Интервю с Max Cavalera (SOULFLY, CAVALERA CO ...

Интервю с Max Cavalera (SOULFLY, CAVALERA CONSPIRACY, KILLER BE KILLED)

Каквото и да издаде Max Cavalera, то винаги ще бъде в центъра на вниманието. През последните години по-големият от братята Cavalera натрупа доста активи. И въобще не изглежда да се е уморил. Миналата година феновете се сблъскаха с нов албум на Cavalera Conspiracy и дебют на супер групата KILLER BE KILLED. През тази получиха нов SOULFLY „Archangel”. Заради който племето на Max Cavalera мина отново и през България. Така че нищо чудно, че отново се свързахме с основателя на sepulture, за да го попитаме това-онова…

Интервюто с Max Cavalera (SOULFLY, CAVALERA CONSPIRACY, KILLER BE KILLED) е излъчено в „От другата страна” по радио Варна на 1.02.2016 година и е публикувано в брой 124 на списание „Про-Рок”.От другата страна - Привет, Max, беше в България преди месец и нещо. Почувства ли шоуто специално или си беше рутинен концерт?

Max Cavalera - Беше яко. Прекрасно. Концерт на открито, в центъра на красивата София, в парка между дърветата. Имахме време и посетихме някои от църквите в града, разгледахме ротондата, София е много хубав град. Шоуто стана страхотно. Публиката, както винаги беше на ниво. Като за първи концерт от турнето чувството беше специално.

От другата страна - Спомена, че сте посетили няколко църкви – обичаш ли да разглеждаш забележителностите на местата, където правите концерти?

Max Cavalera - Да, тази част от турнетата ми харесва и го правим, когато имаме време. По време на обиколките не виждаме много, освен турбусовете, хотелите, в които отсядаме и залите, в които свирим. Но винаги, когато имаме свободен прозорец и има кой да ни разведе, разглеждаме забележителностите. Докато бяхме в София, както казах, разгледахме някои от църквите. Невероятни са от вътре. Най-старата, където бяхме – ротондата, попаднахаме на кръщене. Видяхме семейства с малки деца, свещеник, който извършваше обреда. Беше невероятно.

От другата страна - Това звучи близо до новия албум на Soulfly “Archangel”...

Max Cavalera - Да, така е. Част от материала е почерпен от библейски истории като песните “Sodomites”, “Bethlehem's Blood “ или едноименната “Archangel“, която е за на войната в Рая. Други идеи са вдъхновени от Вавилонската митология като “Ishtar Rising” и “Shamash”. За мен “Archangel” е много мистичен албум. Той е готин, ексцентричен и екзотичен. Не съм създавал подобен албум от “Prophecy” и съм, както много щастлив, така и развълнуван от крайния резултат.

От другата страна - Защо отново погледна към религията и духовната, мистичната част от живота?

Max Cavalera - Винаги съм се интересувал от тях още от самото начало. Погледни “Morbid Visions” на SEPULTURA. В него има песни като “Crucifixion”, “Funeral Rites” и “Troops of Doom” - и трите са свъзани с религията. В онези времена се снимахме пред църкви, бяхме с детски акъл и се опитвахме да изграждаме сатанински имидж. Обаче самият аз винаги съм бил завладян от духовната част на живота. Преоткрих спиритуализма в голяма степен при създаването на “Roots”. Когато подготвяхме албума на SEPULTURA и той излезе, си отворих очите за нематериалното. За това и SOULFLY започна като духовно преживяване. Днес създадох албум, в който тази тема преобладава. Не бих се определил като християнин, а като духовен човек.

От другата страна - Споменаваш в едно интервю, че 2015 е година на Архангел Михаил. Това ти го е казала майка ти... Как това ти повлия за албума?

Max Cavalera - Повлия ми страшно много. Връзката ми с майка ми е много здрава. Тя е много религиозна. Винаги ме е съветвала в живота ми и е била моя опора. Та, тя ми каза, че 2015 е година на Архангел Михаил, което ме заинтригува. Попитах я за повече информация. Изненадах се и си помислих, че ще е добре да направим албум, който евентуално да посветим на Архангел Михаил, който наистина е един от най-могъщите архангели. Така дойде и естественото решение да кръстя албума “Archangel” - името е наситено със сила. На корицата сложихме самия Архангел Михаил, който държи логото на групата. Доволен съм от обложката на диска, и от информацията, която майка ми ми даде. Наистина не знаех за този факт.

От другата страна - Вярваш ли, че там някъде горе има нещо или някой, който ни наблюдава и ни съди за постъпките ни?

Max Cavalera - Определено. Смятам, че има някаква висша сила, която ни води в живота и някак си ни предпазва. Вярвам в това, защото би трябвало вече да съм мъртъв, след някои неща, които съм извършил, лоши неща – наркотици и алкохол по много. Все такива гадости. Факт е, че не съм мъртъв и вярвам, че нещо се грижи за мен. Вярвам, че около всеки кръжи подобна висша сила. Също така вярвам в кармата – ако правиш добро, ще получиш добро. Ако правиш зло, очаквай зло да те сполети. За това и се отнасям към всеки по начина, по който искам той да се отнася към мен. Както някои са добри с мен, така и аз съм добър с тях.

От другата страна - Когато създава текстовете за “Archangel” на тъмната страна на религията и митовете ли наблегна или показа и светлата част от тях?

Max Cavalera - И на двете. “Archangel” например е ориентирана към Бог и войната в Рая. Битката на Архангелите за удовлетворяването на Господ. От друга страна имаме “Sodomites”, където темата е разрушението на Содом. В композицията сме показали тъмната страна на религията, лудостта на Бог и решението му да унищожи света и хората. Интересувам се, както от мрачната, така и от светлата страна на религията, от доброто и злото. За това и албумът е подреден по подобен начин. С тези теми “Archangel” наистина е пряко свързан с метъла. “Bethlehem's Blood” е за избиването на младенците и жените във Витлеем, за предателството на Иисус в Гетсиманската градина, “Shamash” е за Бога на Слънцето във Вавилон. Харесвам текстове, свързани с Вавилонската митология. Харесвам тези древни светове. Интересувам се от всичко това. Но не проповядвам. Не съм проповедник. Не се оптивам да обърна някого към религията. Всеки трябва да я открие сам за себе си. Дали си вярващ или не си – аз съм наред с това.

От другата страна - Албумът звучи тежко, но по някакъв начин позитивно.

Max Cavalera - Съгласен съм с теб. “Archangel” е по-позитивен, ако го сравниш с “Dark Ages”, който е пълен с негативни послания. Той беше създаден в много трудни времена за мен и за групата. “Archangel” е позитивен. Позитивните послания в него са облечени в много екстремен метъл. Смятам, че това, което правя, само по себе си е твърде уникално. Различно е от другите банди, защото музиката е близка да BEHEMOTH, MELECHESH и дет метъла на HOUR OF PENANCE, но текстовете са спиритуалистични, повече позитивни. Също така има композиции, посветени на метъла като “We Sold Our Souls to Metal” и “Live Life Hard!”, в които заявявам, че съм горд с това, че съм метална глава. Обичам факта, че съм металист, че нося фланелки с лога на метъл банди, които са моята униформа, горд съм с татуировките и с дългата ми коса, с камуфлажните ми панталони и нашивките. Аз съм войник на метъла! Обожавам положението си. Така че със сигурност мога да те подкрепя в твърдението ти, че “Archangel” е екстремен албум с позитивни послания.

От другата страна - Определи се като войник – срещу кого воюваш?

Max Cavalera - Срещу обществото като цяло и срещу неговите предразсъдъци, защото обществото мрази децата, които слушат метъл. Мрази хората като нас. Винаги ни принизява, гледа ни лошо. За това и ние се опитваме да се борим с тези предразсъдъци, като използваме за оръжие нашата музика, метълът срещу тесногръдството на обществото.

От другата страна - „We Sold Our Souls to Metal” веднага препраща към „We Sold Our Soul for Rock 'n' Roll” на BLACK SABBATH…

Max Cavalera - Винаги съм обичал да правя заемки от BLACK SABBATH. „Roots Bloody Roots” е интерпретация на „Sabbath Bloody Sabbath”, „Master of Savagery” го заехме от „Master of Reality” и сега го направихме отново с „We Sold Our Souls to Metal”. Това е приносът ни в припева, защото самите BLACK SABBATH са много добри в това.

От другата страна - „Mother of Dragons” да не е повлияна от сериала „Game of Thrones”?

Max Cavalera - Нееее…, това е прякор, който някакви фенове измислиха за жена ми. Тя е майка на Zyon, Igor, Richie и за това я провъзгласиха за „Майка на драконите”. Написах песен за жена ми, траш композиция, не любовна песен, както правят повечето колеги. В „Mother of Dragons” пеят децата ми. Също така в нея участва Anahid, момиче от Иран, която е част от движението и бандата MASTER OF PERSIA, които организират „Persian Metal Festival”. Страхотно е да обвържеш Иран и Близкия изток с метъл в албума. За мен този подход е много важен.

От другата страна - Защо е толкова важен за теб?

Max Cavalera - Защото в Иран, в тази част на света имаме много фенове. Също така в Ирак, Афганистан. В тази част на света в момента е голяма бъркотия и за да си метъл фен е много опасно. Така че нашите фенове там за големи куражлии. Харесвам тяхната отдаденост. Късметлия съм, че жена ми се запозна с Anahid във Фейсбук. Разбрахме, че е вокалистка, която пее дет метъл. Така реших да я поканя, да участва в „Mother of Dragons”. Съвсем скоро ще излезем заедно на сцена. Ще бъде страхотно.

От другата страна - Интересна история… Защо песните в „Archangel” са по-кратки в сравнение с останалите албуми на Soulfly?

Max Cavalera - Зависи от гледната точка. Самият аз не искам да записвам един и същ албум всеки път. Също така не харесвам песни с дължина 8-10 минути. Смятам, че са отегчителни. Повече харесвам кратките композиции, които са повлияни от албума на SLAYER „Reign in Blood” или на Nails – „Abandon All Life”. Реших да запиша по-кратък диск. Така и „Archangel” се получи най-краткият албум на SOULFLY – под 37 минути. Обаче за тези 37 минути в него има много – кратък е като време, но не и като съдържане. Съдържането е унищожително.

От другата страна - Случайно да си се повлиял от последния CAVALERA CONSPIRACY – „Pandemoniu”, в който има много агресия, но песните са кратки?

Max Cavalera - Може би. Двете банди си приличат. И все пак SOULFLY са коренно различни от CAVALERA CONSPIRACY особено в музикален аспект. „Archangel” например няма нищо общо с „Pandemoniu”.

От другата страна - Мога ли да те попитам нещо за SEPULTURA?

Max Cavalera - Давай!

От другата страна - Миналата година SEPULTURA отбелязаха 30-годишнина. Някой от тях покани ли теб и Igor за някое специално шоу?

Max Cavalera - Не!

От другата страна - Защото все пак си основал SEPULTURA!

Max Cavalera - Мислиш ли, че не знам… Аз измислих името, изписах го, създадох групата с Igor, преди да се появят Andreas или Paulo. Бандата беше в друг състав, с други хора – Wagner Antichrist, Roberto "Gato" Raffan. Roberto UFO беше част от SEPULTURA… Не знам, в момента музиката им се е превърнала в една голяма шега. Вече не ги приемам твърде сериозно, много фенове също гледат по този начин на тях. Те самите постоянно се плъзгат надолу и все по-надолу. Свирят пред все по-малко публика. Никой не харесва албумите им. Въобще не ми пука какво правят тези хора. Единственото, което ми се искаше да се беше случило, е да си тръгна от тях с името „SEPULTURA”. Обаче заради един скапан договор, който бяхме подписали, не успях. Както и да е, не ми пука, животът ми продължава с моите проекти, те продължават да правят това, което могат, продължават да разрушават бандата. Какво още да ти кажа – аз си имам моя живот, моята музика и продължавам напред.

От другата страна - Имаш ли някакви записи от първия състав на SEPULTURA без Andreas и Paulo?

Max Cavalera - Има някакви, но всички са от концерти. Дори не знам и кой ги има някъде в Бразилия.

От другата страна - Няма ли да е яко да се събереш с първите от SEPULTURA и да направиш нещо с тях?

Max Cavalera - Ще е трудно, защото оригиналният вокалист ни мрази, защото го изритахме от групата. Де да знам, май няма да проработи.

От другата страна - Абе, чакай да те попитам – когато говоря с теб, оставам с впечатлението, че си позитивен човек, обаче около теб май има много омраза?

Max Cavalera - И аз си имам тъмна страна, която винаги е била част от мен. Тя е свързана със смъртта на баща ми и нещата, които последваха след това, включително и раздялата ми със SEPULTURA, която беше несправедлива. Почувствах се предаден от останалите в групата. Натрупаният гняв се е вселил много дълбоко в мен. И все пак се опитвам да бъда позитивен, животът ми е да е весел. През повечето време го постигам, но винаги някъде там кръжи един мрачен облак, който постоянно ме връща към гнева. За това и използвам групата като одушник. Със SOULFLY се получава, защото музиката е страхотна – начин да изкараш чувството на неудовлетвореност. Мога да се сравня с THE BEATLES – те имаха дарбата да пишат любовни парчета, аз от своя страна имам дарбата да пиша гневни композиции, песни на гнева. Не съм милионер, нямам парите на METALLICA, ако ги имах, най-вероятно щях да спра с гневните композиции. Не съм сигурен, но се съмнявам, защото смятам, че омразата едва ли ще си отиде с много пари. Обаче тъй като не съм рок звезда и не съм милионер, не мога да отговоря на този въпрос… Ха-ха-ха…

От другата страна - Два последни въпроса – какво следва – миналата година издаде албуми с CAVALERA CONSPIRACY и KILLER BE KILLED, а тази със SOULFLY?

Max Cavalera - Ще го карам по-леко. До края на годината съм на турнета в подкрепа на „Archangel”. След европейската обиколка, предстоят две американски, след което се връщаме в Европа в края на януари за дълго тримесечно турне. Така би трябвало да се получи добре.

От другата страна - Каза, че вкарваш агресията си в музиката, това ли е начинът да запазиш позитивизма си?

Max Cavalera - Да, защото вярвам, че от страданието и гнева се ражда нещо положително. Ако имаш качеството да обърнеш негативното в позитивно, използвайки лошите неща, тогава можеш да се надяваш, че си открил пътя към доброто. За мен това работи по този начин от много време.

Приятелски връзки:
Дизайн и разработка Николай Борисов