Интервю с Elli Berlin и Michael Roob (NULL P ...

Интервю с Elli Berlin и Michael Roob (NULL POSITIV)

NULL POSITIV са млада немска банда, която ще бъде част от турнето на THERION, което на 10 март ще мине и през България, по покана на „BGTSC”. NULL POSITIV са млада немска банда, която има един миниалбум и един албум, издаден през миналата година. NULL POSITIV са млада немска банда, която има амбицията, може би, както всички други млади банди да покори света. Интервюто е с вокалистката Elli Berlin и мениджъра Michael Roob.

Интервюто с Elli Berlin и Michael Roob (NULL POSITIV) е излъчено в „От другата страна” по радио Варна на 19.02.2018 година, както и в предаването „Евробокс” по програма „Хоризонт” на БНР.


От другата страна – Привет, Elli и Michael, представете с няколко думи NULL POSITIV.

Elli Berlin - Както е известно, името на групата е NULL POSITIV. Мисля, че композираме много добър хеви метъл. Самата аз обичам тежката и твърда музика… Имам не просто група, а направо по-големи братя. Много добри приятели сме. Щастливи сме, че започваме европейско турне.

Michael Roob - За първи път ще сме в България и от тази гледна точка сме много доволни.

От другата страна - Идвате тук с THERION. Намирате ли връзка между вашата музика и тяхната оперетна музика освен, че е хеви метъл разбира се?

Michael Roob - Музиката ни е коренно различна от тази на THERION, с които тръгваме на турне. И все пак е също метъл. Слушателите няма причина да се плашат, че няма да има китари. Стилът ни е малко по-твърд и праволинеен. Но всеки аспект от метъла намира място при нас. Доволни сме, че ще пътуваме с THERION и останалите банди като IMPERIAL AGE в един бус.

От другата страна - Какво смятате да изпълнявате на това турне с THERION?

Elli Berlin - Песни от двете ни издания – от първия ни мини албум „Krieger” и актуалния ни албум „Koma”. Нови композиции. Ще ми е интересна реакцията на феновете за новия ни материал. Как ги усещат.

От другата страна - По какъв начин пеенето на немски Ви помага за популярността?

Michael Roob - Прав си, че е по-трудно и английският е езика, който използват повечето групи. Немският ни е майчин обаче. За това и текстовете ни не са на английски. Все пак сме германци. На родния ни език е по-лесно да създадем композиция. Всеки, който иска да разбере за какво пеем, а не знае езика, може да си го преведе. Изненадата за това турне с THERION е, че имаме една песен, която е бонус и е на английски. Но е само една.

От другата страна - Смятате ли, че хората пред сцената ще разберат посланията Ви?

Elli Berlin - Надявам се. Музиката се усеща не само с помощта на текстовете. Музиката предизвиква определени усещания. Лириките само ги допълват.

От другата страна - Новият ви албум се казва „Koma”. Разликите с първото Ви ЕР?

Michael Roob - Двете издания се различават. Дебютният ни миниалбум беше тест за нас - да открием стила си, музиката ни и последвалия албум е определено развитие. Надяваме се, че този процес никога няма да приключи.

От другата страна - В каква посока виждате своето развитие?

Elli Berlin - Стилът ни се доближава в някаква степен до метъл кора. Вокалите са както чисти, така и смес от крясъци и ревове. За нас е нещо ново. Комбинация от индъстриъл звук и всички видове хеви метъл. Това е NULL POSITIV.

Michael Roob - Всичко, което ни харесва, го използваме в нашата музика.

От другата страна - Бихте ли споделили няколко банди, които са ви повлияли?

Michael Roob - Много са. В началото бяха KOЯN, PAPA ROACH, ARCHITECTS, IN THIS MOMENT, SLIPKNOT… Много са.

Elli Berlin - Обичаме музиката!

От другата страна - Има ли връзка между Вашата музика и останалите форми на изкуството?

Elli Berlin - Смятам, че има. Започнахме с много постапокалиптичен вид - като в „Лудия Макс”. Това беше най-добрия начин да олицетворим нашата музика и да установим стила ни. Обичаме различните жанрове, но винаги се стремим да се развиваме. Опитваме постоянно нови неща, звук, стил. Обичаме да създаваме и да сме креативни.

От другата страна - До колко имиджът е важен за група като NULL POSITIV?

Michael Roob - Не много. Визията не е толкова важна, защото много хора предимно слушат музиката. Не я гледат. Със сигурност видеоклиповете ни в мрежата са гледани. Обаче музиката е музика. Тя се слуша, не се гледа. Това е важно.

От другата страна - Видеоклиповете Ви са направени много професионално. Те могат ли да ви помогнат да достигнете по-широка публика, която не Ви познава?

Elli Berlin – Да, определено. Видеоклиповете дават предимството да ни видят как изпълняваме една композиция, защото в случая не става дума само за слушането на музиката. Също така всичко си правим сами. Много добър екип сме.

Michael Roob - Видеоклиповете са много полезни. Със сигурност ни помагат и публиката ни се увеличава, но те не са всичко. Ние например много се забавляваме, докато създаваме музиката на NULL POSITIV и снимаме видеоклиповете. Последните ги продуцирахме сами. Като екип. Беше много забавно.

От другата страна - Работите сами, обаче, смятате ли, че лейбълите и продуцентите имат същата роля както в миналото?

Michael Roob - Не, нямат. Смятаме, че никой не се нуждае повече от лейбъл. Всеки може да се справи и сам. Но за да стане това, освен добър екип, са необходими и средства. Все пак лейбълите правят абсолютно същото и дори вземат част от приходите.

От другата страна - Днес има много банди с дами зад микрофона. Къде е вашето място нито сте в тежкия сектор, нито в лекия?

Elli Berlin - Така усещаме нещата. Аз самата не харесвам прекалената тежест или само симфоничното изпълнение. Предпочитам промените във вокалните стилове. От едната крайност до другата.

От другата страна - Вие сте млада група, какви нетрадиционни действия, трябва да предприеме една банда, за да се открои днес?

Michael Roob - Всяка млада банда имам какво да предложи и трябва да работи здраво. Да не се предава, да се изправя, когато падне. Това е основното. Трябва да се работи. Няма правило, което да следваш. Единственото нещо е да работиш здраво и това зависи от всеки индивидуално. За всяка банда е различно.

От другата страна - Как се промени музикалния бизнес през годините според вас, като млада група?

Elli Berlin - Днес, с помощта на интернет и платформите за споделяне на музика, музикалният бизнес отдавна не е същия и ролята му се промени от преди 20-30 и повече години. Същото се отнася и за лейбълите. Те не са вече толкова важни. Днес музикантите имат шанса да правят сами много повече неща. И имат възможност да ги покажат.

От другата страна - Обаче това не Ви ли разсейва като артисти, защото трябва и да продавате, не само да създавате?

Michael Roob – Не, защото се промени и продуцирането на албумите. Днес е по-лесно, заради възможността да се изпращат и получават файлове по интернет до всяка точка на света. Можеш веднага да получиш мнението на много приятели, няма значение къде са. Не е необходимо както едно време музикантите да са в една стая, за да създават музика. Според нас така по-лесно можеш да постигнеш перфектния резултат.

От другата страна - Какво е онова, което отличава NULL POSITIV от останалите групи?

Michael Roob - Това е, че в тази група, в този екип, с начина ни на мислене, може да има само една банда с името NULL POSITIV. Можеш да определиш строя, в който свирим, но не това е важното. Смятаме, че NULL POSITIV са точно тези хора, които сме се събрали. Нещата не опират до стила или че имаме вокалистка. Екипът е важен!

От другата страна - До колко семейството, в което групата се е превърнала, е важно за Вас?

Elli Berlin – То е най-важната част от това да сме NULL POSITIV. Необходимо е да сме щастливи заедно, за да ни се получават нещата по най-добрия начин. Едно лично неразбирателство, един скапаняк в бандата и всичко се променя. Атмосферата става непоносима и нищо не работи, както трябва. Важното е, всички в групата да са щастливи един с друг, за да се чувстват добре.

От другата страна - Вие как всъщност работите? Онлайн или заедно в репетиционната?

Michael Roob - Работим и по двата начина. Събираме се в една стая, за да репетираме преди концерт или турне. Правим концерти. Имаме продължителни дискусии преди да започнем работа. По време на продуцирането на албум, обаче, не се събираме всички заедно. Когато записваме сме поотделно. Първо един записва частите си, след това идва друг.

Elli Berlin - Студиото ни е в Австрия, мастъринга го правим в САЩ. Малко е разпиляно, но всичко е наред. Всъщност днес това е лесно.

От другата страна - Визията по време на вашите концерти важна ли е?

Michael Roob - Имаме някаква визуална част, но това е нещо нормално, защото сме част от шоу бизнеса, но не разчитаме на нея. Музиката е важната част от нашето шоу. Имаме красива жена и готини момчета. Защо да не се концентрираме върху тях...?

От другата страна - Нещо притеснява ли Ви днес когато сте на сцената?

Elli Berlin - Лошата техника на сцената. Това ни изнервя, не публиката. Оборудването трябва да е на ниво. Ако бандата е подготвена, а техниката не струва, това прецаква изпълнението и групата. Това е основния проблем, който понякога ни съпътства и който няма как да поправим по време на концерт. Каквото зависи от нас обаче го правим. Даваме всичко от себе си, за да стане така, както трябва.

От другата страна - Ако музиката Ви трябва да стане част от филм, какви ленти биха били най-подходящи за нея?

Elli Berlin - Има толкова много филми, за които бихме могли да направим саундтрак или музиката ни да се използва за тях. Вземи екшъните - „Лудия Макс” е доста добър пример… Добър въпрос всъщност. Има толкова много ленти. Също така всякакъв вид психо филми ще ни паснат идеално. Може да се закачим към „Игра на тронове” и „Властелинът на пръстените”.

От другата страна - Най-нетипичното вдъхновение за песен?

Michael Roob - Няма такива. Всичко е нормално, но най-интересното е, че ако се вгледаш внимателно в нормалността, ще откриеш, че тя крие е много психария и ужаси.

От другата страна - Кой момент от кратката история на бандата никога няма да забравите?

Elli Berlin - Участието ни „Wacken Open Air”. Беше нещо голямо. Много важно преживяване за нас.

Приятелски връзки:
Дизайн и разработка Николай Борисов