Интервю с Peter Tägtgren (PAIN, HYPOCRI ...

Интервю с Peter Tägtgren (PAIN, HYPOCRISY)

PAIN пак бяха в София. На 23 април 2017 по покана на „BGTSC”. Тогава беше взето и това интервю. Лице в лице с Peter Tägtgren… Безценно! Интересното е, че бях останал с впечатлението, че не дава едни от най-пространните отговори. На 23 април обаче явно беше в „настроение”…

Интервюто с Peter Tägtgren (PAIN, HYPOCRISY) е излъчено в „От другата страна” по радио Варна на 19.06.2017 година. Части от него са монтирани в предаването на БНТ2 „Гласовете на рока”.


От другата страна – Каква е ролята на артиста в обществото?

Peter Tägtgren - Бих отбелязал, че ролята на артиста в обществото е да носи позитивни емоции на хората в мрачните дни.

От другата страна – С музиката, с текстовете или с нещо друго?

Peter Tägtgren - Някои хора ги получават с текстовете, други - с музиката. Всичко зависи от това как те се възпремат и интерпретират. При мен става дума за мелодии, състояния, чувства. Когато животът е скапан, се опитвам да се докопам до моята любима музика, опитвам се, да се настроя на точното състояние.

От другата страна – Смяташ ли че хората схващат онова, за което им говориш?

Peter Tägtgren - Надявам се, че хората схващат идеята. Не се опитвам да внушавам лоши послания. По-скоро представям моята гледна точка, показвам кое е грешно според мен. Но това е моето възприятие. Всеки има собствена позиция и така би трябвало да бъде. Има хора, които припознават онова, което правя и аз го оценявам.

От другата страна – Тогава каква е гледната точка на артиста към живота?

Peter Tägtgren - Надявам се гледната ми точка да е нормална. Нека така да бъде. По-лесно е.

От другата страна – Лесно ли е да си позитивен?

Peter Tägtgren - В живота има много напрежение. Много демони обикалят наоколо, много гадости. И бих желал да не отглеждам в мен този джин...

От другата страна – Музиката е твоята терапия?

Peter Tägtgren - Определено. Тя е много силна терапия за мен.

От другата страна – Има ли нещо, което не харесваш и харесваш в работата си?

Peter Tägtgren - В работата не ми харесва, че никога не свършва. А ми допада, че успявам да я използвам като терапия и че има хора, които харесват онова, което правя. Това са феновете ми.

От другата страна – Има ли артисти, с които би искал да работиш, а още не си успял?

Peter Tägtgren - Днес има милиони групи, които са много добри. Има и банди, които никой не е чувал и им трябва побутване. Много е трудно да откриеш тези, които заслужават точно това. Винаги съм имал силното желание да помогна на много музиканти, да ги представя на света, да ги подкрепя, така че да излязат от ъндърграунда. Щастлив съм, че успях да го постигна с много групи.

От другата страна – Как продуцентът Peter, помага на музиканта Tägtgren?

Peter Tägtgren - Като продуцент бандите, с които работя, ме карат да мисля по малко по-различен начин. Когато слушам тяхната музика, тя може би не е онова, което обикновено си пускам, но ми се налага да чуя нещо милиони пъти, докато работя по него. По този начин, когато става дума за музика, в главата ми се отварят нови врати. Моята задача е да постигна, колкото е възможно по-добро и по-професионално звучене при тях.

От другата страна – Най-болезното нещо в живота ти?

Peter Tägtgren - Има толкова много болезенни неща в живота ми. Най-гадното от тях е, че се скъсвам от работа, а накрая усещането е, че тъпча на едно място – там, където съм бил преди 20 години. Това е най-голямата болка.

От другата страна – Защо, след като стъпка по стъпка се движиш напред…

Peter Tägtgren – Всъщност най-важното е, че с всеки албум песните, които пиша, са все по-добри. Това е малката награда за положените усилия. Колкото и да е малко, това ме стимулира да вървя напред – въпросът, че пиша все по-добра музика.

От другата страна – Как разбра, че музиката, която създаваш днес е по-добра?

Peter Tägtgren - Това е положението в моя свят. Така чувствам нещата. Също така е въпрос на спомени и вкусове от миналото. Но пък ако ме питаш за някоя група и албумите й, винаги харесвам първите два. Новите не ми допадат. Защото по онова време съм бил в определено състояние, което ми носи хубави спомени. Без значение дали новите издания са по-добри, аз имам моите спомени от старите. В голяма степен светът работи по този начин.

От другата страна – За какво трябва да им пука на хората – да правят правилните неща или нещата правилно?

Peter Tägtgren - Когато трябва да свършиш нещо, го направи както трябва или въобще не се захващай. Разбира се, опитвай се да правиш правилните неща, но пък кой има право да съди, кое е правилно и кое не е. Това можеш да определиш само ти!

От другата страна – Мислиш че критиката и феновете очакват твърде много от теб?

Peter Tägtgren - Не смятам, че критиката и феновете очакват прекалено много от мен. Нещата са такива, каквито би трябвало да бъдат. Давам винаги 100 процента и всъщност мога да давам само толкова. Ако това не оттговаря на днешния вкус, не ми пука. Вярвам в себе си и в това, което правя. За това и съм този, който съм. В началото никой не искаше да ми повярва. Никой не искаше да подпише с HYPOCRISY, опитахме на много различни места, всеки отвръщаше глава от нас. Но ако вярваш в себе си и продължаваш да се бориш, един ден всичко ще се подреди.

От другата страна – Имаше ли в началото съмнения, че няма да излезе нищо от проектите ти?

Peter Tägtgren - Винаги съм имал съмнения, че от проектите ми няма да излезе нищо. Мъките при PAIN бяха невероятни. През цялото врема всичко беше срещу нас, без значение какво опитвах. Когато направех една крачка напред, следваха две назад. Просто не трябваше да се предавам. Виж днешния ден – на ей толкова съм да избухна – закъсняхме заради тъпотии, феновете трябва да чакат, DUST IN MIND няма да свирят, защото много закъсняхме, на косъм съм да избухна.

От другата страна – Кога беше последния път, когато достигна до върха на физическите си възможности?

Peter Tägtgren - Виж ми кокалчетата. Не беше много отдавна, когато достигнах върха на възможностите си.

От другата страна – Най-рокендрол моментът на Peter Tägtgren?

Peter Tägtgren – То е първият ни концерт с PAIN в София. Невероятно беше. Затова и решихме да се върнем с HYPOCRISY и да направим DVD тук. Защото беше нещо невероятно. Много съм доволен от него.

От другата страна – Кой тогава е най-SPINAL TAP моментът ти?

Peter Tägtgren - Това турне!. Всичко се прецаква. Освен феновете. Те държат фронта.

От другата страна – Ако имаше възможност да срещнеш 20-годишния Peter, какъв съвет би му дал?

Peter Tägtgren - Ако имах възможност да срещна 20 годишния Peter, щях да го посъветвам да се върне в училище и да си намери добра работа. Шегувам се. Щях да му кажа, че пътят пред него не е лек и само силните оцеляват.

Приятелски връзки:
Дизайн и разработка Николай Борисов