Интервю с Maurizio Iacono (EX DEO, KATAKLYSM ...

Интервю с Maurizio Iacono (EX DEO, KATAKLYSM)

От „Уикипедия”: "Пуническите войни са три войни между Древен Рим и Картаген, състояли се в периода 264 -146 пр.н.е. Наричат се пунически защото римляните наричали картагенците „пуни”. Точно тези събития избира да претвори в музика в страничния му проект EX DEO Maurizio Iacono, вокалист на KATAKLYSM. Всъщност след „Caligvla” Maurizio разпуска легиона, за да се завърне още по-силен с „The Immortal Wars”.

Интервюто с Maurizio Iacono (EX DEO, KATAKLYSM) е излъчено в „От другата страна” по радио Варна на 17.04.2017.


От другата страна – Привет, Maurizio. Заради ограниченото време направо на въпросите за новия албум на EX DEO „The Immortal Wars”. Слушам го за пореден път и смятам, че музиката е много сложна и епична…

Maurizio Iacono - В сравнение с предходните два "Romulus" и "Caligvla", „The Immortal Wars” е по-зрял, по-усложнен като музика и е първия ми напълно концептуален албум. Първите два диска имаха по две-три песни свързани в една обща история, а в новия всички композиции са посветени на Пуническите войни. Албумът е като една единствена песен. Наехме Clemens от CARACH ANGREN да направи оркестрациите и той се справи страхотно. Резултатът е един много драматичен, емоционален и агресивен албум, от който съм много доволен.

От другата страна - Има ли обща история между трите ти досегашни албума и как избираш героите от римската история, за които да създаваш композиции?

Maurizio Iacono - Не бих могъл да започна с твърде сложна история още с дебютния албум. "Romulus" е добре познатата история за вълчицата, близнаците и Юлий Цезар. Вторият диск разказва за Калигула, който е също добре позната фигура. Новият албум задълбава повече в историята, военната стратегия и философията, които са променили целия свят. Хубавото за албумите на EX DEO е, че те говорят за съвсем реални неща, такива, които вече са се случили. Това са истински факти.

От другата страна - Правиш ли подробно проучване на историята преди да започнеш да пишеш текстовете?

Maurizio Iacono - Да, чета много исторически трудове. В училищата в Канада се учи много за историята на древен Рим. Сега живея в САЩ и тук е различно. Аз съм от италиански произход и древната римска история е част от моята лична история. За този албум исках да се фокусирам върху Пуническите войни и причините за тях.

От другата страна - Смяташ ли, че историите, които разказваш могат да бъдат един вид учебник за историята на древен Рим ?

Maurizio Iacono - Да, но в поетична форма. Това са сложни процеси, които не могат да се обяснят с къс текст. „The Immortal Wars” спокойно можеше да е двоен диск, за да покрие цялата тема. Но е важно текстовете да са кратки и да засягат най-основното.

От другата страна - Това е най-краткият албум на EX DEO. Защо?

Maurizio Iacono - Албумът съдържа осем песни в рамките на 40 минути. Всъщност съвсем не е кратък албум. Чувствах, че осем композиции са напълно достатъчни и нямах желание да създавам повече. Ако всяка песен е силна, значи целта е постигната и сме си свършили работата. Шест от парчетата са посветени на атаките и контраатаките, има една интерлюдия и една последна песен за гордостта да бъдеш римлянин.

От другата страна - Колко строго се придържаш към реалните факти и доколко използваш метафори?

Maurizio Iacono - Основната идея зад албума „The Immortal Wars” е историята на Пуническите войни - завладяването на Испания и прекосяването на Алпите. След което се опитваме тези факти да ги представим като филм - затваряш очи и виждаш събитията и героите, за които се говори в песните. Всичко е базирано на реалните истината, няма измислици.

От другата страна – Сменяме темата - каква е ролята на човека на изкуството в обществото?

Maurizio Iacono - Важното е да казваш точно нещата, да образоваш останалите така, както ние правим с историята. Покрай всички тези нови технологии, забравяме за историята и повтаряме едни и същи грешки, защото не се учим от миналото. С това, което правя, аз мога да покажа историята такава, каквато е. Заглавието на албума е "The Immortal Wars". Избрахме го, защото хората продължават да водят едни и същи войни. Преди са били войни за територии, сега са войни на религиозна основа. Но грешките са едни и същи.

От другата страна - Значи има връзка между новият албум на EX DEO и света, в който живеем?

Maurizio Iacono - Да, определено има връзка. Заглавието на албума го потвърждава. В него е позано всичко, което се случва днес. Картаген и Рим е сблъсък на идеи и стремеж към контрол, впоследствие се намесва и религията. Днес е същото, имаме различни версии на едни и същи проблеми.

От другата страна - Защо според теб хората продължават да повтарят едни и същи грешки от миналото?

Maurizio Iacono - Защото това е в човешката природа - да си алчен, да си егоист. Нашата природа е саморазрушителна. Уж нещата са наред и внезапно идва някой и разваля всичко. А и е необходим баланс. Така работи света. Дори и да имаш прекалено много добро, това също нарушава баланса. Светът е като махало, клати се напред и назад, а в момента се намираме в лошата половина. Твърде много политкоректност, твърде много хора, които правят, каквото си искат, всеки е луд и това драстично променя баланса. Рим е бил разрушен отвътре, отнело е около хиляда години, но е станало.

От другата страна - Значи образованието е единственото решение, за да не се повтарят грешките от миналото…

Maurizio Iacono - Абсолютно. Образование и разбиране. След като знаеш, че ще се убиеш, ако скочиш от мост, тогава не го правиш.

От другата страна - Защо сменихте клавириста?

Maurizio Iacono - Имахме пауза от пет години и не бяхме сигурни, че ще продължим да свирим като група, защото KATAKLYSM отнема много от времето ни. EX DEO е лично мой проект и исках свежи хора за целта. Jonathan Lefrancois-Leduc свърши страхотна работа в първите два албума, но искахме нещо звучащо по-епично, а аз харесвам работата на Clemens от CARACH ANGREN. Той е идеален за нас.

От другата страна - Този албум определено звучи по-епично от първите два...

Maurizio Iacono - Да, с по-модерно и грандиозно звучене.

От другата страна - Кой е любимият ти герой от римската история?

Maurizio Iacono - Има луди като Нерон и Калигула. Много от нещата, които те са правили, са били разказани от тези, които са ги убили. Харесвам Цезар – бунтовник, изправил се срещу корумпираното управление. Имал е голяма амбиция - той не е бил част от елита и е извоювал всичко сам, бил е стратегически гений.

От другата страна - Ако имаше машина на времето, с която да се пренесеш във времената на Цезар - какво би му казал?

Maurizio Iacono - Бих го предупредил да си пази гърба. Бих го попитал, дали си струва да умреш за това, в което вярваш.

От другата страна - И какво според теб би отговорил той?

Maurizio Iacono - Предполагам, че би имал себе си за недосегаем и не би допуснал някой да се осмели да посегне на живота му.

М - Пред мен има снимка на групата ти. Какво е значението на римската цифра XIII?

Maurizio Iacono - Това е непобедимият легион на Цезар. Те са били смъртоносна сила. Легион XIII. XIII е добро число.

От другата страна - 2017 е година на EX DEO, какво обаче се случва с KATAKLYSM?

Maurizio Iacono - Не смесваме двете банди. Тази година е посветена на албума на EX DEO, но не мислим да правим турне. Ако свиримq ще е само специално шоу. А с KATAKLYSM навършваме 25 години, заради което в Европа ще изпълняваме целите албуми "Shadows & Dust" и "Serenity in Fire". Започваме да пишем нов материал за KATAKLYSM в началото на следващата година.

От другата страна - Кой е твоят най-рокенрол момент?

Maurizio Iacono - Имал съм много, но специален момент за мен беше един полет от Дания до Хелзинки, Финландия. Полетът беше с номер „666 to Hel”, което е съкращение на Хелзинки. Това беше много проблемен полет. Самолетът набираше и губеше височина, имаше страшна турбуленция, а на всичкото отгоре, когато пристигнахме, се оказа, че багажът ни е загубен. Концертът в Хелзинки не се състоя, защото просто нямахме нищо, с което да свирим. И всичко това се случи на полет "666" за Ада.

От другата страна - Какво би казал ако имаш шанс да срещнеш младото си аз?

Maurizio Iacono - Бих си казал,че нищо в този живот не трябва да се приема за сигурно и че трябва смело да се върви напред!

Приятелски връзки:
Дизайн и разработка Николай Борисов