Интервю със Snake (VOIVOD) ...

Интервю със Snake (VOIVOD)

„The Wake” e четиринадесетия албум на VOIVOD. Албум, който наистина е „завръщане към корените”. „The Wake” е и първия албум за басиста Rocky. Въобще от излизането му, дискът се приема много добре. Ревютата са положителни, реакциите на феновете също. Някои дори го определят като най-доброто издание на VOIVOD от „The Outer Limits”(1993). В крайна сметка, както отбелязва вокалистът Snake – „Нарисували сме картината и всеки има право на лични интерпретации.”

Интервюто със Snake (VOIVOD) е излъчено в „От другата страна” по Радио Варна на 17.12.2018 година.


От другата страна - Новият албум на VOIVOD се казва „The Wake”, кого искате да „събудите” с него?

Snake - Това е по-скоро вид последствие, все едно имаш лодка и диря след нея, когато лодката се движи във водата. Нещо като пушеците при изстрелването на космическите кораби на астронавтите. Точно така – това е „The Wake”. С него искаме да събудим всички. Човечеството има нужда от събуждане. Това е едната страна. Концепцията е изградена като история, която се развива в целия албум – какво би станало, ако човечеството открие, че не е само. Че има доказателства, че не е само. Че една революция би променила всичко. Би променила състоянието и значението на много неща. Историята в албума разкрива тези идеи и онова, което би станало. В песните обясняваме конфликтите, които биха възникнали. Как някои хора биха загубили вярата си, а други биха направили всичко, за да я защитават. Всеки би реагирал по различен начин. Всъщност изхождаме от историята и реакциите, когато преди векове човечеството осъзнава, че е не е център на Вселената. Тогава първите, които са го заявили, са били изгорени на клада. Вещици са били убивани, защото всяко ново откровение, е било смятано за ерес. Някои хора са го приемали, други – не са. Т.е. ако човечеството, открие, че не сме сами, със сигурност ще протекат същите процеси, както в миналото. Това е концепцията в албума.

От другата страна - Виждаш ли светлина в края на тунела за хората като остарели същества?

Snake - Песента „Obsolete Beings” е връзката между „Post Society” и новия ни албум. Тя е перфектната песен, която по някакъв начин обединява идеите в двете издания. „Obsolete Beings” е композиция, в която представяме нашето виждане за човечеството, което понякога напълно забравя как да живее, а се фокусира върху материалното и виртуалното, зяпа си в телефона, пропуска и не се наслаждава на моментите. Дори си мисля, че в един момент хората ще забравят как да си служат с ръцете и ще ги използват само, за да работят с телефоните си. Имам чувството, че живеем в нова реалност. Преди време бях на едно летище. Около мен имаше стотици пътници. Заклевам се, че можех спокойно да обиколя навсякъде и да открадна от всеки, каквото си поискам. Никой, заклевам се, никой нямаше да забележи нищо, защото всеки се беше вторачил в телефона си. Само ми мина през главата, че мога да си тръгна с някоя чанта или куфар и никой нямаше да забележи. Хората буквално са погълнати от телефоните си. Положението е по някакъв начин обезпокоително. Предполагам, че това е новата реалност, която в същото време е много плашеща.

От другата страна - Някакво решение?

Snake - Съмнявам се да има. Сериозно. Така функционират хората. Докато не се блъснат в стената, няма да повярват, че я има. Смятам, че ще е твърде късно, когато се осъзнаем. Ще бъде късно за околната среда, ще бъде късно да променим начина си на мислене. Ще бъде късно да подадем ръка. Много цивилизации са загинали заради неравенството между богати и бедни. Богатите стават все по-богати, а бедните – все по-бедни и се увеличават. Все по-малко хора забогатяват, а повече стават бедни, системата няма да издържи и ще се срине. Това е сигурно. Друг начин няма. Чисто физически това ще стане. Също така ресурсите не се използват балансирано. Просто в един момент системата ще спре да работи. Това не може да продължава вечно. Така ще се изправим пред конфликти и хаос. Смятам, че това ще стане съвсем скоро. Съвсем скоро бежанците отново ще поемат по пътищата, този път заради климатичните промени. Не само войните и икономическите обстоятелства принуждават хората да напуснат родните си места. Съвсем скоро ще се появят бежанци заради промените в околната среда заради климата. Ако войните продължават да се увеличават, хората, които живеят в тези райони, ще трябва да се махнат от там заради разрушенията. Това ще провокира още конфликти. Храната ще намалее. Годната за обитаване земя ще стане оскъдна. Така на повече хора ще им се наложи да живеят на по-малко територия. Ще настъпи хаос. Истинска бъркотия. Не съм убеден, че ще го видя с очите си, но човечеството стремглаво се е насочило в тази посока. Няма съмнение.

От другата страна - Нарисува много безнадеждна картина на бъдещето на света…

Snake - Точно така. Трудно е да се преглътне, но човечеството не желае да промени начина си на мислене и да започне с промяната от утре. Ако започнем да образоваме хората, да им покажем, че са тръгнали към самоунищожение, може би ще има изход от ситуацията. Може би всички ще могат да живеят по-добре. Обаче промяната на гледната точка ще отнеме много време. Ще коства много усилия хората да осъзнаят, че краят на човечеството е близо. Може би е вече твърде късно да обърнем посоката. Не знам…

От другата страна - Смяташ ли, че можете да промените нещо с последния албум на VOIVOD „The Wake”?

Snake - Ние сме артисти. Ние създаваме изкуство. Ще е страхотно, ако албумът доведе до някаква промяна. Ние искаме просто да отворим очите на хората, да осъзнаят положението, в което се намират. С „The Wake” искаме да накараме хората да разберат, че бъдещето не е никак розово, да осъзнаят какво би могло да стане, ако няма някаква промяна. Направили сме го обаче така, че всеки трябва да се замисли, да го реши сам за себе си. Не сме директни, искаме хората да мислят с главите си. Нарисували сме картината и всеки има право на лични интерпретации. Би било страхотно, ако хората осъзнаят някои неща за собствения си свят или ако променят нещо в себе си. Промяната в света може да настъпи с малки стъпки. Ако всеки внимава с какво се храни, ако яде по-малко месо, това ще е по-добрият вариант за околната среда. Не е необходимо да ставате вегетарианци. Просто да внимавате с какво се храните – яжте месо, но веднъж седмично да кажем. Малки промени, които постепенно ще изградят нов свят. Същото е и с използването на автомобилите. Не е едно и също да караш всеки ден или веднъж седмично. Винаги можеш да се качиш на колело например. Хората просто трябва да станат по-внимателни към нещата, които биха довели до дългосрочни промени.

От другата страна - Тогава къде е тънката червена линия между разрушението, страстта и съзиданието?

Snake - Вървим в същата посока. Когато създаваме нещо, то е заради страстта. Все още композираме музика, защото страстта е жива. В същото време живеем в свят, изпълнен с проблеми, свят, който не е честен към всеки. Самите ние се опитваме да лекуваме болката си с музика, опитваме се да разпространим послания или да извадим онова, което е в нас. Резултатът е музиката, но е трудно да се прогнозира как ще проработи тя. Всичко е въпрос на изразяване и себеизразяване. Музиката и изкуството могат да бъдат използвани по различни начини. Всеки артист може да се изрази по различен начин. За VOIVOD това е музиката. Чрез нея ние представяме нашия поглед върху света. Светът на VOIVOD. В креативността има бунт. Има и красота. Понякога не знаеш какво всъщност провокира тяхната поява. От какво са вдъхновени. Понякога може да създадеш чудовища. Никой не знае какво ще стане.

От другата страна - Биха ли могли артистите да са съвременните пророци?

Snake - Със сигурност. Винаги съм заставал зад това мнение. Но това зависи от начина по който се изразяваш, от това какъв си отвътре. Винаги е имало артисти, които са артисти заради някаква причина. Те имат цел, има кауза, за която се борят. Те са станали артисти, за да разказват истории, за да споделят истини по много начини – чрез визия или звук. От хората зависи дали искат да възприемат с очите или с ушите. Посланието може да се пренася от човек на човек, с помощта на картина, чрез музиката, може да е графит на стената. Важното е да има нещо за казване. Със сигурност за много артисти значението на изкуството е да разпространява послания.

От другата страна - Ти чувстваш ли се отговорен за съдържанието на текстовете на VOIVOD?

Snake - По някакъв начин – да! Със сигурност трябва да се внимава, какво се казва. Разбира се, че съм отговорен за текстовете, аз ги пиша, създавам ги по начин, който да предизвиква собствени интерпретации. Харесва ми да работя така. Аз например мога да отбележа, че определена стена е синя, докато ти можеш да кажеш, че тя е оцветена. Не е задължително подкрепяш моите твърдения. Но двете мнения обогатяват картината. Не обичам директните послания. Предпочитам хората, които четат текстовете, да формират собствено мнение и своя представа за онова, което искам да кажа. Така пиша. Искам слушателите да изградят своя история.

От другата страна - Своя история – но грешна или вярна?

Snake - Не смятам, е хората са много навътре в определени неща. Не сме група, която непременно трябва да провокира каквото и да било. Всичко всъщност зависи от това каква е концепцията за света в главата на всеки. Нещата могат да се приемат такива, каквито са, без да се търси по-дълбок смисъл. Не смятам обаче, че слушателите ни приемат всичко за чиста монета. Те са по-търсещи.

От другата страна - Мислиш ли, че днес лейбълите осъзнават, че за група като VOIVOD е необходимо пространство, за да вирее?

Snake - Да, днес звукозаписните компании са по-отворени към различни групи, техните концепции за развитие и ги подкрепят. Те са наясно, че в музикално отношение VOIVOD за различни, че групата винаги има какво да каже, че е твърде различна от останалите банди. Ние имаме свободата да правим онова, което искаме, но то трябва да бъде част от света на VOIVOD. Имаме последователи, които очакват от нас да се представяме по определен начин. Предполагам. Ние обаче винаги се опитваме да изненадваме с по нещо ново. Опитваме се да правим музиката интересна. Смятам, че звукозаписните компании, с които сме работили и работим, са наясно с този факт. Това е целта, когато се промотира група като VOIVOD – трябва да ни се предоставят широки възможности, за да се изразяваме в нашия свят. И те го правят. Така работим през цялата история на групата. Доволен съм, че имаме подобни възможности.

От другата страна - Попадна ми брой на списанието „Metal Force” от 1987. Преди повече от 30 години казваш: „Никога не съм виждал Сатаната, защо да пиша за него? Предпочитам да казвам, че се опитваме да прокараме мост между хардкора и техничното развитие на хеви метъла.” Още ли мислиш така?

Snake - Абсолютно. Онова, което съм казал преди 30 години, важи и днес. Тогава имаше много от т.нар. сатанински банди. Ние никога не сме подхващали тази тема. Също така тогава имаше много колаборации между метъла, хардкора и пънка. Като смятам, че трашът произлиза точно от смесването на тези стилове. По онова време всичко по някакъв начин избуя. Кросоувърът стана много популярен. Музикалните жанрове по принцип се развиха много. Все още съм на мнението, че кросоувърът е интересен, израства и се развива в различни посоки. За това и все още имам склонност да го харесвам, всъщност не е склонност – аз го харесвам. Все още обичам да изследвам посоките, в които вървят различни кросоувър музиканти.

От другата страна - Вярваш ли още, че музиката на VOIVOD продължава да е предизвикателство за слушателя?

Snake - Със сигурност. Смятам, че музиката ни трябва да се слуша повече от веднъж. В нея може да се открие много. С всяко прослушване картината се променя. Особено в последния ни албум „The Wake”, който е богат на всякакви неща. В песните и в отделните части сме събрали музика, която се изследва с многократни прослушвания, особено ако слушателят е по-повърхностен. Обаче веднъж, когато вникнеш в нея, което става и с феновете на VOIVOD, ако пристъпиш в идеята за начина, по който използваме китарите, което не е по възможностите на всяко ухо, ако веднъж го осъзнаеш и приемеш музиката на групата, ще се закачиш за нея и със сигурност ще ни оцениш още повече.

От другата страна - Прочетох много ревюта за новото издание на групата. Във всяко едно от тях се споменава, че „The Wake” е отличен албум и е завръщане към корените. Тогава можем ли да кажем, че в него живее духът на Piggy?

Snake - Определено. Смятам, че Piggy е все още с нас. Духът му е все още тук. Китаристът ни Chewy предложи повечето идеи. И когато оформяхме композициите, музиката се получи изцяло в духа на VOIVOD. В определен момент и период от време Piggy беше VOIVOD. Той е все още между нас – начинът, по който Chewy направи препродукцията, стилът му на свирене отразяват стила и работата на Piggy. Само да вметна, че днес, си отиде и бащата на Piggy. С въпроса си ме провокира да осъзная нещо и то е, че наистина духът на Piggy е още с нас. Той е в музиката на VOIVOD. В живота ни. Много ни липсва. Знаем, че е някъде около нас.

От другата страна - И накрая два по-забавни въпроса – кой е твоят най-рокендрол момент?

Snake - Рокендрол момент… Зависи какъв смисъл влагаш. Моментът може да е нещо велико или много лошо. Може да е турне, на което всеки концерт е разбиващ, да рокясваш всяка нощ, в клубове, на различни места, да си с феновете. Може да изисква много усилия, но в същото време е истинско. Просто да бъдем на път, да пътуваме, да попадаме на нови неща, да срещаме различни хора- това е много рокендрол за мен. Разбира се понякога стават хубави неща, друг път – лоши, но края на деня имаш една богата комбинация от емоции. Последния път в Европа се чувствахме смъртно уморени, защото бяхме на път седем седмици. В един момент се гледахме и се питахме, къде по дяволите се намираме. Бяхме недоспали. В един и същ момент искахме да се махнем, но бяхме щастливи. Уморени, но щастливи, защото сме осъществили мечтата в живота ни. Усещането е страхотно – да сме там някъде и всички да споделяме един и същ момент. Това е невероятно.

От другата страна - Ако имаше шанса да срещнеш 20-годишния Denis Bélanger, какъв съвет би му дал?

Snake - Щях да го посъветвам да се радва на живота, колкото може, да бъде истински, да бъде себе си, да уважава чуждото мнение. Да се наслаждава на всеки момент от живота, да не бъде пасивен, да не гледа останалите как се забавляват, а да се научи сам да се забавлява. Да спре да мисли как се радват другите, а да намери своя начин да го прави. И ще се повторя, но да бъде себе си, да бъде истински и да бъде искрен.

Приятелски връзки:
Дизайн и разработка Николай Борисов