Интервю с Gary Meskil (PRO-PAIN) ...

Интервю с Gary Meskil (PRO-PAIN)

Акцент в това интервю е последният албум на PRO-PAIN "Voice Of Rebellion". Той се появи през 2015 година. В него има 14 композиции, едноименната песен получи вдиео клип, а за съдържанието на текстовете няма какво да се каже, освен че са типични за PRO-PAIN. Разговорът е с лидера на бандата Gary Meskil.

Интервюто с Gary Meskil (PRO-PAIN) е излъчено в „От другата страна” по радио Варна на 19.12.2016 година.


От другата страна - Да поговорим за "Voice Of Rebellion" - трудно ли беше да запишете пореден силен албум след близо 30 години на сцена?

Gary Meskil - Благодаря ти, че го нарече силен албум. Иначе в PRO-PAIN винаги вземаме нещата на сериозно и не бихме издали нещо, ако не сме сигурни, че е наистина качествено. В момента в състава има много добри композитори и се надявам, че феновете ни са доволни от крайния резултат. Дотук отзивите за албума са положителни и засега всичко се получава както трябва.

От другата страна - За какъв бунт говорите и защо за глас?

Gary Meskil - Много хора са бунтарски настроени и таят в себе си все повече негативизъм. Ние се определяме като социални коментатори и показваме как изглежда света през нашите очи. Още от създаването на PRO-PAIN през 1992 г. нашите текстове винаги са били с политическа насоченост. Така че, ако трябва да обобщя, "Voice Of Rebellion" е подходящо заглавие и се връзва много добре с цялата ни кариера.

От другата страна - Защо още ви вълнуват подобни проблеми?

Gary Meskil - Защото това е нашата кауза – ние сме "гласът" на тези проблеми. Има групи, които пишат пълни фантазии, има и такива като нас, които пишат за реалността. Всеки има своето място на рок сцената. Нашето е в настоящето. Ние сме честни със себе си и чрез музиката си изразяваме нашата гледна точка за света, живота и въобще за темите, които ни вълнуват.

От другата страна – А предлагате ли в песните си решение на проблемите, които посочвате?

Gary Meskil – Ние не казваме на хората как трябва да мислят. Имаме си нашата позиция, но уважаваме личното мнение на всеки един от феновете. В песните ни място намират нашите наблюдения за света, в който живеем, и всичките гадости, които ни се случват – това са нещата, които желаем да обсъждаме, за да можем да ги променим по някакъв начин.

От другата страна - Има ли момент, в който музиката Ви започва да принадлежи на публиката, а не на вас самите?

Gary Meskil – Ние пишем музиката си както за нас, така и с мисъл за феновете, така че със сигурност се съобразяваме с тях, когато вземаме дадено решение. Но в крайна сметка не те диктуват всичко. За нас е важно да харесват албумите ни, но преди всичко трябва да ги харесваме самите ние. Всичко зависи от това в какъв етап от нашата кариера се намираме и доколко сме склонни да експериментираме.

От другата страна - Трудно ли е да бъдете верни на оригиналния си звук и в същото време да изпробвате нови неща?

Gary Meskil – За нас това не е проблем, защото да свирим по този начин е в кръвта ни. Случвало се е да прекрачим границите на нашия свят и да погледнем към други стилове. Експериментирали сме с по-мелодични пасажи и понякога това ни печели нови фенове, но има и други, които харесват едно определено звучене на групата и не искат да се променяме. При експериментите има поляризиране на мненията. През годините съм имал нужда да пиша по-мелодични неща и това най-добре се чува в албума ни от 2008 година ("No End in Sight" – бел.авт). Отзивите за него бяха смесени, но тогава исках да звучим точно така, да излезем от рутината и да потърсим нови изразни средства. След това събрах друга група - DARKHAUS, която е 100 процента мелодична и тя ми позволи да реализирам идеите си в този тип музика. Така се върнахме към бруталното и тежко звучене на PRO-PAIN, което се харесва на феновете ни.

От другата страна - Ти си и продуцент на последния Ви албум. Защо?

Gary Meskil – Предишните три албума бяха записани в Швейцария с един и същ продуцент (V.O. Pulver - бел.авт.) Той е наш приятел и свърши добра работа, но мисля, че щеше да натежи, ако за четвърти път бяхме работили с него. За "Voice Of Rebellion" искахме по-различно звучене. Предният ни албум бе написан изцяло от мен, докато в работата по новия се включиха и двамата ни китаристи - Marshall Stephens и Adam Phillips. Затова реших аз да се заема с продуцирането, за да има някакво разнообразие между отделните издания.

От другата страна - Защо толкова често използваш думичката "fuck"?

Gary Meskil - Аз не се самоцензурирам, когато пиша текстове, защото нашите песни не са предназначени за излъчване по радиото. По принцип това е начинът ми на изразяване. Употребявам тази дума не повече от всеки друг. Ако пееш за сериозни и тежки проблеми, както го правим ние, тя си е съвсем на място и звучи напълно уместно.

От другата страна - "Voice Of Rebellion" съдържа 14 парчета – не е ли това твърде много?

Gary Meskil - Имахме много идеи и затова броят е по-голям от обичайния. В миналото издавахме албуми с 11-12 парчета с общо времетраене около 40 минути, което е добър стандарт за група като нашата. Обикновено записваме повече песни, за да можем да изберем след това най-силните от тях, които да включим в крайния продукт. Този път обаче всяка от композициите се оказа различна от останалите и сама по себе си беше важна и незаменима част от пъзела, наречен "Voice Of Rebellion". Нямаше как да се лишим от някоя за сметка на друга и затова всичките са включени в албума.

От другата страна - Има ли някаква обща тема, свързваща отделните песни?

Gary Meskil – Албумът е много екстремен. Това е общото. "Voice Of Rebellion" е един от най-тежките ни албуми и действа като инжекция адреналин в кръвта. Засягаме различни теми и се стремим да накараме слушателя да се заслуша в това, което казваме. Искаме старите ни фенове да са доволни и същевременно да спечелим и нови. Целта ни е хората да разберат какво наистина правим.

От другата страна - Да поговорим за самите песни - какво е значението на "Bella Morte"?

Gary Meskil - Означава "красива смърт". Понякога всички се чудим дали нещата не са по-хубави от другата страна, след смъртта. Това е идеята на песента.

От другата страна - Кое е това, което би взел със себе си и в отвъдното?

Gary Meskil – Не искам да вземам много. Опитвам се да се представя в по-добра светлина, доколкото е възможно, разбира се. Искам да бъда максимално честен с хората, които значат нещо за мен. Искам в края на деня да съм чист пред себе си.

От другата страна - "Fuck This Life" - какъв живот искаш ти самият?

Gary Meskil - Това е много труден въпрос. Не знам, а и много хора не знаят какво точно искат. Стремиш се към нещо, постигаш го, а после осъзнаваш, че всъщност изобщо не е това, което си търсил. Смисълът не е в крайната цел, а в самото пътуване. Нещата се променят и животът непрекъснато те изправя пред нови и нови изпитания, които трябва да преодоляваш, за да вървиш напред. Не е лесно. Понякога си готов да се предадеш, но трябва да се изправиш и да продължиш... Не се цензурирам, докато пиша. Често създавам песните късно през нощта, тогава имам най-силно вдъхновение. Винаги съм бил открит и заставам зад всяка една дума в текстовете.

От другата страна - "Enraged" - какво те гневи?

Gary Meskil - Тази песен е написана от Adam Phillips и е провокирана от лошите новини, с които медиите, особено в САЩ, ни заливат нонстоп. Пропагандата е ежедневна и настройва негативно цялото общество. Много хора, включително и аз, са бесни от това положение. Това е причината да се появи песен като "Enraged".

От другата страна - Звучиш позитивно, но в текстовете си агресивен - как намираш баланса?

Gary Meskil - Аз съм позитивен човек, но ако пиша за това, с което се сблъсквам всеки ден, то в 99,9 процента от случаите съдържанието ще е негативно. За да създам добри и въздействащи текстове, аз трябва да споделя в тях това, което мисля и чувствам. Желанието ми е да попадна на хора, които се чувстват по същия начин, да дискутираме темите, които ни засягат, и да се опитаме да променим нещата към по-добро. Това е целта на групата от самото начало. Дори и името PRO-PAIN не се отнася до физическата болка, а до умението да преодоляваш житейските трудности и да си извадиш поука от тях. Да извлечеш доброто от лошите неща в живота. Да станеш по-силен и да бъдеш позитивен. Вярвам в това!

От другата страна - Открил ли си правилните хора с новите музиканти?

Gary Meskil – Съставът в момента е чудесен, заедно сме вече трети албум. Момчетата са сериозни и нямаме конфликти. Лесно се работи с тях, защото са много талантливи. Adam Phillips е класен музикант и свири на всякакви струнни дървени инструменти. Jonas Sanders е невероятен барабанист и записа ударните партии за новия албум, без да се налага след това допълнителна обработка в студиото – нещо, с което малко негови колеги могат да се похвалят. При нас всичко се получи лесно и бързо – почти като в доброто старо време - и по този начин успяхме да съхраним първоначалната енергия.

От другата страна – Продължавате ли да се развивате като музиканти?

Gary Meskil - Винаги сме се стремили да израстваме и като хора, и като музиканти, което, надявам се, се вижда от албумите ни. Вече имаме голям каталог. Издадохме 15-тия! Гордеем се с това, което сме постигнали! Иска ми се да продължим със същото темпо, защото засега всичко се получава страхотно. В началото никога не знаеш колко дълго ще просъществува групата ти и колко албума ще запишете. Ако някой ме беше попитал тогава, щях да кажа, че най-вероятно ще се задържим заедно 3-4 години. Но ето ни пак тук, 24 години по-късно. Това е доказателство за волята ни да се развиваме.

От другата страна - Чувал ли си за американския поет Хенри Лонгфелоу? Какво мислиш за това: "Съдим себе си според възможностите си, а другите ни съдят според постиженията ни"?

Gary Meskil - Истина е, затова и Лонгфелоу е известна личност. Съгласен съм с думите му.

От другата страна - Свирили сте няколко пъти в България...

Gary Meskil - Да, говорили сме с промоутъри и се надявам скоро пак да организираме концерт при Вас.

Приятелски връзки:
Дизайн и разработка Николай Борисов