Интервю с Harry "The Tyrant" Conklin (THE TH ...

Интервю с Harry "The Tyrant" Conklin (THE THREE TREMORS, JAG PANZER, SATAN’S HOST)

На 1 октомври Tim "The Ripper" Owens (JUDAS PRIEST, ICED EARTH, YNGWIE MALMSTEEN), Harry "The Tyrant" Conklin (JAG PANZER) и Sean "The Hell Destroyer" Peck (CAGE, DEATH DEALER, DENNER/SHERMANN) ще направят концерт в България под името THE THREE TREMORS, като ще представят и едноименен албум. В миналото под това име трябваше да се изявяват Bruce Dickinson (IRON MAIDEN), Rob Halford (JUDAS PRIEST) и Geoff Tate (QUEENSRŸCHE), но това остана само една интересна идея. Сега обаче Tim "The Ripper" Owens, Harry "The Tyrant" Conklin и Sean "The Hell Destroyer" Peck обединяват гласовете си, за да върнат славата на агресивния мелодичен метъл. Повод за интервю с THE THREE TREMORS в лицето на вокалиста на JAG PANZER Harry "The Tyrant" Conklin. Това се оказа и въобще първото интервю, което някой от тримата дава по повод проекта THE THREE TREMORS.

Интервюто с Harry "The Tyrant" Conklin (THE THREE TREMORS, JAG PANZER, SATAN’S HOST) е излъчено в „От другата страна” по радио Варна на 24.09.2018 година.


От другата страна - Привет, Мистър Conklin, нека да започнем от самото начало - кой предложи да се съберете като THE THREE TREMORS?

Harry Conklin - Sean Peck от CAGE предложи идеята. Преди 13 години обаче имаше опит за събиране на първите THE THREE TREMORS. Опитаха се да го направят Geoff Tate тогава в QUEENSRYCHE, Bruce Dickinson от IRON MAIDEN и Rob Halford от JUDAS PRIEST. Но те нито записаха нещо, нито направиха концерт. Така ние решихме да изполвзваме същото име и да запишем малко по-агресивен метъл. Както отбелязах идеята е на Sean Peck, който ни покани да се присъединим с Tim "Ripper" Owens. Бандата е попълнена с музикантите от групата на Sean CAGE. Така създадохме групата и записахме албум.

От другата страна - Лесно ли взе решениео да станеш част от проекта?

Harry Conklin - Преди време срещнах Sean Peck, който тогава беше с WARRIOR на фестивала „Keep It True” в Европа. И когато се прибирах към дома, Sean и бандата бяха на същото летище. Тогава той ми спомена за идеята. Поговорихме, оставих му координати и му казах да ми се обади, когато стигне до реализацията на проекта. След което той ми звънна, аз му отговорих, ме участвам и това е. Още повече, че с него сме добри приятели през последните 6-7 години.

От другата страна - Предимствата и недостатъците да си част от подобен проект?

Harry Conklin - Не смятам, че има някакви недостатъци, защото всеки един от нас има история в метъла и тя различна от тази на останалите - както Tim, така и Sean, така и аз. Предимството на проекта е, че с него ще върнем този метъл под светлината на прожекторите, отново ще насочим вниманието на феновете към него, защото има много хора, които са гладни за този тип музика.

От другата страна - Едноименният албум на THE THREE TREMORS е вече факт. Интересно ми е как интерпретирате идеите в него и как сте си разпределили ролите?

Harry Conklin - Това, което сме направили е, мразя онова, което ще кажа, но сме нещо като бой банда. Никой от нас не пее сам в някоя от песните. Всеки има равностойни части. Например аз започвам в началото на някоя композиция, след което се включва Sean, после е ред на Tim, който завършва третата част, след което и тримата изнасяме съзвучията. Във всяка песен всеки един от нас допринася с определени елементи. И тримата участваме във всички композиции от албума. Нито една песен от диска не се изпълнява само от Sean, мен или Tim. Всеки един от нас пее по равно във всяка една композиция. Така че феновете ще могат да чуят стила на всеки вокалист навсякъде в албума. Което е страхотно.

От другата страна - В диска има 12 композиции и Sean Peck е основният автор…

Harry Conklin - Sean Peck и останалите от CAGE са отговорни за музиката. След което аз и Tim добавяме нашите стилове, пеейки в песните.

От другата страна - Песните специално за вашите гласове ли бяха създадени или е трябвало да попопромените стила си на пеене, за да се впишете в композициите?

Harry Conklin - Не, онова, което аз правех е да взема това, което са ми изпратили и да го изпея като себе си. На всеки един от нас ни бяха изпратени примерни вокални линии, които да следваме. В някои случаи ги променяхме, в други – следвахме дадените ни примери, особено ако бяха по-специфични, както при хармониите или при някои определени преходи, които са необходими за структурата на песента. Всеки един от нас обаче има креативно участие в развитието на музиката и песните. Дори и в съдържанието на текстовете, на които автор е Sean Peck. Музиката, както казах, е на останалите от CAGE, които участват в проекта. Ние обаче не сме стояли със скръстени ръце. Вокалните линии бяха съобразени с нашите желания. Те бяха променяни спрямо начина, по който ние искахме да звучим в песните. Същото се отнася и за някои от хармониите, които се различават от оригиналните идеи, които получихме в началото.

От другата страна - Гледам снимките на THE THREE TREMORS и те ми се струват доста агресивни…

Harry Conklin - Определено. Изглеждаме като агресивната страна на хеви метъла от 80-те и 90-те. Също така сме вкарали и доста агресия в музиката и стила. И т.к. сме по принцип агресивни вокалисти, искахме това да си проличи и в начина, по който изглеждаме. По този начин хората, които видят снимките, веднага ще разберат каква музика могат да очакват от нас.

От другата страна - Без дет метъл разбира се…

Harry Conklin - Не, по-скоро клоним към ерата на „Painkiller” на JUDAS PRIEST, мелодичната ера на MAIDEN и особено метъла от 80-те и 90-те, подкован с агресията, която вкарваме, агресията на PANTERA и всичко онова, което може да се добави към мелодичния хеви метъл, без той да губи основата си.

От другата страна - Скоро идвате в България и ми е любопитно само песните от албума на THE THREE TREMORS ли ще изпълнявате?

Harry Conklin - Не само. Прибавили сме и песни от групите, в които сме или сме били. Като например ще направим две песни на JAG PANZER, същото така няколко от BEYOND FEAR на Tim "Ripper" Owens, както и няколко парчета от албума „Jugulator”, който записа с JUDAS PRIEST. Също така сме вкарали и няколко песни от бандите на Sean Peck. Не сме забравили и кавър изненадите, които не попадат случайно в сета. Всъщност сме подготвили концерт с 15 до 18 композиции с продължителност от час и петнадесет, до час и половина. Сетът е доста комплексен и добре балансиран в корените на агресивния и мелодичен хеви метъл. Някои от песните са част от моето минало, защото със сигурност в публиката ще има фенове, които познават историята ми, историята на TYRANT, познават направеното от Tim и Sean.

От другата страна - Има ли причина пауър метълът да губи позиции в САЩ?

Harry Conklin - Има и според мен причината е, че стилът се промени. Много хора се отказаха от пауър метъла, феновете на стила намаляха. Все повече се харесват групи с ревящи вокали от типа на ARCH ENEMY, както и групи с по-оперетен, по-симфоничен стил. Също така повечето групи с вокалисти се насочват към блек метъла, дет метъла и траша. Почти всички нови групи смело крачат из тези територии. Новите банди, които предпочитат мелодичните стилове като пауър метъла, са много малко. Макар че ги има като OF MICE & MEN, но те не са много известни. Ние с Tim и Sean се опитваме да върнем позициите на мелодичния метъл, защото точно с него сме израснали и точно този стил ускорява пулса ни. За това и се стремим отново да насочим вниманието на публиката към него, защото той го заслужава.

От другата страна - Сменяме темата. Основната ти банда е JAG PANZER – смяташ ли, те са получили през годините онова, което заслужават?

Harry Conklin - Малко или много. Но бих искал JAG PANZER да е по-успешна банда. Обаче някои от музикантите в групата не могат да отделят достатъчно време за турнета, а турнетата са много важни днес, защото задържат музикантите пред очите на феновете, а по този начин бандите продават дискове, показват на хората, че се правят шоу и се справят страхотно на живо. А няколко души от JAG PANZER не могат да се ангажират или да се жертват за това време, което е необходимо за едно турне. Не могат да си позволят дълги обиколки. Това е основната причина да не се превърнем в нещо повече от ъндъграунд група за сметка на популярността. Така и не успяхме да се ангажираме с по-дълги обиколки. Имахме възможност да тръгнем на турне с ICED EARTH. Да станем част от втората или третата част от обиклоката им, което щеше да ни се отрази положително, но дори и това не успяхме да направим. Така загубихме още фенове.

От другата страна - Можеш ли да сравниш участията си в THE THREE TREMORS, JAG PANZER и SATAN'S HOST?

Harry Conklin - Винаги давам 110 процента от себе си. Няма значение дали съм зад микрофона на JAG PANZER, TITAN FORCE или дори и при краткия ми престой в RIOT V. Винаги давам 110 процента от себе си за онова, което правя. Аз човек на момента. Не гледам в далечното бъдеще. Не ми пука, какви съм ги натворил в миналото. Винаги се опитвам да израствам. Чувствам се като вечния ученик. Не мога да правя сравнения, защото винаги давам всичко от себе си във всеки един проект, в който съм въвлечен.

От другата страна - А по отношение на вокалните възможности…

Harry Conklin - Всичко зависи от музиката и какво тя ми позволява да покажа от себе си. Когато тя е разнообразна, мога да използвам различни вокални техники, за да приспособя чувствата си към музиката. Основно обаче обичам да напасвам гласа си към емоциите в песните, като представя мен самия. Понякога, когато групата, в която участвам, има продуцент, той отбелязва възможностите ми, но например иска в някои песни да пея по чисто. Правя го, защото отговорността за песните лежи на неговите рамене. А аз съм отговорен към музиката и за това давам онова, което се иска от мен, онова което ми диктува емоцията, закодирана в съответната композиция. Така в някои банди гласът ми звучи по-тежко, дори го обръщам на дет метъл, както в SATAN'S HOST. Тези вокали не мога да ги вкарам в JAG PANZER, защото просто музиката няма нужда от тях. В TITAN FORCE пея по-чисто. Същото правя и в други проекти, защото са по-мелодични и самите идеи изискват подобни вокали. Щастлив съм, че мога да адаптирам гласа си към различни стилове и по този начин да изразя емоцията и настроението на дадена песен.

От другата страна - Има ли ли сте проблеми, заради името на групата, което идва от немски танк от Втората световна война?

Harry Conklin - Всъщност е точно обратното. Заради името сме много по-популярни в Ервопа, отколкото някога сме били в САЩ. Направо сме поставени на пиедестал. Когато и да свирим на Стария континент, винаги се срещаме със стотици фенове, които чакат на опашка за автографи. Албумите ни се продават много по-добре в Европа. Положението изглежда откачено. Мисля, че на хората не им пука толкова много за това как се казваме, а обръщат внимание на музиката. И щом тя се обвърже и с името, те просто го приемат. Не мисля, че едно име би означавало нещо без групата. Убеден съм, че популярността ни идва от стила, който свирим, както и от качеството на музиката. Заради тези две неща ни обръщат толкова внимание и феновете винаги са около нас.

От другата страна - Коя е най-високата и най-ниската точка в кариерата ти до сега?

Harry Conklin - Най-голямото ни падение е, че не успяхме да продължим със следващите етапи от турнето на ICED EARTH. Това все още ме подтиска много. Най-високата точка в моята кариера беше по време на 12-годишнината на един фестивал, която те отбелязаха и с голям плакат, което стана на моя рожден ден – 4 април. С голям плакат на моя милост като талисман на този фестивал. Това наистина беше страхотно. Все още имам този постер, рамкирал съм го и съм го окачил в стаята си. Страхотен е. Но разбира се за нуждите на фестивала, моето лице беше заменено от талисмана на събитието. Също така моят постер беше нарисуван от оригиналния художник и подписан от него. Много ме трогнаха. Този плакат ми беше подарен от промоутъра, който ми е много добър пирятел. И е оказал голямо влияние върху мен през последните 15 години.

От другата страна - Като се обърнеш назад, как виждаш музикалното си наследство?

Harry Conklin - Не знам. Просто исках да стана част от сцената. Започнах в началото на 80-те с няколко мои приятели, с които израснахаме и които са още с мен - John Tetley и Mark Briody. Заедно завършихме гимнация и първата банда, която бяхме събрали, се превърна след това в JAG PANZER. Тримата сме заедно цял живот, преминахме през успехите и паденията като приятели. Което е страхотно. Разбира се с времето други приятелства се разпадат, приятелите се разделят и всеки поема в различна посока, създава различни проекти, въвлича се в други връзки. Аз правех онова, което исках, разделите с групите ме караха да израствам, да се захващам с нови идеи, да откривам нови начини за използване на гласа ми, за да се изразявам по-добре.

От другата страна - Какво не успя да постигнеш до момента?

Harry Conklin - Може би това, че още не съм свирил на големи арени. Излизал съм на големи сцени, както и на големи летни фестивали като „Wacken” пред 30 хиляди души или на „Bang Your Head”, но никога не съм стъпвал на големи арени като стадиони например. Обаче, забавното е, че като се замисля, едва ли ще е по-различно от сцените на „Wacken” или „Bang Your Head”.

От другата страна - Успяваш ли да балансираш между кариерата и семейството?

Harry Conklin - Разделям ги. Не съм същия, какъвто съм на сцена и приятелите ми не са онези, които виждам всеки ден в работата си. Успявам да превключа. Имам две лица – личен живот, където съм един и професионалния ми живот, свързан с музиката. Опитвам се да ги държа на разстояние един от друг и да не ги смесвам.

От другата страна - Ако не съм чувал нищо за Harry "The Tyrant" Conklin, кое е първото нещо, което трябва да науча за него?

Harry Conklin - Че съм много отдадена, даваща и обичаща личност.

От другата страна - Кой е твоят най-„Спайнъл Тап” момент?

Harry Conklin - Съвсем скоро на турнето на JAG PANZER ни се случи точно един подобен момент. В един клуб, в който имахме концерт, бекстейджа беше точно зад сцената, но имаше два коридора, по които можеше да се тръгне. И трима от нас се загубиха, защото никой не ни каза, откъде точно да минем. Това наистина е „Спайнъл Тап” момент.

От другата страна - Коя е най-нетрадиционната реакция, която си получавал за твоята музика?

Harry Conklin - Мисля, че това е, когато един пич си татуира Конниците на Апокалипсиса от обложката на албума „Ample Destruction”. Цялата обложка беше изрисувана на левия му крак. Най-откаченото нещо, което някога съм виждал. И още един, който си беше татуирал на кръста мадамата, която язди един от конете на Апокалипсиса. На целия кръст. Оцветена с цветовете на обложката. Най-лудите неща, които някога съм виждал.

От другата страна - Най-необичайното вдъхновение за песен, което си имал?

Harry Conklin - Труден въпрос, защото обикновено се вдъхновявам от миналото си. За това и не мога да определя нещо като по-различно. Вдъхновявам се от опита, който съм придобил, който за мен не е необичаен. От друга страна бих посочил песента „Precipice”, защото е за края на света и как човечеството оцелява. Дали всъщност Апокалипсис като буря или пожар би могъл да унищожи човечеството, без да остави живот след себе си и как група хора успяват да оцелеят. Тази песен май е най-необикновенната, която съм писал. Най-голямото предизвикателство обаче за мен си остават текстовете за албума „Thane to the Throne”, където претворих „Макбет” на Шекспир. Защото трябваше да усетя емоциите, които музиката носеше заради особения начин на изпълнение, след което трябваше да създам текстовете, в които с ограничени думи да нарисувам цялата картина. Голяма цел, с която мисля, че се справих.

От другата страна - Този албум на JAG PANZER ме провокира да прочета произведението на „Шекспир”...

Harry Conklin - Наистина е интересно. Има толкова много поризведения, които могат да те провокират в тази посока. А „Макбет” на Шекспир наистина пасва много добре на стила хеви метъл. В историята има предател, защитник, желание за власт и загуба на власт. Буквално пасва идеално на стила.

От другата страна - Последно - ако имаше шанса да срещнеш 20 годишния Harry "The Tyrant" Conklin, какъв съвет би му дал?

Harry Conklin - Просто да бъде себе си. Това е всичко, което аз правех и правя. Винаги съм бил честен към себе си. Истински с гласа си. Нека да бъде честен към себе си и към онова, което прави. Тогава и хората няма да мислят за него, че е лицемер и животът ще му даде много повече. И това само и единствено ако е честен със себе си.

Приятелски връзки:
Дизайн и разработка Николай Борисов