Интервю с Fabio Lione (ANGRA, RHAPSODY OF FI ...

Интервю с Fabio Lione (ANGRA, RHAPSODY OF FIRE)

Ако Бразилия е футбол, то метълът там e Max Cavalera и… ANGRA. Предизвикали фурор с дебюта си „Angels Cry” в началото на 90-те, когато музиката наистина беше SEPULTURA, прогресарите от Сао Паоло оцеляха, в месомелачката наречена музикален бизнес, разделиха се с едни от най-добрите съвременни гласове, за да привлекат един от най-изразителните - Fabio Lione. И с него създадоха албум, равняващ се на онзи, които ги изстреля под прожекторите, че дори и по-добър. Добре дошли в Тайната градина на ANGRA!

Интервюто с Fabio Lione (ANGRA, RHAPSODY OF FIRE) е излъчено в „От другата страна” по радио Варна на 16.03.2015 година и е публикувано в 120 брой на списание „Про-Рок”.

От другата страна - Привет, Fabio.

Fabio Lione - Привет, Мартин, можем да започнем, когато поискаш.

От другата страна - Благодаря. Радвам се, че се чуваме, след като се видяхме в София през миналата година, когато беше тук с RHAPSODY OF FIRE.

Fabio Lione - Оооо, да, беше добър концерт!

От другата страна - Само за ANGRA ли ще си говорим сега?

Fabio Lione - Да, защото групата има нов албум, обаче ако имаш въпроси и за останалите банди, в които участвам, няма проблем.

От другата страна - Супер. В началото – поздравления за новия албум на ANGRA – „Secret Garden”. Това е първият ти запис с тях…

Fabio Lione - Чувствам се страхотно, защото групата записа страхотен албум и направи правилния избор. Самият аз исках да съм част от това издание и тази банда. В същото време самият аз исках да участвам с останалите в създаването на нещо ново, свежо и модерно. Постигнахме това, към което се стремяхме, защото онова, което чуваш, звучи като ANGRA 2015. „Secret Garden” е мощен, модерен, прогресив албум, който много харесвам. Също така звукът е страшно добър, благодарение на продуцента Jens Bogren. Все пак записахме диска с него в Швеция. С Rafael, Kiko и Felipe съм приятел от много години. В началото те ме поканиха да се присъединя към групата само за няколко концерта. Но в последствие връзката между нас стана още по-силна, сприятелихме се много, чувстваме се страхотно и това доведе до всеобщото желание да продължим да работим заедно. Така след две години имаме нов албум. Щастливи сме от ситуацията в момента.

От другата страна - За теб има ли някаква разлика да пееш в ANGRA, RHAPSODY OF FIRE и VISION DIVINE?

Fabio Lione - И при трите групи е съвършено различно. Когато застана зад микрофона на някоя банда, първо прослушвам музиката й, установявам за себе си, какво иска да изрази групата с песните си. След това се опитвам да напасна гласа си по най-добрия начин към звука й. В RHAPSODY OF FIRE например трябва да съм епичен и оперетен. Гласът ми трябва да е театрален. В VISION DIVINE се стремя да съм по-поп и след това прогресив. В момента в ANGRA трябва да звуча в каноните на прог и пауър метъла. Групата винаги е настоявала за високи и целеустремени вокали. Аз обаче винаги се опитвам да приличам на себе си. В „Secret Garden” извадих височините от себе си, без да копирам друг певец, но с глас, който пасва на групата. Ако трябва с няколко думи да опиша вокалите си в ANGRA, то те са високи, малко поп, с по-малко оперетност от RHAPSODY и резултатът се получи. Смятам, че най-добрият начин да се представя добре зад микрофона е, когато разбера кое е най-подходящо за една група и като използвам по най-добрия начин възможностите на гласа ми в определената ситуация.

От другата страна - Всъщност в коя група се чувстваш най-комфортно с твоя глас и начин на пеене?

Fabio Lione - Не е толкова лесно да определя, защото и трите групи са различни. RHAPSODY OF FIRE са може би най-близко до стила ми, защото наистина харесвам да звуча като актьор в театър. Дали заради сагата или заради връзката ми с бандата, но стилът ми е по-близък до целите на RHAPSODY. Това понякога се случва и с VISION DIVINE, и с ANGRA, така че е трудно да определя. Мога само да спомена, че когато участвам в хоровете на някоя друга банда, изпълнението е с 80 на сто по-лесно, в сравнение с изпяването на една песен на моята група. Странно е, но е истина. Участвам в три състава, които много харесвам, но вокалните изпълнения и в трите не са много лесни.

От другата страна - В новия албум на ANGRA „Secret Garden” с гост участия се появяват Simone Simons от EPICA и Doro Pesch…

Fabio Lione - Възхищаваме се и на двете. Със Simone съм пял много пъти през 2011 година, когато бях вокалист на KAMELOT. С нея съм бил около 50 пъти на сцена. Познавам я много добре и съм щастлив от желанието й да стане част от новия албум на ANGRA. Тя е много готина мадама и страхотна вокалистка. Какво мога да кажа за Doro… Икона! Идол! Страхотна личност. Бях много щастлив, че тя проявява интерес за дует в „Secret Garden”. Обаче всъщност тя пее с Rafael, а не с мен. Идеята ни още в началото беше да създадем не точно рок опера, а албум с това усещане. Вярвам, че новият диск се получи разнообразен по отношение и на музиката, и на вокалите – все пак чуваш гласовете на Rafael, Simone, Doro и Fabio. Надявам се, че заради разнообразието от вокали и музика, слушателят няма да се отегчи, слушайки албума.

От другата страна - Кой всъщност предложи да записвате със Simone Simons и Doro Pesch?

Fabio Lione - Идеята беше моя и на Rafael. Стигнахме до нея заради концепцията на албума. Имахме песен, в която ни трябваше участие на момиче. В една от композициите ни беше необходим женски глас за жената на главния герой – доктор, който претърпява катастрофа, в която умира съпругата му. Трябваше ни жена, която да изпълни партиите на съпругата, когато тя след смъртта си, разговаря с мъжа си. Така се появиха вокалите за Simone. След това създадохме още една песен, в която женските вокали пасваха чудесно, но не искахме да се повтаряме. И веднага се сетихме за Doro.

От другата страна - От думите ти разбирам, че „Secret Garden” е концептуален албум…

Fabio Lione - В основата на албума стои една модерна история, родена от Rafael. Той дойде с идеята при мен и аз се съгласих, че е добра. За да е по-просто – всички песни са свързани. Ето и накратко историята – имаме доктор. Албумът започва с кратко интро, в което обясняваме, че е станала катастрофа. Колата е управлявана от този доктор. В катастрофата умира жена му. В песните сме разказали за чувствата на мъжа, депресията му. В края той дори прегръща религията, за да намери отговорите на своите въпроси. Идеята, че един доктор, а докторите не са религиозни, накрая може да се обърне към религията, за да намери отговорите, е хубава. Харесвам концепцията, защото от една страна е съвременна, а от друга – уникална.

От другата страна - Албумът има ли нещо общо с романа на Frances Burnett „The Secret Garden” или е просто съвпадение на имената?

Fabio Lione - Нямат нищо общо.

От другата страна - Интересен е изборът ви за продуцент - Jens Bogren, който е по-известен с работата си с екстремни банди като AMON AMARTH, AT THE GATES, BLOODBATH, DARK TRANQUILLITY, ENSLAVED, KREATOR…

Fabio Lione - Искахме Jens, защото търсихме модерен звук за албума, по-тежък. Бяхме единодушни, че трябва да издадем различен албум, албум, който да носи марката „ANGRA 2015”. Така Jens се оказа най-подходящия избор, защото даде на композициите съвременен и обхватен звук такъв, какъвто искаме и харесваме. Щастлив съм от саунда на „Secret Garden”, както и цялата банда, защото това определено е най-добрият албум на ANGRA, ако говорим за продукция и звук. Времето, изкарано в Швеция с Jens Bogren, беше пълноценно и отпускащо. Работих с него много спокойно. Той е пич! Бях в Швеция девет дни и преживяването беше страхотно. Вярвам, че същото се отнася и за останалите от бандата. И най-важното е, че получихме това, което търсихме – много добър звук, постигнат от много добър продуцент.

От другата страна - „Secret Garden” е първият албум на ANGRA с теб, обаче как според теб се е развила бандата от „Aqua” до сега?

Fabio Lione - Добреееее… Трябва да отчетем, че за четири години след „Aqua” групата не свърши много. Това е добър албум, обаче не и най-добрия. Също така от бандата искаха нещо уникално за следващо издание. Доволен съм, защото работихме заедно. Всеки участва с идеи за създаването на композициите в „Secret Garden”. Така в края се получи по-прогресивен, по-модерен албум, с по-добра продукция, ако го сравня с „Aqua”. Наистина продукцията е много по-добра. Песните звучат свежо и съвременно, може би и още по-прогресив. Това харесваме от ANGRA. Всички много харесваме диска и сме убедени, че „Secret Garden” е класи над „Aqua”.

От другата страна - Какви тайни ще се разкрият пред слушателите, когато си пуснат албума?

Fabio Lione - Отвъд концепцията, която е много добра, за да изпъкне албума с цялата си прелест, трябва да се чуе в дълбочина, да се потърси всеки детайл. И това може всеки да го направи. Историята за доктора и тъжния инцидент, който претърпява, е търсене на отговори, излизане от депресията, благодарение на религията. Това не е просто история. В нея може да се открие всеки. Всеки може да е на мястото на главния герой. Всеки може да потърси отговори в своята „тайна градина”. Концепцията може да се разглежда метафорично от всяка персонална гледна точка. Изводът, който може да бъде направен в края е, че всеки е способен да вземе контрола на собствената си съдба в собствените си ръце.

От другата страна - Ти самият имаш ли подобен опит?

Fabio Lione - Не точно. Като астрологичен знак съм балансиран. И съм белязан винаги да търся и постигам баланса. Предложената от Rafael концепция на албума е добра и ми харесва и от тази гледна точка, че ще накара хората да мислят и да говорят. Защото всеки в личния си живот търси правилния път, баланса. „Secret Garden” е история за чувствата и търсенето.

От другата страна - Има ли песни, които не влязоха в албума?

Fabio Lione - Да. Две седмици бяхме на един остров в Бразилия - Ilhabela, където създадохме 70 процента от албума. Завършихме работата в Швеция с Jens. В края се оказа, че имаме повече от 15 готови композиции. Май бяха 18 готови. За албума избрахме тези композиции, които всеки от нас харесва най-много. Така че има още.

От другата страна - Каква ще е тяхната съдба?

Fabio Lione - Едва ли ще ни влязат в употреба. Още от самото начало идеите, които генерирахме по време на процеса, ни доведоха до повече композиции. Знаехме, че от тях ще трябва да изберем най-добрите. За евентуалния следващ албум, песните определено ще бъдат нови.

От другата страна - Как беше в Бразилия, все пак си италианец?

Fabio Lione - Не беше лесно, защото бразилците са страшни националисти. В началото ме приеха малко трудно – „Да, Fabio, ами добре, харесвам го… Все пак е с латински произход”. Сигурен съм, че ако бях швед или германец, въобще нямаше да ме приемат. Преди две години част от феновете се примириха точно заради произхода ми, защото е близък до техния. Друга част въобще не ме харесаха, защото искаха бразилски вокалист. Големи са националисти. В последствие си промениха мнението, защото харесаха начина, по който говоря португалски или по-точно заради опитите ми да говоря техния език. Помогна ми и латинският произход, защото съм италианец. Това донесе позитиви на групата. Вярвам, че ако са останали 20 процента фенове, които продължават да настояват за бразилски вокалист, след като чуят новия албум и те ще си променят мнението. За мен не е проблем, дори ми харесва и бих искал това да се случва и в Италия. Защото при нас е точно обратното. Когато зад микрофона на местна група, застане чуждестранен вокалист, всички изпадат в захлас. Може би трябва да е както в Бразилия. Странно е. Страхотно е усещането, че бразилците са горди с групите си. Това е нещо като тяхна мечта. Мога да разбера хората в Бразилия, когато искат изцяло бразилски отбор.

От другата страна - И как ти като вокалист можеш да достигнеш до сърцата на хората?

Fabio Lione - Това е най-добрият въпрос, който са ми задавали. Точно това трябва да прави един вокалист, когато пее. Когато пее, това означава, че той трябва да достига до хората, да докосва сърцата им. Да им говори, да комуникира с тях, не само да показва способности – как взема високи и ниски, как контролира дишането си. В живота ми винаги съм се опитвал да пея по моя начин все едно разказвам история и общувам със слушателите. Страшно съм доволен, че имам възможностите да го постигна. Това е най-важното. Предпочитам един почитател, който може да усети всичко това, когато ме слуша или когато си е пуснал албум на някоя от групите, в които участвам, отколкото хиляди, които просто ми казват, че съм добър. Разбираш ме, надявам се…

От другата страна - С колко време разполагам още?

Fabio Lione - Може би още пет минути.

От другата страна - Благодаря. Няколко лични въпроса?

Fabio Lione - Разбира се.

От другата страна - Тогава – имаш ли мото, което следваш в живота и кариерата си?

Fabio Lione - Ха-ха-ха…Не, просто искам да правя това, което правя още от 17-сет годишен. Обичам да пея, да композирам. Щастлив съм, че мога да го правя с приятели и разбира се с групи, които харесвам. В живота ми, като на всеки човек, има и лоши моменти. Музиката обаче винаги ми е давала сили да продължа. Защото я обичам. Fabio Lione - Винаги ми е носила вдъхновение, за да вървя по житейския си път. Щастлив съм с положението, в което съм, но нямам точно определено мото.

От другата страна - Ако имаш възможност да измислиш слоган, който да носи позитивно влияние, какъв ще е той?

Fabio Lione - Слушай тишината!... Понякога… Защото тишината може да каже повече от един слух…

От другата страна - Последни два въпроса – първият – като композитор и текстописец, кои според теб са най-важните източници на вдъхновение?

Fabio Lione - Разбира се, че е важно да слушаш добри композитори, добри групи и хубава музика. Но – най-важното е да откриеш свой собствен начин да виждаш и усещаш музиката. Защото ако го откриеш и музиката, която създаваш, че е лична. Това не е лесно. Обаче собствения стил е най-важен за композитора, текстописеца, за групата като цяло. Това ги прави уникални. Собствения стил прави една група добра. Ако липсва, тогава имаме просто една група съставена от добри музиканти, но не и от добри композитори.

От другата страна - Вторият последен въпрос – има ли човек, на който искаш да благодариш, за това че ти е помогнал да сбъднеш мечтите си като артист?

Fabio Lione - Има няколко. Искам да благодаря на Geoff Tate от QUEENSRYCHE, Freddie Mercury, David Coverdale, Joey Tempest и още много певци, които страшно много харесвам.

Приятелски връзки:
Дизайн и разработка Николай Борисов