Интервю с Gabriel Mafa – „Negru” (NEGURA BUN ...

Интервю с Gabriel Mafa – „Negru” (NEGURA BUNGET)

Много е важно да имаш приятели. Разговорът с лидера на NEGURA BUNGET стана факт, благодарение на Албена Цолова – „Бета” от (магазин „Яко”, София), която успя да убеди Gabriel Mafa – „Negru”, че трябва да даде интервю, макар и кратко, за българска медия преди концерта на бандата на 12 март в София. Бета направи дори нещо повече – помогна за част от интервюто с въпроси.

Интервюто с Gabriel Mafa – „Negru” (NEGURA BUNGET) е излъчено в „От другата страна” по радио Варна на 9.03.2015 година.


От другата страна - Привет, Negru, къде те намирам?

Negru - Намираш ме на един от първите концерти от турнето. В Гърция сме и трябваше да пътуваме 15 часа, за да стигнем до тук. Накрая успяхме, всичко е наред и проблеми няма.

От другата страна - На това турне представяте новия албум на NEGURA BUNGET „Tău”… Това е и първото издание на групата в новия състав…

Negru - Точно така. В този състав сме повече от 2 години и сме направили повече от 200 концерта. Така че е трудно да го определя като нов, но определено албумът е първи за него. „Tău” е част от трилогия, посветена на Трансилвания. Музиката е вдъхновена от народни обичаи и митология. Това е един от най-комплексните проекти, по които някога сме. Първата част, която издадохме преди дни, е фокусирана върху природата. Тя е по абстрактна и в нея сме включили много елементи, които носят картинност. Визуалната страна на албума се опитваме да я представяме и на живо по време на концертите, където е възможно.

От другата страна - Какво означава „Tău”?

Negru - Има две главни значения – от една страна „Tău” е по-малко планинско езеро, което изглежда плитко, но понякога е доста дълбоко и може да е свързано със система от пещери. Харесва ни тази метафора от типа, че под повърхността има повече, отколкото очите могат да видят. Това е второто значение. По този начин на концертите се опитваме да покажем всички страни на музиката ни и да направим публиката съпричастна.

От другата страна - Как би обяснил развитието на NEGURA BUNGET от блек времената до сега?

Negru - Бих го определил като естествено развитие. Следваме собствения си път. Имахме някои ограничения, трудни моменти, но в крайна сметка, в момента сме по-силни от всякога. Всичко през което сме преминали, ни направи по-опитни и ни отвари нови хоризонти, също така ни дава възможност да повторим някои неща. Например това турне е резултат точно от този опит – то е най-продължителното, на което някога сме били.

От другата страна - Какво ще представите в София?

Negru - Беше време отново да се върнем в България. Ще представим както стари и така и нови композиции. Със сигурност обаче фокусът ще е върху „Tău” и се надявам да се получи интересно. Също така носим с нас инструменти, които преди не сме използвали, много техника – буквално идваме със собствено оборудване. Ще бъде готино преживяване, както за нас, така и за публиката.

От другата страна - Ще споменеш ли някои от инструментите, които ще използвате на сцената?

Negru - Ще видите един традиционен струнен инструмент, който се нарича кобза, имаме различни духови инструменти, съща така големи перкусии, които ни трябват. Освен това свирим и на още шест или седем традиционни инструмента, така че носим с нас почти десет, което мисля, че е предостатъчно.

От другата страна - Лесно ли се получи при вас превключването то блек метъла към фолк атмосферичната музика?

Negru - Не беше трудно, защото това беше естественото ни развитие. По-трудното е да си поставим граници в експериментите, използването на повече инструменти и разводняването на идеите. Трудното е да постигнем баланса.

От другата страна - Как успявате да не го изпуснете?

Negru - Това е философската страна на нещата. Винаги, когато започваме работа по нов албум, имаме концепция. След което се опитваме да я вградим в музиката. Експериментираме, поемаме в различни посоки. И когато усетим, че сме доволни от резултата, спираме на етапа, на който сме. Няма рецепта, която следваме. Просто се вслушваме в сърцата ни.

От другата страна - Да сменим темата. Кой е най-запомнящия се концерт на NEGURA BUNGET?

Negru - Мога да се сетя за много концерти, които са останали в паметта ми. Бих споменал участието ни на „Wacken” през 2008. Свирихме на „W.E.T.”-сцената. Също така имахме няколко специални участия в Литва, защото бяхме близо до едно езеро сред природата. От друга страна много ни харесват изявите в клубовете, защото хората идват да видят нас. Дистанцията с публиката е минимална и атмосферата е много приятелска. Трудно е да избера само един запомнящ се концерт.

От другата страна - Какво според теб харесват хората в музиката на NEGURA BUNGET?

Negru - Различно е. Някои харесват повече традиционната ни блек метъл страна. Други се впечатляват от фолк елементите. Трети от факта, че не са сигурни, каква ще е следващата ни стъпка. И отново ще спомена, че основна роля играе баланса, който постигаме. Може да е фактът, че идваме от Румъния, която не е толкова известна в метъл средите и че използваме в музиката ни някои традиционни елементи. Може би това ни прави по-различни и хората го оценяват, когато ни слушат и се забавляват с музиката ни.

От другата страна - Смяташ ли, че публиката и критиката очакват прекалено много от вас?

Negru - По-скоро ние очакваме повече от самите нас. Но да, понякога е нормално публиката и пресата да очакват повече. Не това обаче е нещото, което ни кара да се развиваме. Когато опитваме и навлизаме в нови сфери, го правим по нашия начин. Ако се целта е да се харесаме на някого или защото някой го очаква от нас, направено по определен начин – няма да се получи. Винаги се опитваме да сме свежи и да даваме най-доброто от себе си. Само така можем да го направим.

От другата страна - Концерта в България ще отвори българска група BLEAK REVELATION, слушал ли си ги?

Negru - Готина група са и е яко, че местна банда ще свири с нас. Където и да сме, винаги се опитваме с нас на сцената да се качва и локална група. Знаем колко е важна тази подкрепа за местната сцена.

От другата страна - Има ли групи, с които искате да сте на турне или да направите концерти, но това все още не се е случвало?

Negru - Вече сме направили някои наистина готини турнета и сме щастливи от постигнатото до момента. Разбира се, че има групи, с които бих искал да сме на турне като EMPEROR и DARKTHRONE, но не смятам, че някоя от тези банди скоро ще тръгне да обикаля света. Така че сме доволни от това, което сме постигнали до момента и вярвам, че в бъдеще ще имаме възможности за още по-добри обиколки. Предпочитаме да гледаме напред. Това е по-добрият вариант.

От другата страна - Ако повече не можеш да си музикант, с какво щеше да се занимаваш?

Negru - Със сигурност ще е нещо свързано с музиката, защото работата с NEGURA ми позволява да навлизам по-дълбоко във фолклора на Румъния, да научавам много за традициите на страната ми, така че може би ще започна да преподавам или да пиша книги за тези неща.

От другата страна - Последен въпрос – представи си, че гледаш концерт на група и някой от членовете й губи способността си да свири. Обаждат ти се, за да го заместиш. Коя ще е групата и кой ще е музикантът, който ще смениш?

Negru - Това е нещо, което бих правил и за това знам, колко подвеждащ е този въпрос, защото не само една група изниква в съзнанието.

Приятелски връзки:
Дизайн и разработка Николай Борисов