Интервю с Alex Camargo (KRISIUN) ...

Интервю с Alex Camargo (KRISIUN)

Това интервю с вокалиста и басист на Интервю с KRISIUN Alex Camargo е от 2015 година, когато бразилците издадоха „Forged in Fury”. През 2018 се появи „Scourge of the Enthroned”, а само след 30 дни, на 30 март бандата отново ще направи концерт в България заедно с гръцките екстремисти SEPTICFLESH по покана на”BGTSC”. Добър повод да си припомним онова интервю с Alex Camargo от 2015 година.

Интервюто с Alex Camargo (KRISIUN) е излъчено в „От другата страна” по Радио Варна на 1.05.2015 година.


От другата страна - Привет, Alex. Как е положението при вас в Бразилия?

Alex Camargo - Засега нещата са много добре, очакват ни няколко концерта през уикенда. Бразилия ни е основен пазар, не се целим само в Европа или в Северна Америка. Имаме много концерти тук. Чувстваме се много добре. Не само в Бразилия. Навсякъде из Латинска Америка където свирим, нещата се получават много добре. Сцената става все по-силна. Така че се чувстваме добре.

От другата страна - Трудно ли е с всеки албум да печелите нови фенове?

Alex Camargo - Не е лесна задача. С всеки свой нов албум трябва да предлагаш нови и свежи идеи. Различни неща. Ние никога няма да спрем да бъдем бърза и брутална дет метъл група, но винаги е трудно да бъдем иновативни и да предлагаме интересни дискове. Днес има страшно много банди и албуми. Ние самите трябва да намерим начин да предлагаме свежи неща, трудно е, но това си е предизвикателство. Новият ни албум ни харесва много и се надявам и феновете да го оценят добре.

От другата страна - Между предишния албум "The Great Execution" и сегашния "Forged in Fury" има четири години пауза. Защо ?

Alex Camargo - "The Great Execution" беше посрещнат много добре. Имахме много турнета. Получихме различни предложения за неговото представяне. А това отнема време. Бяхме в Азия, Австралия, на различни места. "The Great Execution" е сам по себе си различен албум за нас. Той ни издигна на друго ниво. Това беше много успешен диск, който ни спечели много нови фенове. Затова и ни трябваше повече време за концерти, отколкото отделяхме за представянето на предишните ни издания. Което отложи следващия. "The Great Execution" се оказа много успешен албум.

От другата страна - Къде са разликите между новият албум и предишните?

Alex Camargo - Има някои разлики, особено при продукцията. С новия албум постигнахме по-естествен звук, по-обхватен. Песните са среднотемпови, с бавни части, но бруталността и скоростта не липсват. „Forged in Fury” не е средностатистически дет метъл албум. Ако все пак трябва да поставя етикет, KRISIUN си остават дет метъл банда, всичко в новият ни албум е дет метъл, но той излиза от рамките на стила. Ние сме метъл група, но ако трябва да се квалифицираме, дет метълът е правилното определение.

От другата страна - Erik Rutan от HATE ETERNAL е продуцент на "Forged in Fury". Защо решихте да работите с него?

Alex Camargo - С Erik сме приятели от дълго време и преди сме говорили той да продуцира нещо наше. Предишните ни албуми бяха записвани в Германия в едно и също студио, с един и същ продуцент и сме доволни от резултата, но искахме промяна, както и да опитаме нещо ново, да излезем от комфортната си зона, да опитаме да намерим ново звучене. Erik е дет метъл легенда, той е много голям музикант и продуцент. Твърдо беше решил да направи страхотна продукция. Така че и с лейбъла постигнахме съгласие той да ни е продуцент. Erik показа желание да работи с нас. Почувствахме, че е правилният човек, на правилното място. Работата ни с него беше чудесна.

От другата страна - Доколко Erik Rutan е отговорен за звученето на "Forged in Fury"?

Alex Camargo - Erik има огромно участие в звука на албума. Той ни познава, знае групата, той е дет метъл, знае какъв звук търсим и заслугата му е голяма. Самият той искаше по-естествен звук. Работи здраво и внимава за всеки детайл. Изисква много, но не е диктатор в студиото. Умее да вземе най-доброто от нас като изпълнители. Говорихме много, работихме здраво. И ролята му в новия ни албум е много важна.

От другата страна - Корицата е дело на Joe Petagno…

Alex Camargo - Търсихме артист, който да изработи корицата, а Joe прояви интерес, да я направи. А и преди е работил с нас и предложи няколко идеи. Познава групата. Пратихме му текстовете и той създаде тази обложка. Така корицата отговаря на концепцията на албум. Много тела и образи, които изразяват ярост около една централна мрачна фигура. Това за нас изразява идеята на заглавието на албума „Forged in Fury”.

От другата страна - Има ли връзка между песните и имате ли някаква реакция от страна на институции като официалната църква?

Alex Camargo - В последните няколко албума, текстовете ни засягат неща от човешката реалност. Може да ни определят като група, чиито текстове са само за омразата, но ние поставяме теми, които хората май се опитват да игнорират. Пътуваме по света и виждаме деградацията, настъпила в обществата от комбинацията религия-политика. Виждаме места, които са опустошени от великите сили. Виждаме държави срещу държави заради религия или политика. Не се опитваме да сме негативни. Опитваме се да разкрием скритата истина. Омразата в отношенията между страните, расите. Музиката ни е брутална и такова е и посланието ни. Но както казах, опитваме се да сме реалисти. Вълнува ни какво се случва по света, какво се опитват да заметат силните на деня. Пишем за развитието на света, за войните, конфликтите, за убийствата, за хората, които деградират заради глада и изоставането. Всичко това е резултат от комбинацията между алчността, религията и политиката. В голяма степен те са причината за нещастието по света. Очите ни са отворени. В Южна Америка много силно се усеща тяхното вредно влияние. Не искаме да звучим като банда, на която й е писнало от всичко, но искаме да покажем скритата истина, нещата, които трябва да се видят. Опитваме се да покажем всичко онова, което мнозина се опитват да игнорират.

От другата страна - Смяташ ли че музиката помага на хората да се справят с ежедневието?

Alex Camargo - Определено. Съгласен съм. Музиката е израз на свободата на словото, свобода на гледната точка. Така изразявам себе си и намирам подобни на мен. Успявам да се идентифицирам с хора със същия характер като мен, с които мислим по един и същ начин. Всеки вид изкуство е начин да изразиш чувствата си и мислите си, да покажеш различни неща. Така че съм съгласен с теб. Музиката определено е добра платформа да изразиш чувства и мисли.

От другата страна - Смяташ ли, че хората схващат идеите ти?

Alex Camargo - Предполагам че да. Не ни пука какво мислят останалите за нас. Ние изразяваме себе си и не чакаме разрешение от някой, за да го правим. Казваме това което искаме. Феновете четат текстовете ни и слушат музиката ни. За нас лириките са много важни. Когато слушам някоя друга група, текстовете им ме интересуват много.

От другата страна - Гледната Ви точка ли е вдъхновение за текстовете или обратното?

Alex Camargo - И двете - понякога пишем музиката и аз измислям текст, подходящ за инструментала. Всеки има някаква идея и я предлага. Понякога идеи могат да дойдат от филм, книга или просто някаква случка. Всичко може да бъде извор на вдъхновение.

От другата страна - В групата сте трима братя. Лесно ли е да сте в една банда?

Alex Camargo - Ние сме братя и си имаме доверие, и се подкрепяме. Като деца бяхме неразделни. Все още сме семейство. Спорим за музика, но тъй като сме братя, успяваме да се разберем. Много банди се разпадат заради егото на музикантите в тях. Ние обсъждаме проблема и не се сърдим един на друг. Трябва да сме професионалисти в това, което правим. Знаем, че можем да си имаме доверие.

От другата страна - Какво е мнението ти за SEPULTURA? Преди братята Cavalera бяха много скарани, а сега са в една банда. SEPULTURA същата важна група ли е за метъл сцената днес, както преди?

Alex Camargo - SEPULTURA са легендарна банда и голямо вдъхновение за нас относно това как трябва да се правят нещата като бизнес и като музика. Обаче се разпаднаха и нещата станаха грозни. Братята Cavalera създадоха много чудесни неща, които после захвърлиха. Тогава също ни послужиха за пример, но вече какво не трябва да правим. Ако имам проблем с някой от моите братя, ще говоря лично с него, а няма да го плюя чрез медиите. Радвам се, че те са отново заедно тъй като и двамата са страхотни музиканти. Според мен обаче я няма старата магия. С Andreas Kisser от SEPULTURA сме приятели, той е един от най-добрите китаристи в света, но музиката на SEPULTURA просто вече не е същата. Като фен съм разочарован, че те все още не се понасят. Имам огромно уважение към творчеството им, за мен SEPULTURA са на едно ниво с METALLICA и SLAYER, но нещо се случи и нещата не са както преди.

От другата страна - Сравнявал ли си някога KRISIUN със SEPULTURA?

Alex Camargo - Никога не бих го направил. Не знам дали някога бихме имали тяхната популярност. И не мисля, че някога ще има южноамериканска група, която да бъде толкова популярна, колкото SEPULTURA. Всички метъл фенове в Бразилия трябва да се гордеят с тях. Ние имаме лейбъл, правим турнета, записваме албуми и се развиваме като банда. Но сега нещата са много различни в Интернет ерата. В началото SEPULTURA бяха много големи, никой не можеше да спре възхода им ,известни бяха колкото SLAYER. Ние обаче не бихме променили начина си на свирене заради някаква по-голяма популярност. Винаги ще правим нещата така, както ни харесва. В началото мечтаехме за фестивали и турнета, но сега сме реалисти. Ще свирим докато имаме желанието за това.

От другата страна - Името на групата e свързано с новелата на Артър Кларк "The Sentinel"…

Alex Camargo - Взехме го от една книга за луната. Това е името на най-дълбокия кратер там. KRISIUN от латински се превежда като море или бездна от зло.

От другата страна - Стигнахте ли до дъното на тази бездна?

Alex Camargo - Групата е номер едно за нас. Всичко друго е поставено на втори план. Честни сме с феновете си и даваме всичко от себе си за бандата. Не е лесно да преживяваш от музика като нашата, но ще свирим, докато искаме и можем. Вярвам, че ако си верен на принципите си, ще постигнеш всичко.

От другата страна - Във „Forged in Fury” имате песен "Dogma of Submission" - има ли някакви догми в KRISIUN?

Alex Camargo - Не бих следвал обществените правила. Те са догма. Хората стоят затворени в своите комфортни зони и така са в подчинена позиция. Всички трябва да спим, да ядем, да печелим пари, за да оцелеем и това ни прави роби на обществото. Старая се да правя нещата по моя начин. Когато започнахме да свирим с групата, хората ни казваха, че сме луди и няма да стигнем далеч. Ето това е догмата на обществото. Трябва да се опитваш, да оцеляваш. Собственото ни семейство ни караше да спрем, да се занимаваме с бандата. Но ние решихме да правим това, което ни харесва.

От другата страна - Днес семейството Ви гордее ли се с Вас?

Alex Camargo - Да, сега да, но в началото някои наши далечни роднини смятаха, че сме напълно откачени. Днес същите тези хора ни хвалят. Покойният ни баща и майка ни ни подкрепяха от самото начало. Но други роднини ни се подиграваха. Сега идват да ни се подмазват, но майната им. Майка ни е подкрепяла винаги.

От другата страна - Колко братя имаш всъщност?

Alex Camargo - В групата сме трима братя от един баща и една майка. Но баща ни има син от друга жена преди брака с майка ни, който ни е по-голям брат. След това баща ми се разведе с майка ми, ожени се за трети път и от този брак има пет деца, които са ни полубратя. Ние тримата в групата сме братя от едно семейство.

От другата страна - Харесваш ли футбол и какво мислиш за националния отбор на Бразилия?

Alex Camargo - Харесвам повече местната лига. Моят отбор стана шампион през 2006 година. Ходихме семейно на стадиона. Често правехме барбекю и слушахме мачовете по радиото. В Бразилия футболът е важен. Но колкото до националният отбор... Играчите са слаби, цари корупция. Вече го няма спортният дух. Вземат се не най-добрите играчи, а тези, които си платят. Бразилия все още има най-много световни купи, но трябва да има сериозни промени, за да няма трагични мачове като този срещу Германия. Националният отбор трябва да се върне към старата си форма.

От другата страна - Какво не си постигнал досега предвид, че групата съществува от 25 години?

Alex Camargo - Винаги има какво да се постигне. Все още не сме свирили на места като Китай например. Има и фестивали, на които не сме били. Но и да не стане, все едно. Когато една врата се затвори, се отваря друга. Не се страхуваме от провал. Ще свирим и ще ходим на турнета. Благодарни сме на хора като теб, като феновете ни, които ни дават поле за изява. Стремим се към целите си, но ако се провалим, приемаме го и продължаваме напред.

От другата страна - Най-голямата жертва на която си готов в името на музиката?

Alex Camargo - Пътуванията са много тежки, да свириш дет метъл е трудно. Трябва да си в отлична форма и да не се предаваш. Много групи се разпадат, защото не издържат на напрежението. Понякога се случва да сме 15 часа в самолет и след това да се озовем на непознато място. Следват 39 концерта за 40 дни. Понякога сме обект на подигравки и на неразбиране. Да си в дет метъл банда само по себе си е огромна саможертва. Подготвяме се старателно за всяко турне. Стараем се да не се замесваме с твърди наркотици и с групита, фокусирани сме върху музиката си, гордеем се с това, което правим и няма да се предадем. Докато я има страстта, ние ще свирим. Това че сме братя, че се подкрепяме, помага много, защото сме като едно цяло.

Приятелски връзки:
Дизайн и разработка Николай Борисов