Интервю с Anna Murphy (CELLAR DARLING, екс-E ...

Интервю с Anna Murphy (CELLAR DARLING, екс-ELUVEITIE)

CELLAR DARLING са млад проект, който за малко повече от година подписа на „Nuclear Blast“, издаде дебют - „This Is the Sound”, направи две турнета и стигна до Българи като съпорт на двата концерта на LACUNA COIL. Всичко това едва ли би звучи странно, когато групата е погледната в дълбочина. Защото в сърцевината й се оглежда таланта на Anna Murphy, Ivo Henzi и Merlin Sutter, и тримата натрупали опит в швейцарската фолк метъл дружина ELUVEITIE. Обаче да знаете, че CELLAR DARLING не звучат като тях... Причините споделя вокалистката Anna Murphy.

Интервюто с Anna Murphy (CELLAR DARLING, екс-ELUVEITIE) е излъчено в „От другата страна“ по радио Варна на 13.11.2017 година.


От другата страна - Привет, Anna, съвсем скоро ще направите със CELLAR DARLING два концерта в България като съпорт на LACUNA COIL, какво ще представите на тях и ще поставите ли акцент върху дебюта Ви „This Is the Sound”?

Anna Murphy - Когато съм на турне със CELLAR DARLING обикновено изпълняваме само материал на групата. Както отбеляза имаме дебютен албум. Ще имаме 45 минути на сцената. Вече сме направили една хубава селекция от песни, които са готови за Вас. Нямаме търпение да свирим в България. Преживяването ще бъде страхотно.

От другата страна - Феновете със сигурност ще очакват да чуят песни на ELUVEITIE…

Anna Murphy - Не, няма да изпълним никакви техни песни.

От другата страна - Дебютът Ви се казва „This Is the Sound”, което звучи като един вид заявка…

Anna Murphy - Определено звучи като много смело изявление. Имахме много голям списък от имена за албума и дълго време се чудихме как да го наречем. Не искахме той да получи заглавието на някоя от песните в него. Често групите се спират на този вариант, но ние смятаме, че той не е много креативен. Също така нямаше да пасне на диска, защото нашата идея беше да го представим като цялостна творба, съставена от различни истории. Така избрахме заглавието „This Is the Sound”, което е по-скоро усещането, което ни беше завладяло, докато записвахме албума. Не знаехме точно накъде ще ни поведе тази работа, нямахме план, не обсъждахме дали искаме да звучим или да не звучим по определен начин. Просто запонахме да композираме и резултатът се получи органичен и естествен. Много сме ентусиазирани и горди от звука, който постигнахме. Самият албум е лично постижение за нас, за това и решихме да го озаглавим „This Is the Sound”.

От другата страна - И тримата сте били десет и повече години част от ELUVEITIE – усети ли, че очакванията към CELLAR DARLING са по-големи?

Anna Murphy - Имаше хора, които очакваха, че ще направим нещо подобно на ELUVEITIE. Разбирам, че имаше изненадани и дори разочаровани от онова, което предложихме, защото музиката е напълно различна. Разбираемо е. От друга страна не мисля много в тази посока, защото ние наистина искаме да формираме собствена група, която не се подчинява на някакви установени правила и дори жанрове. На когото му харесва, може да се присъедини към нас, на когото не му допада – съжалявам… Няма какво толкова да се направи по въпроса…

От другата страна - Има ли нещо, което взехте от ELUVEITIE за CELLAR DARLING?

Anna Murphy - Най-вече опит. Докато бяхме в ELUVEITIE, научихме много неща за звукозаписния процес, продукцията, композирането на песни, за всичко това. Този опит ни е от полза сега, защото имаме база, на която да стъпим, що се отнася до информацията - как се предполага да работи една група, какви са възможностите пред нас, като не трябва да забравям и житейския опит, който сме натрупали. CELLAR DARLING е онова, което е заради комбинацията от нашата креативност. Тя винаги е била на лице. Използвали сме я и в ELUVEITIE, но не в достатъчна степен. Със сигурност сме придобили много качества и опит, докато бяхме част от ELUVEITIE, което ни позволява днес да създадем нещо ново. И определено се чувстваме по-свободни.

От другата страна - Не се страхувате от новото начало?

Anna Murphy - В някаква малка степен се страхуваме, но страхът под някаква форма е вдъхновяващ. В същото време обаче е и опасен, защото може да те доведе до блокаж под въздействието си. Може да не ти позволи да продължиш напред. Да мислим за бъдещето и какво би могло да стане, е малко безсмислено. Няма начин да знаеш, какво ще се случи. Дори и новият ни проект да не е успешен и да не спечелим много феновете, не ми пука, защото става въпрос за музиката, и за това да сме щастливи, а ние сме, така че ние сме уверени в себе си.

От другата страна - CELLAR DARLING е началото на ново приключение за Вас, но имате ли цел, която преследвате?

Anna Murphy - Май, не точно. Единствената ми цел е да създавам музиката, която обичам, което вече съм направила и продължавам да правя. Онова, което искаме е да пътуваме по света и да записваме албуми. Най-добрият случай за нас е да комбинираме тези две страни на групата. Ние дори не се нуждаем от постоянен дом, можем да живеем навсякъде без значение къде. Нямам представа дали това е разбираемо за другите. До момента всичко със CELLAR DARLING се развива добре, съществуваме малко повече от година, а вече имаме албум, направили сме две турнета, което само по себе си е наистина впечатляващ резултат. Ще съм щастлива, ако продължим по този начин.

От другата страна - Какви послания искате да разпространите със CELLAR DARLING?

Anna Murphy - Бих искала хората да слушат музиката, да се вслушат в текстовете, за да се пренесат в друг свят. Когато създавам песни, аз правя точно това. Пътувам. И винаги става спонтанно. Моята музика е картинна. Когато композирам, винаги си преставям различни сюжети, спускам се в различни светове и виждам разни неща. Надявам се, че и слушателите чуват музиката ни по същия начин и се надявам, че наистина така възприемат песните. Най-важното за мен, а аз не съм нито религиозна, нито духовна личност, е това, в което вярвам - силата на човешкия ум. Вярвам, че креативността е висшата форма и стои в основата на всичко около нас. Искам хората да отнесат нещо със себе си, когато слушат музиката на CELLAR DARLING. Всеки може да го постигне. Всеки има въображението да си представя разнлични неща още от дете – можеш да търчиш наоколо и да се преструваш на жираф, например, и това да те кара да се чувстваш страхотно. Като възрастни сме поизгубили или забравили тези чувства. Особено днес, когато всеки се притеснява повече за телефона си. Смятам, че сме позабравили за този дар – въображението. И точно това се опитвам да разпространя с моята музика. Защото във въображението има толкова много енергия. Имаш ли го, не ти трябва много.

От другата страна - Приказки ли разказваш в текстовете си?

Anna Murphy - Разказвам истории. Те не са като вече съществуващите в приказките. Защото искам да създам свои собствени. Те могат и да са вдъхновени от приказките, от миналото, от легендите, но винаги се опитвам да създам нещо ново. Това стои в основата на нашите текстове.

От другата страна - Преди седем години, когато ELUVEITIE бяха в България с KORPIKLAANI, ти излезе на сцената с един проект GODNR. UNIVERSE. Това ли беше началото на соловата ти кариера?

Anna Murphy - От тогава се развих много. Този проект показа, че имам много повече идеи, които имаха нужда да се реализират в друга група. ELUVEITIE никога не са били стопроцентово креативно удоволствие за мен, когато става дума за съзидателност. Имах толкова много различни идеи и винаги се нуждаех от други проекти. Дори и когато бяха щастлива в ELUVEITIE, се нуждаех от друг отдушник, нуждаех се от експериментална музика, нуждаех се от по-мрачна музика. Сега смятам, че соловата ми кариера се развива чудесно. Израснах като певица и композитор, но го постигнах по естествен път. При мен тези качества се развиха през годините, без да вземам специални уроци. Това ме прави щастлива.

От другата страна - Защо се нуждаеш от толкова много проекти, за да изразиш себе си?

Anna Murphy - Защото имам толкова много идеи, които не пасват само на един проект.

От другата страна - Когато композираш, го правиш за определен проект или след като песента е готова, избираш с кого да я реализираш?

Anna Murphy - Не сядам и не си казвам „ето, сега трябва да напиша песен”. При мен не става така. Идеите просто идват, зараждат се в главата ми и това може да стане навсякъде – вкъщи, на работа, правейки нещо. Но трябва да запиша незабавно идеята, защото иначе ще я забравя, за това и телефонът ми е постоянно под ръка. Когато идеята се появи, вече знам къде ще я използвам. Понякога се случва и по-късно, докато отлежи, но обикновено, когато мелодията се зароди в съзнанието ми, вече я изграждам в главата си и мога да чуя за какво ще я използвам.

От другата страна - И историите се завъртат около музиката или музиката – около историите?

Anna Murphy - В повечето случаи изграждам историите около музиката. Тя ме води и ми казва за какво ще бъде песента. Когато чуя мелодия или хармония, пред очите ми се появява някаква картина и използвам споходилото ме видение и усещане, за да създам историята. Не ми се налага да стоя и да се мъча върху нещо. Историята се появява спонтанно. Понякога тя и музиката се зараждат заедно – щом се появи мелодията, вече мога да чуя и текстовете, които ще използвам. Понякога работя и по този начин, но в повечето случаи музиката се появява първа.

От другата страна - Какво търсиш в музиката?

Anna Murphy - Мисля, че не търся нищо. Когато имам песента, тя вече е открита. По-скоро целият ми живот е концентриран в търсенето на песента. Така и живея. Ако с мен не се случва нещо, нямам и идеи! За това винаги съм в търсене, постоянно се оглеждам наоколо за идеи за песни. И когато ги открия, чувствам, че съм постигнала целта си. Така че смятам, че търсенето при мен се осъществява преди да открия песента.

От другата страна - Какво те очарова в рок и метъл музиката днес?

Anna Murphy - Винаги съм била фен на по-тежката и по-мрачната музика. И това е така от детството ми. Тя просто ми говори. Също така винаги съм била единак. Никога не съм имала твърде много приятели. Никога не съм харесвала претъпканите купони. Винаги съм харесвала тази сцена, в която се подвизават хора, които не се вписват в обществото и чувстват, че не се част от него. Говоря за аутсайдерите. Винаги съм харесвала класическата музика, с която израснах и продължавам да харесвам и да й се наслаждавам. Също така откривам много паралели между нея и рок музиката. Има много групи, които внасят мелодии и хармонии, характерни за класическата музика. Което я превръща в съвършено преживяване.

От другата страна - Връщаме се на концертите, които ще имате в България, до колко вашето изпълнение е визуално?

Anna Murphy - В настоящия момент в нашето сценично представяне разчитаме основно на музиката, защото ние сме нова група, която не разполага с много средства. Бих искала да имаме и визуално шоу, защото музиката ни е много картинна и ще има смисъл от сценични декори и символи, и специални ефекти, но за съжаление все още не разполагаме с необходимите финанси, за да представим шоуто, което да отговаря на музиката ни. В момента сме просто рок група, която изпълнява песни. Единственото, което ще поставим с нас на сцената, е винил с логото на бандата. Което също е яко, защото CELLAR DARLING всъщност е група, която тепърва започва своята кариера. В концертите влагаме всяка капка енергия, която имаме. Наистина искаме да създадем подходящата атмосфера за всяка песен. Но не просто да изсвирим композициите, а и да ги разкажем, да разкажем историите в тях. И това се опитваме да правим с ресурса, с който разполагаме в момента.

От другата страна - Как си представяш съвършения концерт на CELLAR DARLING?

Anna Murphy - Представям си го много атмосферичен, със светлинно шоу, което също разказва историите в песните. Ако изпълняваме например „Avalanche”, светлината трябва да е студена, като по този начин напомня за снега, също така ако на сцената вали изкуствен сняг, ще е страхотно. Много обичам по време на концертите сцената да е декорирана. Бих искала декори, които наподобяват дървета. Също така по някакъв начин ще използваме нашите символи, защото имаме по един за всяка песен. Има толкова много, което можем да направим. Като единственото, което искам, е да създадем наистина добра атмосфера, която да носи усещането за църква с много цветове, много символика. Така трябва да изглежда съвършеният концерт на CELLAR DARLING.

От другата страна - Как би обяснила заявлението, което правите на сайта на групата, че „митът е истината”?

Anna Murphy - Това е цитат от произведение на Алън Гарднър, на който веднъж се натъкнахме. Той е писател. Автор на приказки и детски книги. Чела съм някои от тях и много ми харесват. Та, попаднахме на този негов цитат, но не мога да си спомня по какъв начин. Обаче ние също разказваме истории с нашата музика. Имаме символ за всяка една от песните, защото искаме всяка една от тях да има и визуално изображение. Един ден видях този цитат и си казах, че той съвършено описва нашата музика. Нашите истории за измислени, както митовете и басните. Това, което ме очарова в тях е, че те и техният произход разказват за морала и чувствата на хората. Те не са създадени само, за да забавляват, а също така да изградят човешкото съзнание и да определят категории като правилно и грешно, в които хората да повярват. Това е формирано посредством митове, легенди, приказки. Моята идея е да взема точно тези поуки и да ги преразкажа по съвременен начин. Защото, когато аз разказвам история, примерно за последния човек, останал на Земята, сигурно изглежда, че съм я измислила без каквато и да е било причина, но под повърхността има много повече. Когато започнеш да я анализираш и интерпретираш, ще разбереш, че съм създала композицията заради това, че един етап от моя живот е приключил – раздялата ми с ELUVEITIE. И аз преминавам през него, достигайки края и фокусирайки се върху новото начало. Така че – ето я истината. Няма значение, че е измислена история, почиваща на личните ми чувства, които са опаковани метафорично в нещо друго.

От другата страна - Защо според теб днес човечеството има нужда от разказвач на истории? Особено днес…

Anna Murphy – Така е от зората на човечеството. Хората живеят с истории. Още повече, че в края на краищата всичко произлиза от историите. Господ е една история, дори парите са история. Те не са истински. Те са създадени. Човечеството е създало всичко. По същество ние живеем на базата на различни измислени сюжети. Дори и нещата, в които вярваме като човешките права, политическите системи – те са измислени от хората, те са истории, не са истински. Обаче ние живеем по техните правила, ние живеем в истории. Няма значение дали става въпрос за приказката с Господ или за говорещия жираф, или за думите на американския президент, всичко това са истории, сюжети от ежедневието. Те не са истински.

От другата страна - Тогава кой е съвършеният свят за CELLAR DARLING?

Anna Murphy - Мисля, че сме много близо до него. Графикът ни е разпределен така, че от студиото се качваме на сцената – двете места, където се чувстваме щастливи. Със сигурност мога да кажа, че не сме щастливи в ежедневието. Но пътят пред нас е дълъг, защото единственото ни занимание е музиката. Единственото нещо, което ни прави щастливи – по цял ден да композираме, защото това е и един вид бягство от света. Мисля, че много хора се нуждаят от подобно бягство – някои го постигат със спорт, други с работа, трети с наркотици. За нас това е музиката. По този начин успяваме да се спасим от реалността. Вярвам, че сме на правилния път.

От другата страна - Последен въпрос – защо според теб, бандите с дами зад микрофона, печелят все по-голяма популярност?

Anna Murphy - Така ли е? Никога не съм мислила по този въпрос. Дори не подкрепям това разделение на рок банди с вокалистки и метъл групи с вокалистки. Защо ги наричат така? Има ли някакво значение, кой е зад микрофона. Това разделение не съществува в други стилове. Няма поп с вокалистки. Има просто поп музика, рап мзика. Понякога има жени, друг път мъже. Идея си нямам, защо хората правят това разграничение, странно е. В миналото, в метъла със сигурност са доминирали мъжете, но аз например се занимавам с метъл от десет години, което е много време и през това време жените си бяха в групи. Страхотно е, че днес има толкова много певици. За хората, които ги харесват, е много добре.

Приятелски връзки:
Дизайн и разработка Николай Борисов