Интервю с Patrik Jensen (WITCHERY, THE HAUNT ...

Интервю с Patrik Jensen (WITCHERY, THE HAUNTED)

Последните години WITCHERY се активираха до нивото да вадят албум всяка година, докато преди това им трябваха близо по шест… И все пак въпреки постоянните ангажименти с останалите им групи, музикантите успяват да се стиковат и да изкарват материал, който, ако не друго, не е под нивото на първите албуми на бандата, както и на останалите проекти, в които участват. И най-важното – 20 години след началото въобще не им личи да са загубили удоволствието и страстта към музиката.

Интервюто с Patrik Jensen (WITCHERY, THE HAUNTED) е излъчено в „От другата страна” по радио Варна на 16.10.2017 година.


От другата страна - Привет, Patrik. Доста бързо изкарахте нов албум, а за предишния Ви трябваха шест години…

Patrik Jensen – Преди ни отне 6 години да издадем нов албум ,което е точно толкова време, колкото трябваше и за по-предишния. С него отбелязвахме 20 годишнината на групата. Бандата е вече на 20 години. В началото издавахме всяка година, като веднъж дори имахме две издания в рамките на една. Винаги сме композирали много музика, но около 2002-2003 година THE HAUNTED започнаха да се котират много добре и ARCH ENEMY с Angela започнаха да стават все по-популярни. Освен това тогавашният ни барабанист Martin Axenrot стана част от OPETH и беше много зает. Беше трудно да намерим време за нов материал и репетиции за WITCHERY. Но тъй като тази година ставаме на 20, решихме да издадем албум по този случай. Също така имахме проблеми, докато успеем да съберем групата. Намерихме барабанист и нещата се получиха.

От другата страна - Когато слушам промо албумите, усещам повече агресия, повече мрак и дет метъл в сравнение с предходните издания...

Patrik Jensen - Ние не знам как ще се получи един албум. Не сядаме да мислим или да дискутираме неговата посока. Може би феновете го правят. Но ние не. Събираме се, забавляваме се и започваме да композираме, пък каквото излезе. И то става част от албума. Много хора смятат, че новият ни албум звучи като дебюта ни "Restless & Dead". Знам, че звучи много стегнато и директно, песните са по-праволинейни от обикновено или ако ги сравниш с предишните ни албуми. Аз няма как да съм обективен за музиката си. Доволен съм от крайния резултат.

От другата страна - В албума "Witchkrieg" имаше много гост участия. Какво е положението сега?

Patrik Jensen - В "Witchkrieg" имахме седем или осем гости, самият Kerry King има соло там. В предишния албум „In His Infernal Majesty's Service” има три гост участия - Hank Shermann от MERCYFUL FATE, който е гостувал в последните ни четири албума, защото е истински майстор на китарата и смятам, че е много подценен като китарист. "Don't Break the Oath" на MERCYFUL FATE е може би най любимият ми албум изобщо. Друг гост е Jason Netherton от MISERY INDEX – той е страхотен вокалист и много добър приятел. Има вокали в припева на "The Burning of Salem". Гласът му пасва идеално на песента и съм щастлив, че той се съгласи да участва. Страхотно се получи. В същото парче гост е и барабанистът Nicholas Barker от CRADLE OF FILTH и DIMMU BORGIR, защото искахме човек с автентичен британски английски език, за да пасне на идеята на песента за съд над вещица през 16 век. Той прави гласа на съдията.

От другата страна – Спомена, че имате проблеми с времето, понеже всички сте много заети. Как успяхте да намерите време сега за записите?

Patrik Jensen - Много хора ни питат как успяваме да сме група, след като сме заети с толкова много други проекти. Но ние се забавляваме, когато сме заедно, не се караме, има само позитивно и креативно настроение, и отношение в групата. Винаги сме се стремили да продължаваме да свирим, да продължаваме напред, защото е супер и никога не сме мислили да спираме заради проблемите с липсата на време. Трябва само да го намерим… Когато Martin ни напусна, проблемът беше сериозен, но той свири в много успешните OPETH и е щастлив. Също така е щастлив, че издадохме албум. Въпреки всички усилия да намерим време, дисковете наистина си струват.

От другата страна - Каква е главната цел пред WITCHERY и променила ли се е тя в сравнение с началото на групата?

Patrik Jensen - WITCHERY бяха създадени преди THE HAUNTED, но впоследствие THE HAUNTED стана по-популярната група и трябваше да се съсредоточим върху нея, защото ние сме професионални музиканти и от това живеем. Така че THE HAUNTED беше основната банда. С WITCHERY целта ни винаги е била да пишем яка музика и да се забавляваме. Има музиканти, които след едно турне, не се събират заедно, защото им е писнало един от друг, нуждаят се от лично пространство и искат да презаредят батериите. Ние обаче в WITCHERY сме заедно и след турне. Основната ни цел е да правим наистина добра музика. Никога не сме се стремили да сме комерсиални и да сме в класаците. Би било хубаво, но не ни е фикс идея. Искаме само да свирим добра музика заедно.

От другата страна - Какво е това нещо, което феновете на WITCHERY не осъзнават за групата Ви?

Patrik Jensen - Може би другите банди, в които има членове на WITCHERY като OPETH, ARCH ENEMY и THE HAUNTED донякъде засенчват WITCHERY. Само защото свирим в тези групи, не означава, че всичко странично не е толкова добро и сериозно. Винаги съм твърдял, че в WITCHERY си изкарваме страхотно, но сме сериозна група със сериозно творчество, а не просто страничен проект. Може би точно това не осъзнават хората – че ние сме истинска банда с истинска, сериозна музика.

От другата страна - Питам те защото THE HAUNTED изглеждат като основната Ви банда...

Patrik Jensen - Както ти казах, WITCHERY е по-старата банда от THE HAUNTED, но THE HAUNTED е по-известната група от двете и това ми позволява вече 13 години да съм професионален музикант. Все пак ми трябват работа и доходи. Така се фокусирах върху THE HAUNTED. С THE HAUNTED изкарваме пари. Също така това е причината хората да си мислят, че WITCHERY не е сериозна група, но тя е и прави много качествена музика. Смятам, че феновете трябва да забравят WITCHERY, ARCH ENEMY и OPETH, и да гледат на тях като на съвсем различни банди.

От другата страна - Кой е „Негово пъклено височество”?

Patrik Jensen - Дяволът, разбира се.

От другата страна - И защо служите на Дявола?

Patrik Jensen - Рокендролът винаги е бил смятан за музиката на Дявола. Ние я свирим от 20 години и вече 20 години разпространяваме посланието му. Дали ни харесва или не, ние му служим, защото разпростаняваме дяволската музика.

От другата страна - Имате ли договор с Дявола?

Patrik Jensen - Малко или много. Не мисля, но свирим музиката му и без това. Ще разберем, когато си отидем от този свят. Все пак изпълняваме неговата музика.

От другата страна - Продали сте душата си за рокенрол, както се пее в една известна песен?

Patrik Jensen - Предполагам, но ще разберем това, когато умрем.

От другата страна - Коя е главната тема на текстовете Ви – те метафора ли са за ежедневието или са директни?

Patrik Jensen - Текстовете ни винаги са били истории на ужаса като на много други групи. Аз като китарист, слушам звука на китарите и гледам на вокалите в една дет или блек банда като на още един инструмент. Напоследък обаче участвам и с текстове, които се отнасят до проблемите, които човечеството има днес. Такава песен е "Nosferatu" от „In His Infernal Majesty's Service”, която се занимава със съвременни теми.

От другата страна - Как отбелязвате 20-годишнината на групата с последните два албума?

Patrik Jensen - Ами с факта, че това са добри албуми. Смятам и се надявам, че са добри. Ако бяха лоши, нямаше да има смисъл да ги издаваме. Това е добър начин да покажем на хората, че отново сме тук. Феновете няма да чакат още 6 години за нов албум, вече имаме уредено студио. И се надявам скоро да излезе още един албум на WITCHERY. Може и да сме група на 20 години, но сме свежи като млада банда. Не мисля, че звучим като олдскул банда.

От другата страна - С толкова много групи в момента, какво според теб намират феновете във Вас?

Patrik Jensen - Харесват музиката ни, надявам се. Ти например как би определил нашата музика?

От другата страна – Директна!

Patrik Jensen - Подобно на AC/DC?

От другата страна - AC/DC, но на стероиди.

Patrik Jensen - Трудно е да се определи музиката ни, може би това е усещане в стомаха, когато я слушаш. Не можеш просто ей така да кажеш, че е американски дет метъл, не можеш да кажеш, че е традиционен скандинавски блек метъл, защото няма типичните за тези стилове черти. Има по нещо от всичко. Ако ни се свири хеви метъл - свирим хеви метъл, ако ни се свири друго - правим го. Не са много групите, които действат по този начин. Ние сме банда на 20 години и все още сме ентусиазирани - колко музиканти могат да се похвалят с подобно нещо и да звучат свежо като нас след 20 години? Виж METALLICA например - вземи дебюта им от 1983 година и го сравни с албума им от 2003 - колко ентусиазирано звучат? Абсолютно никак. Вземи всяка банда след 20 години и ще видиш, че не са толкова добри, колкото в началото. JUDAS PRIEST през 1974 и през 1994 са съвсем различна банда. Ние звучим точно толкова добре, колкото и в дебютния ни албум. Хората могат да го чуят – „Хей, тези пичове наистина обичат онова, което правят и звучат толкова енергично, така, както в първия им албум.” В това е силата ни.

От другата страна - Ролята на продуцента Daniel Bergstrand?

Patrik Jensen - Записвал съм много албуми, това е може би албум номер 25. Записвал съм с много добри продуценти и инженери. Познавам Daniel от студиото на IN FLAMES, където се видяхме преди години. Но нищо повече, просто се знаехме по име. Чух албума на ABBATH, който е записван в студиото на Daniel "Dugout Productions Studio". Хареса ми и се свързах с него. Той е на моята възраст и бързо си допаднахме. Също така прави строхотен звук на барабанатие. Попита ме какво звучене искам и аз му казах, че настоявам барабаните да са, както в "1984" на VAN HALEN. Харесвам звука им. Той каза – „Чудесно, искаш барабани, които да звучат като истински барабани! Това е страхотно.” Тогава разбрах, че мога да му се доверя и не ми се наложи да стоя около него през цялото време, за да му мърморя на главата какво да прави, а го оставих да работи спокойно. След което той ми прати готовите песни. По отношение на звука, Daniel Bergstrand е магьосник зад пулта. Успя да пресъздаде на запис истинския суров звук, който имаме на живо. Daniel е много важен за този албум и следващият ни албум също ще е записан от него. Той е като шестия член в WITCHERY.

От другата страна - Спомена че си записвал 25 албума. Има ли песни, които са особено важни за теб?

Patrik Jensen - Има една песен на THE HAUNTED от "Made Me Do It". Това е откриващата композиция, която е инструментал. Казва се "Dark Intentions" и е специфично за THE HAUNTED. Щом я чуеш, веднага разбираш, че това са THE HAUNTED. Харесвам въвеждащите инструментали, но този ми е любимият. Музиката беше създадена по време на репетиция на WITCHERY. Всеки харесваше това парче, но то просто звучеше повече като THE HAUNTED и аз го взех за тази група. Останалите не бяха много доволни, но то стана една от най-известните и разпознаваеми мелодии на THE HAUNTED. Това само показва колко дълбоко са свързани двете банди. Но го има и обратният вариант - "The Burning of Salem" беше написана за следващия албум на THE HAUNTED, но когато я слушахме, решихме, че не искаме да я използваме, защото имаше достатъчно подобни парчета.

От другата страна - В предишния ни разговор преди няколко години те бях попитал какво означава името на инструментала "317" от албума на THE HAUNTED „Exit Wounds”. Ще ми кажеш ли сега?

Patrik Jensen - И сега не мога да ти кажа, защото е тайна…

Приятелски връзки:
Дизайн и разработка Николай Борисов