Интервю с Jens Ryland (BORKNAGAR) ...

Интервю с Jens Ryland (BORKNAGAR)

„Winter Thrice” излезе в началото на годината. Поредния много добър албум на BORKNAGAR. Останалото от китариста на норвежците Jens Ryland.

Интервюто с Jens Ryland (BORKNAGAR) е излъчено в „От другата страна” по радио Варна на 26.09.2016 година.


От другата страна – Привет, Jens! Новият албум на BORKNAGAR излиза четири години след "Urd". Какво ви вдъхнови за "Winter Thrice"?

Jens Ryland - Безкрайното желание на тази група да прави музика. Амбицията стои в сърцевината, в креативната сърцевина на състава. И никога не ни е изоставяла. Без значение от трудностите ние продължаваме да свирим. Ако трябва да навляза в подробности, това е комбинация от опита ни, които имаме като музиканти и който смесваме с нови идеи и от отзивите, които получаваме за всяко наше издание.

От другата страна - Каква цел искате да постигнете с новия албум?

Jens Ryland - Целта е просто да творим музика.

От другата страна - Но само за Вас ли правите тази музика или целта е тя да бъде чута от максимален брой хора?

Jens Ryland - Ние сме освободени от всякакви ограничения в това, което правим. Но като всяка група и ние създаваме музика, за да имаме връзка с феновете си. Да научим техните реакции. Разбира се, също така основно искаме да свирим за публиката. Не сме професионални музиканти, имаме други кариери и не се занимаваме през цялото време с BORKNAGAR. Така че понякога е трудно по отношение на турнетата например.

От другата страна - Какво е музиката за Вас? Само хоби или нещо повече?

Jens Ryland - Ние сме група с 20-ет годишна история. През първите 7 от тях, когато аз се присъединих през 1997, бяха изпълнени с мечти и желания. Имахме амбицията, бяхме на по 20-ет. Но през 2001 година се наложи да започнем, да се занимаваме и с други неща, да градим друга кариера извън музиката. Не сме очаквали, че ще имаме възможност да работим с добри продуценти и да издаваме албуми. Опитваме се да се развиваме. Но дори и сега ако някой ни предложи шест-месечно турне, мисля, че ще откажем, защото сме заети.

От другата страна - Но новият Ви албум трябва да се чуе на живо...

Jens Ryland - Феновете ни са наясно, как стоят нещата около групата и че свирим рядко. Затова и идват на концертите ни, защото не се знае, кога отново ще сме на сцена. Съжалявам за този факт, но това е реалността.

От другата страна - "Winter Thrice" стандартен BORKNAGAR албум ли е или включва и нови елементи според теб?

Jens Ryland - Бих казал, че е нормален BORKNAGAR албум. Елементите, които вкарахме, дойдоха от участието на Kristoffer Rygg, въпреки че нещата станаха съвсем случайно. Но се получиха добре.

От другата страна - Имаш ли любима песен от новия албум?

Jens Ryland – Имам, но предпочитам да не казвам, защото така или иначе любимите ми песни се менят. Нека хората слушат албума и сами решат, кое им харесва най-много.

От другата страна - Кои части се появяват първи в процеса на композиране – по-метъл пасажите или по-прогресив?

Jens Ryland - Въпросът не е към мен, но това което аз знам, е че и двете части са композирани едновременно - получава се микс с различно звучащи елементи.

От другата страна - Песните около идеи за текст ли се създават или около идеи за мелодия?

Jens Ryland - Мелодии - текстовете ни винаги са вдъхновени от музиката.

От другата страна - Защо заглавието е "Winter Thrice"?

Jens Ryland - Това е директна заемка от песента "The Dawn of the End" от втория ни албум "The Olden Domain". Така затваряме кръга…

От другата страна - Значи се връщате назад към миналото?

Jens Ryland - Да, това не е ново за нас. Във всеки албум имаме връзка със старите. И понеже празнуваме 20-годишнина от излизането на дебюта, имаме вече десет диска, правим връзка със старите ни издания, която може да се усети от опитния слушател.

От другата страна - А защо е това връщане към миналото?

Jens Ryland - Това е в основата на групата. За да вървим напред, трябва да помним миналото. Защото по този начин отдаваме уважение на това, което сме били преди.

От другата страна - Как виждате своето музикално наследство след 20 години история?

Jens Ryland - До днес имаме честта да сме вдъхновение на други по-млади групи. И това го кават те, без да ни копират. Това положение е много хубаво. Това е наградата ни, въпреки че никога не ни е било цел. Не сме се надявали да стигнем до тук, но когато се получи по този начин, е супер.

От другата страна - В новият ви албум пее Kristoffer Rygg – Garm. Обичайно ли е за Вас да работите с бивши членове на групата?

Jens Ryland - И да, и не. Имали сме много промени в групата. Сега сме по-умни и не ни трябват драми. Работили сме и преди с бивши членове на BORKNAGAR. Нямаме лоши отношения с никой. Най-забележителното завръщане обаче беше, когато ICS Vortex отново е с нас, след като напусна DIMMU BORGIR. Той е един от най-близките ми приятели от ранните години на групата. Все едно брат ми се върна в семейството. Същото мога да кажа и за Garm. Неговото участие не беше предварително планирано, то просто се случи. Вокалите му просто паснаха на музиката.

От другата страна - През BORKNAGAR са минали много добри и популярни музиканти. Според теб музиката ли допада на хората или известността на хората, които я свирят?

Jens Ryland - И двете. Това е добра комбинация. През годините в групата са свирили известни музиканти. Но винаги музиката е това, което наистина има значение. Музиката прави разликата. Също така по концерти известните личности не винаги са имали възможност да излизат с нас на живо. Работили сме с различни музиканти през годините, но реакцията към музиката ни винаги е била добра.

От другата страна - Защо ви отне четири години, докато издадете нов албум?

Jens Ryland - Имаше различни причини. Искахме този диск да излезе през пролетта на 2015 година, но се случиха различни неща, които отложиха записите и от тук, респективно, издаването. В крайна сметка успяхме сега.

От другата страна - BORKNAGAR за разлика от много други банди нямат в дискографията си демо записи, сингли, сплитове или миниалбуми. Умишлено ли е това?

Jens Ryland - Не, просто нещата станаха така, че още в самото начало ни предложиха договор за цял албум. Заради хората, които участваха в началото в BORKNAGAR. За това и нямаше нужда да издаваме демо записи или миниалбуми. Направо подписахме договор за цял албум. Създадохме музиката и така се оказахме с дебют.

От другата страна - Но други групи издават и демо записи и миниалбуми...

Jens Ryland - И знаеш ли защо? Защото или нямат достатъчно материал, или нямат достатъчно студийно време за записи. За нас това е безсмислено, защото никога не сме страдали от липса на творческо вдъхновение.

От другата страна - Спомена че не свирите често. Смяташ ли че BORKNAGAR получават това, което заслужават?

Jens Ryland – Не! Музикалният бизнес през 90-те и особено метълът бяха така устроени, че лейбълите не плащаха почти нищо на бандите, които издаваха. Това смаза много групи. Няма как да се опитваш, да си музикант, да се развиваш професионално, но да не получаваш пари отникъде. Това е разочароващо. Не свирим музика само заради парите, но се нуждаем от тях, за да оцеляваме. И когато популярността ни нарасна, както се получи при нас – започнахме да свирим в по-големи зали, пред повече хора, получавахме добри ревюта, вниманието към нас се увеличи, а пари нямаше. За това и се отказахме да сме професионална банда. Ще бъда честен с теб – ако постъпленията бяха достатъчни да работим като професионални музиканти, щяхме да бъдем. И сега не разполагаме с голям бюджет, но пък полагаме много усилия за всичко свързано с BORKNAGAR. Решихме, че щом музикалният бизнес не ни плаща, значи няма смисъл да свирим често. Трябва да се грижим за себе си, защото в Норвегия животът е много скъп. Ако получавахме заплати, както в Германия, нямаше да се справим. С голяма бюджет положението щеше да бъде различно, защото работата щеше да бъде структурирана по друг начин. За това и през 2001-2002 решихме, че ако музикалният бизнес не ни плаща, ще останем встрани, но ще продължим с музиката, защото я обичаме. Това е положението днес!

От другата страна - Ти се занимаваше с организацията на „Inferno Festival”. Още ли вършиш това?

Jens Ryland - „Inferno” беше първия ми опит в тази посока. Сега съм опитен организатор и дипломиран бизнес предприемач. Не се занимавам много с музикалната индустрия, освен с групата разбира се.

От другата страна - Само ти от BORKNAGAR нямаш странични проекти…

Jens Ryland - Да, не се занимавам с друга група.

От другата страна - Отново заради парите ли?

Jens Ryland - Съсредоточен съм върху BORKNAGAR, не се занимавам с друго, а и не съм имал възможност. Преди три години свирих в Хелзинки с ICS VORTEX и това е.

От другата страна - Каква музика би свирил, ако вече ни си BORKNAGAR?

Jens Ryland - Харесва ми да свиря на живо. Това харесвам най-много. Преди BORKNAGAR свирих в кавър група. Беше забавно. Бих свирил от прог, през хард рок до дет метъл.

От другата страна – Последен въпрос - Вие сте от Норвегия – страна, популярна със своята блек метъл сцена. Мислиш ли, че блек метълът унищожи своите музиканти – Euronymous, Dead и т.н.?

Jens Ryland – Не ,изобщо не мисля така. Разбирам, че част от норвежката блек метъл сцената може да изглежда разрушителна, но не мисля че от нея са загинали повече музиканти, отколкото от други стилове. Всеки прави грешки независимо от музиката или страната. Така че не мисля, че блек метълът унищожава своите музиканти!

Приятелски връзки:
Дизайн и разработка Николай Борисов