Интервю със Sx Santana и Mateo Morandi (REDL ...

Интервю със Sx Santana и Mateo Morandi (REDLAKE CIRCUS)

„Берлинската психеделична хардрок банда REDLAKE CIRCUS, чиято сценична постановка и циркови изпълнения завладяват разнообразна публика по цял свят, ще гостува за първи път в България. Участията са част от второто издание на проекта "Berlin-Sofia:connected". Този път домакин ще бъде българската алтернативна рок банда ТДК, които ще споделят сцената с берлинските си гости в клуб в София на 5 октомври и на 7 октомври в Пловдив. Специални гости ще бъдат Coco Katsura от Япония с бондидж ритуал и холандката Princess Tweedle Needle, която ще представи боди съспеншън на живо.”

Интервюто със Sx Santana и Mateo Morandi (REDLAKE CIRCUS) е излъчено в „От другата страна” по радио Варна на 2.10.2017г.


От другата страна - Привет! Представете концепцията зад REDLAKE CIRCUS?

Sx Santana - Ние се опитваме по време на нашите концерти да няма само музикално изпълнение, а нещо повече – искаме да създадем преживяване. За това внасяме различни елементи в шоуто ни, като по този начин предизвикваме хората да пристъпят в една по-интимна връзка с групата.

От другата страна - Значи шоуто Ви е не само музикално, но и визуално?

Sx Santana - Всичко зависи от мястото, където свирим. В зависимост от това каним за участие в нашите концерти различни артисти. Този път с нас на сцената ще бъдат едно японско момиче, което експериментира „bondage” - практика да се завързват части от човешкото тяло за сексуално удоволствие, още едно момиче от Холандия, което се занимава с „body suspension” – виси на куки, забити в тялото й, както и един пич от Турция, който се занимава с визуализации. Опитваме се да привличаме на една сцена артисти от различни страни, защото самите ние имаме различни възприятия за шоуто, което правим. Хората, които се занимават с различни изкуства и които работят с нас, правят изпълнението по-пълноценно.

От другата страна - Как тези сценични изкуства комуникират с музиката Ви?

Mateo Morandi - Музиката, която ние създаваме и композираме е лична и в нея има много пространство за привличане на различни изкуства в зависимост от начина им на изразяване. Например ние, когато създаваме една песен, не се опитваме да я изградим само като музикална перспектива – защото това не са само ноти, а също така емоции, цветове, пространства, които тя носи. Също така сценичните изкуства зависят от шоуто, което сме подготвили и дори от конкретна част от него. Пространствата, които създаваме в нашата музика дават възможност за привличането на други артисти, което носи на феновете по-пълно преживяване.

Sx Santana - В нашите песни се стремим да имаме център, около който да се завърти композицията. В музиката ни се опитваме да вкараме повече усещания, за да може тя да въздейства по-силно на хората, те да усетят по-ярко чувствата и емоциите, които сме закодирали в песента.

От другата страна - Това означава ли, че музиката Ви е по-визуална, отколкото инструментална?

Sx Santana - Не точно, но в някаква степен това се опитваме да постигнем. Със сигурност има фенове, които обичат визуалното преживяване. Доста често се опитвам да си представя как музиката ни се възприема от незрящи хора. Те усещат с помощта на слуха си. За тях работим в музикално отношение. На един джаз фестивал видях приятел, с когото бяхме много далече от сцената. Той ми каза, че онова, което е чул, му е харесало много. Попитах го, как е било и той каза, че дори е успял да види изпълнителите. Учудих се, че това има нещо общо със слушането, а той ми отговори, че една група трябва с музиката си да накара хората да поискат, да я видят, не само да я слушат. Което означаваше, че музикантите трябва да представят и визуалната част на тяхното творчество, нещо като допълнително изживяване, предизвикано от музиката. Едно шоу трябва да е повече от изпълняването на поредица от песни. За това и всичко отгоре, предизвиква внимание и по-приятно преживяване за публиката пред сцената.

От другата страна - В такъв случай вашите представления са терапия за душата или храна за очите?

Mateo Morandi - И двете.

Sx Santana - Добър начин да ни представиш. Има хора, които след концертите идват при нас и ни казват, че шоуто им е подействало като терапия.

Mateo Morandi - Музиката може да ни пренесе на различни места. Всеки жанр може да породи различни чувства. Когато едно рокендрол шоу е допълнено от артистично изпълнение на сцената, преживяването е по-дълбоко, дори се създават един вид приятелски връзки в самия концерт – всеки може да избере към коя част да се насочи, към изпълнителите, артистите или музиката. Просто едно подобно шоу дава повече свобода.

От другата страна - Тогава концертите Ви са церемонии или интимни преживявания?

Sx Santana - Това зависи от отделната личност и от определението й за смисъла на церемонията. Ако церемония означава да съберем хората на едно място, за да създадем положителна енергия, да си изкараме добре или да отпразнуваме нещо, значи точно това се опитваме да направим ние като група. Опитваме се за един или два часа да накараме хората да забравят какво са преживяли днес и какво им предстои утре - „Забавлявайте се сега!” За това, когато подготвяме сета, се опитваме да имаме части, които са по-лежерни, за да могат феноветея да се успокоят, да се самовглъбят и също така моменти, в които те да изразходват енергията си, да крещят, да скачат. Тези елементи са важни за нашето шоу и ако церемония означава да усещаш, да бъдеш себе си, да празнуваш, то тогава – да, концертите ни са церемонии.

От другата страна - Какво точно празнувате с музиката и концертите на REDLAKE CIRCUS?

Sx Santana - Възможността, че създаваме музика, пространство, обем от енергия, която обхваща всички в залата. Когато сме в репетиционната или снимаме видеоклип, сме сами. Друго е усещането, когато сме пред публика. Тогава концепцията се променя, дори пред нас да има само един човек. Защото тогава неговата енергия обогатява нашата. Представи си какво е положението, когато излизаме пред стотици фенове. Тогава се надъхваме страхотно. Наясно си, че не е едно и също да куфееш сам, което също носи удоволствие и с компания. При второто състоянието е коренно различно, защото с теб вече има съмишленици. Това се опитваме да постигнем и да го споделим с хората. Това е повод за празнуване.

От другата страна - Как станахте част от проекта „Berlin-Sofia:connected”?

Sx Santana - Диляна от „Gibelin Agency” го организира. Мисля, че за втори път. Това, което тя се опитва да направи е много интересно, защото с тези проекти събаря бариерите между народите и ги обединява в изкуството и музиката. Сега е по линията София-Берлин. После може да е София-Мексико. Това е отворен проект. И тук не е толкова важна връзката София-Берлин, а самият опит за обединяване на различни полюси. Страхотно е. Познаваме я от България. Мисля, че там започна всичко. Проектът си заслужава. Щастливи сме, че сме част от него. Имате два концерта в България с пловдивската алтернативна банда ТДК.

От другата страна - Те само съпорт ли ще бъдат или ще ги включите и във Вашите изпълнения?

Mateo Morandi - С ТДК делим единствено една сцена. Те нямат роля в нашето представление. Страшно сме щастливи, че ще направим два съвместни концерта с тях. Радваме се, че имаме шанса да свирим с местна банда. Знаем, че са готини пичове и музиката им е много добра. За нас е много важно да отворим вратите и да споделим сцената и вечерта с различни музиканти, с местните фенове. Това е много ценно за REDLAKE CIRCUS.

От другата страна - Интересно ми е как хора, които не са Ви гледали, реагират на вашите изпълнения?

Sx Santana - Знаеш ли, че е много интересно онова, което се случва – има хора, които си пускат записите ни, но не ги харесват, обаче, когато дойдат на концерт, остават очаровани. Щастливи сме, че където и да свирим, реакцията на феновете е много положителна. Например през април бяхме в Беларус. Идея си нямахме какво да очакваме. Никога не бяхме стъпвали в тази страна. Получи се истинска лудница. Декември се връщаме там. Концертите в Беларус ни отвориха доста възможности. През ноември имаме турне в Полша с WEESP и TENSION ZERO. Късмет или не навсякъде, където до сега сме свирили, се е получавало много добре.

Mateo Morandi - Шоуто, което правим, не е точно рокендрол и не покрива подобни очаквания, както когато посещаваш местния клуб. Различните хора, харесват различни части от нашите представления. Те са чувствителни на различни стимулации. По време на наш концерт се случват много неща наведнъж. Има достатъчно пространство за всички, които искат да се закачат или за музиката, за танците, за по-здравите изживявания, или за по-спокойните моменти и визуалната страна на изпълненията. Това привлича по-разнообразна и по-голяма публика, която оценява многообразието на нашето шоу. Но можеш да подходиш към него и като фен на хард рока, като се концентрираш само върху музиката.

От другата страна - Вие висите ли на куки от сцената?

Mateo Morandi - Артистите, които го правят са ни приятели.

Sx Santana - Ние все още не сме се запознали лично с това изкуство, но един ден и това ще стане.

От другата страна - А музиката Ви в противовес ли е на това изкуство?

Sx Santana - Болката, шокиращите картини и действията на насилие са относителни. Зависят от гледната точка. Например за хората, които изпълняват тези ритуали, те имат пречистваща сила. Те не са точно физически преживявания, а по-скоро духовни, самоопознавателни. Идеята не е публиката да бъде шокирана. Зад този вид ритуали няма подобно значение. И все пак те не се виждат често, а преживяването е много разтърсващо. За това и реакциите са разнопосочни. Дълбокото съдържание на ритуалите е пречистващо. Това е значението и на нашата музика и тези актове се превръщат в част от нея.

От другата страна - Случайно някой да е напускал концертите Ви с крясъци заради това изкуство, което изглежда доста болезнено?

Sx Santana - Случва ли са се и по-страшни неща, като изпълнението на Ozzy с отхапаната глава на прилепа…

Mateo Morandi - Може би подобни изпълнения може да се сторят шокиращи за някого, но не това е целта ни.

Sx Santana - Идеята ни не е да шокираме. Когато видите цялото изпълнение, което не се състои само от поредица песни, ще усетите целия замисъл, ако сте широкоскроени. Нашите представления имат начало и край като сънищата. Какво ще запомните от концертите на REDLAKE CIRCUS зависи единствено от вътрешната Ви настройка.

От другата страна - Последни думи?

Sx Santana - Много сме развълнувани, нямаме търпение да посетим България, да се срещнем с нови хора и се надяваме, че ни предстоят още много срещи.

Приятелски връзки:
Дизайн и разработка Николай Борисов