Интервю с Lars "Lasse" Johansson (CANDLEMASS ...

Интервю с Lars "Lasse" Johansson (CANDLEMASS)

След като издадоха през 2012 година „Psalms for the Dead” и изгониха Robert Lowe, CANDLEMASS обявиха, че повече няма да записват нова музика, а ще правят само концерти. Е, добре, ама тогава качиха на борда стария приятел Mats Levén и машината отново започна да набира скорост. Дори ги видяхме и преживяхме мачкащият им епичен дуум метъл и в Каварна… Тогава Mats Björkman, Mats Levén и Lars Johansson загатнаха, че все пак CANDLEMASS имат намерение да изменят на думата си и да зарадват феновете с нов проект. Е, през 2016 година той е вече факт – законодателите издадоха четирипесенния миниалбум „Death Thy Lover”… Както и да го погледнеш – нито повече, нито по-малко типичен CANDLEMASS! Останалото от левичаря в групата Lars "Lasse" Johansson.

Интервюто с Lars "Lasse" Johansson (CANDLEMASS) е излъчено в „От другата страна” по радио Варна на 11.07.2016 година.


От другата страна - Привет, Lars, къде те намирам?

Lars "Lasse" Johansson - В апартамента ми в Стокхолм.

От другата страна - Приготвили ли сте някакви концерти по повод 30-годишнитата на CANDLEMASS?

Lars "Lasse" Johansson - Направихме един голям концерт посветен на годишнината тук в Швеция и това е. Лично за мен, всички концерти, които правим тази година са свързани с годишнината от излизането на „Epicus Doomicus Metallicus”.

От другата страна - Беше обявено преди време, че „Psalms for the Dead” е последното издание в историята на CANDLEMASS, но години по-късно издавате миниалубм?

Lars "Lasse" Johansson - Смятахме „Psalms for the Dead” да бъде последният ни студиен албум, защото сме на мнението, че трябва да се откажем, когато сме на върха, а не да продължаваме с издаването на скапани албуми, което се оказва, че е нещо нормално за много други групи. Но сменихме вокалиста, който свърши страхотна работа, след това и концертите започнаха да се получават по-добре. Както знаете Leif не е много добре и не може да свири на живо, за това седна в стаята си и направи тези четири композиции. Желанието му беше по този начин да отбележим годишнината. Направи го заради групата и защото Mats Levén стана наш вокалист. А ние искахме той да е записал гласа си в наше издание. Така и хората вече са наясно, че Mats Levén не е само певец за концерти и групата не е само лайв банда, а още може да прави записи.

От другата страна - Спомням си концерта Ви в Каварна. Беше страхотен. Нека те попитам как е Leif?

Lars "Lasse" Johansson - Възстановява се бавно и се надяваме, че ще се върне на сцената с нас, колкото е възможно по-скоро.

От другата страна - Много български фенове се притесняват за него…

Lars "Lasse" Johansson - Знам за това. Ние също се притесняваме, защото състоянието му е като след настинка – уж се чувства по-добре, но положението със здравето му не е стабилно. Има както подобрения, така и влошавания. Постоянно ни питат дали е жив… За това Leif напомня за себе си, като стои в студиото и създава музика за проектите, в които участва. Той написа парчета за AVATARIUM, CANDLEMASS и THE DOOMSDAY KINGDOM, за да запази духа си висок и да съхрани вдъхновението си. По-скоро продължителното пътуване може да го съсипе. За това и се надяваме, че есента ще бъде здрав и ще може да се присъедини към нас и така Per ще остави баса и отново ще свири клавирните партии.

От другата страна - Да поговорим за „Death Thy Lover” – защо миниалбум, а не цял?

Lars "Lasse" Johansson - Защото трябваше да е нещо като изненада. Положението беше деликатно. Можеше и да е цял албум, но когато само един човек композира музиката и пише текстовете, както Leif прави, а той е много детайлен във всеки един аспект на процеса – това отнема повече време и енергия, за да се направят десет добри песни, отколкото четири. Така че той реши, че „Death Thy Lover” ще е нещо като тийзър и отбелязване на годишнината, нещо като весело напомняне за нас и вече очакваме онова, което ще се случи, когато силите му се възвърнат изцяло.

От другата страна - Четирите песни от „Death Thy Lover” са само на Leif, а Вашата роля каква беше?

Lars "Lasse" Johansson - Leif направи демо на парчетата и ни ги разпрати, за да ги прослушаме и да ги порепетираме, след което евентуално да добавим някои неща тук и там. Дори Leif понякога не е доволен от своите идеи и ги преправя на следващия ден. Може да промени изцяло някой риф на някоя песен. Когато всичко е уточнено, влизаме в студиото и започваме записите. Тогава може да настъпят още промени по композициите. При нас процесът е органичен и жив, но крайният вариант е много близък до версиите, които получаваме в началото. Разбира се по време на репетициите и записите настъпват промени, защото Leif винаги вмъква нови идеи – променя цели пасажи, удължава ги или ги намалява, измисля нови сола, промените са постоянни до края на записите. След това и миксът трябва да се получи възможно най-добре.

От другата страна – „Death Thy Lover” не е поредния последен запис на CANDLEMASS?

Lars "Lasse" Johansson - Лично аз се надявам, че няма да остане последен. Ако Leif е в добро разположение на духа, щастлив и вдъхновен, може би. Но е глупаво да даваме обещания. Когато става дума за концерти, имаме толкова голям избор от песни и не се намираме в положението на всяка цена да издаваме албум, за да свирим композициите от него на живо. Откакто Mats ни е вокалист, можем да изпълним всяка една песен от дискографията на групата, защото той може да изпее всяко едно парче. Гласът му пасва много добре на всяка една композиция от различните албуми на CANDLEMASS.

От другата страна - Прочетох някъде, че новите песни звучат много идентично с песните от албумите на KRUX…

Lars "Lasse" Johansson - Може би защото и там пее Mats Levén. Винаги с вокалистите се получава така. Един и същ певец в различни групи, напомня на много неща. Още повече, че Leif пише песните и на KRUX. Ябълката не може да падне по-далече от дървото.

От другата страна - Искам да те върна назад във времето – какво си спомняш от годините, когато те поканиха да свириш в CANDLEMASS?

Lars "Lasse" Johansson - Това стана по време на записите на „Nightfall”. Покани ме Messiah Marcolin. Често излизахме вечер на разпивка в „Хард Рок кафе” в Стокхолм и един ден ми предложи да отида в студиото с тях и да запиша някои неща, защото смяташе, че съм добър китарист, а те точно в момента записваха албума. Съгласих се, защото знаех, че CANDLEMASS са тежък наследник на BLACK SABBATH, а останалата част не беше в стила на модерната тогава музика в Скандинавия – топирани коси и песни, повлияни от хеър рока. CANDLEMASS бяха антипод на модата. Свирехме екстремна музика в годините, когато немският траш метъл точно избухваше. Гледаха ни странно, защото всички по онова време искаха да свирят радиоориентиран поп метъл или екстремен траш. През 80-те постигнахме успех, защото бяхме единствената бавносвиреща група по фестивалите.

От другата страна - И очакваше ли тази дуум експлозия след „Nightfall”?

Lars "Lasse" Johansson - Не знаех какво да очаквам. Бях щастлив, че съм в група, която имаше идея и ясна цел, без да променя стила си. Много банди не оцеляха именно по тази причина, защото искаха да смесват в музиката си толкова много неща. Сега, когато поглеждам назад, установявам, че в CANDLEMASS не променихме нищо, движехме се по същата вълна. Разбира се, че имаме различни песните, имаме както бавни, така и бързи части, но всеки път, когато чуеш наша композиция, установяваш, че това са CANDLEMASS и никой друг.

От другата страна - Ти имаш два периода в CANDLEMASS – между „Nightfall” и „Chapter VI” и между „Candlemass” и „Death Thy Lover” – по-различно ли се чувстваш сега в сравнение с миналото?

Lars "Lasse" Johansson - Не. Защото когато свирим на живо, сетът ни се състои от песни от всички периоди на групата. За мен просто съществува една празнина, която настъпи заради умората от турнетата и създаването на семейства. След което се завърнахме само за един концерт, защото лейбълът беше ремастерирал старите ни албуми. Тогава направихме една репетиция и осъзнахме, че свиренето ни се получава отново, идва от сърцата ни. Нещата се получиха и продължихме. Годината беше 2002. Записахме „Белия албум” и ето ни днес - все още продължаваме да сме на пътя. Е, появиха се някои проблеми, които усложниха положението, и през 2016 година сме все още заедно.

От другата страна - Имаш ли любими парчета от дискографията на CANDLEMASS, които обичаш да свириш на живо?

Lars "Lasse" Johansson - Харесвам всичките. Дори решихме да изтръскаме прахта от едно старо парче от „Ancient Dreams” – „A Cry from the Crypt”. Тази композиция наистина вдига публиката, а и сама по себе си е страхотна. Но нещата зависят от сглобяването на сета. Той трябва да е интересен. За това и „Bewitched” винаги трябва да е на линия. Също така от самото начало на бандата изпълняваме няколко композиции като медли, без паузи – представи си 25 минути свирене и след като приключим с този пасаж, и кажем „Здравейте”, публиката не може да помръдне, защото не сме й оставили време да си поеме въздух…

От другата страна - Защо според теб няма значение, кой е певец на CANDLEMASS, песните винаги звучат невероятно?

Lars "Lasse" Johansson – Готино е, че го казваш. Не знам наистина. От моя страна просто си включвам китарата и свиря. Всички сме на една вълна, правим сета в съблекалнята преди концерта, излизаме и свирим. Нещата се получават естествено. Не знам как точно да го обясня.

От другата страна - Какво се случва след издаването на „Death Thy Lover”?

Lars "Lasse" Johansson - Ще се опитаме да вкараме няколко песни от миниалбума в сета за живите участия. После ще видим, какво ще се получи. Ще планираме не по-далече от година – две напред, но не повече. Защото никога не можем да предвидим как ще се развият обстоятелствата, които могат драматично да променят ситуацията. Но в кратък период от време чакаме Leif да се възстанови и CANDLEMASS отново да бъдат пълнокръвен отбор.

От другата страна - Вярно ли е, че на Канарските острови има град, който се казва „Кендълмас”?

Lars "Lasse" Johansson - Да вярно е, също така „Кендълмас” е голям християнски празник – Сретение Господне, който се отбелязва на 2 февруари. Името обаче е измислено от Leif Edling и май има връзка с тези неща.

От другата страна - А предимство ли е или е недостатък да имаш име като CANDLEMASS?

Lars "Lasse" Johansson - Смятам, че името на бандата е оставило отпечатък в метъла и е невероятно яко. Виж логото – то изглежда добре, лесно се чете и произнася. Лесно се запомня. И винаги е било така. Много групи имат яки имена и има много групи, които губят, заради имената си, защото не можеш да ги произнесеш правилно и дори да ги разчетеш. И ако погледнеш самата дума „кендълмас”, можеш да я преведеш като „много свещи на едно място”. Навремето имахме дори такива снимки на бандата със стотици свещи около нас. Дори и днес изглеждат готино.

От другата страна - Какво не успя да постигнеш по време на кариерата ти?

Lars "Lasse" Johansson - Не знам. Мисля, че постигнах всичко, което исках, за да се чувствам удовлетворен, а и за да си подхранвам егото. В група съм, която решава проблемите вместо да ги замита. Никога не сме били неприятели и не сме се дракали. Винаги се опитваме да излезем от ситуацията, винаги гледаме на групата като едно цяло. Не сме разочаровали хората. Имам всичко, което съм искал – прекрасна жена, китарите и усилвателите ми, животът ми е хубав. Не съм милионер, но се чувствам добре. Ако положението продължи така още 5-6 години, ще бъда извънредно щастлив човек.

От другата страна - Защо успяхте там, където много се провалиха?

Lars "Lasse" Johansson - Причината може би се крие във факта, че не променихме стила си. Независимо от продуцентите, които идваха и си отиваха. Нямахме продуцент, който да дойде и да ни направи хит. Leif създава песни, които бързо пасват и на останалите. Винаги сме били себе си. Композициите ни винаги са били обвързани с мистицизма. Никога не сме използвали клик тракове или подложки по концертите. Понякога песните могат да звучат леко по-бързо, но ние сме хора и свирим на живо, това е нормално да се случи. Мнозина се вторачват в техническата част от изпълнението и губят пътя, защото ние просто искаме да си изкараме страхотно. Когато сме в студиото и записваме, включваме инструментите и свирим, когато сме удовлетворени от резултата, спираме и си казваме, че това е достатъчно. Не искаме да препродуцираме и да напомпваме звука допълнително. Не се нуждаем от четири ритъм китари, два баса, соло, клавири и ударни на едно място. Просто онова, което сме направили при правилният микс, се получава. Това е рецептата.

От другата страна - Има ли нещо, което малко хора знаят за CANDLEMASS, но ти би искал повече да го научат?

Lars "Lasse" Johansson - Ами, в публиката виждам фенове, които ни следват още от 80-те и те идват с децата си, които са облечени в тениски с нашето лого. Няма какво повече да добавя. Когато виждаш ново поколение, което си купува наши албуми и после идва на концертите ни – това ме прави щастлив.

От другата страна - Най-странния комплимент, който сте получавали за музиката, която правите?

Lars "Lasse" Johansson - Никога не съм получавал странни комплименти. Дори това, че има хора, които не харесват групата, не е проблем за мен. Не е необходимо всички да си падат по нас. Обикновено феновете хвалят албумите и концертите, които правим. Никога не е имало нещо странно в комплиментите, които сме получавали.

От другата страна – През годините като китарист на CANDLEMASS промени ли се гледната ти точка към музиката?

Lars "Lasse" Johansson - През годините израстваш като личност. През 80-те всичко беше китарно ориентирано като Yngwie Malmsteen. Знам,че мога да свиря, както много бързо, така и много бавно. Не съм обаче на олимпийски игри по свирене, за това и винаги съм бил на мнение, че когато участваш в цял албум, не е необходимо да изсвириш всичко, което знаеш в първите три композиции от него. После какво ще предложиш на хората? Винаги съм смятал, че като китарист трябва да постигам разнообразие и то на различни места в композициите, защото за вдъхновение винаги съм слушал различна по стил музика. Винаги съм се упражнявал много. Когато записваме, никога например не съм репетирал китарните сола – влизам в студиото и каквото се получи на момента. След три опита питам момчетата, дали всичко е наред и те се съгласяват с мен. Винаги съм работил по този начин.

От другата страна - Спомням си инструментала „Into the Unfathomed Tower” от „Tales of Creation”, който не е никак дуум метъл…

Lars "Lasse" Johansson - Свирили сме го през 2004 и 2005 година на няколко фестивала. „Into the Unfathomed Tower” беше закачка на Leif. Той е изграден като конно състезание, има различни части, но е бърз. Идеята е, че когато имаш композиция без вокали, тя трябва да е различна. Няма как да направим бавен инструментал. Дори сега в миниалбума „Death Thy Lover” имаме „The Goose”. Да, тя е бавна, но в нея има толкова много различни части. Това е част от композиторската магия на Leif.

От другата страна - Последен въпрос – кой е твоят най-рокендрол момент?

Lars "Lasse" Johansson - Смятам, че това беше, когато преди няколко години участвахме на „Sweden Rock Festival” и ZZ TOP трябваше да свирят на същата сцена след нас. Приготвях си нещата. На сцената имахме 45 кабинета. Голяма стена от говорители. И в един момент към мен се приближи един човек – Billy Gibbons! Приближи се към мен и ме поздрави с неговия тексаски акцент. Направо не повярвах, че Billy Gibbons стои на една крачка от мен. А той ми казва – „Имате яка система, момчета”. Аз пък му викам, че не стоим добре на сцената и се нуждаем от всички тези кабинети, за да постигнем целта си. А той стои и ми се смее насреща. По време на изпълнението видях Dusty Hill до мониторния пулт, погледнах в другия край на сцената и там, където свиреше Mats Björkman, стоеше Billy Gibbons, който си тананикаше в продължение на поне 20 минути. Това наистина беше страхотен момент. Тези типове са в бизнеса от сто години. Не би трябвало да стоят на сцената и да гледат нас. Смятам, обаче, че са ни сметнали за готини скандинавски момчета, които, за да им се получи изпълнението, бяха изградили планина от говорители.

Приятелски връзки:
Дизайн и разработка Николай Борисов