Интервю с Asis Nasseri (HAGGARD) ...

Интервю с Asis Nasseri (HAGGARD)

HAGGARD за трети път в България. Една от най-самобитните банди отново ще представи идеите си пред феновете. И дори ще им разкрие, как ще звучи следващия албум на групата, който се забави твърде много, но и за това си има основателни причини. Думата има лидерът и мозъкът на HAGGARD Asis Nasseri.

Интервюто с Asis Nasseri (HAGGARD) е излъчено в „От другата страна” по радио Варна на 2.05.2016 година.


От другата страна - Привет, Asis, предстоящият концерт на HAGGARD ще е трети за групата в България. Какво си спомняш от първите два?

Asis Nasseri - Спомням си, че първия път свирихме в София. И си спомням също така Пловдив. Двете шоута бяха удивителни. Пазя много готини спомени. Трябва да отбележа, че имам приятели от България. Така че съм свързан със страната Ви по всякакъв начин. И когато си помисля за нея, се сещам за приятелите ми. Концертите, които направихме наистина бяха страхотни. Публиката беше много ентусиазирана, особено в Пловдив. Концертът там беше в нещо като римски театър. Спомням си, че свирихме пред много хора, които се кефеха, театърът беше пълен, обаче беше много студено. Това е много ярък спомен, защото след това настинах. Но имахме честа да свирим с оркестъра на Пловдивската филхармония. Беше фантастично преживяване. Няма как да не го отбележа. Имам записи и снимки от вечерта. Така че си спомням България много добре, но за съжаление до момента сме направили само два концерта при Вас. Сега предстои трети, но се надявам цифрата да нарасне занапред. Защото съм в постоянен контакт с българските фенове. И винаги ми е много трудно, когато им казвам, че все още нямаме дата при Вас. Обаче ето че сега с Кремена и нейната компания нещата се развиват добре. След България ще пътуваме за Турция. Концертът при вас е част от турне с пет дати. Което е страхотно.

От другата страна - В HAGGARD има повече от 20 музиканти...

Asis Nasseri - На концертите, които предстоят, ще бъдем около 15 музиканти на сцената. Защото за промоутърите група от 20 и повече души винаги представлява проблем. Опитът ми показва, че 15 музиканти на сцената е добре и за размера на залите. Защото в противен случай винаги се нуждаем от по-голяма сцена, организаторите трябва да наемат допълнително оборудване. Така че в България от HAGGARD ще пристигнат 15 музиканти и всеки един инструмент ще звучи на живо. Няма да използваме плейбек и други хитринки. Концертът ще бъде изцяло на живо.

От другата страна - Трудно ли е да организираш толкова много хора в една група?

Asis Nasseri - Нека да ти отговоря така – свикнал съм. За някого, който се сблъсква за първи път с това, сигурно ще бъде голямо напрежение, защото когато сме на турне, е трудно да се организират 15-17 души – всеки си има някакви задължения, също така предпочитанията са различни като за храната например. За мен обаче цялата организация не е проблем, защото много добре познават музикантите, които са в бандата. Знам всичките им желания и предпочитания, което е много важно. Разбира се работата, за да върви всичко, както трябва е много, но се занимавам с тази дейност цяла вечност. За мен е удоволствие, а и останалите се стараят така да правят нещата, че да не възникват проблеми и да мога аз да се справям със ситуацията. Хората в групата не са просто участници или изпълнители на музиката. Преди шоу винаги поддържаме по-близък контакт. Използваме Фейсбук и Скайп постоянно. Събираме се, репетираме. Трябва да постигна съгласие с всички. Познавам групи от по четирима души, които никога не са съгласни един с друг и не са на едно мнение, когато са събрани на едно място. Няма как да не отбележа, че съм много горд с моите музиканти. Много са сърдечни и не са просто изпълнители, а са Хагарданисти. Групата е едно голямо семейство, а не просто група с някакви участници в нея. Чувствата са точно, както в семейство. Всеки дава всичко от себе си, когато трябва да се намери решение за концертите, репетициите, промо сесиите, записите. Всичко се получава чудесно. Това е.

От другата страна - Колко време Ви отнема, за да направите саундчек?

Asis Nasseri - Зависи от мястото, където свирим, от техническата страна на концерта, от пулта, от хората, с които работим. Всичко е важно и трябва да се подготви много добре – с барабаните, китарите, микрофоните, баса, цялото озвучаване за класическите струнни инструменти – бих казал, че ако всичко е приготвено и наредено предварително, само за саундчека са ни необходими – за фестивали около 30 минути и по-малко, но когато имаме самостоятелен концерт и имаме време без съпорт или само с една група преди нас, не бързаме и действаме по-бавно – ни трябва около час и половина. Това е положението, когато ние сме в центъра на събитията. Ако обаче сме откриваща група, са ни нужни 30 минути, ако техниката е подредена разбира се. Най-много ни бави, когато отделните канали не са правилно свързани. Това обикновено става, когато работим с местни техници. Те ни имат изискванията и разположението на каналите, но понякога кабелите не струват или са прекъснати, или нещо не е свързано, както трябва. Тези неща, ако се случат, отнемат време. Но ако местният технически екип е съставен от професионалисти, проблемите се решават бързо. Тези неща ги споменах, само за да ти дам пример, какво би могло да увеличи времето, необходимо за саундчека. Така че – ако всичко е наредено предварително и свързано правилно, както на фестивали като „Wacken Open Air” или „With Full Force” винаги сме готови за не повече от 30 или 40 минути и то в случаите когато проверяваме звука на всеки един инструмент.

От другата страна - Някога свирили ли сте с целия състав на HAGGARD?

Asis Nasseri - Откакто HAGGARD съществуват, съм работил с около 200 музиканти. Така че никога не съм свирил с всички заедно. Но сегашният състав е от 20 души и сме свирили заедно на фестивали за средновековна музика. На тях сме били всички на сцена. Случвало се е, защото промоутъра специално го е искал от нас. Той е настоявал за пълната версия на HAGGARD. Защото обикновено сме по 15 души на концерт. Понякога с един по-малко или с един повече. Има организатори, които настояват за целия състав на HAGGARD и ние сме го правили. Били сме 24 души на един фестивал за средновековна музика. Бяхме целия екип и беше невероятно. Яко е, когато имаш на разположение 6-7 струнни инструмента, звукът е невероятен, а групата звучи като оркестър. Усещането е коренно различно. По-оркестрално. Когато правим концерт от 15 музикантит, звучим като камерен оркестър. Това също е страхотно преживяване. Голям фен съм на бароковата и ренесансовата музика. Когато сме в намален състав, звучим по този начин, а аз го обожавам.

От другата страна - Най-доброто място за концерт на HAGGARD?

Asis Nasseri - Свирили сме в много театрални зали и те имат предимството, че нивото на акустиката, качеството й, е перфектно. Защото акустиката е направена за театъра. Чисто акустично театрите са построени по перфектен начин. Имали сме много възможности да свирим на подобни места особено в Мексико, Колумбия и по-специално в Латинска Америка. Защото тук в Германия, за съжаление, концертите в театрални и оперни зали са невъзможни. Или се случват много трудно, заради стила ни. В това отношение Германия е консервативна държава и е ориентирана много силно към класическата музика, в което няма нищо лошо. Радвам се на тази музикална култура, която имаме тук. Обаче и дума не може да става поп или рок група да направи концерт в опера. Изключения са може би много известните артисти. Обаче клубовете не са толкова неподходящи за HAGGARD. В тях има една такава рок и метъл атмосфера, което също е много важно. В театралните зали например, всеки си стои на стола, от време на време става и танцува, но само толкова. В зала или клуб метъл атмосферата също е важна и се получава яко изживяване. Има едно място в Швейцария, което се казва „Z7“ и се намира в Прателн, много известна зала в нашия регион – Германия, Австрия, Швейцария – акустиката там е наистина страхотна, близка до тази в театрите. Концертите в „Z7“ са с много чист звук, всеки инструмент се чува ясно и в същото време хората могат да рокясват, да правят мошпитове. А това поведение и отношение е също важно. Така че не мога да посоча кое място е най-доброто за концерт на HAGGARD. Ако мястото е с добра акустика, това е страхотно за музиката ни. Бих добавил, че театралните зали, в които ни предоставят декори и особено когато свирим повече музиканти, когато на сцената има свещи и огньове емоциите са страхотни. Всяка зала си има предимства.

От другата страна - След толкова години как гледаш на HAGGARD – като метъл група с класически инструменти или като класически оркестър с бас, ударни и китара?

Asis Nasseri - В първия си състав бяхме метъл група. Създадох HAGGARD като технична дет метъл банда през 1989, но и днес в музиката ни има дет метъл вокали. Това не сме го променяли. Иначе съм направил доста промени - китарите са вече на по-заден план, изнесохме напред оркестралните инструменти, както и по-помпозните части, изпълнявани от класически музиканти. Добавих сопрано, хор, пеенето на няколко езика – италиански, френски, руски, немски, английски. Всичко е страхотно. Можем да правим, каквото си поискаме, но китарите, барабаните и дет вокалите са запазената марка на HAGGARD. Представи си, че пея с нормален глас – изведнъж балансът в музиката ще бъде нарушен. Защото в момента имаме сопрано, оркестър, много деликатни части и като контрапункт идва дет метъл отношението. Ако то изчезне, от HAGGARD няма да остане нищо. За това и в основата си ние сме метъл група с много класически музиканти и точно тази комбинация ни прави толкова специални. HAGGARD е вид хибридна конструкция!

От другата страна - Кога да очакваме нов албум на HAGGARD? Предишният излезе през 2008 година...

Asis Nasseri - Това, което мога да споделя с теб е, че работим с пълна скорост по нов албум. Има няколко причини, които промениха първоначалните ни планове през последните години. Едната беше, че решихме по взаимно съгласие да се разделим с лейбъла, с който работихме. В замяна на това, основах собствена звукозаписна компания, за да можем да се почувстваме като нормална банда. Когато имаш договор с лейбъл, трябва да спазваш графици, да влезеш в студиото и просто да запишеш албума, без да полагаш други усилия. Това е лесният начин. Но не е моят начин. Не бих искал да завися от някоя звукозаписна компания и да съм вързан за нея, защото HAGGARD е уникална група. Не се сещам за друга банда като моята. Не познавам друга група, която да изпълнява оркестрален метъл с 16 музиканти например. За това и не исках да завися по някакъв начин от звукозаписна компания. Днес аз се грижа за дистрибуцията, правя планове за разпространението, не се занимаваме само с музиката в момента, правим промоции, избистряме маркетингови стратегии. Това е основната причина, следващият албум на HAGGARD да се забави. Но аз настоявах да стане по този начин. Защото контролът е в нас. Искаме да издадем албум, добре, правим го, без да искаме разрешение от някого. Защото аз съм най-наясно, какво биха искали да имат и биха желали да чуят феновете от нас. В миналото, когато подписвахме с лейбъли, имаше неща, които бих правил с удоволствие, но не ми беше възможно, защото звукозаписните компании имаха последната дума. Казваха ми да ги слушам и това, което исках да направя, няма как да стане. За да си спестя подобни ситуации, реших, че ще се разгранича от лейбълите. В момента имаме собствена звукозаписна компания – „Nattvind Records”, която преиздаде старите ни албуми като „And Thou Shalt Trust... the Seer” и „Awaking the Centuries”. Новият албум също ще бъде издаден от нея. Това означава, че трябва да вършим двойна работа, но пък и ние сме двойно повече.

От другата страна - Когато композираш нова музика – от позицията на класически изпълнител ли работиш или от гледната точка на метъл музикант?

Asis Nasseri - С течение на времето нещата се промениха. Доста рано започнах да работя с класически музиканти. Още през 1996 започнах да композирам за толкова много хора. Тогава работех от гледната точка на рок музиката и рок музиканта. Днес е по-равно и в двете посоки. Някои барокови или метъл части са по-добре изпипани, когато съм работил по тях от гледната точка на класически композитор. Това се получава, когато хармониите са повече. От друга страна има много неща, които идват от метъл наследството ми като рифовете например. Те просто се появяват, не се напрягам над тях, както при партитурите. Разбира се накрая всичко трябва да е в хармония, но смятам, че от значение е отношението, което влагаш в работата си. Мисля, че трябва да си честен към себе си и към музиката си. Разбира се, че можеш да създадеш музика на лист хартия. Да си представиш как ще звучи всичко и да го нахвърляш набързо. Това е единия начин. Или можеш да композираш от гледната точка на рок музиканта. Всяка линия да бъде завършена по усет. Аз работя и по двата начина, в зависимост какво композирам. Когато има дълга класическа част, хор, пет струнни инструмента, перкусии и така нататък, може водещата тема да е емоционално създадена, а всичко добавено към нея да носи почерка на класическия композитор. Така че не мога да отнеса начина ми на работа само в една посока.

От другата страна - Какво да очакваме, че ще изсвирите на концерта си в България?

Asis Nasseri - Включили сме в сета някои от най-старите ни композиции от албумите „And Thou Shalt Trust... the Seer” и „Awaking the Centuries”, както и от последните два „Eppur si muove” и „Tales of Ithiria”. Също така в момента репетираме, за да можем да поднесем и съвсем нови песни, които ще влязат в следващия ни албум. Но не мога да разкрия повече информация, защото това би трябвало да бъде изненада.

От другата страна - И накрая след толкова много години в музикалния бизнес, кое е най-якото нещо, което ти се е случвало?

Asis Nasseri - От музикална гледна точка, последното нещо, което ни се е случило на нас като HAGGARD е това, че свирим точно този стил музика. Разбира се и феновете ни по целия свят. Миналата година направихме концерти в Азия, свирихме в Китай, тази година ще имаме участия в Хонг Конг. Но не това имам предвид, когато говоря за най-хубавото нещо, което ни се е случило. Мисля едно стъпало по-нагоре. Смятам, че музикалният стил, който HAGGARD изповядват, ни дава възможност да бъдем дет метъл банда, която свири мрачна и тежка музика и в същото време имаме възможност да се усмихваме на сцената. Има толкова много групи, които свирят от 20 години, които свирят дет или блек метъл и така са се забъркали в собствения си стил, че смятат, че винаги трябва да са лошите момчета, когато са на сцената, за да може музиката им да е успешна. Мисля, че комбинацията, която ние сме създали – аз, класическите музиканти, момичетата, които са в групата, това семейно чувство, което владее HAGGARD, ни дава възможност да правим и да постигаме неща, по-лесно, отколкото една нормална метъл банда може да си позволи. Това е най-хубавото нещо, което някога ни се е случвало, защото никога не съм обичал да съм ограничен в музикалното си изразяване. Разбира се никога няма да просвирим реге. Не го харесвам и това е. Но възможностите, които ни се предоставят в този формат на HAGGARD, са може би най-доброто нещо, което някога ни се е случвало.

Приятелски връзки:
Дизайн и разработка Николай Борисов