Интервю с Eugene Hütz (GOGOL BORDELLO) ...

Интервю с Eugene Hütz (GOGOL BORDELLO)

Едно интервю, което премина през доста перипетии преди да стане реалност. В уречения час и на уречения телефон нямаше никого. Последва с 40 минути пропуснато съобщение с телефонен номер, получено 40 минути след последното позвъняване в часа, предвиден за интервюто. И така – пред подлеза на НДК в София, при поредното позвъняване най-накрая на телефона беше Eugene Hütz, който сподели набързо няколко думи за концерта и въобще за групата GOGOL BORDELLO, които за първи път ще свирят в България на 30 май по покана на „Louds Concerts”.

Интервюто с Eugene Hütz (GOGOL BORDELLO) е излъчено в „От другата страна” по радио Варна на 14.05.2018 година.


От другата страна - Скоро GOGOL BORDELLO ще бъдат в България и това ще бъде първият Ви концерт тук, нали?

Eugene Hütz - Да, предстои ни първият концерт в България. Имам толкова много приятели от Вашата страна, че все едно съм гостувал няколко пъти. Но технически ще сме за първи път.

От другата страна - С групата ли?

Eugene Hütz - Да.

От другата страна - Какво ще представите?

Eugene Hütz - Ще представим GOGOL BORDELLO. Годината е много вълнуваща и специална за нас. Точно излезе новият ни албум „Seekers and Finders” и имаме голямо желание да изпълняваме нови песни. Също така първият ни оригинален албум се преиздава в момента.Така че в буквалния смисъл комбинираме най-стария с най-новия материал. И сетът ни се получава доста интересен.

От другата страна - Има ли песни, които са специални за теб, но никога не сте имали шанса да изпълнявате?

Eugene Hütz - Защо да се случва това и как би могло да стане? Щом аз съставям сет листа, защо да не включа песните, които аз искам да изпълнявам…

От другата страна - Може би заради другите в групата…

Eugene Hütz - Ако беше така, те щяха да свирят в друга група.

От другата страна - Можеш ли да представиш образа на фена на GOGOL BORDELLO?

Eugene Hütz - Не съм сигурен какво точно имаш предвид. Много различни хора харесват групата. Всеизвестен факт е, че нас ни слушат скейт пънк хлапета, както и много дейни млади хора от различни поп култури. Те харесват GOGOL BORDELLO. Има хора, които са свидетели на раждането на пънка, на ню уейва или просто не са се впуснали в никакви нови вълни. Имаме фенове, които се навъртат наоколо от няколко десетилетия. GOGOL BORDELLO е наистина група, която се слуша и следва от всякакви почитатели.

От другата страна - Защо според теб толкова много различни хора обичат да слушат твоята музика?

Eugene Hütz - Ако погледнеш на групата под микроскоп или дори само да хвърлиш един поглед на снимката на GOGOL BORDELLO, ще отбележиш, че в бандата участват много различни хора, което е само по себе си атракция. Получаваш онова, което си пожелал. От самото начало GOGOL BORDELLO е специална група. Ние сме хора, които се занимават с радикална музика, които свирят с изпълнители, които следват класическите трендове в музиката и музиканти, които са рокендрол виртуози. Това се отразява и на музиката на групата. Различните хора, които харесват GOGOL BORDELLO са всъщност проекция на всичко онова, което е вътре в самата банда.

От другата страна - По какъв начин това състояние се връзва с теб като личност?

Eugene Hütz - По много начини. Всъщност наясно ли си с работата на американския филмов режисьор Jim Jarmusch? Той създава много строга и силна индивидуалност на героите в своите филми. Jim Jarmusch избира за филмите си точно личности, с които да работи като Tom Waits, Roberto Benigni, John Lurie. И след това ги оставя да развият сценария и действието. Неговата роля като режисьор може да се характеризира като страничен наблюдател, който следи за развитието на историята и който улавя магията от играта. Същото е и с нашата група. Всеки от бандата знае кой е и всеки изразява себе си в пълна степен. Разбира се аз съм основният композитор, аз съм оригиналът, аз съм двигателя на групата. Обаче, за да придобиеш представа за GOGOL BORDELLO, трябва да погледнеш цялата картина.

От другата страна - Лесно или трудно е за теб да концентрираш енергията на останалите толкова различни характери в групата, за да постигнеш целта, която преследваш в музиката?

Eugene Hütz - Понякога, но не винаги. Имаме много добра концентрация върху онова, което правим. Това е единствена по рода си и специална банда, която вече съществува и която е изградила собствен звук, който се превърна в запазената й марка. В много от случаите знаем какво правим. Разбира се понякога музиката ни е доста експериментална и смесена с различни влияния, но в повечето случаи наистина знаем какво искаме, наслаждаваме се на този момент и по някакъв начин, за да получим цялостната картина, сме зависими от композиторските способности на всеки един в GOGOL BORDELLO.

От другата страна - Каква част от музиката на GOGOL BORDELLO е резултат от импровизацията и каква се основава на база на натрупания опит?

Eugene Hütz - Не мога да определя някакви проценти, защото музиката не е като приготвянето на сладкиш. Така че не мога да кажа колко брашно, масло или захар и сода отиват за нашата музика. При нас в пълна степен важи принципа на алхимията. В повечето случаи ни води опитът. В основата и структурата на песните стоят моите истории и моите придобити способности като композитор. Аз определям формата на песните. След което се намесват и останалите от групата, като подобряват моите идеи. И тогава започва импровизацията.

От другата страна - Тогава на сцената импровизирате ли?

Eugene Hütz - Изпълненията са винаги непредвидени. Ключовите фактори, когато сме на сцената, са импровизация и спонтанност. Това се отнася за всяка творческа личност. Онова, което виждаш, когато GOGOL BORDELLO свирят, е пълна импровизация и изпълнение, основано на свободния дух. Едно от нещата, с които сме много добре известни.

От другата страна - По какъв начин изкуството на групата, отговаря на нейното име и особено на великан като Николай Гогол?

Eugene Hütz - Очевидно е. Има огромен паралел между нас и него. Като етническите и фолклорни корени на онова, което правим. А те са видни в ранното творчество на Николай Гогол. Ние стъпваме на този фундамент и изграждаме нашата музика повлияна, отразяваща и придобиваща различни авангардни форми. По този начин се развива творчеството на групата. Това е причината да избера и подобно име, което да символизира този творчески път – опаковаш корените и произхода си, пристъпваш в света и може би се опитваш да се изразиш на чужд език. Духът и душата обаче остават същите, остават оригинални. Подобен е пътят на Николай Гогол. Той започва да пише на украински, но в крайна сметка се превръща в един от най-великите руски писатели.

От другата страна - Важно ли е за теб да покажеш произхода си на слушателите?

Eugene Hütz - Всъщност не, защото това е част от живота, част от характера, от това, което си. Не мисля, че има нещо за показване. То е очевидно. GOGOL BORDELLO в основата си е дълбоко източна банда. Ама много ясно сме го заявили и никога не сме били познати под някаква друга форма. Ние сме на върха на уважението, много добре знаем откъде сме тръгнали, но в същото време сме космополити и духовно сме широкоскроени, което е също голяма част от нас. Нашето изкуство ни дава възможност да консервираме корените си, което ни носи усещането за дом без значение къде по света се намираме. Ето ни – живеем в Ню Йорк, седем години съм пребивавал в Бразилия. Без значение къде съм бил, винаги съм се чувствал „вкъщи”, защото корените ми, изкуството ми, са заложени дълбоко в мен и винаги са с мен. А също така и музиката ми е с мен. Моята музика е с мен!

От другата страна - Колко е важно за теб да останеш близо до корените си и в същото време да предлагаш нови посоки в музиката на GOGOL BORDELLO?

Eugene Hütz - Единственото важно нещо е да запазиш креативността си непокварена от всякакви клишета, мейнстрийм боклуци и неписаните правила. Това е единственото и най-важното нещо. Иначе си мъртъв като творец. Трябва да запазиш пламъка в себе си.

От другата страна - Концертите на GOGOL BORDELLO са удоволствие за слуха или предизвикателство за очите?

Eugene Hütz - О, този въпрос трябва да го зададеш на артистите от 50-те. На Elvis Presley или Little Richard. От тази гледна точка смятам, че е доста остарял. Все едно хората да питат Chuck Berry, кое е по-важно – музиката му или свиренето му на китара. Наистина ли днес трябва отново да подхващаме този въпрос?

От другата страна - Попитах, защото днес на визуалната част от концерта се отдава голямо значение…

Eugene Hütz - Не смятам така. Мисля, че това е много глупава гледна точка. Ако предпочиташ абсурдни и безвкусни изпълнения без съдържание, може би тогава визията има значение. И тези изпълнения по дефиниция са вече боклук. Защо да им обръщам внимание? Те няма съдържание и сами по себе си не стават за нищо. Видно е основно в поп културата. Добрата музика винаги е свързана с нещо съществено. Зад нея винаги стоят реалния търсения или солиден опит. Къде се изпълнява е второстепенно. Музиката ще те увлече без значение каква е, стига да е музика. За Elvis Presley е без значение, какво прави на сцената, ако музиката не е част от него.

От другата страна - Т.е. смяташ, че музиката сама по себе си е напълно достатъчна за феновете, които посещават концерти?

Eugene Hütz - За умните, за тези които са живи – да!

От другата страна - Твоята музика отваря ли очите на хората?

Eugene Hütz - Надявам се.

От другата страна - Най-негативната реакция на твоята музика, която някога си чувал?

Eugene Hütz - Не мога да определя нищо като негативна реакция. Със сигурност е имало някога, но сега не си спомням.

От другата страна - А кой е най-интересният комплимент, който си получавал за твоята музика?

Eugene Hütz - Самата група има много добра обратна връзка с феновете. Коментарите, които смятам за важни, са, когато хората, които са имали критични ситуации в живота си, споделят, че музиката на GOGOL BORDELLO им е помогнала да ги преодолеят. Борили са се с ужасна болест или животът им буквално е катастрофирал. Или понякога музиката ни ги предпазва от необратими постъпки, помага на хора, да преодолеят някакви силни страдания. Тази обратна връзка е много ценна за мен. Намирам я за много важна.

От другата страна - Чувстваш ли се отговорен за тези хора?

Eugene Hütz - Удовлетворяващо е. Но в същото време не можем да поемем този товар, защото по света има толкова много изкуство, артисти и музика. Вече не сме в 50-те – десетима артисти, които всички познават. Днес има хиляди и хиляди музиканти и групи и всеки един от тях има някаква роля в обществото, която наподобява шаманите и онова, което те са вършили, ако артистите проявяват отговорност. Това е нещо като нова форма на шаманството в полза на обществото. Когато хората се опитват да открият одушник на душата си или посока за съдбата си. Не е толкова лесно, когато си сам. За това чрез музиката те могат да намерят отговор на своите емоции, на къде ги водят те, какво искат да постигнат и какво не. Така ние също даваме своята лепта в тази посока. Обаче, както отбелязах, има толкова много велики артисти, които изнасят този товар и действат очистващо за обществото.

Приятелски връзки:
Дизайн и разработка Николай Борисов