Прочетете интервю с Маша от АРКОНА ...

Прочетете интервю с Маша от АРКОНА

"Live&Loud" разпространиха интервю с Маша - вокалистката на паган/фолк метъл бандата АРКОНА. На 6 юни руснаците ще направят концерт в клуб "Mixtape 5" в София.

Привет, Маша! Европейското турне на АРКОНА тъкмо започна. Как се приема досега новият ви материал на сцена?

Отлично, публиката ни оказва страхотна подкрепа. Прекрасно е да видиш толкова много хора в залите. Личи си, че феновете вече са запознати с новите песни и са повече от доволни от нашите изпълнения. Това може само да ме радва.

Бих казал, че „Явь“, новият албум на АРКОНА, представлява наистина успешен експеримент – в пъти по-мрачен и тежък е от предишните няколко издания...

Благодаря! Наистина ми е приятно да го чуя, защото в крайна сметка той е отражение на моята душа.

А защо според теб се е получил точно такъв?

Вероятно защото такова е било настроението ми, когато започнах с писането на музиката. Трудно ми е да определя причина, поради която наш албум би звучал по определен начин.

Разбирам. В „Явь“ сте посветили песен на Сърбия. По какъв начин ви вдъхновиха нашите западни съседи?

Преди две години бяхме на балканско турне и станах неволен свидетел на руините, които беше оставила войната в Сърбия. Гледката така докосна душата ми, че пожелах да посветя песен на това. Текстът се отнася за годините след войната, в които храбрият сръбски народ успява да съгради всичко от начало.

С Аркона сте били два пъти в България. Какво си спомняте от нашата страна и публика?

България е прекрасна страна. Изключително красива е и понеже е южна държава, там е винаги топло – не само климатът, но и в сърцата на хората. Обожавам вашето слънце и природа. Иска ми се да прекарвах повече време в България. За съжаление и този път няма да можем да останем за дълго, но това си остава моя мечта.

Какъв сетлист да очакват вашите фенове тук?

Подготвили сме около 14-15 песни, в зависимост от времето, което е предвидено за нас. Ние лично сме готови да свирим близо час и двадесет минути. Сетлистът ще балансира между старите и новите ни песни.

А запознати ли сте с бандата SHAMBLESS, която ще свири преди вас?

За съжаление не, но нямаме търпение да ги чуем на живо!

Очевидно имате много последователи в славянските страни, но също така и в Западна Европа, дори Щатите. Как мислиш, дали тези фенове са способни да разберат славянския дух в музиката на АРКОНА?

Честно казано, не знам с какво привличаме хората. Не мога да кажа защо сме толкова обичани по света. Моето лично мнение е, че усещат атмосферата, която носим и енергията, която им предаваме - дори да не разбират езика, на който пеем.

Този въпрос е наистина болезнен, но дали имате позиция относно случващото се в Украйна в момента?

Не искам да задълбавам, защото въпросът е наистина болезнен. Имам много роднини, които живеят там и постоянно се страхувам за тях.

Разбирам. Няма да сгрешим, ако кажем, че в днешни дни АРКОНА е една от най-популярните руски метъл групи. Според теб каква е тайната на вашия успех?

Благодаря, но аз лично не гледам на нещата по този начин. Все пак винаги съм смятала, че най-важното е да правиш нещата от душа. Когато се отнасяш с уважение към своите почитатели, те оценяват това. И това се отнася за всяка една банда, не само за нашия стил, независимо дали се намира в Русия, Германия, или пък Америка...

Имате дванадесет години история зад гърба си. Как времето, прекарано в бандата, ви промени като хора?

Вероятно просто сме станали по-близки помежду си. Хората в групата се превърнахме в едно истинско семейство. Не мисля, че нещо друго се е променило. Аз например съм си абсолютно същата, каквато съм била и като двадесетгодишна. Сега съм на тридесет и една, а после ще се превърна в четиридесетгодишно момиче, ха-ха! Въобще не остарявам, поне не и морално. Така че не смятам, че в момента сме различни – просто сме по-силни.

Благодаря за това интервю! Очакваме ви в България!

За мен беше удоволствие, ще се видим съвсем скоро!

Приятелски връзки:
Дизайн и разработка Николай Борисов