Интервю със Spyros Lafias (CHRONOSPHERE) ...

Интервю със Spyros Lafias (CHRONOSPHERE)

Все по-често чужди групи правят по няколко концерта в България. Гръцката траш банда CHRONOSPHERE имат пет дати! Като на 4 април в София ще бъдат основната атракция на концерта по повод 6-годишнината на уебзина „RockLiveBG.com”. С помощта на Николас Петрас успяхме, след хиляди проблеми, да си поговорим с вокалиста на бандата Spyros Lafias.

Интервюто със Spyros Lafias (CHRONOSPHERE) е излъчено в „От другата страна” по радио Варна на 30.03.2015 година.


От другата страна - Привет, Spyros, скоро ще направите мини турне в България...

Spyros Lafias - Концертите в България са част от първото ни европейско турне, което започваме от Вашата страна. Имам четири дати – първата е на 1 април в Бургас, следват – 2 април Варна, веднага след това ще свирим в Русе и на 4 април сме в столицата София. И също така последният ден от турнето ни е също в България – ще свирим в Шумен – тка се произнася, нали? Миналата година също свирихме в София. Смятам, че спечелихме българските фенове. Сега ще направим още пет концерта. Надяваме се, че вече имаме почитатели при вас. Така че с нетърпение очакваме предстоящите изяви в България.

От другата страна - Как се чувствате в началото на първото Ви европейско турне?

Spyros Lafias - Вълнуваме се, защото ни се случва за първи път. Иначе просто сме свирил навън тук и там. Дори е леко плашещо, но вълнуващо, както отбелязах. Млади сме и искаме да завладеем местата, където ще свирим.

От другата страна - Страхувате ли се от нещо?

Spyros Lafias - Да, има нещо като страх, заради страните, които ще посетим за първи път. И все пак сме амбицирани и се надяваме, че всичко ще се получи, както трябва.

От другата страна - Сами ли си организирахте турнето?

Spyros Lafias - Донякъде. Имаме човек, който заяви датите, но в основната си част го правим сами - DIY. Ще има и местни групи, които ще свирят с нас.

От другата страна - Какви са ви очакванията от първото европейско турне на CHRONOSPHERE?

Spyros Lafias - Надяваме се да срещнем, колкото е възможно повече метални глави там, където ще свирим. И да ги спечелим на наша страна. Просто искаме да пренесем идеите на групата и на други места. Това е!

От другата страна - Всъщност за коя група бихте искали да отваряте?

Spyros Lafias - Труден въпрос. Мисля, че няма само една точно определена банда, но ако имам право само на един избор, бих се спрял на MEGADETH, защото сме им големи фенове. Те са най-голямото ни вдъхновение и като музика, и като сценично поведение.

От другата страна - Спомена MEGADETH като най-голямото Ви вдъхновение, обаче как се предпазвате да не станете тяхно копие?

Spyros Lafias - Вярваме, че когато го правим по нашия начин, ще имаме успех. Опитваме се, когато пишем музика да сме себе си, с албумите които издаваме да изразим нас четиримата като личности.

От другата страна - В средата на миналата година издадохте „Embracing Oblivion”, как гледаш на албума девет месеца по-късно?

Spyros Lafias - Все още продаваме копия от него. И сме щастливи, че продължаваме да го правим, защото това означава, че се харесва. Името ни се разпространява навсякъде по света и причината е точно този албум. В него вложихме много усилия - от записите, до издаването и изглежда хората го харесват.

От другата страна - Трудно ли е за млада банда като CHRONOSPHERE да си намери място в траш метъла днес?

Spyros Lafias - Не съм човекът, който може да отговори на този въпрос, защото всичко опира до хората, до публиката, до феновете. Траш сцената е наистина голяма и има много групи., особено днес за разлика от миналото. За това трябва да бъдем себе си и се надяваме хората да ни оценят. Не се целим по-високо. Просто свирим музика и даваме най-доброто от себе си.

От другата страна - Успявате ли?

Spyros Lafias - Донякъде. Все още търсим собствения си звук. За кратката ни музикална кариера имаме доста промени в състава. И все още работим върху стила на групата. Донякъде сме го постигнали, но развитието се случва от албум до албум.

От другата страна - Защо сменихте името на групата от HOMO SAPIENS на CHRONOSPHERE?

Spyros Lafias - По две причини. Първата беше, че в Атина имаше група със същото име, рок група, която имаше правни претенции към името. Втората беше, че по това време съставът се смени напълно. Тогава решихме да започнем наново. И това се оказа точното време, за да сменим името. Пък и CHRONOSPHERE звучи по-яко от HOMO SAPIENS според мен.

От другата страна - И какво ще открият при Вас слушателите?

Spyros Lafias - С една дума в нашата сфера феновете ще открият чиста енергия. Ние сме много млади и сме изпълнени с мощ. И всеки, който посети концертите ни, ще се убеди в това. Ще докажем, че енергията на групата е неизчерпаема. И също така винаги даваме най-доброто от себе си. Така че с една дума – хората ще открият енергия!

От другата страна - Виждам, че в дебюта на CHRONOSPHERE сте презаписали песни от демото „Hypnosis” на HOMO SAPIENS...

Spyros Lafias - Да, така направихме. Причината беше, че искахме композициите да звучат по-добре. И го постигнахме.

От другата страна - Всъщност с какво се занимавате извън бандата?

Spyros Lafias - Някои от нас учат, други работят. Някои се занимават и с двете – например барабанистът ни е професионален музикант. Дава уроци на деца.

От другата страна - Какво Ви движи напред като група?

Spyros Lafias - Комбинация от ентусиазъм и умения. Ние сме буквално деца, които може би не знаят, точно какво правят в момента. Това е определението ни за ентусиазма. Също така силно вярваме в музикалните ни умения и композиторския ни талант. Няма нещо по-специално.

От другата страна - Каква е голямата Ви цел?

Spyros Lafias - И за мен, и за групата тя е една, защото амбициите ни съвпадат – млади сме, целите ни са едни и същи, и това, към което се стремим е да станем най-голямата група на света. Звучи като клише, но когато се целиш високо, стигаш там.

От другата страна - Възможно ли е според теб това да се случи, защото през последните 10-15 години не се вижда голяма банда като METALLICA или AC/DC например?

Spyros Lafias - О, да със сигурност е възможно, но всичко това зависи от конкретния човека. За мен лично има голяма разлика между 80-те и времената, в които живеем днес. Най-малкото има 30 години разлика. Това, към което ние се стремим, е музиката ни да достигне до всяка точка на света. Не искаме нито повече, нито по-малко.

От другата страна - Помага ли Ви по някакъв начин успехът на SUICIDAL ANGELS, които също са от Гърция?

Spyros Lafias - Те са първата траш метъл група от нашата страна, която прекоси географските граници. Това насочи вниманието към гръцката сцена и тя започна да се разраства. Това ни дава някакви шансове да свирим пред повече фенове зад граница. Със SUICIDAL ANGELS сме приятели.Срещнахме се преди две години и направихме няколко концерта заедно. И това ни помогна много, защото с тях бяхме на първото ни гръцко турне.

От другата страна - Да те върна на последния ви албум – последната композиция е инструментал – обаче не ви ли е рано за изкупление?

Spyros Lafias - Албумът „Embracing Oblivion” е концептуален. И идеята на инструментала „The Redemption” е, че за всички грехове на човечеството ще има изкупление – след всички природни катаклизми, след всички грешки. След всичко това ще има изкупление. Нещо, което ще доведе, до прераждане на човечеството.

От другата страна - Страхувате ли се от забвението?

Spyros Lafias - Не, защото живеем в него. Ако трябва да го пренесем в реалния живот, всеки който не вижда, че всичко е забрава, е наистина сляп. Така смятам. Има кризи – политически и икономически, които са предизвикани по някакви причини. Всички живеем в лабиринт, от който няма изход. Защото сме кукли в една огромна игра. Но вярвам, че решението е да живеем и да се борим. Всъщност това е идеята на следващия ни албум. На този свят имаме само един живот и трябва да го изживеем подобаващо.

От другата страна - Ако бяхте група от Западна Европа, щеше ли да ви е по-лесно?

Spyros Lafias - Със сигурност. Всички сме на мнение, че Гърция се намира на грешното място върху картата. Като история и вдъхновение за музиката е добре. Обаче като географско положение – не. За яка музика – няма проблем. Защото корените са много важни. Но, ако искаш музиката ти да достигне до повече хора, трябва да живееш по на запад. Защото тогава ще имаш шанса да посещаваш близките страни. Докато от Гърция това става много трудно. Младите групи, които посетят страната ни веднъж, повече не се връщат при нас. За концерти географското положение на страната е доста сбъркано. За големите банди, които вече са име, няма проблем. Но за малките и неизвестни банди, които тепърва се доказват в метъла, е много трудно да живеят на грешното място на картата. Обаче вярвам, че ако наистина искаш да постигнеш нещо, ще го постигнеш. Ще се видим в България.

Приятелски връзки:
Дизайн и разработка Николай Борисов