Интервю с Chris Broderick (ACT OF DEFIANCE, ...

Интервю с Chris Broderick (ACT OF DEFIANCE, екс- MEGADETH)

Всеки, минал през школата на Dave Mustaine, след това изпада в миманса. Списъкът с примерите за гениални музиканти, които рижият егоманиак е унищожил, е огромен. И все пак понякога онези, които са били в месомелачката MEGADETH, успяват да си стъпят на краката. Такава, може би, е съдбата на Chris Broderick и Shawn Drover, които само няколко месеца след раздялата си с бандата, отправиха своето предизвикателство – създадоха ACT OF DEFIANCE и издадоха повече от сносния „Birth and the Burial”. И преди да се появи вторят албум на бандата „Old Scars, New Wounds” интервюто с китариста Chris Broderick по повод създаването на бандата и дебюта ѝ.

Интервюто с Chris Broderick (ACT OF DEFIANCE, екс- MEGADETH) е излъчено в „От другата страна” по радио Варна на 16.05.2016 година и е публикувано в 124 брой на списание „Про-Рок”.


От другата страна - От другата страна - Привет, Chris. Трудно ли е да промотираш новата си група и нейния дебют?

Chris Broderick - Не, удоволствие е. Хората са доста любопитни за звука на албума, какви са ни плановете. Усещам, че ACT OF DEFIANCE се приема много добре и от тази гледна точка промоцията е лесна, и то благодарение на хора като теб.

От другата страна - Колко интервюта са дал до момента?

Chris Broderick - Около 20 или 30.

От другата страна - Колко остават?

Chris Broderick - Shawn има много повече, но за днес на мен ми остават още 8.

От другата страна - Не е ли отегчително да отговаряш на едни и същи въпроси при всяко интервю?

Chris Broderick - Така е. Понякога журналистите питат за едно и същ по различен начин, но въпросите са почти идентични. Но това е разбираемо. Най-често ме питат за формирането на Act of Defiance. Обаче има много различни въпроси, от които се интересуват хората. Най-готиното е, че всеки журналист има различни цели и публика, която го слуша.

От другата страна - Сигурно е така, ама информацията за формирането на групата е на два клика в интернет…

Chris Broderick - Така е, но някои хора не се движат в тази посока. Ако имаш слушатели, които слушат само твоето шоу, подобна информация е ценна. За мен не е проблем постоянно да отговарям на един и същ въпрос. Обаче съм наясно за какво говориш и наистина предпочитам, когато ми се задават уникални и интересни въпроси.

От другата страна - Има ли въпрос, на който ти много искаш да отговориш, но никой досега не ти го е задал?

Chris Broderick - Не и за някой, който в момента мога да се сетя. Много от журналистите са много добри в стремежа си да покрият всички аспекти на ACT OF DEFIANCE и плановете ни. Така че не се сещам за някой определен въпрос.

От другата страна - ACT OF DEFIANCE е вашият отговор на MEGADETH или…?

Chris Broderick - В никакъв случай. Това е нашият отговор на стремежите ни – моите и на Shawn да бъдем креативни, да правим това, което искам и то безпрепятствено, и да създаваме онова, което ние искаме да чуем в метъла.

От другата страна - Задавам ти този въпрос заради името на групата „Акт на предизвикателство” и името на албума „Birth and the Burial”…

Chris Broderick - Не, нищо общо с MEGADETH. Това се отнася единствено до нас – да сме креативни. А що се отнася до името на бандата – много харесваме думата „defiance” – „предизвикателство”, обаче тя е използвана вече като име от друга банда. Така си поиграхме с различни фрази и ACT OF DEFIANCE ни грабна най-много. Името на албума „Birth and the Burial” взехме от песента, която Henry Derek написа. Сметнахме, че заглавието е яко и за това го използвахме и за име на диска. Няма нищо свързано с пребиваването ни в MEGADETH.

От другата страна - Кого предизвиквате тогава и какво е това предизвикателство?

Chris Broderick - Иска ми се да смятам, че предизвикателството е навсякъде около нас, дали сме съгласни или не с политиката на правителството. Акт на предизвикателство е да вдигнем юмруци във въздуха и да се опитаме да променим живота към по-добро.

От другата страна - Последното предизвикателство пред теб?

Chris Broderick - Възможностите ми са постоянно провокирани. В някои от песните в албума има китарни изпълнения, които наистина тестваха възможностите ми. Буквално достигнах границите си. За това в случая трябва да съм във форма, за да ги изпълня правилно.

От другата страна - Кои са песните?

Chris Broderick - Най-трудната песен по отношение на солата е „Dead Stare”.

От другата страна - За какво е композицията?

Chris Broderick - Тя е за един мой приятел. Всъщност темите на всички песни са почерпени от личен опит, но конкретно в „Dead Stare” става дума за един приятел, който бачка всеки ден в продължение на много часове, защото работата му е такава, обаче винаги е с усмивка на лицето. Винаги е над нещата. Един ден той се появи от работа и на лицето му беше изписано, че нещо в него се е пречупило, имаше този мъртъв втренчен поглед . Идеята на самата песен е за това, какво се случва с хората, когато надеждите им се сринат и те попадат в онези мрачни селения, от които трябва да се измъкнат.

От другата страна - Ако погледнеш заглавието на албума между раждането и смъртта има цял живот, който Вие сте събрали в едно изречение…

Chris Broderick - Става дума за изкуплението. Действията на човек през живота му, ще рефлектират върху смъртта му.

От другата страна - Самата банда ACT OF DEFIANCE е новото Ви отроче или по-скоро логичното продължение на кариерата Ви?

Chris Broderick - Определено е следващата стъпка в кариерата ни. Албумът няма да е единственият, който ще издадем. Бандата не е еднодневен проект. Надяваме се, че ще изкараме доста дискове заедно. Ще правим турнета и ще се срещаме с фенове. Работим здраво и влагаме всичко от себе си в групата.

От другата страна - Защо, когато се махна от MEGADETH, не се върна в JAG PANZER, а Shawn Drover не се качи отново на борда на EIDOLON?

Chris Broderick - Постоянно поддържам връзка с момчетата от JAG PANZER. Говорили сме да се присъединя към тях за някое турне или фестивал. Но главната причина да не се върна при тях е, че са изоставили музикалната кариера заради семейното спокойствие. А аз съм изградил живота си около турнетата, обиколките, концертите. Това искам да правя преди всичко друго и не смятам, че в група като JAG PANZER ще имам тази възможност.

От другата страна - В ACT OF DEFIANCE влизат Matthew Bachand от SHADOWS FALL и Henry Derek от SCAR THE MARTYR. Получава ли се химията между Вас, имайки предвид от кои групи идват?

Chris Broderick - Позволяваме си да правим това, което искаме. Вокалите на Henry са много разнообразни. Той прави ревове, може да е мелодичен и то с онази дрезгава бленда. Оставяме го да прави, каквото умее най-добре и в същото време той няма нищо против солата, които аз изпълнявам в песните. Това се отнася, както за Shawn, така и за Mat. Не си поставяме изисквания какви точно трябва да са ACT OF DEFIANCE. И това се усеща много ясно в „Birth and the Burial”.

От другата страна - Песните в „Birth and the Burial” са нови или това е материал останал от работата Ви с MEGADETH?

Chris Broderick - Основно композициите са нови. Има и някои идеи, които бях създал за MEGADETH, но реших да използвам в дебюта на ACT OF DEFIANCE.

От другата страна - Сигурно всеки те пита за раздялата Ви с MEGADETH, обаче имам по-различен въпрос – какво научихте от Dave Mustaine и пребиваването си в неговата група?

Chris Broderick - Най-ценното, което научих от Dave е, че е много важно аз да имам контрола върху музикалната си съдба. Ако искам да правя турнета, да създавам и да ми се чува гласа, трябва да имам контрола върху свиренето, музикалната креативност и начина по-който се представям. Това взех от него.

От другата страна - Използваш ли този урок в Act of Defiance?

Chris Broderick - Абсолютно. И то по-още по-демократичен начин. Аз си имам своята творческа свобода и я използвам в процеса на създаване. Същото се отнася и за Shawn, както и за Henry, който имаше пълна свобода при мелодичните линии и писането на текстовете. За съжаление това не мога да го кажа за Matthew, защото той се присъедини към бандата на по-късен етап и не взе участие в композирането на диска. И все пак помощта му е неоценима, особено при убийствените бас линии, които изсвири.

От другата страна - Според теб кое е онова нещо, което прави от ACT OF DEFIANCE оригинална и уникална банда?

Chris Broderick - Този въпрос не трябва да го задаваш на мен. Аз не мога да дам определение с какво е натоварена думата „оригиналност”. Не мога да отговаря. Този въпрос е към хората, които ще чуят или са чули албума. Те могат да кажат какво в него им се струва оригинално, какво харесват. За това става дума. При мен всичко опира до процеса на композиране – създали сме това, което сме искали. И тук не става дума за преследването на някакви особени или индивидуални идеи, или да се правим на оригинални. Просто става дума за писане на песни. Това е.

От другата страна - Не мислиш ли, че идеите, които сте използвали в „Birth and the Burial”, биха направили от последния албум на MEGADETH „Super Collider” нещо по-добро?

Chris Broderick - Благодаря, оценявам какво каза.

От другата страна - Смяташ ли, че теоритично би било възможно?

Chris Broderick - Dave Mustaine да използва моите идеи? Изключено! Никога няма да се случи.

От другата страна - Поддържаш ли контакти с него?

Chris Broderick - И двамата с Shawn прекъснахме всички контакти с MEGADETH.

От другата страна - А мислиш ли, че Dave Mustaine е човек, който разрушава другите групи като подмамва техните музиканти в MEGADETH? Ето, наред са ANGRA…

Chris Broderick - Има нещо такова…

От другата страна - Явно не ти се говори на тази тема… Да се върнем на албума – имаш ли любимо парче от „Birth and the Burial”?

Chris Broderick - Не, не наистина. Става дума за това, че материалът е твърде близко до мен заради работата по него и във всяка композиция има различни аспекти от музиката, които ми харесват. Само за пример – любимото ми соло е това в „Dead Stare”, защото е истинско предизвикателство и е много трудно за изпълнение или солото във „Obey the Fallen”, защото не е типично за мен. Ако говорим за вокалите, много харесвам припева в „Refrain and Re-Fracture”. Любимо ми е интрото на „Poison Dream”, защото звучи като музикална тема за филм. Има много неща в албума, в които съм въвлечен твърде надълбоко, за да мога да избера само една конкретна песен.

От другата страна - Искам да те върна на името на групата – кое беше първото предизвикателство, което прие, след напускането на MEGADETH?

Chris Broderick - Не знам дали ще успея да отговоря коректно на въпроса, но това, което направих, е да се почувствам свободен, да творя без никакви препятствия. Това всъщност е и значението зад ACT OF DEFIANCE за мен.

От другата страна - Няколко по-различни въпроса – най-откаченото нещо, което ти се е случила по време на турне?

Chris Broderick - Ха, самият въпрос е налудничав… Бяхме много близо до София. Случи се на „Metalcamp”, когато бях с NEVERMORE. Докато си почивахме, басистът Jim нещо откачи. Ядоса се, започна да крещи и да се кара. Дойде полиция и тогава наистина си помислих, че ще ни вкарат в затвора. Нощта не беше наред. Щом нещата опират до затвор в чужда държава, значи наистина ситуацията се е скапала сериозно. Jim беше прекалено шумен за персонала на хотела, в който си почивахме. Трябваше бързо да го разкараме от там.

От другата страна - Назови едно нещо, случило се през живота ти, което те е направило това, което си днес?

Chris Broderick - Бих посочил… Трудно е… Бих посочил Jason Becker и начинът по който се справя с проблемите. Той живее днес и продължава да създава музика, продължава да е продуктивен, независимо че е почти изцяло парализиран. За мен това е невероятно. Понякога си мисля за това, което ме изкарва извън нерви и за малките неща, които постоянно се скапват, и след това се сещам са Jason Becker, и как той е преодолял огромната загуба и продължава да създава качествена музика. Той е вдъхновение за мен и винаги е променял погледът ми върху живота.

От другата страна - Последен въпрос – нещо, което малко хора знаят за теб, но ти би искал повече да са наясно с него?

Chris Broderick - Хммм… Не знам дали бих искал повече хора да знаят, но аз съм доста увлечен в изучаването на Вселената, Космоса и техническите джунджурии. Та, това ще отбележа - че съм отличник на тези фронтове. Дори перцата и китарите, с които свиря, са мои произведения.

От другата страна - От всички групи, в които си бил, кой е най-важният албум в кариерата ти?

Chris Broderick - Определено е „Birth and the Burial”! Това е албум изграден от моята креативност и способностите на Shawn. Контролът беше наш във всички аспекти, от това как да го направим, как да процедираме с него, до звука в албума и издаването му.

От другата страна - Трудно ли беше отново да започнеш отначало?

Chris Broderick - В началото ще ни бъде трудно, защото се връщаме в клубовете, но след това всичко ще се нареди.

Приятелски връзки:
Дизайн и разработка Николай Борисов