Интервю с Leather Leone (CHASTAIN) ...

Интервю с Leather Leone (CHASTAIN)

Девет години след „In an Outrage” David Chastain, най-накаря се „събуди” и не само издаде якия „Surrender to No One”, го записа с Leather Leone – вокалистката, която проправи пътя на много от съвременните дами зад микрофона. И защото CHASTAIN сами по себе си са култ, се свързах точно с Leather Leone, за да разкаже за втория си живот с групата.

Интервюто с Leather Leone (CHASTAIN) е излъчено в „От другата страна” по радио Варна на 3.11.2014 година.


От другата страна – В момента си в Калифорния. Какво се случва там?

Leather Leone - По принцип тук е зима, но това означава слънце и 15 градуса температура.

От другата страна – Имаш нов албум с CHASTAIN.

Leather Leone - С David (David T. Chastain – китарист и основател на групата – бел.авт.) поддържахме връзка и решихме да пробваме да запишем нещо заедно. Той обаче живее в Джорджия, а аз в Калифорния. Разменихме няколко имейла и в крайна сметка започнахме работа, която продължи близо година. Винаги сме имали фенове, които искат да чуят нова музика от нас. Вярно е, че аз отсъствах доста време от сцената, но нещата се получиха.

От другата страна - Колко голям бе твоят принос?

Leather Leone - Това е добър въпрос, защото в миналото основен композитор беше David, а аз бях само певица. Този път беше различно. През 2011-та, заедно със Sandy Sledge, създадохме THE SLEDGE/LEATHER PROJECT, където участвам активно в творческия процес, като по този начин давам и разкривам много повече от себе си. David чу наши записи и тогава ми прати основните неща по новите парчета на CHASTAIN. Аз записах мои мелодии, така че албумът е създаден от нас двамата, което, малко или много, е необичайно.

От другата страна - Имаш шест албума с CHASTAIN. С какво "Surrender To No One" се различава от предишните?

Leather Leone - На първо място бих отбелязала, че сме се променили като личности и музиканти, пораснали сме. Бяхме разделени доста дълго време и нещата вече не са същите. Музиката се промени. Разговаряхме за това, че не искаме тотално да изоставим звука от 80-те, но пък звученето ни трябва да е съвременно. Успяхме да постигнем това благодарение и на техниката, която вече е на съвсем друго ниво. Развили сме се много.

От другата страна - В каква посока?

Leather Leone - Времената са различни. В момента имам много повече задължения, отколкото преди. Както вече споменах, в този албум ролята ми бе не само в изпяването, но и в създаването на песните. Освен това косата ми е по-къса, вече сме по-зрели хора... или поне се надявам 

От другата страна - Какво те накара да работиш пак с CHASTAIN?

Leather Leone - Много хора ме питат това. Реших да се върна на музикалната сцена след загубата на RONNIE JAMES DIO. Смъртта на DIO имаше силен ефект върху мен. Исках да пробвам отново да правя музика и да намеря израз на таланта си. Помислих си, че е твърде егоистично да го пазя само за себе си, вместо да го дам на хората, които са ме подкрепяли. Това ме провокира да се опитам отново да застана под светлината на прожекторите. Така всичко започна отначало.

От другата страна - Друг мотивиращ фактор?

Leather Leone - Може би най-важното за мен беше да разбера дали все още ме бива. Много време бях извън музиката и нямах идея какво да очаквам, но се оказа, че все още съм в състояние да се справя. Тялото и гласът ми ми позволиха отново да застана зад микрофона. Бях истински щастлива, че всичко проработи. Също така бях много приятно изненадана от лоялността на феновете. Тяхната позитивна реакция беше като благословия за мен и допълнително ме мотивира отново да вляза в играта.

От другата страна - За теб лично издаването на този албум затваря ли кръга?

Leather Leone – Да, донякъде. Може да се каже, че всичко е като един кръг - всяка ситуация, всяко нещо в живота... Затова и въпросът е много добър. Когато създадохме групата, бях новак, който не беше наясно с реалността и колко здраво трябва да се бачка. За няколко години натрупах много опит и знания. Сега съм по-добра певица и знам какъв труд е необходим, за да бъдеш професионалист. Днес отново съм с CHASTAIN – т.е. направили сме пълен кръг. Това звучи като добро заглавие за албум 

От другата страна – Каква е идеята зад заглавието "Surrender To No One"?

Leather Leone - Не сме мислили за някаква специална концепция. Просто създавахме песни и се оставихме те да ни водят. Важно беше да покажем, че все още сме тук, все още свирим. Силни сме и продължаваме да се борим. Никога не сме подписвали с голям лейбъл и успяхме да оцелеем без да се продадем.

От другата страна - Текстовете?

Leather Leone - Не са толкова фентъзи както преди. Говорихме си с David, че обичаме да пишем за края на света, особено аз. Сега текстовете ни са по-директни, по-социални, по-реални...

От другата страна - Сравнявайки "Surrender To No One" със старите албуми, напомня ли ти новия запис на някой от предишните?

Leather Leone - Това не е толкова лесно. Има елементи от всичките ни албуми. Има парчета с мелодични китари, които са типични за стария CHASTAIN и напомнят на хората за миналото ни, но за мен това е напълно различен албум. Труден въпрос. Някои смятат, че е като старите неща, други – че е напълно различен. Най-добре е всеки да прецени сам за себе си, след като го чуе.

От другата страна - Каква е целта ти с този албум?

Leather Leone - Каквато е била винаги - да записвам музика и да я свиря на живо. За съжаление трудно се правят турнета без голям лейбъл зад гърба ни. Добре е все пак, че има хора и медии, които ни помагат и ни позволяват да стигнем до повече фенове. Надяваме се, че ще имаме шанса да запишем поне още един албум.

От другата страна - Турне в Европа?

Leather Leone - Имаме предложения, но за David T. Chastain е трудно да напусне замъка си  Шегувам се. Организацията е трудна, когато сме към независим лейбъл. Водим разговори, но засега нямаме никакви потвърдени оферти.

От другата страна - В началото на 80-те нямаше много певици в метъл сцената. Смяташ ли, че си помогнала за утвърждаването на жените в метъл музиката?

Leather Leone - Надявам се. Доста често ми задават този въпрос, но аз винаги съм казвала, че това е нормалната посока на живота - хората слушат и се вдъхновяват. Ние бяхме една от първите банди с женски вокал, а сега такива има навсякъде. Чувствам се напълно удовлетворена от музикалната си кариера, въпреки че никога не успяхме да подпишем с голям лейбъл. Това, което правя, е моя сбъдната мечта. Издадохме страхотна музика, която се слуша и харесва. Свирим и продължаваме напред. Това е нашето наследство и много ще се радвам, ако съм успяла да вдъхновя някое момиче. Гордея се с днешните певици и би било страхотно, ако някоя от тях е хванала микрофона заради мен.

От другата страна - Как намираш метъл певиците сега?

Leather Leone – Страхотни са! Приятелка съм с Veronica (Freeman) от BENEDICTUM – обичам я, работата й е убийствена. Angela (Gossow) от ARCH ENEMY също. Много харесвам Otep Shamaya от OTEP. Жестоко е да чуя по радиото тези агресивни жени с брутални вокали, които пишат своя собствена музика. Това е велико! Скоро например ще ходя на концерт на IN THIS MOMENT. Ще се видя и с Doro, която няма намерение да се отказва. Нещата са се развили много в сравнение с 80-те.

От другата страна - Как те третираха феновете и критиката през 80-те ?

Leather Leone - С David сме си говорили за това. В миналото той винаги ме защитаваше. Не си спомням да е имало негативно отношение към мен, но сме имали проблеми с излъчване по радиото или с концерти, само защото съм жена. Аз обаче бях уверена в гласа си и просто излизах на сцената и пеех. Ако някой не ме е харесвал - ок, явно стилът ми е специфичен и не е за всеки. Не се притеснявах, че съм момиче. Казвах си, че ако съм добра в това, което правя, ще ме уважават, ако не - ще продължавам да опитвам.

От другата страна - Какво мислиш за албумите на CHASTAIN без теб?

Leather Leone - Не съм ги слушала толкова много, но мисля, че като музика се различават от тези, в които участвам аз. Това всъщност е много хубаво, защото Kate French (предишната вокалистка на CHASTAIN – бел.авт.) е изключително талантлива. Справила се е чудесно и се надявам да продължава напред. С нея сме в добри отношения. Казвала ми е, че харесва това, което правя и се е вдъхновявала от мен. Тя е страхотна жена и певица.

От другата страна - Би ли пяла на живо песни, в които не си участвала?

Leather Leone - Не, не мисля. Има достатъчно от "моите" песни, които хората искат да чуят. С CHASTAIN имам издадени шест албума и предпочитам да се концентрирам върху тях.

От другата страна - Не смяташ ли, че така се губи част от историята на групата?

Leather Leone - Не, не смятам. През годините David е работил с различни музиканти и има издадени десетки албуми в различни стилове. Аз съм само малка част от неговата музикална история и желанието ми е да се придържам към това, което сме създали заедно.

От другата страна - Кой предложи да се съберете ?

Leather Leone – David, защото той все ме караше да правя нещо. Първоначално ме подтикваше да продължа да се занимавам с музика, но не с него - той по-скоро се опитваше да ми бъде като ментор и опора. Така създадох групата THE SLEDGE/LEATHER PROJECT. Едва след това ми предложи отново да работим заедно. Формално идеята дойде от него, но аз вече бях подготвена за това.

От другата страна - THE SLEDGE/LEATHER PROJECT активна група ли е?

Leather Leone - В момента не сме много активни, но никой не знае какво ще се случи. Нямаме лейбъл и нещата стават трудно. Последно взехме участие в трибют на една италианска банда (STRANA OFFICINA – бел.авт.) в памет на един от членовете им. Това е двоен албум, който е качен на нашата фейсбук страница.

От другата страна - Работиш ли все още във ветеринарна болница?

Leather Leone - Откъде знаеш? Да, все още се занимавам с животни. Това е другата моя страст и ми отнема доста време.

От другата страна - Имаш ли свои домашни животни?

Leather Leone - В момента не, защото не се задържам много вкъщи заради музиката. Преди години имах питбул, но вече не.

От другата страна - С какво се занимаваш във ветеринарната болница?

Leather Leone - Анестезия, преливане на кръв... като медицинска сестра съм.

От другата страна - Можеш ли да спасиш човешки живот?

Leather Leone - Мога да спася само животински, не съм лекар за хора. Ако имаш четири крака, мога да помогна, иначе не ме търси.

От другата страна - Пяла ли си беквокали в TRAUMA?

Leather Leone - Да, доколкото си спомням. Някой ме пита наскоро. Познавах вокалиста им. Тогава всъщност всички се познавахме. Доколкото знам този албум на TRAUMA ("Scratch and Scream" от 1984 г. – бел.авт.) ще бъде преиздаден, но не помня точно в кои парчета пея.

От другата страна - Срещала ли си се с Cliff Burton в онези години?

Leather Leone - Да, той беше местен музикант. По онова време в Сан Франциско бяхме малко общество, много преди METALLICA, MEGADETH и EXODUS да станат толкова известни. Посещавахме едни и същи места, почти не се разделяхме... Тогава всеки се стремеше да подпише с лейбъл. Спомням си, че веднъж говорихме с Kirk Hammett - с неговата група тъкмо бяха подписали договор и всички много се радвахме за тях. Моята банда се казваше RUDE GIRL и забивахме доста по-тежък метъл от този, който се свиреше в Лос Анджелис. Подгрявали сме W.A.S.P., MEGADETH, SUICIDAL TENDENCIES... Бяха чудесни времена.

Приятелски връзки:
Дизайн и разработка Николай Борисов