Интервю с Axel Rudi Pell (AXEL RUDI PELL, ек ...

Интервю с Axel Rudi Pell (AXEL RUDI PELL, екс-STEELER)

Още се говори са единствения концерт на Axel Rudi Pell и групата му в България. Домакин беше Каварна. Ето, че 11 години по-късно историята ще се повтори. AXEL RUDI PELL идват за първия ден на „Kavarna Rock Fest 2016” и то като хедлайнъри.

Интервюто с Axel Rudi Pell (AXEL RUDI PELL, екс-STEELER) е излъчено в „От другата страна” по радио Варна на 6.06.2016 година, както и в предаването „Евробокс” на програма „Хоризонт” на Българското национално радио.


От другата страна - Привет, Axel! Новият ти албум е озаглавен "Game of Sins" - кои грехове споменавате в диска?

Axel Rudi Pell - Новият албум е за всеки грях, за който можеш да се сетиш. За мен и за останалите в групата – животът е игра и в същото време е изпълнен с грехове. Има толкова много от тях. "Game of Sins" е за всичко – от посещаването на казината, до игрите на карти. Обаче не всичките ни текстове са обвързани с греховете. Някои от тях – да, но не всички.

От другата страна - Човек без грехове би бил светец. Защо не направи албум, посветен на светостта?

Axel Rudi Pell - Защо да правя такъв? Идеята за новия албум на AXEL RUDI PELL се появи заради обложката. Първо имах тази картина, на която виждаш един жокер, който играе карти. Готина корица. Тогава се замислих за заглавие, което да пасне на обложката. Така се роди името на албума „Game of Sins”.

От другата страна - Заиграваш ли се със собствените си грехове?

Axel Rudi Pell - Понякога, не толкова често…

От другата страна - Каква е рецептата да си на върха в своя стил след дълги години кариера?

Axel Rudi Pell - Защото съм гений! Шегувам се. Виж, в момента съм на възраст. Направил съм толкова много записи и съм издал толкова много различни албуми. И въпреки това огънят в мен продължава да гори. Ако работех нещо нормално, щях вече да съм се отегчил. Но в огънят на музиката - пламъкът в мен ме подтиква да продължавам напред. Имам толкова много различни идеи и даже вече записвам рифовете за следващия албум, защото съм създал много повече от песните в „Game of Sins”.

От другата страна - Много музиканти казват, че музиката е истинска само, ако идва от сърцето. Ти какво мислиш?

Axel Rudi Pell - Точно така си е, ако музиката не идва от сърцето, значи нещо не е наред.

От другата страна – Тогава има ли според теб фалшива музика?

Axel Rudi Pell - Има хора, които влизат в музикалния бизнес само заради парите и това се усеща в музиката им. Може би това е грешното в случая. Те винаги следват модните, за момента, течения и влизат в бизнеса заради парите. Скачат на новия вагон, защото е модно, но за мен това поведение определено е грешно.

От другата страна - Какво е по-важно за теб - позициите в музикалните класации, мнението на фенове и критика или парите?

Axel Rudi Pell - Когато издавам нов албум, на първо място трябва аз самият да съм удовлетворен от него. Едва когато съм 100 процента убеден, че дискът е добър, едва тогава той ще бъде издаден. От друга страна, феновете са най-важни. Ако харесват записите, най-вероятно значи одобряват начинът ми на свирене, на писане на текстове, на композиране, значи харесват песните ми. Това означава, че няма значение дали албумът е на първо място в класациите или на 752-ро. Щом феновете са с мен, значи албумът става. Не се опитвам да правя големи пари с издаването на дискове, защото тези времена отминаха. Преди 20 години наистина можеше да се живее от музика. Е, аз продължавам и сега да го правя, но все по-често трябва да свирим на живо, за да имаме и други доходи. Ако само разчитаме на издаването на албуми, без да правим концерти, сме загубени.

От другата страна - И все пак ти издаваш албум на всеки две години...

Axel Rudi Pell - Да, защото музикалната ми компания ме подкрепя и харесва тази периодичност. Бих издавал и всяка година, ако зависеше само от мен, защото пиша толкова много песни.

От другата страна - Каква е целта пред „Game of Sins”?

Axel Rudi Pell - Надявам се, всеки да хареса албума, защото според мен в него няма слаба песен.

От другата страна - Има критици, които казват, че издаваш различни вариации на една и съща композиция?

Axel Rudi Pell - Да ме целунат отзад! И ще ти кажа защо – защото AXEL RUDI PELL имат балади, не само спийд парчета. Създавам епични композиции. Много различни неща. Когато някой критик ми каже, че съм издал отново същия албум със същата музика в него, му отговарям, че вече съм открил свой собствен стил, който не искам да променям и който си личи във всеки диск. Когато си купиш следващия, ще откриеш точно това. Също както при AC/DC, на които стилът им извира от всяка една тяхна песен. Те не пишат само една композиция, а са създали много. Същото важи и за мен.

От другата страна - Имам промо версия на новия ти албум - в него има интро, епични парчета, балада и хеви рок парчета. Това ли е концепцията ти за звученето на един албум?

Axel Rudi Pell - Не, аз събирам много идеи отвсякъде. Не сядам и не си поставям за задача да създам балада или епична песен. Всичко се получава естествено, когато излиза от мен. Както отбелязах, събирам различни идеи. На края се хващам и започвам да събирам тези идеи, за да се получи от тях песен. В повечето случаи е чиста случайност дали в албума има балада или две. В следващия мога да запиша само спийд метъл парчета. Кой знае…

От другата страна - Какво е за теб добрият хеви рок албум?

Axel Rudi Pell - Добрият рок албум трябва да съдържа велики мелодии. Ако песента не остане в ума ти за известно време, значи не струва. Значи, на първо място това са добрите мелодии, а припевът трябва да ти се закачи в главата. Разбира се, музикантите трябва да са добри. Трябва да има добър барабанист например, който да поддържа правилния ритъм и всички в групата да свирят като един.

От другата страна - Като говорим за барабанисти, какво е влиянието на Bobby Rondinelli в новия албум?

Axel Rudi Pell - С него работихме и по предишния "Into the Storm". Тогава за първи път записвахме заедно. Bobby е готин, приятелски настроен и много, много добър барабанист. Той се различава от Mike Terrana, с когото работихме преди. На Mike трябваше постоянно да му се обяснява, какво да изсвири. Не ме разбирай погрешно - Mike Terrana е много добър барабанист, той е страхотен с двете каси и е голям шоумен, но Bobby има естествено чувство за моята музика. Не се налага да му обяснявам какво искам, трябва му само да чуе рифа и да започне да импровизира. Страхотен е.

От другата страна – Тогава каква е тайната за една група да има стабилен състав?

Axel Rudi Pell - Парите! Не, не е това. Тайната при нас е, че не се виждаме често. Всички живеем в различни части на света. Bobby и Johnny са американци и живеят в САЩ. Ferdy е на три часа с кола от мястото, където аз живея. Така че не се виждаме твърде често и това е тайната, защото когато се съберем, се радваме да се видим и да споделим последните новини за себе си. Това поддържа интереса към всеки един от нас.

От другата страна - Какво все още те учудва след 30 години в музикалния бизнес?

Axel Rudi Pell - Никога не съм мислел, че бих имал подобна кариера за толкова дълго време. Когато започнах да свиря на китара, сбъднах мечта. Ако някой ми беше казал тогава, че след 30 години ще съм издал 17 солови албума, щях да го приема като подигравка. Страхотно е, че съм още тук. Не познавам много музиканти или групи, които да са успяли, да издадат толкова много албуми като мен.

От другата страна - Жанровете в музиката имат ли все още някакво значение?

Axel Rudi Pell - Не. На мен не ми пука за жанрове. Някои смятат музиката ми за мелодичен хард рок, други като хеви метъл. Не обръщам внимание на това стига да не започнат, да ме определят като джаз/рок.

От другата страна - Кое е по важно - песента да е добра или в какъв жанр е?

Axel Rudi Pell - Не слушам много друга метъл музика, случва се рядко. Когато съм в колата, често слушам радио и понякога пускат страхотни неща. Ако песента ми хареса, няма значение дали е рок или типичен блус, ако ми хареса, нямам проблем в какъв жанр е.

От другата страна - Как изглежда рок албумът на 21 век?

Axel Rudi Pell - За мен дискът като физически носител ще изчезне след още някоя и друга година. Всичко ще е даунлоуд.

От другата страна - Кой тогава би си купил цял албум ?

Axel Rudi Pell - Не ми пука! Повечето групи издават дискове с над 10 песни и всеки може да слуша, каквато част си иска от целия албум. Дори и да си пуснеш 20 секунди от композицията и ако не ти хареса, да се прехвърлиш на следващата, за мен не е проблем.

От другата страна – Спомена свиренето на кирата - колко инструмента притежаваш?

Axel Rudi Pell - В момента са 24!

От другата страна - Помниш ли първата си китара?

Axel Rudi Pell - Все още я помня. Беше акустична. Нашите ми я взеха. Това стана през 1972 година. На дванадесетия ми рожден ден, имах първата си китара. След шест месеца вече имах електрическа. Която беше много, ама много евтина. Обаче аз имах електрическа китара. Това ми беше напълно достатъчно, беше велико!

От другата страна - Коя беше първата песен, която се научи да свириш?

Axel Rudi Pell - Ходех на уроци в училище и първата песен, която се научих да свиря, беше "The House of the Rising Sun" на THE ANIMALS.

От другата страна - Преди 10 години имаше концерт в България. Много фенове те очакват отново…

Axel Rudi Pell - С удоволствие ще свиря отново в България. През 2005 година бяхме в Каварна, на следващата година трябваше да сме съпорт на SCORPIONS в Стара Загора, но шоуто беше отменено заради силна буря. Когато се качихме на сцената, дойдоха хора от общината и ни казаха, че трябва да прекъснем работата, защото има опасност за живота ни. Харесва ни да свирим в България и нямам търпение това да стане отново.

Приятелски връзки:
Дизайн и разработка Николай Борисов