Интервю с David DeFeis (VIRGIN STEELE) ...

Интервю с David DeFeis (VIRGIN STEELE)

Бъди честен със себе си. Не се предавай. Винаги продължавай напред. Радвай се на живота… Това са част от максимите, на които е подчинен животът на с David DeFeis – основател, вокалист и лидер на американската пауър банда VIRGIN STEELE. На същите принципи стъпва и музиката на нюйоркчани. Преди две години групата издаде 15-ти албум - „Nocturnes of Hellfire & Damnation”. По сметката на David DeFeis обаче броят на дисковете е много по-голям…

Интервюто с David DeFeis (VIRGIN STEELE) е излъчено в „От другата страна” по радио Варна на 23.05.2016 година.


От другата страна – Привет, мистър DeFeis, защо беше необходимо толкова време, за да се запише новия албум на VIRGIN STEELE?

David DeFeis - Всъщност записите не отнеха много време. Много бързо приключихме работата в студиото. Хората явно не искат да го разберат или по-различен начин възприемат нещата, но след албума от 2009 година, изкарахме 4-5 преиздания и във всяко едно от тях имаше страшно много нов материал като бонуси, специално подготвени за всяко едно издание. Така че не бяхме свободни, а точно обратното – много заети. Само миналата година излязоха преиздания на три от албумите ни "The Marriage of Heaven and Hell - Part One & Part Two" и "Invictus", в който имаше и бонус диск озаглавен "Fire Spirits" - акустиен лайв. Записваме много музика, но хората не й отдават значение. Мислят си, че щом „The Black Light Bacchanalia” е от 2010, а „Nocturnes of Hellfire & Damnation” - от 2015, значи сме били в почивка, което не е вярно. През цялото време сме били ангажирани. Заедно с новия албум, който излиза сега, имаме написан материал и за още два диска - единият е базиран върху древногръцка трагедия, а другият е концептуален албум за сезоните и най вече за есента. Те са създадени и записани наполовина. Така че никога не сме стояли, а сме работили здраво.

От другата страна - И все пак от 1981 година имате записани само 15 албума...

David DeFeis - Албумите ни са дълги. Който и от тях да вземеш, след масовата поява на дисковете, албумите ни станаха по-дълги. "Invictus" е над 70 минути, което едно време щеше да е двоен албум. Няма значение, колко издания имаме – разполагаме с много музика. Преди малко го обясних - във всяко преиздание има нов материал за поне още един албум като бонус материал. Не можеш просто да определиш изданията ни като бройка, а трябва да погледнеш съдържанието им. През 80-те албумите бяха по 30-40 минути, повечето от тях съдържаха седем парчета и едно китарно соло например. През годините ние дадохме повече. Ако погледнеш броя на песните и минутите, ще отбележиш, че при нас има много повече музика.

От другата страна - Защо озаглавихте албума "Nocturnes of Hellfire & Damnation"?

David DeFeis - Защото песните са мрачни, така че това е мрачен албум за измъчваните души и за плача, и мъките на прокълнатите, и вълните на лудостта. Така че заглавието пасва идеално на съдържанието. Оригинално мислех да се казва "Hymns to Damnation", като една от песните в албума, но не исках хората да се бъркат с "Hymns to Victory", което е компилация от стари парчета. Не исках феновете да си мислят, че новият ни албум е съставен от стари композиции. Така че промених заглавието на "Nocturnes of Hellfire & Damnation", а това заглавие пасна на идеята зад текстовете. Но албумът не е точно концептуален.

От другата страна - Но има връзка между песните, нали?

David DeFeis - Точно така. Но не е от типа концепции, които се развиват от началото до края. Албумът е за връзката и комуникацията между хората и хаосът който настъпва при контакта на една личност с друга, и по-точно за негативните аспекти на тези отношения. Също така става дума и за самооценката на индивида – за въпросите, свързани със страстта, желанията, малките ни лудости, търсенето на собственото ни аз, а също така и за връзката ни с божественото в нас. В основата си обаче албумът е за връзката между хората и тяхната философия. За денонощните ритуали, които всеки един от нас прави, които ни дефинират такива, каквито сме и определят посоката, в която сме се запътили.

От другата страна - Смяташ ли, че е възможно да слушаш новия албум на VIRGIN STEELE и да разбереш основниите аспекти на човечеството?

David DeFeis - Аз записвам така, както го чувствам отвътре. Както усещам живота, както го живея, както усещам емоциите, които бушуват в мен. Ако има послание в текстовете ми, то е защото пиша по общоприет начин, пиша от гледната точка на човек, който живее в материален свят, пиша по начин, по който да накарам хората, да се открият в моите истории. Знам, че има послания, които достигат до слушателите и има и слушатели, на които съм повлиял с моята музика, променил съм живота им и това ме прави много щастлив. Имам какво да кажа и се старая да го кажа ясно, но все пак да оставя и някакво скрито послание, което всеки да може сам да интерпретира. Ти можеш да придадеш едно знчение на песента, твоят приятел – друго. Така пиша и създавам. Така всеки намира своята гледна точка.

От другата страна - Когато чета текстовете Ви разбирам, че са силно свързани с митове и легенди. Чувстваш ли се на място в настоящето?

David DeFeis - В някава степен не се чувствам комфортно. Не харесвам цялата тази технология около нас, която навлиза в живота ни. Всеки един от нас е с роля от филм и по-точно на таен полицай. Не мога да се примиря с този аспект от живота. Но като махнем това, живея живота си уверен в себе си. Винаги търся някакво значение във всичко. Искам да окажа добро влияние на хората около мен. Боря се, както всеки един от нас.

От другата страна - Успяваш ли в тази борба?

David DeFeis - Има дни, когато съм добре и други в които не съм. Но се боря с трудностите и се опитвам да не се предавам. Не съм от хората, които замитат проблемите под килима, а се изправям срещу тях. Прегръщам живота с доброто и злото. Каквото трябва да се случи, ще се случи. Трябва да си силен.

От другата страна - Защо новият Ви албум излиза с три различни обложки?

David DeFeis - Така се получи. Винаги, когато записваме албум, искам музиката, текстовете, обложката да са максимално персонални. Да имат връзка с живота, който живеем. Оглеждам се около себе си за вдъхновение и когато видя нещо, решавам че ще ми свърши работа. За последния албум видях каменни гаргойли и в този момент музиката от албума зазвуча в главата ми. След това направих есенни и зимни снимки на природата, дървета... Исках всичко това да бъде използвано и го изпратих на Jens Reinhold, който работи по кориците на преиздадените албуми. Той пък ми показа каменен ангел от гробището, до което живее и го използвахме заедно със зимния пейзаж. Така станаха много корици. Jens се вдъхнови и за скелетите с инструментите, които са на обложката на винила. Така имахме три обложки, които пасваха на съдържанието на албума и показваха отношението на групата. Това се превръща в традиция за нас – в предишния албум също имаме три корици - ангели, дяволи и всякакви подобни неща.

От другата страна - Версията с ангела има бонус диск - само кавъри ли има в него или има и нов материал?

David DeFeis - Има нов материал. Първите шест парчета са кавъри, направени по специфичен наш начин, преаранжирали сме ги - медли от парчета на BLACK SABBATH, BLOODROCK, LED ZEPPELIN, тема от филма „Halloween” на John Carpenter, както и едно класическо произведение на Владимир Рибяков - руски композитор, което преаранжирахме за седемструнна кирата. Останалото е готик/блус парчета, които представят VIRGIN STEELE в нова светлина - композиции като "Haunted Wolfshine" и "Riderless Horse", има акустично парче „A Greater Burning of Innocence”, което направихме на живо и където свирим аз и Edward Pursino в студио. За него снимахме и видео. Има много епична песен "West of Sumer" - това е нашата "Stairway To Heaven". Има бързи парчета като "The Devil Drives" и „Anger Never Dies”, има химнова композиция като "The Birth of Beauty", с която приключва албума. Има интересни неща.

От другата страна - През тази година отбелязвате 35 години VIRGIN STEELE. Вярваше ли в началото, че ще направите толкова много време като група?

David DeFeis - Не сме се движили в тази посока. В началото карахме ден за ден. Исках единствено да си създам начин на живот и да се задържим като група. И го направихме. Това беше целта. Това стана начин на живот за нас. Отначало се стремяхме единствено да запишем дебютен албум.

От другата страна – Кога настъпи моментът, когато разбра, че тази група е твоят начин на живот?

David DeFeis - Стана доста рано. След като започнахме да работим, издадохме първите два диска на групата. След това направихме "Noble Savage" и установихме, че може и да се получи нещо – наистина да останем група в дългосрочен аспект. Това беше точката, в която повярвах, че сме на правилния път. Последваха обаче много проблеми. Но аз винаги съм искал да продължа независимо от всичко. Това е предизвикателство. Това е борба! Приех предизвикателството, мобилизирах се, и върнах групата на картата. И продължихме. Без алтернативи.

От другата страна - Смяташ ли, че групата ти е недооценена?

David DeFeis – Да! Много хора ми го казват постоянно и сигурно е така. Имаме много отдадени фенове и те искат да сме по-популярни, отколкото сме. Те обаче никога не са осъзнавали, че никога не ни е било цел да бъдем популярни. Но оценявам техния стремеж и уважавам желанието им. Целта ни обаче, беше да направим бандата начин на живот и така и стана. Издържам се от групата, нещата работят, но не съм алчен, не искам повече, отколкото имам. Ако станем известни и ни знаят повече хора – добре, но това трябва да стане по естествен път. Ако не стане – нямам проблем, но никога с цената на компромис. Не правя неща, които не искам. Правя това, което смятам, че трябва и то не на цената за славата. Продължавам напред. Смятам, че точно това ценят хората във VIRGIN STEELE. Защото ние си гледаме нашата работа и не се подмазваме на големи началници.

От другата страна – Да те върна в миналото - защо EXORSIST изкараха само един албум?

David DeFeis - Защото бандата се разпадна след това. Има бонус материал, не е много, но мисля, че албумът ще бъде преиздаден.

От другата страна – Тогава използвахте псевдоними…

David DeFeis - Това е дълга история. Тогава беше много странно време за VIRGIN STEELE. Ние сме много бурни личности. Беше пълен хаос. Разни хора твърдяха, че им дължим пари и ние направихме този албум без да получим почти нищо.

От другата страна – Малко по-различни въпроси - кое е това, което те кара да ставаш рано сутрин?

David DeFeis - Музиката. Да откривам връзката си с думите и музиката, и да опитвам, да създавам нещо. Когато излизам навън, виждам дърво и си мисля, че искам да направя нещо толкова красиво, да дам нещо на света, докато все още съм тук. Това ме мотивира да ставам всяка сутрин. Да оставя нещо след себе си. Не се съревновавам с другите, а само със себе си. Опитвам се да се изразя. Да реализирам идеите, които имам, преди да е станало късно. Това ме мотивира.

От другата страна - В интервю казваш, че „имаме нужда от мечти и мечтатели…

David DeFeis - Аз имам моите мечти и съм мечтател. Всеки има нужда да достигне звездите. Човек трябва да се стреми към мечтите си, да преодолее границите си. Ако не е така, защо въобще съществува? Ако не достигнеш звездите, можеш да уцелиш луната. Трябва да опитваш. Да изпробваш възможностите, да се надскачаш. Да се опитваш да направиш нещо хубаво за хората около теб. Мнозина разчитат на мен и аз се старая заради тях.

От другата страна - Кое е най-важното нещо в живота ти?

David DeFeis - Свободата. Да бъда свободен. Свободата да съм аз. Без нея нищо няма значение. Не харесвам властта. Не искам да бъда роб. Не го искам и за другите. Без свобода сме загубени!

От другата страна - Имаш класическо музикално образование. Някога да си имал идея за рок-опера?

David DeFeis - Имаме три рок-опери в нашата дискография. Издадохме ги под формата на двете части на „The Marriage of Heaven and Hell”, „Invictus” и двете части на „The House of Atreus”. В Германия съм пял с различни певци на една сцена, точно както при операта. Така че имам подобен опит. Но не ми е било фикция да работя по този начин, защото винаги съм искал да покажа истинската сила на нашата група, нещата да са по-лични. Винаги съм се възхищавал на онова, което THE WHO направиха в „Tommy”. Така се опитвам да работя и аз. Това е моят модел. Това се опитвам да постигна в нашите албуми и се радвам, че на хората им харесва. Един ден може и да направя истинска рок-опера, но засега това не ми е приоритет.

От другата страна - Какво се случва с ДВД-то посветено на историята на групата?

David DeFeis - Имам чувството, че работя по него цял живот. Отново се върнах към него миналата година, но отново спрях работа. Отнема много време. Лейбълът ни първо искаше бокс-сет, после нов албум и така и не остана време. Трябва да ме оставят на мира, за да го започна, защото по него има много работа. Трябва да се съберат парчета отвсякъде, да се използват различни видео формати. Надявам се да го реализираме скоро, преди групата да е натрупала още история…

От другата страна - Защо VIRGIN STEELE все още нямат лайв албум?

David DeFeis - Има парчета, записани на живо. "Fire Spirits" е бонус диска към "Invictus" и си е точно лайв албум, без публика, но е записан на живо. В някаква степен сме го направили. Разбирам обаче какво имаш предвид. Имам записи, но всички лейбъли са искали студио албуми от нас. Евентуално след ДВД-то би могло да се получи.

От другата страна - Все още ли „стоманата е девствена”?

David DeFeis - Вече сме опитни и непорочността отдавна излетя през прозореца, но все още съм способен да се изненадвам и да се вълнувам от музиката. Това състояние не сме го изгубили. Все още очаквам с интерес, какво ще ми поднесе следващия завой от пътя, по който сме поели. Все още чувствам всяко нещо като безкрайно ново. Не съм се уморил и не съм циник по отношение на композирането на музика. За бизнеса и за някои хора от живота ми – може би, но за музиката – никога. Имало е времена, когато целият бизнес ме е смазвал и съм искал да се откажа. Писал съм песни за този период от живота ми. Но аз имам любовна връзка с музиката и така ще бъде до последния ми дъх!

Приятелски връзки:
Дизайн и разработка Николай Борисов