Интервю с Schmier (DESTRUCTION) ...

Интервю с Schmier (DESTRUCTION)

DESTRUCTION издадоха „Under Attack” през 2016 година, а в началото на февруари 2017 наминаха и към нашите ширина, за да го представят. Час и нещо преди самия концерт в един хотел в София имахме среща с лидера на траш бандата Schmier и десетина минути за няколко въпроса към него…

Интервюто с Schmier (DESTRUCTION) е излъчено в „От другата страна” по радио Варна на 3.07.2017 година. Части от него са монтирани в предаването на БНТ2 „Гласовете на рока”.


От другата страна – Привет, Schmier, започваме с въпрос клише – какви спомени имаш от България?

Schmier - Имам страхотни спомени от България. Направили сме много яки концерти. И винаги съм отбелязвал, че траш феновете тук са много диви. Не сме свирили при Вас обаче от години и съм убеден, че и този концерт ще бъде много добър. Всяко едно шоу е било специално. Публиката винаги е полудявала. Така че очаквам този концерт да бъде един от най-добрите от турнето.

От другата страна - Какво те разочарова днес в публиката?

Schmier - Траш публиката трябва да е дива. Това, което ме разочарова при нея е, когато стои и не прави нищо, не се движи, не куфее. Понякога излизаме пред публика, която просто гледа. А за мен траш метълът е кръг от енергия. Групата я предава на пубиката, публиката я връща на сцената – получава се обмяна на енергия, която превръща нощта в магическа. Траш метъл шоуто трябва да е окачено. Когато това не стане, връзката публика-група се нарушава. Понякога и това се случва, никой не е доволен, но ние обикновено успяваме да вдигнем феновете....

От другата страна - Кое е най-голямото нещастие за един артист днес?

Schmier - Най-голямото нещастие, което може да ни се случи, е, да остареем и да нямаме енергията, да свирим траш. Тук сме от много време, но все още в нас гори същата страст и същият огън. Сцената отприщва лудостта в мен. Най-големият ми страх е някой да каже, че когато съм пред публика, вече не се справям. Ще бъде отчайващо. Защото все още давам 100 процента, когато правя концерт. Вярно е, че не сме вече на по 17-ет, но смятам, че все още се справяме много добре.

От другата страна - Какво не могат да разберат за траша хората, които не слушат този стил?

Schmier - Най-важното за траш метъла е, преди да си изградиш мнение, да присъстваш на траш концерт. Само така можеш да го разбереш. Някои просто си пускат кой да е албум и не могат да проумеят музиката. За това живите изпълнения са много важни. Така получаваш представа за какво всъщност става дума. Усещаш енергията, чуваш тези стържещи живи звуци и едва тогава можеш да си дадеш сметка, и да разбереш цялата мистерия на траша. Той определено е музика за живи изпълнения. Правя си тези изводи от думите на хора, които никога не са ни гледали на живо, но след като са присъствали на един концерт, започват да харесват и албумите ни. Трашът винаги се е нуждаел от енергията на живите изпълнения.

От другата страна - Каква е гледната ти точка към живота като артист?

Schmier - Имало е времена, когато хора като мен са били дискриминирани. Винаги ни е било трудно да бъдем част от нормалния живот. Защото обществото е много консервативно. Това днес е променено, но не и в границите, които трябва. Все още имаме проблеми. Изглеждаме различно, хората ни гледат странно, обаче, се занимавам с траш толкова дълго, че отношението на другите вече не ми прави впечатление. Дори сме си изградили защитни механизми и знаем как да се защитим. Вече не се срамувам да заява открито мнението си и да се конфронтирам с хората. Преди, когато влизах в ресторант и хотел, към ме се отнасяха отвратително. Имаше оплаквания. Днес имаме наши оръжия, с които затваряме устите на подобни хора. Или да им променим мнението за нас. Траш метълът означава да си различен и в същото време широкоскроен. За това и текстовете ни винаги критикуват обществото. Когато сме на турне, виждаме много неща. Ситуации, които не ни харесват, когато например сме резервирали стаи в хотели, в които персоналът е консервативен или летим със самолети в бизнес класа и до нас седят някакви мениджъри, които ни гледат с отвращение. С това отношение трябва да живеем. Но то понякога е източник на доста забавни ситуации, защото хората все още са доста ограничени в главата.

От другата страна - Как беше приет новия албум на DESTRUCTION „Under Attack”?

Schmier - Новият албум на DESTRUCTION „Under Attack” и сега се приема много добре. За нас е много важно, че след толкова много години все още издаваме дискове, които феновете наистина харесват. Сега може би получаваме най-добрите ревюта от „The Antichrist” от 2001. От „Under Attack” вкарахме и няколко песни в сета за концертите, защото на живо звучат убийствено. Историята в албума разказва за ситуация, която предстои. Смятам, че след години, когато се върнем към новия диск, отново ще смятаме, че е добър, колкото и в настоящия момент. Феновете наистина го харесват, което е супер.

От другата страна - Кой е твоят най-SPINAL TAP момент?

Schmier - Много неща, които са ни се случили, можем да определим като „SPINAL TAP”. Но смятам, че не са чужди на реалния живот. Да се изгубиш, когато слизаш от сцената, да изчезне барабанистът, което ни се е случвало, да ни изгори автобусът - това стана на предишното турне… Реалният живот е много повече „SPINAL TAP”, отколкото хората си мислят. Много колеги от бизнеса са изпадали в подобни моменти. За това и филмът „This is SPINAL TAP” е все още актуален. Понякога ми се иска да заснемем едно цяло турне, за да покажем всичко, което ни се случва, защото наистина не ни вярват в какви налудничави ситуации се озовававаме понякога.

От другата страна - Ако имаше шанса да срещнеш 20-годишния Schmier, какъв съвет би му дал?

Schmier - Добър съвет? На 20-годишния Schmier? Боже господи... По това време бях млад и наивен. Най-голямата грешка, която допуснах тогава, е да вярвам много на грешните хора, които работеха за звукозаписни компании, мениджъри, по-късно се появиха и проблемите с членове на бандата, с които сме стигали дори до побоища. За това ще посъветвам моето младо его да бъде по-внимателно на кого вярва и какви договори подписва.

Приятелски връзки:
Дизайн и разработка Николай Борисов