Интервю с Noora Louhimo (BATTLE BEAST) ...

Интервю с Noora Louhimo (BATTLE BEAST)

За трети път през последните четири години BATTLE BEAST ще свирят в България. Все още като съпорт, но скоро ще дойде моментът, когато бандата ще започне да прави и хедлайнърски турента. Но докато това стане BATTLE BEAST отново ще стъпят на българска сцена – на 21 юли на фестивала в Пловдив малко преди JUDAS PRIEST.

Интервюто с Noora Louhimo (BATTLE BEAST) е излъчено в „От другата страна” по радио Варна на 18.06.2018 година.


От другата страна - Привет, Noora, какво си спомняш от последното шоу на BATTLE BEAST в България?

Noora Louhimo - Беше страхотно за нас. Не знам как изглежда един наш концерт, гледан от публиката, но тя ни хареса, макар че някои фенове ни гледаха за първи път – „Не съм Ви виждал преди, но ми харесахте” – готини мнения, а други ни знаят от концерта ни със SABATON и са доволни, че ни виждаха отново. Обичам българската публика. Страстта е всичко. Да свириш със страст на сцената, да създаваш музика със страст - това е което има значение, а българската публика винаги досега ни приема с желание и двата пъти, когато сме свирили при Вас. Надявам се скоро пак да се срещнем.

От другата страна - Кога един концерт е просто рутина и кога е наистина специален?

Noora Louhimo - Един концерт е специален, когато има добра връзка между група и публика, когато станем едно цяло. Това правим ние от BATTLE BEAST всяка вечер. Това е моето мнение. Не става дума за две отделни части – публика и група. Атмосфретата не се създава само от групата или само от публиката. Трябва да сме заедно. Не може да сме сами – група и публика заедно са перфектната комбинация. България е много добър пример в тази посока. При Вас и двата ни концерта бяха перфектни. Осъществихме връзката и това е важното. Щастлива съм, особено, когато съм в България, защото публиката приема бандите супер. Отношението е страхотно. Феновете са много емоционални, не се колебаят да споделят чувствата си, дори и ако не ни познават, не са ни гледали преди и не са чували за групата. Обаче по време на концертите те са с нас, крещят, пеят, подкрепят ни. Това е наистина специално преживяване.

От другата страна - Предполага се, че музикантът трябва да спечели публиката. Каква е ролята на слушателя в процеса на изпълнение на музиката?

Noora Louhimo - От гледната ми точка на музикант – не е необходимо да откачаш, ако харесваш групата. Аз уважавам всякакви мнения. Имали сме концерти, на които хората просто се усмихват и слушат, което е техния начин да покажат, че ни харесва. Всеки човек има своя начин, за да покаже, че се забавлява на концерта. Когато аз посетя шоу като фен и не съм пила алкохол, не издивявам, а само слушам и възприемам музиката. Разбира се, че зависи и от артиста. Но бих искала на всеки наш концерт хората да изкарват Звяра от себе си. Яко е!

От другата страна - Какво се случва с този Звяр?

Noora Louhimo - Звярът е вътре в нас, той е нашия дух. BATTLE BEAST е комбинация от добра музика, публика и шоу!

От другата страна - С какво се храни Вашият Звяр?

Noora Louhimo - Храним Звяра с въображение, любов и кураж.

От другата страна - В какво настроение трябва да сте, за да покажете най-добрата страна на BATTLE BEAST?

Noora Louhimo - Трудно е да се каже. Когато съм на сцената, аз изпадам в нещо като транс. Превръщам се в някой друг, не като психопат, но с грима и с ритуалите преди всеки концерт, се озовавам в правилното настроение и тогава се превръщам в Звяр. Тогава съм готова за битка. Ние влизаме в роли, всеки в групата има подобна роля, която може би не показва на останалите от бандата, но на сцената всеки от нас представя Звяра в себе си. Там горе, пред публиката, искам да покажа най-доброто от себе си. Искам да съм силен пример за всички жени, е и за мъжете, но по-специално за жените - че могат да са всичко, което поискат. Могат да са силни, яростни или секси. Каквото си поискат. Бих искала жените да имат повече вяра в себе си по отношение на своите връзки или работа, да приемат себе си такива, каквито са.

От другата страна - Кой е твоят най-рокенрол момент ?

Noora Louhimo - Най-якият ми рокендрол момент предстои. Иначе един от най-яките ми моменти беше, когато срещнах Blackie Lawless. Това стана в Барселона. Той си слагаше сценичния грим, а аз стоях на 20 метра от него и не можех да повярвам. Чувствах се като малко момиченце. Но се приближих до него и му казах, какво вдъхновение е той за мен като човек и музикант. Това е най-рокенрол моментът ми досега.

Приятелски връзки:
Дизайн и разработка Николай Борисов