Интервю със Sakis Tolis (ROTTING CHRIST) ...

Интервю със Sakis Tolis (ROTTING CHRIST)

С всеки албум ROTTING CHRIST успяват да еволюират. Посоката е ясна – запазване на блек метъл корените, но навлизане все по-дълбоко в духовното. Новият албум на гърците показва точно тази смес, измислена и забъркана от мозъка на групата Sakis Tolis. А „Ритуалите“ на ROTTING CHRIST ще придобият звукови измерения и за българските фенове на 15 май по желание на „Live&Loud“.

Интервюто със Sakis Tolis (ROTTING CHRIST) е излъчено в „От другата страна“ по радио Варна на 9.05.2016 година.


От другата страна - Привет, Sakis! На предстоящия концерт на ROTTING CHRIST ще представите новия албум на бандата „Rituals” – какви ритуали сте приготвили за българските фенове?

Sakis Tolis - Не са толкова много. Не сме от групите, които представят нещо специално на сцената, не носим корпспейнт и не правим нищо екстремно. Обикновено представяме ритуали вдъхновени от нашата музика и предлагаме пътешествие на хората с атмосферата, която създаваме.

От другата страна - Смяташ ли, че с ритуали можеш да въвлечеш хората във вашата музика?

Sakis Tolis - Разбира се. Ритуалите са в основата на живота. Всичко може да бъде представено като ритуал и за нас това е много важно. Но не говоря за практики, които водят до убийства на животни или за поведение, с което да казваме на хората, какво да мислят. За нас ритуалите са свързани с концентрация на съзнанието преди концерта, за да можем да направим яко представяне.

От другата страна - Имате ли някакви специални ритуали, когато се качвате на сцената?

Sakis Tolis - Лично аз, най-малко час преди концерт се изолирам и разговарям със себе си, задавйки си въпросите защо съм на това място и какво се очаква да направя.

От другата страна - Защо точно това е толкова важно за теб?

Sakis Tolis - Защото бих искал да открия причината, защо съм тук. Аз съм от хората, които трябва да имат причина, за да направят нещо. Така че разговаряйки със себе си, аз избистрям причината да свиря в София, България например. И за това най-малко час преди концерта се изолирам, вглъбявам се обикновено пред огледало, говорейки със себе си. Това ми дава сила и освобождава място в сърцето ми, за да направя още по-добър концерт. Не съм като други музиканти, които пият бира в бекстейджа и после се изхлузват на сцената. Уважавам феновете, които са дошли да ни гледат и за това искам да им дам една от най-незабравимите и емоционални вечери в живота им. Както ти казах по-рано, ритуалите са за концентрация, те дават философски поглед на живота и отговор на въпроса – защо съм тук. За някои хора може и да не е така, но за мен те са много емоционално преживяване. Винаги се опитвам чрез тях да открия причината за моето съществуване.

От другата страна - Смяташ ли, че днес ритуалите имат същото значение за теб, както е било в миналото?

Sakis Tolis - Днес за мен те означават много повече. Навлизам все повече в тях, постоянно се стремя да слушам по-емоционална музика, по-атмосферична музика. Така че за мен ритуалите са много важни.

От другата страна - Забелязваш ли и останалите да се отнасят по този начин?

Sakis Tolis - Не толкова много. Но аз ги правя не за другите, а за себе си. Правя ги, за да избистря душата си, което е много важно.

От другата страна – „Rituals” е първият албум на ROTTING CHRIST с два кавъра в него…

Sakis Tolis - Така, нека са кавъри, макар че композициите не са точно кавъри. Едната песен е кавър, но за другата просто взехме чужд текст и измислихме музиката.

От другата страна - Как те се връзват с концепцията на албума?

Sakis Tolis - Единият е на песен на APHRODITE'S CHILD – много добре позната гръцка псайхъделик група. Много харесвам техния албум „666”. Песента „The Four Horsemen” ме е вдъхновявала в миналото и за това поисках и реших да я преобразувам в композиция на ROTTING CHRIST. Също така взех текстът на една традиционна гръцка песен и създадох, нека го наречем кавър – „Tou Thanatou”, лириките са много духовни, в тях се разказва за Смъртта. И ако преживееш композицията, тя ще те накара да се концентрираш много силно.

От другата страна - На колко езика пееш в „Rituals”?

Sakis Tolis – На няколко. Повече от шест или седем. Чета много и на различни езици, защото за мен е много важно да се изразявам не само на английски.

От другата страна - Защо?

Sakis Tolis - Защото уважавам всички култури. Не почитам само една.

От другата страна - Сократ е казал, че „знае, че нищо не знае” – т.е колкото повече научава, толкова повече разбира, че нищо не знае…

Sakis Tolis - Точно така е. Откакто се помня, постоянно се уча и търся истината и на края разбирам, че нищо не знам. Той е прав!

От другата страна - Прочетох в едно интервю, че ако имаш възможност, ще напишеш книга с историите, които са се случвали по време на ваши турнета. Какви истории би искал да включиш в нея?

Sakis Tolis - Направил съм повече от 1200 концерта. Тук съм от първия ден на съществуването на ROTTING CHRIST. Спомням си много неща и по-специално от миналото, когато нямаше интернет и камери. За онези времена се носят митове. Ако времето ми позволи да напиша книга с историите от първите години, смятам, че хората ще открият доста интересни неща. Не както сега, когато всички знаят, какво правят всички – всички например знаят какво прави Steve Harris. Но за началото не се знае много, а там има много скрити съкровища.

От другата страна - Ще ни изровиш ли едно?

Sakis Tolis – Като пример ще ти дам „Fuck Christ Tour 1993”. Мога да напиша цяла книга само за тази обиколка. Това беше първото блек метъл турне. Бяхме заедно с IMMORTAL, BLASPHEMY и ROTTING CHRIST. Нямаш си и представа, какво мога да разкажа за всеки един концерт – за бомбените заплахи, за побоищата, за отмяната на дати… Има велики истории, които мога да споделя за онова турне.

От другата страна - В началото на ROTTING CHRIST използваш псевдоним - “Necromayhem”, защо го заряза след „Triarchy of the Lost Lovers“?

Sakis Tolis - Защото бих искал да се изразявам под истинското си име. Разбира се, че не няма да се откажа от ранните ми години. Просто в един момент от живота си реших да се повявам като Sakis Tolis, за да разбера кой съм.

От другата страна - Така и така подхванахме темата за миналото – как бяха приети в началото ROTTING CHRIST в Гърция и после в останалата част от света?

Sakis Tolis – Когато започнахме на никого не му пукаше за нас, независимо че в началото на 90-те в Гърция имаше голяма експлозия на елински блек метъл. Тогава обаче хората не ни приемаха. Виж през последните, нека ги кажа - 10 години започнаха да ни уважават и сме горди, че най-накрая успяхме да накараме хората да се отнасят към групата, както тя заслужава...

От другата страна - Мислиш ли, че наистина получавате онова, което заслужавате?

Sakis Tolis - Не знам, времето ще покаже. Но най-накрая съм удовлетворен от факта, че правя това, което харесвам. И въпреки че съм изтощен, съм тук и правя това, което обичам. А това е много съществена част от живота ми. Важото е, че се чувствам удовлетворен.

От другата страна - Благословия ли е или е проклятие групата ти да се казва ROTTING CHRIST?

Sakis Tolis - И двете. Както ни се отварят врати, така и ни се затръшват пред лицата.

От другата страна - Коя част предпочиташ?

Sakis Tolis - Да ни затварят врати, защото съм тук, за да се преборя и да ги отвроя.

От другата страна - Успяваш ли?

Sakis Tolis - Понякога да, понякга – не, но аз съм тук и обичам да се боря, защото метълът не е само музика, той е и идеи, които трябва да се доказват.

От другата страна - А какви идеи ти искаш да докажеш с музиката на ROTTING CHRIST днес?

Sakis Tolis - Трудно е да отговоря, но мотото ни е да не служим на никого!

От другата страна - Това е добре, но ако се огледаш, малко хора се опитват да го постигнат…

Sakis Tolis - Знам, знам... Хората не обичат да следват мечтите си. Не искат да порменят света, доволни са от положението си. Обаче ние не сме като тях. Борим се и музиката ни е оръжието, за да покажем истината или да разкрием пътя, по който тръгват мнозина. Нямаш си представа, колко хора идват и ни благодарят – „Sakis, благодаря за това, че ни показахте пътя, който да следваме“.

От другата страна - ROTTING CHRIST са близо 30 години на сцена. През 2017 отбелязвате годишнинтата. Как виждаш следващите 10 години?

Sakis Tolis - Ако съм здрав, ще бъда на първата линия на бойното поле... Ако всичко е наред със здравето ми. Това е много важно.

От другата страна - Нека да се върнем на новия Ви албум – използвахте ли традиционни моменти и мелодии, за да го създадете?

Sakis Tolis - Винаги – традиционни, исторически, духовни – това ме вдъхновява. Но не стоя и не чакам на готово, а полагам усилия и плащам цената за достигане на следващата стъпка в развитието на цивилизацията.

От другата страна - Имаш ли любим ритуал?

Sakis Tolis - Както отбелязах по-рано – концентрацията навътре в мен е най-важният ритуал. Има много неща, които трябва да потърся...

От другата страна - Какви качества трябва да притежава човек, за да е здраво стъпил на земята и в същото време да открива нови територии?

Sakis Tolis - Всичко зависи от личността. Аз съм от този вид, който посочи. Но това винаги зависи от човека и неговата душевност.

От другата страна - Има ли нещо, което малко хора знаят за теб, но би искал повече да научат?

Sakis Tolis – Искам повече хора да научат за музиката, която създаваме. Тя е най-важна за нас. В нея влагам много вдъхновение, душата си. Това се опитвам да правя с живота си. Бих желал да съм причина за някго, който си изкарва времето интересно, искам да дам основа за уединяване и бягство за някого, който слуша моята музика. Страшно съм щастлив, че някой, който е много далече от мен, може да сподели – „Sakis, твоята музика придаде значение на деня ми“. Повярвай ми, това е много важно за мен.

От другата страна - Има ли нещо от миналото ти, което те е направило това, което си днес?

Sakis Tolis - Всички трудности, с които съм се сблъсквал, са повод за вдъхновения, които обрисуват по най-добрия начин живота ми днес. Радвам се, че съм се изправял пред трудности, не съм от хората, които са получавали всичко наготово. Борил съм се с лошите моменти и това ме е направило силна личност, която трудно може да бъде разклатена.

От другата страна - Последно – какъв съвет би дал на по-младия Sakis Tolis, ако можеше да го срещнеш?

Sakis Tolis - Да гледа много внимателно договорите, които подписва. Аз съм подписвал контракти, без да ги чета, защото музиката е най-важна за мен. И днес заради това се опитвам да забарвя много неща, които са ме преследвали през целия ми живот. Така че, Sakis, бъди търпелив и внимавай къде се подписваш.

Приятелски връзки:
Дизайн и разработка Николай Борисов