Интервю с Pete Agnew (NAZARETH) ...

Интервю с Pete Agnew (NAZARETH)

След дълго отсъствие NAZARETH отново ще стъпят на българска сцена. Този път домакин ще бъде Русе, а поводът – седмото издание на „Green Rock Fest”. Добър повод да се чуем с единствения, който помни началото на групата – басистът Pete Agnew.

Интервюто с Pete Agnew (NAZARETH) е излъчено в „От другата страна” по радио Варна на 7.09.2015 година.


От другата страна – Привет, Pete! Скоро ще имате концерт в Русе, България. Знаеш ли къде се намира това място?

Pete Agnew – Да, вече разгледах картата.

От другата страна - Какви песни ще изпълните ?

Pete Agnew – Имаме нов певец, качихме го на борда през тази година. Той е много добър. Искаме да покажем на света, как звучим с него. А с него сме много добри. Турнетата се получават страхотно. Хората, които идват да ни гледат, ни приемат много добре.

От другата страна - Какво е чувството да си единственият оригинален член в състава на групата?

Pete Agnew – Нормално. Такива неща се случват постоянно. Хората идват и си отиват. Можеше да бъде всеки един от нас, не само аз. Не мисля особено много за това. Jimmy, китаристът ни например, е бил китарист в NAZARETH повече време, отколкото оригиналния китарист. Почти не си спомням какво се случваше с оригиналния състав, но днес групата е по-стабилна отвсякога. Е, Dan McCafferty вече го няма. С него например сме били в едни и същи групи повече от 50 години. Обаче вече не е с мен. Намерихме му много добър заместник. Какво мога да кажа – случват се такива неща.

От другата страна - Dan още ли е част от NAZARETH?

Pete Agnew – Не, Dan няма нищо общо повече с NAZARETH. Той се пенсионира. Няма повече работа с нас. През януари предстои да издадем нов албум с нов певец. Едва ли някога ще работим отново с Dan. Но той продължава да ни е приятел. Просто остаря и ни напусна, за това и намерихме нов вокалист.

От другата страна - Чувстваш ли напрежение върху себе си като единственият оригинален член на NAZARETH?

Pete Agnew – Хората са много критични особено, когато смениш вокалист. Защото Dan е много добре познат след всички тези години. Но и сега нещата се получават страхотно с Carl Sentance. Отзивите са невероятни. Разбира се, че бяхме леко изнервени в началото, дали работата с него ще потръгне. Имахме късмет. Можеш да замениш китарист, барабанист, басист и на никой няма да му пука особено. Но с вокалистите е друго, защото няма как да имитираш 100 процента човешкия глас. Тази е промяна е голамя. Китариста можеш да го имитираш, но с певеца е друга работа. Carl обаче има свой собствен стил на пеене. Той не се опитва да копира Dan, защото изпълнява песните по свой начин. Има друг тип глас. В началото се притеснявах, какво ще излезе, но вече съм спокоен. NAZARETH са като буря на сцената. Ще разберете скоро на какво сме способни. Нямаме търпение да се срещнем.

От другата страна - Carl ли ще е вокалист в новия албум?

Pete Agnew – Да, той е нашият нов певец. Dan се махна от групата. Изпълнява няколко парчета – 2 или 3, като част от проекта “Rock meets Classic”. Прави няколко песни на NAZARETH, но не повече. Dan McCafferty ни напусна преди 2 години…

От другата страна - Когато основахте групата през 1968 година, колко дълго предполагаше, че ще съществувате?

Pete Agnew – Определено не смятахме, че NAZARETH ще бъдат живи и през 2015 година. Започнахме записи през 1971. Независимо, че съществувахме от по-рано. Създадохме първата форма на бандата през 1961-62. В началото бяхме стандартна група и смятахме, че е яко да сме в рок банда през 60-те. Тогава гледахме хора като Frank Sinatra, който беше на 50 и си мислехме, че му е време да се пенсионира. А той беше едва на 50-сет. Тогава никой не предполагаше, че рок групите ще съществуват и след 40-50 години. Че лайв бандите ще са популярни в продължение на толкова много години. Мислехме си, че ще запишем един албум, а после ще се върнем отново към редовната си работа. А този първи албум ни отне няколко години. Никаква идея си нямах, че през 2015 ще продължавам да свиря.

От другата страна - Кое е най голямото ти постижение?

Pete Agnew – Че все още съществуваме. Че пордължаваме да свирим, е също постижение. В момента нямам никакви конкретни цели. Нещата си вървят по каналния ред. Единственото, което искаме е да продължаваме да свирим. Имали сме успехи в класациите, добри продажби, но самият факт, че още сме живи, е постижение. Няма едно конкретно нещо, което мога да посоча и да кажа, че ето това е най-голямото ни постижение. Има съвкупност от фактори. Мисля, че тепърва ми предстои да постигна най-доброто.

От другата страна - Имате 23 албума - как гледаш на своето музикално наследство?

Pete Agnew – Това, което харесвам в албумите ни е, че са разнообразни. Че нямаме точно определен звук. Има банди, които ми звучат абсолютно еднакво във всяка песен. Има големи групи, на които всяка композиция прилича на предходната. Имена няма да споменавам. Ние обаче обичаме да експериментираме с различни звуци - да направим соул парче, да запишем балада, да включим клавир, да намалим темпото. Заигравали сме се с толкова много неща в кариерата ни. И това е и причината да продължаваме, да сме живи. Имаме само два албума, които звучат еднакво, даже могат да минат за две страни на една и съща плоча - "Razamanaz" и "Loud 'n' Proud". Иначе всеки диск на NAZARETH е коренно различен от предходния. Това е тайната на групата - че никога не се повторихме, че не звучим еднакво. Не доскучваме. Ако трябваше да свиря едно и също, щях да разпусна NAZARETH, защото да свириш едно и също е страшно скучно – „давай да свирим все едно и също”. Не, отазвам, не мога да вървя по този път. Щях да напусна след третия албум, ако правехме едно и също. Това, че дисковете ни са различни, ни съхрани като група. Дори песните ни са различни една от друга, защото се разхождаме из различни жанрове . За това и продължаваме.

От другата страна - Защо сте успели там където много други се провалиха?

Pete Agnew – Винаги сме били добра група, която издава интересни албуми, както казах и преди малко. Следващият ни албум ще е различен от предишния. И по-следващия от по-предишния. И в същото време отново ще бъде добър. Другата причина е, че ние сме здраво работеща банда и правим непрекъснато турнета, свирим навсякъде. Не стоим в студиото, за да запишем и после да продадем някой албум и то само в Европа. Постоянно обикаляме САЩ, Канада, цяла Европа, Южна Америка, свирили сме навсякъде в Русия... Постоянно сме на турне. По този начин запознаваме хората с групата. Това ни направи популярни. Така и феновете ни знаят. Май няма друга банда, която да прави толкова много турнета като нас. Заради концертите станахме известни. Получаваме имейли от хора, които са ни гледали още през 70-те и продължават да ни подкрепят. Невероятно е.

От другата страна – Нека да те върна на концерта в Русе - коя е перфектната подгряваща банда за NAZARETH?

Pete Agnew – Има много добри групи, но не мога да спомена само едно име. С много от тях сме приятели. Ако посоча само една, останалите ще ми се разсърдят. В различни държави ни подгряват различни банди, не се спираме на една конкретна. Обикновено са избрани от местния промоутър и понякога са ужасни, а понякога са много добри. В сегашния случай обаче ние ще изберем съпорт групите за турнето ни. Ще прегледаме видео материалите и ще изберем. Но ще бъдат няколко, за различните части на турнето.

От другата страна – Последен въпрос - какво би казал на 20-годишният Pete, ако имаш възможност да го срещнеш сега?

Pete Agnew – Да не подписва някои договори, които съм подписал. Обаче всичко, което съм направил преди, ще направя отново. И ще му кажа, че го очакват много хубави неща!

Приятелски връзки:
Дизайн и разработка Николай Борисов