Интервю с Jouni Valjakka (WHISPERED) ...

Интервю с Jouni Valjakka (WHISPERED)

Що е то самурайски метъл? Създаден във Финландия? То по принцип от нация, при която всеки втори се занимава с музика, е нормално да очакваш всичко. Така че, май не е толкова учудващо, че точно от там са се сетили да смесят мелодичния дет метъл с типични японски фолклорни елементи. И ето ти – финландци, които създават самурайския метъл. Заслугата е на WHISPERED, които откриват неизползваната ниша и си копаят в нея от 2004 година. Всъщност – повече от лидера им Jouni Valjakka... Иначе финландските японци WHISPERED идват в България като съпорт на WINTERSUN на 6 октомври по покана на „BGTSC”.

Интервюто с Jouni Valjakka (WHISPERED) е излъчено в „От другата страна” по радио Варна на 2.10.2017 година.


От другата страна - Привет, Jouni, в началото представи WHISPERED на българските слушатели?

Jouni Valjakka - WHISPERED са мелодична дет метъл банда от Финландия. Свирим комбинация от метъл стилове, комбинирани с японски фолк елементи и симфонични пасажи. Издали сме три албума. Имали сме концерти в цяла Финландия, както и в Япония, и Израел. Също така сме направили две турнета във Великобритания. Започнахме цялата работа с групата през 2004, като първият ни албум излезе през 2010. В настоящия състав на WHISPERED аз съм единствения оригинален член. Основах бандата с приятели от училище. Май накратко е това.

От другата страна - Спомена Япония, как японските метъл фенове приемат музиката на WHISPERED?

Jouni Valjakka - Първият път, когато свирихме там, беше през 2013. Бяхме заедно с BATTLE BEAST и SMASH INTO PIECES. Бяхме притесни как ще ни приемат, защото в нашата музика използвахме тяхната култура. Но всичко се получи чудесна. Японците наистина ни харесаха много. Тази година отново посетихме Страната на изгряващото слънце заедно с INSOMNIUM, BRYMIR, DARK FLOOD и RE-ARMED. Направихме три концерта. Навсякъде реакциите бяха страхотни.

От другата страна - Прочетох, че Ви наричат „финландските самураи”…

Jouni Valjakka - Това е определение, което ни лепнаха списанията. Нарекоха стила ни „самурайски метъл”. Добре ни прозвуча и решихме да го използваме, когато става дума за групата. И всъщност ние сме точно това, смесвайки две култури.

От другата страна - Откриваш ли прилики между финландската и японската култура?

Jouni Valjakka - Като цяло определено има. Японската култура е много популярна във Финландия. Между двете държави има сключени много споразумения, които ни сближават. Това, което мога да посоча като прилики е, че и финландците, и японците са скромен народ, но ако в края на краищата им дадеш малко алкохол, си губят разсъдъка.

От другата страна - По какъв начин японската култура обогатява гледната ти точка?

Jouni Valjakka - Когато започнах с музиката на WHISPERED, усетих, че се получава нещо оригинално. Винаги съм търсил интересното в живота. Напипвайки концепцията, бях наистина много вдъхновен. А използването на японската култура, обогати образа и идеята за WHISPERED.

От другата страна - Какво всъщност използвате от японската култура?

Jouni Valjakka - Навлизаме във всички аспекти – музика, герои, легенди. Дори в инструментално отношение при свиренето на китара има малки елементи, които обогатяват звука ни. Така той звучи по-фолклорно японски. Тук вече идват и темите, приобщени от тяхната митология, самураите, бушидо – „пътя на война”. Това е в общи линии – вземаме от всичко.

От другата страна - Спомена бушидо - спазвате ли някакъв морален кодекс във вашата музика?

Jouni Valjakka - Интересен въпрос. Със сигурност използваме основата на бушидо в нашите композиции. Много се интересувам от полемиката около ролята и значението на самураите, защото те са войни, които са готови да отнемат живот и да убият враговете си, но в същото време очакват божието възмездие за постъпките им. Смятам, че спорът за това, какви всъщност са самураите, е очарователен.

От другата страна - Мислиш ли, че бушидо и примерът на войните на честа имат място в днешния свят?

Jouni Valjakka - Точно за това не знам, но определено японските традиции, които са част от японската култура, по някакъв начин противоречат на мултикултуризма днес, но от друга страна отварянето на Япония към света наистина очарова все повече хора от различни страни. Едва ли обаче традициите, при които мъжете на честа отнемат живота си, когато са убедени, че вече не са достойни и са се опозорили, се приемат толкова лесно, макар че и в Япония това вече не се случва. Но идеята, концепцията зад тези действия е достойна за уважение и може да покълне на много други места.

От другата страна - А мъжете на честа имат ли място в днешния свят?

Jouni Valjakka - Ако говориш за идеите зад „пътя на война” – бушидо или за шинтоизма и будизма, те заслужават много повече уважение, отколкото получават. И в тях има много повече стойност, отколкото по принцип се смята. Колкото повече хора положат усилия, за да оценят стойността на японските традиции, толкова повече последователи ще открият японската култура.

От другата страна - Връщаме се на музиката – какво ще представите на концерта си в България?

Jouni Valjakka - На това турне сме съпорт на WINTERSUN. От нас феновете могат да очакват много мелодия, силни песни и над всичко това войнски дух!

От другата страна - Времето като съпорт банда ще Ви стигне ли да представите идеите и музиката на WHISPERED?

Jouni Valjakka - Имаме стегнат сет, който обхваща 45 минути. Времето е достатъчно за едно добро и интензивно представяне. Поработихме върху песните в сета. Избрахме тези, с които смятаме, че ще привлечем феновете на WINTERSUN, композиции, които ще им паснат, както и песни, с които ще спечелим вниманието на хората, които никога не са ни чували. Ще се опитаме да им предложим силните страни на музиката на WHISPERED и в същото време разнообразно преживяване.

До каква степен имиджът и сценичното представяне са важни за Вас?

Jouni Valjakka - Много са важни. Имаме много идеи, които за съжаление все още не можем да осъществим. Но се надявам това да стане един ден. Иначе на сцената излизаме с грим и костюми, вдъхновени от т.нар. традиционен японски театър „кабуки”. Цялото ни шоу носи атмосфера на силна връзка с феновете – всички сме войни, които се борят за вярата си.

От другата страна - Позволявате ли си импровизации на сцената?

Jouni Valjakka - През по-голямата част от концертите се движим според начина, по който сме направили песните в студиото. Защото искаме слушателите да получат максимално близко усещане до оригиналите. Те разбира се, няма да чуят точно същото изпълнение от албумите, но възможно най-близкото до тях в смисъл на онова, което феновете познават от дисковете. По този начин преживяването за тях ще е по-пълно.

От другата страна - Трудно ли е за финландска банда да намери мястото си на световната метъл карта, като се има предвид, че всеки втори финландец е музикант?

Jouni Valjakka - Това е вярно. Днес цялата метъл сцена е наводнена. Не само във Финландия, а навсякъде. Постоянно се появяват нови групи. За това е много трудно да получиш внимание от музикалния бизнес. Ние даваме най-доброто от себе си. Доста време сме вече активни и всичко, което правим става все по-голямо. Бавно, с малки стъпки вървим уверено нагоре.

От другата страна - Какво те очарова в хеви метъл сцената днес?

Jouni Valjakka - Метъл сцената има най-добрите фенове в света. Те са наистина лоялни и отдадени. Също така връзката между бандите и феновете е на едно по-лично ниво. Ако сравниш стила с другите музикални жанрове, феновете и музикантите имат много силна връзка с метъла, което е страхотно.

От другата страна - Какъв е според теб ключа към продължителния успех?

Jouni Valjakka - Времената днес със сигурност са други. Днес дори и да подпишеш голяма сделка, не означава, че феновете ще те припознаят. И в миналото е било важно да се свържеш с правилните хора, но днес това е още по-необходимо. Днес трябва да проявяваш постоянство в онова, което правиш, за да се надяваш на успех. Трябва да прегърнеш модерните времена, не да им се противопоставяш. Има например банди, които отказват да използват социалните мрежи. А те са полезни, защото от тях можеш да получиш информация за заобикалящия те свят и накъде се е запътил той. За да си в крак с времето.

От другата страна - Връщам те на концертите в Япония, имаше ли културен шок, когато отидохте там?

Jouni Valjakka - Не много. Срещнахме много хубави хора. Чувствахме се така, все едно цялата страна одобрява онова, което правим. В японската култура няма нищо шокиращо. Е, имат роботизирани тоалетни, но нищо, от което да се почувстваш заплашен.

От другата страна - Как останалите от WHISPERED посрещат идеите ти за смесване на екстремен метъл с японската култура?

Jouni Valjakka - Мисля, че добре, иначе нямаше да се занимават с мен и групата. Интересното е, че в първия ни албум – концепцията ни не беше толкова добре избистрена. Това стана във втория. Тогава сложихме грим и започнахме да работим върху визията на групата. По това време много ме тревожеше, дали идеите ми ще се възприемат от останалите. Но всички, дори и аз, се навихме на този подход и начин на работа.

От другата страна - Виждаш ли се един ден като японски гражданин?

Jouni Valjakka - Може би, ще е чудесно, но те са работохолици. Струва ми се много стресиращо. Аз обаче обичам Финландия и природата тук. Тя е моето голямо вдъхновение. Разбира се, че Япония има много красива природа. Страната сама по себе си е много интересна. Не знам дали бих заживял там постоянно, но за няколко години би било супер.

От другата страна - Последният ми въпрос е, кой е твоят най-рокендрол момент?

Jouni Valjakka - Труден въпрос. Веднъж във Финландия посетих един от концертите „Guitar Heroes”, изпълних няколко сола на сцената, а в същото време две девойки дойдоха пред мен и започнаха да крещят. Беше много странно. Не съм много рокендрол тип.

Приятелски връзки:
Дизайн и разработка Николай Борисов