Интервю с Dan "Fodde" Fondelius (COUNT RAVEN ...

Интервю с Dan "Fodde" Fondelius (COUNT RAVEN)

Култовата шведска дуум банда COUNT RAVEN идва в България! За децата на 90-те, които не понасяха гръндж, музиката на бандата беше спасителен остров. Нищо, че мислехме, че това е всъщност страничен проект на бащицата Ozzy заради вокалите на Dan "Fodde" Fondelius. Липсата на информация беше смазваща… И все пак в един момент стана ясно, че всъщност COUNT RAVEN са от Швеция, нямат нищо общо с Ozzy и както бяхме вече разбрали, създават убийствен дуум метъл. Е, най-накрая, 20 години по-късно бандата идва у нас. Щастието е пълно в буквалния смисъл на израза „щастието е пълно”… COUNT RAVEN са хедлайнъри на второто издание на фестивала „Doom Over Sofia”, който ще бъде в клуб „Live & Loud”, където освен дуум легендите ще свирят още OBSIDIAN SEA, GRIMEGOD и AGNES VEIN… Или казано с други думи - Doom or Be Doomed!

Интервюто с Dan "Fodde" Fondelius (COUNT RAVEN) е излъчено в „От другата страна” по радио Варна на 18.09.2017 година.


От другата страна - Привет, Dan, какво ще представите на първия си въобще концерт в България?

Dan Fondelius - Просто, ако трябва да се пошегувам, ще представим музиката на COUNT RAVEN. Предполагам... Ще изкараме нашата музика и нашите текстове. Виж, сетът ще бъде разнообразен. Ще има композиции от първия до последния албум на бандата. Ще предложим и нов материал от предстоящото ни издание. Ще има от всичко по-малко.

От другата страна - Кога ще излезе този нов материал?

Dan Fondelius - В момента сме в преговори със звукозаписна компания и не мога да разкрия никакви детайли. Единствено мога да спомена, че ще бъде договор за три албума. Датата за първия обаче все още не е определена. Не мога да изнеса никаква информация, защото и ние не знаем все още подробности. Преговорите продължават. Няма нищо конкретно още.

От другата страна - Би ли сподели някои детайли за новия COUNT RAVEN? Предишният Ви албум излезе през 2009…

Dan Fondelius - В голяма степен следваме пътя на последния ни диск „Mammons War”. Музиката е в същата посока, но мисля, че се получава малко по-агресивна. По традиция ние като група просто продължаваме онова, което сме направили в предишните албуми. Нещо като книга, на която предстои да прочетем следващата страница. Музиката е същата, но в нейните граници сме развили някои неща. Не сме тръгнали да свирим диско или нещо от този род. Оставаме там, където сме били. Стилът е същия, но с повече смени в темпото – всичко от екстремния дуум, през среднотемпови пасажи, до по-бързи песни. Всичко обаче звучи по същия начин, както в последния албум.

От другата страна - Защо Ви отне толкова време за продължението на „Mammons War”?

Dan Fondelius - Защото в един момент групата не функционираше. След „Mammons War” бандата се разпадна. Имах определени ситуации в семейството – имам две деца с увреждания, за които трябваше да се погрижа. Няколко години по-късно започнах да се оглеждам за хора, с които да възродя бандата. Намерих барабанист, който се задържа твърде малко, вече, обаче, имаме постоянен басист. Опитахме в един момент да работим с оригиналния басист на групата, това продължи около половин година и той си тръгна. Така се върнахме в началото. За няколко години през бандата се изредиха доста хора. Това ме умори. Всеки път с някой нов музикант, репетициите започваха отначало. Сега обаче имаме стабилен състав. Хората в COUNT RAVEN са много готини.

От другата страна - Трудно ли ти беше отново да откриеш вдъхновението?

Dan Fondelius - Наистина не. Дори и групата да не е била активна, не спирах да създавам музика. Правех го вкъщи за себе си. Така че винаги съм бил един вид в репетиционната. Музиката е била част от всеки един мой ден. Което е добре, защото винаги съм имал много идеи и най-накрая те ще получат своята реализация. Все пак ни предстои договор за три албума, което означава, че трябва да имаме доста материал. Добре се получи, че групата не беше активна. Така си починах и натрупах много идеи, което е страхотно.

От другата страна - Знаеш ли, че навремето в България заради липсата на информация мислехме, че COUNT RAVEN са страничен проект на Ozzy Osbourne заради вокалите ти?

Dan Fondelius - Доста често чувам подобни предположения. В началото тези сравнения ми харесваха. Но след това започнах да страня от тях. Не винаги ми беше забавно от тези подмятания. Но всичко е наред. Свикнал съм вече. Аз съм дете на 70-те и никога не съм се опитвал да копирам Ozzy. Никога не ми е хващал вниманието. Дори никога не ми е бил любим вокалист. Това сигурно звучи нереално за някого, но е истина. Ако обаче някой някога ми каже, че в някаква степен звуча като певеца на HAWKWIND, които са любимата ми банда, тогава може би за малко бих се изчервил, защото съм взел това-онова от тях. Иначе нямам проблеми със сравненията с Ozzy.

От другата страна - Най-необикновения коментар, който си получавал за музиката на COUNT RAVEN?

Dan Fondelius - Беше за албума „High on Infinity”. Третият на COUNT RAVEN. Просто не се сещам за детайлите. В онзи момент бяхме в много добър период с него и „Destruction of the Void”. Пикът дойде с „High on Infinity”. Всъщност във всеки албум влагам душата си. Но „High on Infinity”се получи много специален. Както и „Mammons War”. Това са двата ми любими албума. Самият аз след края на създаването на музиката за тези два диска, изкарах още пет седмици в студиото. Беше много натоварващ период. Но и двете издания са връх в кариерата ми. Най-ниската точка – „Messiah of Confusion”. Ако говорим за живота, 90-те бяха невероятни. Макар, че трябва да се върна толкова назад, имам страхотни спомени от онези времена. След „Mammons War” през 2010 също имахме силни моменти, особено участието ни на „Bang Your Head” в Германия. Много добър концерт се получи. Дори сега нещата са доста добре. Свирихме в Париж, Франция на фестивала „Fall Of Summer”, където също се получи наистина много добро шоу. Мисля, че дълго ще си спомням за него. Публиката беше фантастична.

От другата страна - Съжаляваш ли за нещо?

Dan Fondelius - Съжалявам, че през 90-те не бях достатъчно активен и не обръщах достатъчно внимание на бизнес делата на групата. За първите албуми подписахме с немска компания, които имаха пълни права върху всичко свързано с бандата и разбира се, нещата се прецакаха. Когато погледна назад, мисля, че съм можел да бъда по-настоятелен за разрешаването на проблемите. За това съжалявам днес. Трябваше да си отредя по-голяма роля в тези процеси.

От другата страна - Тогава смяташ ли, че COUNT RAVEN са получили онова, което заслужават?

Dan Fondelius - Така мисля. Защото интересът към групата нараства с годините, което е много хубаво. Бяхме изчезнали за определен период. Не притежавах дозата самоувереност, която ми е била нужна, за да се справя с проблемите. Но нарастващият интерес към групата през годините е и малко шокиращ. Днес обаче всичко е наред. Свикнах със ситуацията. Сега се надявам, звукозаписният договор да се получи, искам, да свирим пред хора и да издавам албуми. Надявам се днес да успея да се реванширам в някаква степен и да се възползвам от втория шанс, който ми се предоставя.

От другата страна - Като се обърнеш назад, как виждаш музикалното наследство на COUNT RAVEN?

Dan Fondelius - По-голямата част от материала продължава да е добра. Предполагам, че някои неща в старите албуми бих могъл да направя малко по-добре. Единствено съжалявам за някои текстове, но с музиката всичко е наред, а с лириките - около 90 на сто стават.

От другата страна - Има ли нещо, което винаги си искал да пробваш, но не си, успял заради страха примерно?

Dan Fondelius - Нямам много страхове… Понякога се страхувам от летенето. Вземах обаче малко уроци за поведение в самолет и вече всичко е наред. Когато се събрахме отново през 2009, не се бях качвал на самолет от 11 години и бях позабравил някои неща. Бях много притеснен при първия ми полет, след което ходих при специалист, за да обуздая нервите, които ме връхлитаха от самолетите. Уроците бяха полезни. Страхът изчезна и сега летенето ми носи удоволствие.

От другата страна - Какво обичаш да правиш въпреки всичко, макар да знаеш, че не те бива?

Dan Fondelius - Да се грижа за дома си. Май е това. Да сложа в ред всичко вкъщи, се оказва доста дългосрочен проект.

От другата страна - Коя песен описва най-добре начинът ти на работа и защо?

Dan Fondelius - Всяка една. Когато работя по студиен албум, както отбелязах, влагам в него 110 процента от себе си. Всеки един диск, който сме издали, сочи към нашата работна етика и начина ни на работа. Създаването на албум ми доставя истинско удоволствие. За това и нямам търпение да се захвана със следващия.

От другата страна - Ако не знам нищо за COUNT RAVEN, кое е първото нещо, което трябва да науча за групата?

Dan Fondelius – Предполагам - че свирим дуум метъл с екстремна душа, музика, в която сме вложили нрава на севера. Дуум метъл със северни корени.

От другата страна - Трудно ли е да даваш обяснения за работата ти и групата ти?

Dan Fondelius - Понякога да, понякога не… Музиката е техничност, текстовете са философия без значение от темите. Може би останалите от бандата биха могли да ти отговорят по-добре. За мен COUNT RAVEN са пътешествие, душевно преживяване.

От другата страна - Каква е голямата цел пред това пътешествие?

Dan Fondelius - Да постигнем възможно най-много и да забием знамето на върха.

От другата страна - Ако имаше шанса да срещнеш 20-годишния Dan, какъв съвет би му дал?

Dan Fondelius - Охо, това е въпрос за милион долара… Сигурно ще ми отнеме шест месеца, за да му обясня всичко… 20-годишният Dan беше много хубав млад човек, но без опит. Но пък всеки преминава през това. Винаги е едно и също – ако можех да съм пак на тази възраст, не бих предприел това или онова… Бих му препоръчал да набляга на свиренето, защото с годините ще може да свири по-добре и ще може да разбира музиката по-добре. Няма какво да се двуоми. С времето започваш да се учиш да заместваш едно състояние с друго. Като млад отношението ми беше много праволинейно, по-скоро пънкарско. Което не е лошо. Но с възрастта все по-добре започвах да разбирам музиката. Това щях да обясня на 20-годишния Dan… Малко настойнически прозвуча. Ще му кажа, че ако изсвири това, ще бъде по-добър или там, каквото и да било. Извън музиката, всичко опира до самообучението. Учиш от всичко – религия, наука, история. Моята гледна точка се попромени с навлизането ми в независимата история. Животът е училище. Може да прозвучи клиширано, но сме тук, на Земята, за да се учим.

От другата страна - Какво става с албума на проекта ти DOOMSDAY GOUVERNMENT?

Dan Fondelius - Никога не излезе. Направихме 10 или 12 песни в едно демо, с идеята да сключим сделка, но това никога не стана.

От другата страна - Кой е твоят най-„SPINAL TAP” момент?

Dan Fondelius - Никога не сме се губили в бекстейджа. Чувал съм забавни истории, че китаристът на JUDAS PRIEST е имал подобни преживявания – на път за сцената е объркал коридорите, озовал се е на улицата, поискал е да се върне, но не са го пуснали, защото не са повярвали, че е част от групата. Аз обаче никога не съм преживявал подобни моменти.

Приятелски връзки:
Дизайн и разработка Николай Борисов