Интервю с Kari Rueslåtten (екс-THE 3TH ...

Интервю с Kari Rueslåtten (екс-THE 3TH AND THE MORTAL)

След като вече имахме възможност да се насладим на гласовете на Anneke van Giersbergen и Liv Kristine, благодарение на Емо Сапаревски и „Gorgon” на 14 май, ще видим и третата от сирените - Kari Rueslåtten - певица, която с подхода си на работа, буквално променя музиката и вдъхновява появата на гигантите NIGHTWISH.

Интервюто с Kari Rueslåtten (екс-THE 3TH AND THE MORTAL) е излъчено в „От другата страна“ по радио Варна на 9.05.2016 година и в предаването „Евробокс“ на програма „Хоризонт“ на Българското национално радио.


От другата страна – Привет, Kari! Скоро ще имаш концерт в България...

Kari Rueslåtten - Да и това е много вълнуващо и прекрасно!

От другата страна - Защо го намираш за вълнуващо?

Kari Rueslåtten – Защото, когато преди 2 години започнах отново да се занимавам с музика, не предполагах, че някой изобщо ще помни коя съм. Но ето че се появиха възможности да посетя вълнуващи места като България, Италия, Южна Америка... За мен това е като сбъдната мечта. Като сън наяве! Нямам търпение да изляза пред българските фенове.

От другата страна - Защо смяташ, че хората биха те забравили?

Kari Rueslåtten - Да се завърнеш в музикалния бизнес след осем години отсъствие е адски трудно. Толкова е времето между „Other People's Stories“ от 2005 и албумът на повторното за мен начало „Time to Tell“ от 2014. Хората ми казваха, че съм луда и че е прекалено късно отново да започвам да пея. Но си казах, че ще опитам, защото музиката е в сърцето ми. Затова и усещането да правя отново това, което обичам, е прекрасно. Пък и ме помнят. Не са ме забравили.

От другата страна - Ти имаш класически албуми, които никой не би забравил. Четох, че си основно вдъхновение за NIGHTWISH, а те са много големи в момента...

Kari Rueslåtten - През 2013 NIGHTWISH направиха концерт в родния ми град Трондхайм, Норвегия. Тогава техният мениджър ми се обади и ме попита, дали имам желание да посетя шоуто, защото, по думите му, аз съм била голямо вдъхновени за Tuomas Holopainen. Не знаех, какво да отговоря. Попитах го, дали не се шегува... Приех поканата и заедно със съпруга ми отидохме на концерта. Шоуто беше невероятно и за мен беше истинско удоволствие да присъствам. След него се срещнах с Tuomas, който ме попита дали съм наясно, че аз съм го вдъхновила, за да създаде NIGHTWISH. Отговорих му, че идея си нямам. Тогава той ме попита, защо вече не се занимавам с музика. Нямаше реално какво да му отговоря, защото оправдания със семейството не вършат работа. И точно това ми каза и той – че в NIGHTWISH всички имат семейства и това не е основателна причина, да не се занимавам с музика. Този разговор се оказа малкия стимул, отново да започна да пея и да композирам. Така сеслучи завръщането ми.
От другата страна - Какво може да очаква от теб българската публика?

Kari Rueslåtten - Концертът в България е част от турнето в подкрепа на последния ми албум, така че ще има песни от "To the North",както и стари парчета от цялата ми кариера. Звученето няма да е точно акустично, защото концертите носят звука на новите издания, но атмосферата ще е много специална, а шоуто интимно.

От другата страна – Участвала си в различни проекти, как избираш музикантите, с които да работиш?

Kari Rueslåtten - Хора като Tuomas Holopainen, Anneke van Giersbergen и Liv Kristine са невероятни музиканти и артисти. Те притежават уникален стил и и усещат музиката по определен начин. А това е много вдъхновяващо. В момента имам и актуален сингъл в Норвегия с един от най-известните наши рок музиканти. Истинска легенда. Той ме покани да пея в песента. Тя е на норвежки. Смятам, че е хубаво, когато участвам в проекти, в давам нещо от себе си, за да мога да допринеса максималното за тях. И това се опитвам да постигна при всяко едно участие с друг музикант. Не съм направила много, но когато участвам, трябва да е истинско. За да се занимавам по този начин, трябва да усетя музиката, а тя от квоя страна трябва да композирана от сърце.

От другата страна – Прдимствата и недостатъците да имаш солова кариера?

Kari Rueslåtten – Предимствата са, че всичко си зависи от теб и не се съобразяваш с други хора. Правиш своите неща. Не трябва да си демократичен. Ако имаш идея, я развиваш, без да се съобразяваш с други мнения. Правиш това, което ти харесва. От друга страна, когато в началото бях част от THE 3TH AND THE MORTAL, бяхме едно голямо семейство и споделяхме всичко заедно. Бяхме приятели, заедно опитвахме от живота. Преминавахме през добрите и лошите моменти. Когато си соло изпълнител споделяш единствено с продуцентския екип, но в края на деня бъркотията и грешките са си твои. Всички неуспехи и успехи зависят само от теб, като успехите лесно се споделят. Но не бих порменила нищо, защото това е моят начин да бъда артист.

От другата страна - Има ли нещо сега, което преди 10 години не си мислила, че би могло да се случи?

Kari Rueslåtten - Дълго време си мислех, че повече няма да се занимавам с музика. Смятах, че тя е част от миналото ми и нещо, с което съм приключила завинаги. Днес обаче музиката ми носи толкова много енергия. Тя е прекрасното допълнение към живота ми. Дори съм леко ядосана на себе си, заради паузата от близо 10 години, която допуснах. Днес усещам, че в мен има толкова много музика, която да изпея, а разполагам с толкова малко време.

От другата страна - Успя ли да наваксаш времето, когато си била извън музикалния бизнес?

Kari Rueslåtten - Никога преди не съм била много продуктивна, както днес – издала съм два албума за две години, постоянно съм по турнета. Изумена съм как се развиват нещата – постоянно имам идеи, непрекъснато се опитвам да наваксам пропуснатото. Усещането е интересно. И най-хубавото е, че всичко ми носи такава енергия, че няма как да не продължавам напред. Имам чувството, че мога да правя едновременно хиляди неща.

От другата страна – Един въпрос за THE SIRENS - сирената е красиво и в същото време опасно създание. Как последното е свързано с теб, Liv и Anneke?

Kari Rueslåtten - Не мисля, че сме опасни. Rob, съпругът на Anneke, предложи името и ние го приехме. Тогава търсихме нещо, което да пасне специално на нас. И той го предложи. Хареса ни и го взехме.

От другата страна – Продължаваме напред - промени ли се нещо в начина ти на композиране на музика в сравнение с преди?

Kari Rueslåtten - Когато спрях да се занимавам с музика през 2005, модерната дигитална студио продукция тепърва настъпваше като индъстриъл звука напримеп. Осем години по-късно, всеки използва семпли и ефекти. Затова и реших да се придържам към акустичен звук. Това беше и началната точка на „Time to Tell“ – да намеря продуцент, който да работи с акустичен звук и да открия нови музиканти, които свирят акустично. Но най-голямата промяна беше, че през 2005 година интернетът беше нещо като големия враг, а когато се завърнах през 2013, вече беше пирятел. Днес всички сме свързани чрез социалните мрежи, което намирам за изумително. Целият свят е станал по-малък. За мен това е хубава голяма стъпка в правилната посока. Наистина ми харесва, защото имам чувството, че са ми поникнали крила и мога да общувам свободно.

От другата страна - Чрез интернет обаче личното ти пространство се свива значително...

Kari Rueslåtten – Да, определено е така, а и фактът, че продажбите на албуми спаднаха значително, не трябва да се подценява. Това пормени индустрията.

От другата страна - Как виждаш музикалното си наследство в момента?

Kari Rueslåtten - Най-големият ми принос, ако мога така да нарека нещата, беше, че когато бях на 17 години, вече имах участия в различни рок и метъл групи. Слушах WARLOCK, METALLICA, CANDLEMASS, различен дуум метъл, но тогава всеки пееше грубо. Когато основахме THE 3TH AND THE MORTAL заявих, че няма да пея като тях, още повече че имам класическа посторйка на гласа. Аз исках да пея чисто и мелодично, защото това е моят начин. И изведнъж това се превърна в запазена марка. Направихме нещо ново в музиката – чист глас, без ревове. Тогава много малко групи имаха певица, която пее чисто на фона на тежки китари. Обаче ние го направихме. И се получи много добре. След толкова години смятам, че този подход е нещото, с което допринесох за музиката. Интересното е, че като артист винаги съм смятала до момента, в който се оттеглих, че няма да имам нищо общо с метъла. Сега виждам, че моята музика допада и на хората, които слушат по-тежки стилове, което е готино.

От другата страна - Какво мислиш за днешните групи с певици? Преди имаше само DORO, THE GATHERING, THEATRE OF TRAGEDY, THE 3TH AND THE MORTAL, а сега има много подобни групи? Е, и Sabina Classen от HOLY MOSES, но те са друга бира...

Kari Rueslåtten - След тези групи, които спомена и бяха първи, днес бих добавила и NIGHTWISH, които са много големи и вдъхновяват много хлапета. Няма как младите, които сега започат да не са вдъхновени от тях, особено в симфоничния метъл. Смятам, че е нещо нормално. Като цяло обаче ми се иска да има все повече жени в музката, но не просто певици, които се превръщат в икони. Просто като цяло да има повече жени в техническите и продуцентските екипи. Защото тези професии са все още доминирани от мъжете. Лека-полека обаче и това ще се промени и то в световен мащаб, но има още път, който трябва да бъде извървян.

От другата страна – Последно, ако имаш възможност да срещнещ своето 20-годишно аз, какъв съвет би му дала?

Kari Rueslåtten - Готин въпрос... Да не се тревожи и да вярва в това, което прави и да пордължава напред. Когато бях на 20-ет, се притеснявах много, постоянно се питах, какво би се случило ако... Ако преди знаех това, което знам сега, нямаше да се притеснявам толкова. Просто щях да си вървя по пътя!

Приятелски връзки:
Дизайн и разработка Николай Борисов