Интервю с Terry Uttley (SMOKIE) ...

Интервю с Terry Uttley (SMOKIE)

Концерт на SMOKIE в България – вече не звучи като изненада. Но всеки път, когато легендарните британци посетят страната ни, залите са пълни, а публиката пее с пълно гърло незабравимите хитове на групата. Този път отговорни за шоуто са от “Live&Loud”. Датата е 17 октомври. И по този повод си поговорихме с китариста на бандата Terry Uttley, който пази топли спомени от страната ни.

Интервюто с Terry Uttley (SMOKIE) е излъчено в “От другата страна” по радио Варна на 13.10.2014г.


От другата страна - Скоро сте отново в България. Какво трябва да очакват феновете от концерта ви?

Terry Uttley - Много SMOKIE!

От другата страна - Това е ясно и все пак?

Terry Uttley - Ще направим всички хитове, които имаме. Прибавили сме и композиции, които не, че не се знаят, но са по-малко познати. Обаче и с тях ще ви разтърсим. Публиката трябва да се подготви, защото доста ще попее. Все пак и ние музикантите трябва да бъдем забавлявани от феновете.

От другата страна - Има ли концерти, които се опитваш да забравиш, колкото е възможно по-бързо?

Terry Uttley - Винаги е яко, когато сме на концерт. Единствените проблеми обикновено са технически. Това е ужасно за всички. За добро те са рядкост. Забавляваме се много от факта, че сме банда за живи участия. Това и правим. Много групи просто издават албуми, не правят турнета в тяхна подкрепа и въобще не ги виждаме през следващите четири години. Ние за разлика от тях правим по 100 концерта навсякъде по света. Продължаваме да го правим и се наричаме помежду си – работеща група.

От другата страна - Можеш ли да изведеш профила на един фен на SMOKIE?

Terry Uttley - Няма нищо такова. На концертите ни идват по три поколения. Пред сцената има деца с техните родители. Децата пеят нашите песни. На английски, а би трябвало да учат езика на своята страна. Което е удивително. Няма определен профил на SMOKIE-фена. Всеки е добре дошъл и за добро – в това се крие и дълголетието на групата.

От другата страна – Според теб възможно ли е езикът да бъде научен от песни на английски?

Terry Uttley - Не навсякъде английският е втори език. Но хората пеят. Дори и да не го знаят перфектно, дават най-доброто от себе си. Или поне устните им се движат.

От другата страна - Какво предпочиташ – да излизате пред вашите фенове или пред публика, която не е чувала за Вас?

Terry Uttley - Всичко ново е добре дошло. Съвсем скоро на наш концерт дойдоха едни американци, които ни споделиха, че са останали впечатлени. Ние бяхме нещо ново за тях. Яко е, когато получаваме комплименти като този.

От другата страна - Има ли все още страни, в които не сте свирили, но искате да отидете?

Terry Uttley - Япония е единствената страна, в която все още не сме свирили. През 70-те няколко наши песни, станаха хитове там, но все още не сме имали възможност да направим концерт в Страната на изгряващото слънце. С удоволствие бих посетил Япония с групата. Били сме много близо до нея. Често свирим в Южна Корея. Дори сме почетни граждани там, защото сме първата и май единствената западна група, която е продала над милион албума.

От другата страна - Според теб коя група може да бъде посочена като стандарт за живи изпълнения?

Terry Uttley - Любимата ми група е STYX от Чикаго. Те са абсолютно невероятни. Не използват никакви забавни трикове или подобни неща, просто излизат, свирят и пеят. Великолепни са.

От другата страна - А защо не SMOKIE?

Terry Uttley - Никога не съм ги гледал. Винаги, когато свирят, сме на сцената и не мога да дам оценка за това, колко са велики. Убеден съм, че не стоим лошо, защото реакцията на публиката говори за обратното.

От другата страна - Броил ли си някога колко концерти сте направили досега?

Terry Uttley - Не. Направо е невъзможно. На година правим по 100 концерта. Продължаваме напред. За да направим тези 100, ни се налага да летим повече от 150 пъти за 365 дни. Дори и тях не мога да изброя точно. Може би клавириста ни Martin, може да ти каже. Той има детайлни спомени, в коя хотелска стая е бил преди четири години. Направо има фотографска памет.

От другата страна - Можеш ли да направиш сравнение на времената, от началото на SMOKIE и сега?

Terry Uttley - Едва ли. Не съм имал шанса да гледам нови банди. Понякога хващам нещо по телевизията, но не ходя вече на концерти. Което може би звучи странно. Единственото шоу, което съм посетил в последно време, беше на STYX, защото имах специална покана. И все пак – има много добри вокалисти. Харесват ми вокалите върху по-твърда музика. Например SMOKIE сме по-тежки на живо, отколкото в записите. При нас вокалите са важни и гледаме те да изпъкват по време на концерт.

От другата страна - За да сме все пак информирани – какво точно се случва при Вас?

Terry Uttley - Както казах и по-рано – правим турнета. На година в сметката ни влизат около 100 концерта. Това е светът ни. През лятото имахме един месец ваканция. През януари, след Коледа, отново ще имаме един свободен месец, който сме отделили за лични дела. През останалото време сме по турнета и записваме. Опитваме се да създадем нов албум, но ни е трудно да се върнем в студиото заради концертите.

От другата страна - Да разбирам, че предпочитате да свирите на живо, вместо да сте в студиото и да записвате?

Terry Uttley – Изпитваме удоволствие и от двете, но предпочитам концертите. Това е основата, за да сме известни. Заради пиратството музикалният бизнес е свършен. Трябва да си щастливец, за да правиш пари, без да продаваш албуми. Много групи са избягвали турнетата, като са се издържали от дискове. Сега като не правят пари от тях, те започват да правят концерти, но не знаят как. Направо им се налага да се учат наново. Турнетата днес са огромна необходимост.

От другата страна - Нов албум?

Terry Uttley - Вече имаме шест песни за новия албум. Бяхме в студиото и записахме шест композиции.

От другата страна - Трудно ли е да намерите баланса между класиките и желанието Ви да дадете на хората нещо ново?

Terry Uttley - Винаги е трудно след толкова години да намерим баланса между хитовете и стремежът ни да дадем на феновете нещо ново и свежо. Хората идват да гледат SMOKIE и да чуят песните на SMOKIE. Един наш концерт е всъщност час и половина хитове. Феновете ги искат. Винаги се опитваме да вкараме по нещо ново в сета ни, но е трудно да правим промени, защото публиката иска да чуе това, което познава.

От другата страна - Предполагам, че феновете предпочитат класиките пред новия материал?

Terry Uttley - Без съмнение. Хората слушат и новите неща. Понякога слагаме в сета нови песни, които публиката познава, но за кратко. Всичко опира до момента. Неприятно е да свиирм нови песни и феновете да не ги слушат. Това е нещо, което не трябва да правим. Но и не можем да живеем в миналото. Всъщност можем, всеки може, но SMOKIE не искат да живеят в миналото.

От другата страна - Не съжаляваш ли понякога, че новия материал на SMOKIE винаги е сравняван с хитовете ви от 70-те като "Living Next Door to Alice" и “What Can I Do”?

Terry Uttley - Както каза – какво можем да направим. Всъщност “What Can I Do” е известна само във вашия край. На повечето места не е и там не я свирим. Но на концерта при Вас ще я направим, защото я познавате. Но да се върна на въпроса. Разочароващо е, че всичко ново, което изкараме се сравнява с класиките ни от 70-те. Но от друга страна разбираме какво трябва да правим. Въпросът е да не даваме на публиката това, което тя не иска. Защото това ще прецака цялата вечер.

От другата страна - Тогава защо група с дълга история като вашата създава нова музика?

Terry Uttley - Защото ние самите искаме да вървим напред. Искаме да се развиваме, но си знаем и мястото. Фактът е, че с всички тези хитове, не е необходимо да вадим нови албуми. Но ние обичаме да създаваме нова музика.

От другата страна - Обаче е разочароващо, че новият Ви материал не получава необходимото внимание?

Terry Uttley - Така е разбира се. Но винаги съм го казвал – последните ни три албума станаха златни и платинени в много страни. Те са известни навсякъде, където бяха издадени. Но до класиките буквално се сгромолясват. Няма какво да направим срещу това.

От другата страна - Накрая какво точно ще изпълните в България?

Terry Uttley - Песни на SMOKIE. Надявам се, че публиката ще познава добре всички от тях. Безсмислено е да свирим нещо, което е непознато. И ще изхвърлим няколко, които май не са толкова популярни.

Приятелски връзки:
Дизайн и разработка Николай Борисов