Интервю със Stelios "Theo" Tsakirides (EMERA ...

Интервю със Stelios "Theo" Tsakirides (EMERALD SUN)

RAGE отново в България на 29 ноември по покана на „BGTSC”. Това добре. Обаче с тях идва и гръцката пауър метъл банда EMERALD SUN. За това и един разговор с вокалиста на групата Stelios "Theo" Tsakirides никак не беше излишен. Още повече че EMERALD SUN ще направят първи концерт на българска сцена.

Интервюто със Stelios "Theo" Tsakirides (EMERALD SUN) е излъчено в „От другата страна” по радио Варна на 23.11.2015 година.


От другата страна - Привет, Stelios, случайно името на групата EMERALD SUN да има нещо общо със сагата на RHAPSODY за изумрудения меч?

Stelios "Theo" Tsakirides - Не, определено не, харесваме старите неща на RHAPSODY, но нашето име идва, за да олицетвори позитивните послания в текстовете. Ние не пеем за проблемите днес. Изумрудът е камък на надеждата и силата. Слънцето е символ на светлината, така решихме, че EMERALD SUN е готино име.

От другата страна - Защо сте наблегнали на позитивните послания?

Stelios "Theo" Tsakirides - Днес много неща в света не са наред. Лично аз обаче виждам светлината в края на тунела, защото много хора вече не вярват на това, което им показват по телевизията или пишат по медиите. Което навява на надежда за бъдещето.
Защо хората се нуждаят от тази надежда и защо вие искате да им я дадете?
Не става въпрос, че ние им носим надежда. По-скоро въпросът опира до нашата гледна точка. Знаем, че днес по света има много несправедливост. Ние споменаваме проблемите, но с надеждата, че има и по-добър живот. Без надежда, животът губи смисъл и по-добре да легнем, да мрем.

От другата страна - Спомена изумруда като камък на силата, ако имаше сила и възможност, какво би променил днес?

Stelios "Theo" Tsakirides - Смятам, че всеки има силата да промени нещо. Най-вече хората, които се занимават с изкуство, музика, филми. Няма значение дали ще те видят или чуят 5 милиона или 500 души. Въпросът е, че ако някой слуша, в нашия случай музиката на EMERALD SUN, може да попадне на нещо по-голямо. Всеки е отговорен за действията си като музикант, актьор, човек, който осигурява забавление. Но носенето на отговорност не е лесно, защото много хора, бягат от нея. Те не поемат своя дял от отговорността. За това и ние наблягаме на позитивните послания, защото по-добре с тях, отколкото с без.

От другата страна - Тогава нека попроменя въпроса – какво ви коства, за да сте позитивни днес?

Stelios "Theo" Tsakirides - Трудно е да гледаш с розови очила на света. Днес е много по-трудно да бъдеш позитивен, в сравнение с времето преди 30 години. В това се крие и причината да бъдем такива, каквито сме. Заобикаля ни толкова много негативизъм, в музиката също. Вземи някои от екстремните стилове – там всичко е мрак, всичко умира, всичко е изпълнено със зло. Ако някой го харесва, добре, обаче нашата гледна точка, позицията на групата е пълна противоположност. Знаем какво се случва около нас, но не се предаваме. И никога няма да се предадем.

От другата страна - Пауър метълът е по-консервативен стил, сравнен с останалите. Как група като EMERALD SUN може да бъде иновативна в ограниченията, в които е поставена заради жанровите особености?

Stelios "Theo" Tsakirides - Днес е страшно трудно да създадеш нещо наистина ново. За това и много групи предпочитат да комбинират различни стилове. Но ние сме пауър метъл група с много влияния – основно от традиционния хеви метъл от 80-те. Въпросът не е да сме различни, а слушателят да отсъди дали музиката ни е искрена и извира от сърцето. Той може да усети, кога сме истински или просто сме написали някакви песни, за да се похвалим. Много хора са ми казвали, че когато ни гледат на живо, виждат семейство, виждат истинска банда, която се забавлява. Това преживяване не се среща много често днес. Между музикантите няма близост. Това означава, че тяхното е просто бизнес. Те излизат на сцената, изкарват си сета, защото им е платено и толкова. Подобно поведение се усеща и го има при много банди. Но има и групи, при които разбираш, че музикантите са приятели, че са като семейство, те не играят на сцената, а са себе си.

От другата страна - В EMERALD SUN сте шестима, как успявате да запазите взаимоотношенията си в групата?

Stelios "Theo" Tsakirides - Ние сме в този състав над четири години. Всеки от нас е способен и знае по какъв начин е талантлив. Не спорим чии идеи и песни ще влязат в албума. При нас подобни препирни не съществуват. Също така, когато някой не е добър в нещо, не се опитва да го натъмани, а го предоставя на по-подготвения и по-можещия. Не сме егоцентрици. Егото не е водещо. На първо място е приятелството.

От другата страна - Спомена, че музиката ви извира от сърцата. Всеки музикант вярва в това, че тогава музиката е истинска. Е, в такъв случай има ли фалшива музика?

Stelios "Theo" Tsakirides - Музиката не може да бъде точно фалшива. Има групи, които съществуват от 20, 30 години. Не искам да ги посочвам. И ако слушаш новите им албуми, които са излезли преди няколко месеца, си казваш, да, това е бандата. Чуваш обаче песните и ентусиазмът ти, че си пуснал новият албум на любима банда, се изпарява. Осъзнаваш, че преди 20 години те са били по-свежи, музиката им е извирала от сърцата, усещал си гладът им за идеи. А днес, когато слушаш албумите им, разбираш, че са направени от машини, а самите песни са създадени по някакъв шаблон, малко от тук, малко от там, малко от това или от онова. Личи си, че музиката им е без душа. На мен лично онова време ми липсва днес.

От другата страна - Групата е създадена през 1998 година, а дебютът й е издаден през 2005…

Stelios "Theo" Tsakirides - По това време все още не съм бил част от EMERALD SUN, но мога да отговоря на този въпрос. Много е трудно за група от Гърция или България да издаде албум. Не е същото като да си група от Америка или Германия. Коства много усилия да излезеш навън, да преминеш границите. Също така ако правиш нещо в Гърция с местен лейбъл, това означава, че ще си останеш локална банда. Няма как да те чуят извън границите на страната. Ако искаш нещо повече, трябва да излезеш навън, а това е много трудно за осъществяване. Още повече че и конкуренцията е жестока. Има толкова много добри музиканти и групи. За това и е необходимо да правиш дори и малките неща по различен начин, за да те забележат.

От другата страна - Последният албум на EMERALD SUN излезе в средата на тази година. „Metal Dome” ли е най-добрият ви диск до момента?

Stelios "Theo" Tsakirides - Разбира се. Всеки нов албум, който която да е група е създала, е винаги най-добрият за съответното време, в който е бил издадев. За „Metal Dome” ще кажа, че в него сме включили всичко онова, всички влияния, които изпълват името EMERALD SUN със съдържание. В него можеш да чуеш от много мелодични неща, АОР моменти, до траш метъл. Всичко е представено. За това и го нарекохме „Metal Dome” – „Метален купол”, защото под него са събрани много различни влияния.

От другата страна - Какво прави тогава новият ви албум „Metal Dome” хващащ от една страна и различен от друга?

Stelios "Theo" Tsakirides - Ние не се опитваме да сме различни. Когато композираме, пишем музиката или текстовете не си казваме, че трябва да сме различни като HELLOWEEN или ACCEPT. Не, няма такова нещо. Каквото се получи, това е. Пресъздаваме онова, което идва от сърцето.

От другата страна - Обаче, за да задържите или да привлечете вниманието, трябва да се отличавате от масата групи.

Stelios "Theo" Tsakirides - Така е, ние се опитваме да създаваме хващащи парчета, които след второто или третото прослушване, започваш да си припяваш. В това е основата. Когато отидеш на концерт, за да гледаш някоя група и знаеш песните й, е много по-лесно да те завладее музиката. Щом знаеш текстовете, можеш да пееш заедно с вокалиста. По отношение на тази посока, сме се справили много добре в албума. В „Metal Dome” има добри песни.

От другата страна - Тогава в своята работа избягвате клишетата или ги използвате?

Stelios "Theo" Tsakirides - Има клишета, с които нямаме проблеми. Има и други обаче, като пентаграмата, която се използва в метъла като цяло. Тя ми идва твърде много напоследък и въобще не искам да я виждам. Всеки втори диск от 80-те до днес има на обложката си пентаграма. Те, такова клише лично аз не харесвам. Драконите също. Да, някои в началото са ги използвали, като големият Ronnie James Dio. Той беше първият, който вкара драконите и митологията в музиката. Това не ми пречи. Обичам Dio, обаче в един момент всеки започва да копира идеите. Днес като видя дракон и… просто се усмихвам.

От другата страна - Stelios, като вокалист пееш в последните два албума на EMERALD SUN. Когато се присъедини към тях, какво промени, за да звучат така, както звучат днес?

Stelios "Theo" Tsakirides - Аз не съм класически пауър метъл вокалист с чист глас. Не съм искал да променям каквото и да било. Първият албум, в който участвам „Regeneration”, беше създаден, когато се присъединих към групата. Останалите се бяха разделили с предишния певец по време на записите. Когато аз се появих, имах песните пет дни преди да вляза в студиото. Така че не разполагах с време за драстични промени. Успях да сменя някой и друг текст, няколко мелодични линии, но като цяло албумът беше предварително създаден. Сега при „Metal Dome” обаче положението беше коренно различно. Участвах в процеса на създаването на диска и композирането на песните от самото начало. За това и новият диск звучи разнообразно. Много повече от предишния. „Regeneration” е много добър албум, но разнообразието в „Metal Dome” е повече. Разликите идват и от там, че аз не мога да бъда сравняван с предшественика си, също така и с когото и да било. И не искам. Аз имам собствен стил на пеене. И не искам да копирам никого.

От другата страна - Няколко думи за вокалния ти стил. Как го изгради? Кои са ти любимците?

Stelios "Theo" Tsakirides - Rob Halford от JUDAS PRIEST и Ronnie James Dio са ми едни от любимите вокалисти. Също така и Eric Adams от MANOWAR. Харесвам страшно много певци. Корените са ми в 80-те. Харесвам метъла от онова време. Израснал съм през 80-те с музиката на онова десетилетие. И след токова години все още съм на тази вълна.

От другата страна - Къде виждаш EMERALD SUN след 10 години?

Stelios "Theo" Tsakirides - Надявам се, групата да продължава да съществува. Обаче да ти призная, не си правя толкова далечни планове. Има много време до тогава. Но определено нямам търпение да хвана пътя в компанията на RAGE и да изсвирим няколко парчета преди тях на сцената. Те са страхотни и забавни. Нямам търпение.

От другата страна - И накрая посланието ти към феновете в България.

Stelios "Theo" Tsakirides - Феновете не трябва да очакват нищо, а да дойдат на концерта с отворени съзнания и да се насладят на шоуто. Надявам се да се срещна с тях, да поговорим. За първи път EMERALD SUN ще свирят в България.

Приятелски връзки:
Дизайн и разработка Николай Борисов