH. Обаче никой не знае какво ще стане. Ако имаме време, със сигурност ще изпълним и нещо от далечното минало, но към момента плановете ни са други.

От другата страна - Случвало ли Ви се е да променяте песните в сетлиста по желание на феновете?

Christos Antoniou - Не, не е нещо, което си позволяваме. Разбира се, в момента сетът ни е оформен основно върху последния ни албум. Обаче всичко в крайна сметка зависи от настроението по време на концерта. Също така сетът донякъде зависи и от това, кои песни са подходящи за живи изпълнения. Основната ни цел винаги е била да изсвирим материал, който носи енергия на публиката. Но не променяме сетлиста в зависимост от страната, в която свирим. Не правим промени само защото свирим в България, САЩ или Гърция. Той остава еднакъв навсякъде.

От другата страна - Обръщаме поглед към групата, ти си от самото начало, как ти се струва нейното развитие?

Christos Antoniou - Ние сме банда от 90-те, но за да съм честен, като група започнахме през 2008. Преди това не бяхме активни, бяхме към малък лейбъл и никога не направихме и едно турне. За да се развиваш, трябва да правиш концерти. Единственото, което правехме тогава, е да издаваме албуми. След 2008 и излизането на „Communion”, и преминаването ни към „Season of Mist”, започнахме да усещаме еволюцията на групата. И ето ни днес, израснали, подписали с „Nuclear Blast”, правещи концерти със симфоничен оркестър в Мексико Сити. Смятам, че развитието ни е огромно, ако вземеш само годините, през които сме активна друга. А те са едва десет.

От другата страна - Обаче, ако се върнем към самото начало, догодина ще отбележите 30-годишнина?

Christos Antoniou - Така е, но групата не е съществувала по начина, който е подходящ за една група. В началото SPTICFLESH бяха студийна банда и нищо повече. Бяхме тотален ъндъграунд. Днес всичко е променено. Развитието ни е по-голямо, защото постоянно се стремим да вървим нагоре.

От другата страна - Имате ли планове за следващ албум?

Christos Antoniou - Започнахме дълго двумесечно турне. Определено имаме идеи за нов албум, но основно ще работим по него през лятото. Надявам се, че ще го издадем през 2020.

От другата страна - Ще продължите ли със звука от „Codex Omega”?

Christos Antoniou - Все още и ние самите не знаем, и не сме наясно. Ще видим какво ще се получи. Разбира се, ще бъде в стила на SEPTICFLESH, ще бъде с оркестър и ще се опитаме да дадем най-доброто от себе си, за да не повторим „Codex Omega”. Винаги се опитваме да създадем нещо свежо. Няма как обаче да променим идентичността си и да просвирим например джаз. Новият ни албум със сигурност ще бъде в стила на SEPTICFLESH.

От другата страна - Защо оркестърът се превърна в толкова важна част за музиката на SEPTICFLESH?

Christos Antoniou - Причината е, че аз правя оркестралните аранжименти. Учил съм класическа музика, композиция, оркестрации и това е едно от големите ни оръжия. Познаваме възможностите и динамичността на оркестъра. Не е необходимо да наемаме хора, като оркестратори, аранжьори, които да вършат тази работа. Цялата музика е резултат от „фабриката” SEPTICFLESH. И тук не говоря само за музиката, а и за визията. Така и сме поставили нещата – всичко да излиза от базата на групата без външни намеси.

От другата страна - Има ли някакви уловки, за да си артист?

Christos Antoniou - Не знам как да отговоря на този въпрос. Артистът се ражда артист. Ние сме родени артисти. Не знам какво всъщност трябва да правиш, за да се определиш като артист. Ние сме родени такива, каквито сме. Развиваме нашите артистичните заложби с помощта на креативността ни. Няма някаква голяма тайна. Гледаме много сериозно на нашето изкуство и това е нещото, което знаем как се прави по най-добрия начин.

От другата страна - След толкова години как виждаш развитието на гръцката екстремна сцена?

Christos Antoniou – Не бих казал, че съм удовлетворен. Това е така, защото цифрите никога не лъжат. Статистически, винаги, само две или три групи успяват да имат въздействаща роля извън Гърция. Изминали са близо 30 години и едва няколко банди са постигнали успех извън страната. Има добри практики, има добри банди, но времето ще покаже. Не е лесно, но ще видим. В момента фактите са си факти. И не казвам, че съм удовлетворен от резултата, че едва няколко банди от Гърция са прескочили границите.

От другата страна - Връщаме се на групата – има ли критика, която приемаш за много важна?

Christos Antoniou - Когато си артист и създаваш или изпълняваш нещо, което излиза извън собствения ти дом, трябва да се научиш как да приемаш и критиката на лейбълите, радиопредаванията, пресата. Най-важни са и откъдето артистите се хранят, ако мога така да се изразя, феновете. Ако те са доволни от албумите и ти като артист успяваш да привлечеш и нови почитатели, значи вършиш страхотна работа. Понякога журналистите допускат грешки. Има много примери от миналото за това как много класически албуми са били отхвърлени от пресата. Най-важното обаче е да достигнеш до феновете си и да печелиш нови. Със сигурност ние сме готови да приемем всяка критика, която ще направи групата по-добра. Учим се от отрицателните мнения. Винаги трябва да приемаш, да се учиш и да вървиш напред. Това е тайната, ако искаш продължителна кариера.

От другата страна - По-широкоскроени ли са феновете на рока и метъла?

Christos Antoniou - Разбира се. Те са с по-отворени съзнания, защото им се предоставят много неща, които са различни от популярната музика. Рок и метъл феновете получават по-добра визия, по-добра музика, по-добри текстове, които ги правят съпричастни на темите в тях, помагат им да се учат от чуждия опит и да подобряват своя. Всъщност феновете на рока, метъла, джаза изначало са по-широкоскроени. Защото им се предоставя качество. А високото качество е добро за всички. И го има не само в рока и метъла, но и в други стилове.

От другата страна - Предимствата и недостатъците да си в група с име като SEPTICFLESH?

Christos Antoniou - Името ни със сигурност не представя в пълнота музиката на бандата. Не сме много щастливи от този факт, но така стоят нещата. Вече не можем да променим нищо. Името подхожда на някоя грайнд кор група, но този стил няма нищо общо със SEPTICFLESH.

От другата страна - Защото тогава не го променихте?

Christos Antoniou - Защото никога не бяхме достатъчно смели, за да го направим. Приемаме нещата такива, каквито са и продължаваме напред с това име. В крайна сметка то не означава нищо. Важна е музиката. Разбира се за някои хора името ни не звучи много поетично. Обаче съм на мнение, че не трябва да съдиш за нещо само по него. А по съдържанието зад името.

От другата страна - И на края посланието ти към българските фенове…

Christos Antoniou - Нямаме търпение отново да излезем пред българските ни фенове. Последният ни концерт беше страхотен. И искаме да им благодарим за подкрепата през всички години. Убеден съм, че ще дадем всичко от себе си, за да останат доволни от концерта.

От другата страна - Всъщност какво е бъдещето на CHAOSTAR?

Christos Antoniou - В момента групата е замразена, защото съм много зает със SEPTICFLESH. Нямам никакво време за тях. Със сигурност ще има още албуми, но в момента съм изцяло концентриран върху SEPTICFLESH.

Приятелски връзки:
Дизайн и разработка Николай Борисов