Интервю с Jimmy Mattsson (ISOLE, LOCH VOSTOK ...

Интервю с Jimmy Mattsson (ISOLE, LOCH VOSTOK)

Благодарение на „Live&Load” и шведската епична дуум банда ISOLE ще стъпи на българска земя като част от „Doom Over Sofia 2016”. Басистът на групата Jimmy Mattsson вече е бил тук с LOCH VOSTOK, но за първи път ще се представи в друга, по-бавна светлина. А и самите ISOLE не са никак за подценяване.

Интервюто с Jimmy Mattsson (ISOLE, LOCH VOSTOK) е излъченов „От другата страна“ по радио Варна на 5.09.2016 година.


От другата страна – Привет, Jimmy, ISOLE за първи път в България. Ти си идвал с LOCH VOSTOK, подготви ли останалите, какво да очакват от концерта?

Jimmy Mattsson - Винаги им разказвам само положителни неща за България. И двата пъти, когато съм бил в София, е било страхотно. Публиката е невероятна.

От другата страна - Очакванията ти за предстоящия концерт?

Jimmy Mattsson - Надявам се, че ще си изкараме страхотно, че ще ударим няколко питиета със стари приятели, концертът ще бъде готин и ще се срещнем отново с лудетини.

От другата страна - Концертът в България е обявен като „Doom Over Sofia 2016” – какво предпочиташ, да излизаш с групи от вашия музакелн стил или от други жанрове на метъл музиката?

Jimmy Mattsson - Смятам, че за феновете ще е по-добре, ако групите творят в различни стилове. Ако цяла вечер слушаш еднакви банди, става скучно. Мисля, че в България ще се получи добър концерт, защото групите са много различни.

От другата страна – Нека сменим темата. Последният албум на ISOLE и първи с твоето участие е през 2014 – имате ли идеи за следващ?

Jimmy Mattsson - Започнахме да подхвърляме нов материал. Прослушваме това, което имаме като идеи. Разговаряме, в каква посока искаме да поемем. От предишния ни диск изминаха вече две години. Според мен чакаме пркалено дълго. Но вече обсъждаме следващото издание, преглеждаме какво имаме, създаваме нов материал. Ще видим какво ще се получи. Работим по албума, но все още не сме започнали записите.

От другата страна - Защо Ви отнема толкова време да издадете нов албум?

Jimmy Mattsson - Защото менихме барабаниста, след което тръгнахме на турне. После аз издадох нов албум с LOCH VOSTOK, останалите с EREB ALTOR. Victor е зает с много групи. Всичко опира до свободното време, с което всеки разполага. Просто всички бяхме много заети.

От другата страна – Тогава защо, за да се изразите, имате нужда от толкова много групи?

Jimmy Mattsson - Когато създаваш музика, просто го правиш и после чак осъзнаваш, какво от създаденото на коя банда ще пасне. С LOCH VOSTOK е лесно, защото всички сме наясно, когато става дума за влияния. При ISOLE границата между това, което можем да направим и не трябва да правим, е много тънка. Но и в двата случая настроенията и чувствата, които трябва да изкараме от себе си, са различни.

От другата страна - Лесно ли решаваш, коя идея за коя група ще бъде използвана?

Jimmy Mattsson - Обикновено представям материала на останалите. И те си казват мнението – става ли, не става ли или трябва нещо да се промени, да се пренапише. Или трябва да запазя идеята за по-късно, като я архивирам в банката за идеи. Никога не знаеш, в каква посока ще се развие и къде ще пасне песента. Един ден може да запомча да пиша песни за други артисти, никога не знаеш какво ще стане.

От другата страна - LOCH VOSTOK е по-екстремната от двете банди, ISOLE са по-дуум ориентирани – как се ориентираш?

Jimmy Mattsson - Просто настройка на съзнанието. Знам какво трябва да правя и какво се очаква от мен и в двете групи. Всичко опира до превключване - дали трябва да изпълнявам наистина много бърза, прогресив музика, или трябва да се изключа от това положение, защото ми предстои свирене с ISOLE. Моята музикална натура има две страни. Малко ми е странно, че трябва да превключвам от турне с ISOLE за концерт с LOCH VOSTOK и след това обратно. Но засега ми се получава.

От другата страна – Свириш в две групи, които трябва да са оригинални постоянно - трудно ли е да откриеш нещо наистина ценно в метъла днес?

Jimmy Mattsson – Бих казал, че е трудно. Защото през цялото време постоянно те залива толкова много музика. В миналото, когато нямаше толкова много групи, беше по-лесно. Разибра се, че има платформи, които ти помагат да откриеш нови неща, но аз предпочитам да слушам стари групи.

От другата страна - Според теб новите медии помагат ли на групите?

Jimmy Mattsson – Ако трябва да дам пример с ISOLE, отне много време преди албумите и изобщо групата да достигнат до дигиталните платформи. Бяхме към лейбъл, който не обръщаше внимание на съвременните технологии. Не знам в детайли числата, но след като попаднахме там, усещам, че достигаме до по-широк кръг от слушатели. Не знам. Никога не сме правили клипове, освен текстовите видеа. Така че не съм много сигурен, как ни помагат новите медии, но се надявам, че има положителен резултат.

От другата страна - А Вие как използвате тези нови социални медии – там сте, за да популяризирате бандите или просто защото е модерно?

Jimmy Mattsson - Комбинация от двете. Винаги съм участвал в създаването на интернет сайтове, така че за мен присъствето ни в социалните мрежи е забавно. Обаче не ги използваме за истинска промоция. През повечето време съобщаваме някакви новини, качваме клипове и снимки. Мисля, че това искат да видят хората.

От другата страна - Когато сте на сцената импровизирате ли?

Jimmy Mattsson - Да и то много. Някои части от моите изпълнения никога не си приличат. Знам как трябва да звучат, но в зависимост от състоянието ми и чувствата ми в момента на концерта, ги изпълнявам по различен начин.

От другата страна - Нямаш проблеми с тези импровизации?

Jimmy Mattsson - Мисля, че понякога барабанистът ни има проблем с тях... Заради ритъм секцията. Но се оправяме в бекстейджа. Останалите са наясно, че не съм едноцветен басист и имат идея какво да очакват.

От другата страна - С коя група имаш неосъществени мечти?

Jimmy Mattsson - Отнася се за всичките ми групи – имам лист с идеи, които искам да осъществя. Искам да участвам на големи феситвали. Това е следващата ми цел. Свирили сме на “Summer Breeze Open Air“ миналата година и искам да надскоча това постижение, като се появим на още по-големи фестове.

От другата страна - Обаче не се среща много често да видиш дуум банда на голям фестивал?

Jimmy Mattsson - За съжаление е така. Освен CANDLEMASS – обаче те напоследък не са много дуум.

От другата страна - В ISOLE има ли музикални граници, които никога няма да преминете?

Jimmy Mattsson - Имаме бласт бийтове, имаме бързи парчета, грууви моменти. Не мисля, че има граници, които не сме преминали все още. Все още сме тясно свързани с дуум метъла, но винаги подготвяме изнанеди, когато става дума за следващ албум. Мисля, че засега се справяме много добре, но виж - винаги има възможност за развитие.

От другата страна – Последно - има ли нещо, което не много хора знаят за групата, а би искал повече да научат?

Jimmy Mattsson - Това че ISOLE са страхотна група.Това беше най-лесният въпрос...

Приятелски връзки:
Дизайн и разработка Николай Борисов