Интервю с Adam the First Sinner (HATE) ...

Интервю с Adam the First Sinner (HATE)

BEHEMOTH, VADER и… HATE. Това са част от бандите, които поставиха основите на полската дет метъл сцена. Днес първите две са звезди, ако това определение е адекватно за екстремни банди като тях. DECAPITATED също са тръгнали по техните стъпки. HATE обаче остават леко в тяхната сянка, но това по никакъв начин не омаловажава приносът им за развитието на дет метъла в Полша, а и въобще влиянието им върху сцената като цяло. На 24 април по покана на „BGTSC” HATE ще направят концерт в България като основен съпорт на сънародниците им DECAPITATED. Дни преди шоуто основателят на бандата Adam Buszko, по-известен с артистичния псевдоним „Adam the First Sinner”, отговори на няколко въпроса на „От другата страна”.

Интервюто с Adam the First Sinner (HATE) е излъчено в „От другата страна“ по радио
Варна на 18.04.2016 година.


От другата страна - Привет, Adam, на турне сте с DECAPITATED, как се получават концертите?

Adam the First Sinner - Направихме два концерта във Виена и в Прага, Чехия. Получиха се страхотно. Атмосферата е чудесна. Всички групи сме като едно голямо семейство, защото повечето от нас на това турне, сме от Полша. Познаваме се от много години. Така че нещата се получават страхотно. Публиката е готина. Шоуто в Прага беше фантастично! Може би най-добрият концерт, който сме правили досега в Чехия. Определено съм много доволен. Получава се яко турне.

От другата страна - Турнето е обявено като „източноевропейско“ – има ли разлика между феновете в двете части на Европа?

Adam the First Sinner - Не, не точно. Реакцията на феновете е една и съща. Разбира се това до голяма степен зависи от мястото, където се провежда концерта, както всъщност има много други фактори. Но в основата си феновете в Чехия, Австрия, Германия или където и да е било, във Великобритания например, са едни и същи. Няма разлика между хората, които идват на нашите концерти.

От другата страна - Какъв сет лист изпълнявате на тези концерти?

Adam the First Sinner - Концентрирали сме се основно върху последния ни албум „Crusade:Zero“. Но също така изпълняваме някои песни от „Erebos“, „Morphosis“ и „Solarflesh: A Gospel of Radiant Divinity“. Основно сетът ни е микс от последните четири диска на HATE. Също така сме включили и две напълно нови парчета, които никога преди не сме издавали. Много са свежи и ще ги запишем през септември, когато влизаме в студио, за да рботим върху нов албум. Просто решихме да ги изпълняваме на концертите от това турна. Това е голямо изключение по принцип и специално изключение за този сет.

От другата страна - Защо сте пренебрегнали първите пет албума на HATE?

Adam the First Sinner - Не сме ги забравили, просто нямаме толкова много време на сцената. Това е отговорът. Шоуто ни е 45-50 минути и трябва да направим избор, до който се стига по естествен път. За това и избрахме основно песни от последните албум, защото са много по-добре познати. Но това лято ще преиздадем най-стария ни материал и по-точно „Lord Is Avenger“ от 1998 година. Той ще излезе на винил от полския лейбъл “Witching Hour Productions“. Тогава ще направим и концерти в негова подкрепа. На тях ще изпълняваме и композиции от него. Така че не може да се каже, че игнорираме старите дискове. По-скоро се завръщаме към тях. Когато преиздадем „Lord Is Avenger“, ще попълним сега с песен или две от него на концертите, които ще последват новото издание на албума.

От другата страна - На това турне Вие сте най-старата банда, а подгрявате младежи като DECAPITATED. Как се чувствате в тази позиция? Все пак сте едни от основателите на полската екстремна сцена...

Adam the First Sinner - Можем да разгледаме нещата по следния начин – ние излизаме на сцената точно преди DECAPITATED. А в пакета има още три банди. Когато става дума за хедлайнърите, те може би не са стари на възраст, но са също една от онези групи, които поставиха основите на всичко онова, което днес излиза като екстремна музика от Полша. Имам предвид дет метъл сцената. DECAPITATED са тук вече 20 години. Те са една от основните банди в индустрията и израснаха до една от най-важните дет метъл банди в света. Така че за мен е чест и гордост да съм с тях на турне. С това, че са по-млади от HATE, нямам никакъв проблем. Също така сме приятели от много години и днес отношенията ни са много по-добри от когато и да било. Искам да подчертая, че на това турне има взаимно уважение между бандите.

От другата страна – В такъв случай смяташ ли, че HATE получават онова, което заслужават?

Adam the First Sinner – Да, със сигурност. Смятам, че сме постигнали много, но разибра се ни предстои още повече. За това и продължаваме с бандата напред. Както отбелязах – създаваме нови песни. През септември ще запишем нов албум, който ще излезе от „Napalm Records” през пролетта на 2017. Наистина съм щастлив с положението ни днес. Доволен съм от постиженията ни до момента. Но все още изпитвам глад – бих желал да постигна още повече. Пред нас има още много върхове за покоряване, особено в става, в който сме в момента, защото на практика е нов. С тези музиканти, които са в групата, наистина усещам, че можем да постигнем много повече. За това и бандата е все още активна.

От другата страна - Тогава какво си склонен да жертваш в името на музиката?

Adam the First Sinner - При нас не става дума за саможертви или за жертване на каквото и да било. Вярвам, че това, което правим, има мисия, защото в противен случай ще бъде просто една плоска игра. Така че при нас не става дума за саможертва, а за избор. Направил съм своя избор и вървя по пътя, който съм избрал. Развивам се. Развивам креативността си и всичко друго. Все още изпитвам огромно удоволствие да правя това, което правя. Страхотно е да имам банда като HATE. Това е чест. Усещането е величествено. Това е моят искрен отговор.

От другата страна - Каква е вашата мисия?

Adam the First Sinner - Мисията на HATE е да издигнем музиката до нивото, на което тя се превръща в удоволствие (от нашата гледна точка), което е свързано с развитието ни като артисти. Това е мисията. Също така искаме да разпространяваме посланието ни по света, защото сме на международния пазар едва последните десет години. Правим турнета, посетили сме страни като Русия, Бразилия, Мексико, няколко пъти САЩ и Канада, много често обикаляме Европа. От моята гледна точка това е страхотно пътешествие и невероятно приключение, което продължава. Целта ни е да се развиваме, да издигнем музиката ни на следващото ниво, да се усъвършенстваме.

От другата страна - А какви послания искате да разпространите по света?

Adam the First Sinner - Посланията са свързани с истинската креативност, с истинската музика. Не става въпрос да правим някого щастлив, просто искаме да изразим нашата собствена работа. В същото време става дума не само за едно послание, а за много повече. Не мога да ги изредя в едно изречение, защото сборът от идеи е сложен. Но в основата си той е свързан с бруталната и яростна музика, която все още стои в сърцевината на нашата креативност. Това е най-важното нещо за нас. HATE продължават да са в пълна степен екстремизъм, както винаги са били от самото начало на бандата. През цялото време изцяло се олицетворяваме с него. Бих отбелязал, че екстремизмът е в основата на всичко.

От другата страна - Чета тук, че темите в лириките Ви са за сатанизма, мрака, антирелигиозни са – това не е само поза, нали?

Adam the First Sinner - Абсолютно. Това не са само думи. Това е изборът, който сме направили, начинът по-който живеем. Определено всички в групата сме до дъното на душите ни антихристияни, до мозъка на костите ни сме против религиите. Не симпатизираме ни никоя църква. Когато обаче става дума за сатанизма, всеки в бандата е част от него. Дълбоко сме навлезли в езотериката и окултизма. Винаги е било така. Те са много важна част от посланията ни и основна част от твърденията ни. Това изповядваме!

От другата страна - Правил ли си някакви ритуали в тази посока?

Adam the First Sinner - Когато става дума за ритуали – отговорът ми е – да! Но говоря единствено за себе си. Те са част от живота ми. Определено са част и от музиката, а в основата си това е чиста енергия. Ако знаеш как да използваш тези космически сили и ако ги използваш съвестно, помощта, която получаваш от тях, е страхотна. Тя буквално дава тласък за развитието на креативността. С това се занимавам в живота си.

От другата страна - Какво откриваш с тези ритуали, което и скрито за обикновените хора?

Adam the First Sinner - Езотериката е основно познание, което не е достъпно за всеки. Така че въпросът ти е малко неуместен. Имам предвид, че няма да ти отговоря конкретно, защото, както и отбелязах, това познание не е за всеки. Дори и да навляза в детайли онова, което ще кажа, ще е без значение и ще бъде неразбираемо за 99 на сто от хората. Ако започна да изреждам някакви неща, едва ли ще разберете и дума от тях. Така че е неуместно да навлизам в детайли.

От другата страна - Последни въпроси – има ли нещо, което би искал повече хора да знаят за HATE?

Adam the First Sinner - Не знам как точно да отговоря на този въпрос. Много хора или някои от тях смятат, че сме по-малко известни от BEHEMOTH и VADER и сме от онези групи, които са се появили след тях. Което не е истина. Ние сме част от няколкото банди, които реално основаха екстремната метъл сцена в Полша през 1990 година. Основах HATE по същото време, че и по-рано. През годините сме оказали влияние на цялата сцена толкова много, колкото самата сцена е повлияла на нас. Разбираш ме... Влиянието е и в двете посоки. HATE не са клонинг на никоя група. Ние сме тук от самото начало. От времената, когато екстремизмът в Полша започна. Така че ние определено сме една от най-важните полски групи, което някои хора пропускат за HATE. Но така стоят нещата...

От другата страна - И на края – най-омразното ти нещо на този свят?

Adam the First Sinner - Личният ми живот е доста добре. Имам пълен контрол над него и съм го организирал според моите виждания и удоволствия. В него няма източник на омраза. Бих отбелязал, че това, което предизвиква подобни чувства в мен самия, е извън личния ми живот. Като политиците, ситуацията по света днес, проблемите, в които човечеството само се забърква. Това са източниците на омраза. Религиите като цяло и идеологиите, които не подкрепям и които противоречат на това, което ние изповядваме. Така бих могъл да ти отговоря. Не става дума за личния ми живот, а за процесите в световен мащаб, които и самият ти можеш да наблюдаваш, и които правят живота все по-несигурен и опасен. Както казах в някои други интервюта, човечеството е основния проблем само по себе си и за себе си. То самото води днешната цивилизация към разруха. И не виждам други варианти. Нещата са неизбежни. Човечеството само ще се унищожи!

Приятелски връзки:
Дизайн и разработка Николай Борисов