Интервю с George Emmanuel (LUCIFER'S CHILD, ...

Интервю с George Emmanuel (LUCIFER'S CHILD, ROTTING CHRIST)

Не се случва много често чужда банда да представи дебюта си в чужда държава и въобще за първи път да излезе на сцена не пред родна публика. На 9 март това ще направят LUCIFER'S CHILD, които ще промотират и първия си албум „The Wiccan”. За него и няколко други неща си поговорихме с основателя и основен композитор на групата George Emmanuel

Интервюто с George Emmanuel (LUCIFER'S CHILD, ROTTING CHRIST) е излъчено в „От другата страна” по радио Варна на 2.03.2015 година.


От другата страна - Кои са LUCIFER'S CHILD?

George Emmanuel - В основата на LUCIFER'S CHILD сме аз, басист е Stathis Ridis, който е също така част от добре познатите NIGHTFALL – много стара гръцка банда с история, започаща през 90-те. Вокалист е Marios Dupont - певец още на KARMA VIOLENS. Барабанист на LUCIFER'S CHILD в момента е Nick Vell. Той е част от CHAOSTAR и DESCENDING. Така че всички сме членове и на други групи.

От другата страна - Защо реши да участваш в още една банда? Какво не ти достига в основната ти група?

George Emmanuel – ROTTING CHRIST е група с дълга история. В нея участвам по различен начин, ако трябва да се сравнявам с LUCIFER'S CHILD. LUCIFER'S CHILD е група, в която аз съм основният композитор. ROTTING CHRIST е бандата на Sakis и Themis, най-старите членове, основателите. А самият аз участвам частично – като основно изпълнител. Направих нова група, защото имах нужда да създавам повече музика. Един вид аз - съм музикант, който винаги се кефи да композира и то в различни стилове. Така че в ROTTING CHRIST участвам по един начин, без да композирам музиката, която ми е в главата. За това и направих LUCIFER'S CHILD, за да мога да реализирам своите идеи и напълно да изразявам себе си.

От другата страна - Защо кръстихте бандата LUCIFER'S CHILD?

George Emmanuel - Заради King Diamond! Няма какво друго да добавя. Голям фен съм на Краля и това е начинът да изразя идеята, че съм негов почитател. Останалите от групата са също са негови фенове.

От другата страна - Ако обаче трябва да обясниш значението на името без да споменаваш King Diamond?

George Emmanuel - LUCIFER'S CHILD е име, което обяснява идеите ми за цялото общество, от което в момента съм част. LUCIFER'S CHILD е форма на отричане. Защото по никакъв начин не съм доволен от средата, в която живея и съм живял досега. Така че зад името на групата се крие една огромна идея – форма на отричане на цялата система, в която живея днес. King Diamond ми помогна много за да олицетворя това положение. Но ако се разгранича от него, LUCIFER'S CHILD е начина да отрека формата на настоящето.

От другата страна - Съвсем скоро ще изкарате дебют...

George Emmanuel - Албумът ще се казва „The Wiccan”. Това е дума, с която през средните векове са наричали тъмните магьосници, вещерите, всички хора, които през тези векове са правили или са опитвали дяволски ритуали. Дебютът на LUCIFER'S CHILD е много важен за нас. Но така стоят нещата с всеки дебют, защото е може би най-важната стъпка за всяка група. Той може да е много малък за бандата, но в него има заложено много значение, защото това е първата снимка, която си създал и която достига до публиката и феновете виждат, докато слушат групата. За това работата по първия албум е много важна, защото по този начин хората, които го слушат, ще си изградят първите представи за бандата. Ще почувстват и ще усетят заложените идеи. За това и картината, която ще представим с дебюта ни, трябва да е възможно най-добрата. Така работи при нас. Смятам, че при всички артисти по света положението стои по същия начин, без значение на стила музика – дебюта представя идеите и чувствата. За това и първият албум е много важен. Нашият съдържа девет песни, които съм композирал. Stathis, басистът ни, ми помогна много с аранжиментите. Албумът не е точно концептуален, не мога да го твърдя, но в него има няколко основни елемента, които сме комбинирали в музиката и в текстовете. Можеш да откриеш една и съща атмосфера, която извира от целия дебют. Може би в това се изразява концепцията, но в текстовете няма обединяваща история.

От другата страна - С име като LUCIFER'S CHILD ще погледнат ли хората сериозно на вас?

George Emmanuel - Не вярвам, че името на една група е причината да се разколебаеш да не станеш фен на бандата. В случая дори не става дума за поп музика или за мейнстрийм теченията. Ние сме екстремизъм и целевата група на банди като нашата, и на SEPTICFLESH или ROTTING CHRIST, не са хората, които харесват по-популярните и масови състави. Нашата музика, разбира се, не е за десет души, а за хора с отворено съзнание, които могат да разберат идеите ни и посланията ни, както и да вникнат в значението на името.

От другата страна - Името на групата предполага блек метъл...

George Emmanuel - Основата на стила ни е блек метъла. Винаги съм бил огромен фен на BATHORY, CELTIC FROST, SATYRICON. Винаги съм обожавал техните средно темпови грууви блек метъл композиции. Не мога да потвърдя, че групата е 100 процента блек, но със сигурност този стил оказва голямо влияние върху начина ми на композиране и писане. Така че основата е блек метъл, но се стремя да вкарам и доза развитие в него. Опитвам се да го изведа на друго ниво.

От другата страна - Попитах те, защото някъде прочетох, че стилът ви е блек енд рол…

George Emmanuel – Знам за това. Хората могат и така да ни определят, защото имаме много груув в песните. Може би някои ударни партии са подобни на тези в рок енд рола. Така че стилът ни може да бъде обяснен и по този начин. Но подчертавам, че нашето не е рок енд рол, а е блек метъл с грууви барабани и среднотемпови песни. От тук може би идва и идеята за блек енд рол стила.

От другата страна - Заради името имате ли проблеми с организираната религия в Гърция?

George Emmanuel - Все още не. Не вярвам, че името ни е толкова сатанинско, за разлика от ROTTING CHRIST – това за мен е най-богохулното име на група, измисляно някога. Не вярвам, че с LUCIFER'S CHILD можем да достигне онова ниво на богохулство, което ROTTING CHRIST постигат. Но в някакъв период от време може би ще се появят вярващи истерици, които ще ни създадат проблеми. На мен обаче не ми пука.

От другата страна - Защо решихте да направите първата промоция на дебюта си в България, както съпорт на SEPTICFLESH на 9 март?

George Emmanuel - В България и в София съм бил четири-пет пъти за концерти. Не само като част от ROTTING CHRIST, а и като техник. Енергията и отношението на българските фенове е страхотно. Хората са приятелски настроени, забавляват се по много. Самият аз също си изкарвам много добре – харесва ми да свиря и да работя при вас. Така че за концертите в България мога да кажа, че са все едно във втората ми родина. Вие сте много близки до нас. Открих, че хората са много добри и ни подкрепят, в това което правим. България беше първата страна за която се сетих, когато трябваше да организирам първите концерти на LUCIFER'S CHILD.

От другата страна - Ще ви стигнат ли 40 минути, за да представите бандата и да оставите добри впечатления?

George Emmanuel - Не разбира се. Вярвам обаче, че едно хедлайнерско шоу ще ни представи много по-добре. Мога обаче да ви обещая, че вечерта и за моята група, и за металните глави ще бъде велика. Разбира се, ако имаме повече време, ще е най-добре. Но и с 40 минути ще организираме война на сцената. Виж, „достатъчно” не е точната дума – щом имаме толкова, значи това е времето, в което ще дадем най-доброто от себе си. Ако е повече, е по-добре, защото ще можем да представим повече композиции.

От другата страна – Сет-листът?

George Emmanuel - Ще се опитаме да изсвирим 8 песни от албума и един кавър, но не съм сигурен, дали ще успеем да го подготвим за шоуто в България. Разбира се, че ще се опитаме да изсвирим колкото е възможно повече композиции, за да представим повече от нашата музика. Сетът ни ще бъде базиран на дебюта. Публиката ще чуе песни от предстоящия албум на LUCIFER'S CHILD, а също така ще се опитаме да изсвирим и един много специален кавър.

От другата страна - Имаш много поздрави от Бета и тя ме подсеща за един въпрос – знаеш ли, че вокалистката на гръцката блек метъл банда ASTRATE - Maria Tristessa е участвала в телевизионни дебати, в които е защитавала банди като ROTTING CHRIST?

George Emmanuel - Не, никога не съм чувал да това. Но смъртта на Maria е голяма загуба за сцената и семейството й. Изпращам моите съболезнования. Това е единственото, което мога да кажа. Никога не съм я срещал, никога не сме разговаряли, но когато разбрах, че е починала, се почувствах зле. Гадно е, защото имаше семейство, деца. Тъжно е, че напусна този свят толкова млада.

От другата страна - Много музиканти си отидоха през последните години – мислиш ли, че изпълняването на тази музика, е било проклятие за тях?

George Emmanuel - Не, не, не – никога няма да го повярвам! Не е сериозно! Смешно е дори да си го помислиш. Изпълняването на екстремна музика е дар. Това което правиш, никога не е било и няма да бъде проклятие.

От другата страна – И като сме на тази тема - за теб благословия ли е или проклятие, че основната ти банда се казва ROTTING CHRIST?

George Emmanuel - За да съм честен, вярвам, че това е благословия. Щастлив съм, че през последните две-три години имам възможността да съм част от ROTTING CHRIST. Натрупах страшо много опит с тях. Много ми помогнаха да разбера още по-добре за какво всъщност се отнася метъла в неговата цялост. Вярвам, че съм късметлия, че съм на тази позиция. И вярвам, че опитът ми с ROTTING CHRIST ми помага много в LUCIFER'S CHILD, и ми помага да стъпя на стабилна основа.

От другата страна - Я ни разкажи нещо за текстовете на групата…

George Emmanuel - Повечето от тях са повлияни от ъндърграунда и културата, която той е родил. Има песен за Хадес и пътуването по реката на забравата. Повече от лириките не са сатанински и демонични, а са за много тъмни ритуали, които се срещат във всички култури. Имаме една песен, в която се говори за най-известния демон в историята. Той стои на един кръстопът и сключва сделки за душите на хората. Повече от текстовете са базирани на тъмни и демонични ритуали от различни страни и култури.

От другата страна - А ти участвал ли си в подобни ритуали?

George Emmanuel - За да съм честен, никога не съм правил ритуали, но съм много впечатлен от историите за призоваване на демони.

От другата страна - Последен въпрос – запознат ли си с българската група, която ще отвори концерта на 9 март – UPYR?

George Emmanuel – Всъщност точно концертът беше повод за първи път да чуя групата. Впечатлен съм от тях. Очаквам да ги видя на живо.

От другата страна - Посланието ти за българските фенове!

George Emmanuel - Благодаря, че ми даде възможност да участвам в шоуто. Много съм щастлив, че с LUCIFER'S CHILD имаме концерт при Вас на 9 март в клуб „Mixtape 5” заедно с нашите добри приятели от SEPTICFLESH. Ще се видим на 9 март!

Приятелски връзки:
Дизайн и разработка Николай Борисов