Интервю с Александр „Aor” Осипов (IMPERIAL A ...

Интервю с Александр „Aor” Осипов (IMPERIAL AGE)

На 10 март за първи път концерт в България ще направи руската симфонична метъл група IMPERIAL AGE. Тя ще представи пред българските фенове новата си метъл опера „The Legacy of Atlantis”. IMPERIAL AGE ще излязат непосредствено преди THERION на сцената и ще останат на нея около час, споделя идеологът на групата Александр „Aor” Осипов.

Интервюто с Александр „Aor” Осипов (IMPERIAL AGE) е излъчено в „От другата страна” по радио Варна на 5.03.2018 година.


От другата страна - Привет, Александр, би ли преддтавил IMPERIAL AGE?

Александр „Aor” Осипов - IMPERIAL AGE – това е група от Русия, свирим симфоничен метъл, съществуваме от 2012-та година. За това време успяхме да издадем два албума, един миниалбум и три пъти обиколихме Европа. В момента всъщност сме на третото турне - най-голямото досега, с 57 концерта в 25 държави.

От другата страна - Тази година издавате албума „The Legacy of Atlantis”....

Александр „Aor” Осипов - Това е опера, която подготвяме отдавна. „The Legacy of Atlantis” не е просто албум, това е метъл-опера, с персонажи, с история, която се върти около една средновековна монахиня. Тя чува гласове. По-точно един глас и става ясно, че това е гласът на нейното предходно превъплъщение – на магьосник от древната цивилизация на Атлантида. И монахинята започва да си спомня своите предишни съществувания, древните високоразвити цивилизации, Атлантида и живота там. За това обаче бързо научават Инквизицията и Римската курия и започва екшънът. Те изпращат монаси-доминиканци, които я изтезават, магьосникът в нея започва да се защитава. Накрая, разбира се, той ги побеждава и тръгва да търси останките на родината си.

От другата страна - Има ли поука в края на историята?

Александр „Aor” Осипов - Не обичам да поучавам, да давам уроци. Но хората, които се интересуват от скритото, непознатото, от езотерика и магия, те ще открият много интересни намеци, указания в каква посока има смисъл да търсят.

От другата страна - А какво ще кажеш за музиката?

Александр „Aor” Осипов - Албумът, разбира се, е написан в стил симфоничен метъл, тоест това е метъл с цял оркестър и хор, имаме трима вокалисти и хористите на Московската консерватория. И в целия албум метълът е на максимум, хорът е на максимум, оркестърът също – постарахме се да направим музиката толкова мощна, колкото е възможно. Водещите ни вокалисти са трима – Анна Моисеева, Евгения Одинцова, която е Хорация, и аз.

От другата страна - Каква е основната цел пред албума?

Александр „Aor” Осипов - Когато говорим за музика, за писането на музика, е твърде сложно да говорим за някакви цели, защото има едно хубаво правило на всички творчески личности – „ако можеш да не пишеш, не пиши”. Тоест – музиката или извира от теб, или не извира. Затова е сложно да се говори за каквито и да било цели при създаването на музика. Тя просто се композира и това е. А текстовата част просто е свързана с това, което му е близко на човека, който пише. Има групи, които говорят основно за пиене – защото хората в тях се интересуват главно от пиенето. Има групи, които пеят за любов - отношенията са им най-интересни, пеят за тях. А ние се интересуване от езотерика, древни цивилизации и пеем за това. Както се казва, където те боли, за него говориш.

От другата страна - Правиш ли проучвания, когато изграждаш историите в албума?

Александр „Aor” Осипов - Да, ние доста сериозно се занимаваме с изследване на древните цивилизации и технологии, ходили сме на експедиции в Тибет, в Египет и на други места. Аз самият съм завършил Историческия факултет на Московския държавен университет – тоест темата е достатъчно близка и за мен, и за Евгения, и за цялата група.

От другата страна - Имаш ли любим исторически период?

Александр „Aor” Осипов - Трудно ми е да говоря за любим период, защото от моя гледна точка, като човек с историческо образование, всички исторически периоди си приличат. Иначе казано – през хилядолетията хората не са поумнели особено. Затова и ставалото преди три хиляди години се случва и сега, просто е на друго технологично ниво, но иначе е същото. Има една разединена планета, със свои дребни политици и царчета, които се опитват да отхапят парче за себе си, вместо да мислят за благото на цялата планета. Всъщност, цялата идея на метъл-операта „The Legacy of Atlantis” е в това, че Атлантида е била планетарна държава, тоест една планета – една държава. И при обединяване, при глобализация, ще можем да използваме тези технологии, които сега е невъзможно да ползваме, защото те са с двойно предназначение. Грубо казано – има технологии, които позволяват да се решат всички основни проблеми на човечеството – пренаселването, недостигът на енергийни ресурси, екологията. Но те също така могат да бъдат и оръжие. И затова, когато във всяка малка част стои по едно малко царче и обяснява, че той е най-главният, на него просто не трябва да му се дават тези технологии. И затова докато планетата не се обедини в една държава, е твърде трудно да говорим за някакъв реален прогрес на цялото човечество.

От другата страна - Групата започва като солов проект...

Александр „Aor” Осипов - В началото, през 2012-та година бяхме аз и Евгения, ние създадохме групата, всички останали музиканти бяха сесийни. Но оттогава границата между сесийните и несесийните се разми. В една професионална група всички музиканти получават пари за труда си, така че как да ги разграничиш... Обикновено подписваме договор с музикантите за турнето и за албума, но с възможност да го продължим, ако всички са доволни. Така работят THERION, например, или ACCEPT от тези, които аз познавам. Затова ми е трудно да кажа – солов или не солов проект е IMPERIAL AGE. Разбира се, ние не сме METALLICA или THE 69 EYES – четирима-петима души в партньорство създават групата. Но нашата банда не е и чисто солов проект като Alice Cooper например.

От другата страна - Как се пирема музикатана IMPERIAL AGE в Русия и къде са основно феновете ви?

Александр „Aor” Осипов - В Русия родните групи не са особено ценени и не само групите – местните производители като цяло. Затова много руски производители си придават вид, че са чужди, за да имат някакъв успех на руския пазар. Ние не постъпваме по този начин, но само за сравнение – тази година ще имаме 57 концерта в Европа и само един в Русия. Това дава представа колко по-търсени сме зад граница в сравнение в родината. От друга страна в Русия реално няма пазар, свил се и през последните години съществува само в Москва и Санкт Петербург. Но няма нищо страшно.

От другата страна - Идвате в България с THERION - какво ще представите и какъв ще е сетът ви?

Александр „Aor” Осипов - Да, така е. Ще свирим точно преди THERION, имаме си собствено сценично шоу, което ще бъде около час. Ще изпълним девет – десет песни, повечето от тях ще са от новата метъл-опера „The Legacy of Atlantis” и няколко стари. Така ще можете изцяло на живо да видите и да чуете това, което представлява новият албум и по нещо от старите.

От другата страна - Предимствата и недостатъците на изпълнението на живо на „The Legacy of Atlantis”?

Александр „Aor” Осипов - Преимуществото е, че се получава наистина много мощно. Вече направихме 23 концерта и абсолютно навсякъде и реакцията на публиката е много положителна. Минус е, че не можем да изсвирим всичко на живо - няма как да водим със себе си оркестър и хор, затова засега техните партии ги пускаме на плейбек. Но така правят всички, в този жанр това е нормално. Някои солови части все пак ги свирим на клавир.

От другата страна - Кое е идеалното място за представяне на вашата музика?

Александр „Aor” Осипов - Мисля, че на всяка сцена можем да се представим достатъчно качествено, така че публиката да ни хареса. Можем да свирим и в малки, и в големи зали, и в много големи зали. Качеството на представлението не се променя. Може да има промени в количеството на декора, но не и в качеството на музиката. Мисля, че най-доброто място за нашия симфоничен метъл е футболен стадион. Например - за 70 хиляди души. И ние да сме с оркестър от 120 души, и с 30 – 40 или 60 хористи. Ето това би било идеално.

От другата страна - Ще поставите ли метъл операта „The Legacy of Atlantis” с хор и оркестър?

Александр „Aor” Осипов - Засега нямаме такива планове, защото е доста скъпа продукция. Но се надявам рано или късно да стигнем и до този начин на представяне. Засега сме излизали с малък оркестър и хор. Така сме свирили вкъщи, в Москва, но ми се иска непрекъснато да вървим напред и е възможно, рано или късно, да направим концерт с орекстър, както THERION и EPICA. Мисля, че го направиха в Чехия, Словакия, Румъния или Унгария. Надявам се, че рано или късно и ние ще имаме шанса да го направим.

От другата страна - Смяташ ли да представиш историята в албума под формата на кинга?

Александр „Aor” Осипов - Да, разбира се. Към диска вече има книжка, където са не само текстовете на песните, но и историята. Така че ако си купите диска, там е и съдържанието на историята.

От другата страна - Посланието ти към българските фенове.

Александр „Aor” Осипов - Всичко, което мога да кажа е – слушайте метъл, слушайте IMPERIAL AGE и ще се видим скоро на концерта в София... И всичко най-добро.

Приятелски връзки:
Дизайн и разработка Николай Борисов