Интервю с Tim "Ripper" Owens (BEYOND FEAR, е ...

Интервю с Tim "Ripper" Owens (BEYOND FEAR, екс-JUDAS PRIEST)

Историята на Tim "Ripper" Owens е като приказка, но не с толкова щастлив край... Или зависи от гледната точка. За съжаление един от най-добрите съвременни вокалисти все попадаше в групи, където трябваше да влезе в обувките на огромни певци. И все пак Tim "Ripper" Owens успя да намери нишата, в която се чувства най-комфортно. С него се видяхме малко преди часовникът да отброи последните часове на 2013 година.

Интервюто с Tim "Ripper" Owens (BEYOND FEAR, екс-JUDAS PRIEST) е излъчено в „От другата страна“ по радио Варна на 13.01.2014 година.


От другата страна - Какво е да работиш с непознати музиканти, както в Каварна с БТР ?

Tim "Ripper" Owens - Това е начинът, по който правя турнета през по-голяма част от времето. Обикновено правя соло турнета и използвам местна банда. Когато правя 20 шоута в Европа, свиря с норвежка група, или украинска, или унгарска. Имам група в Бразилия за концертите там. Всичките са много добри. Репетираме два-три дни преди съответното турне. Концерти като този в Каварна са за забавление. Тогава излизам с местни таланти, местна група. Дори в случая сетът е по-различен, защото обикновено изпълнявам парчета от моя каталог.

От другата страна - Какво предпочиташ – да изпълняваш песни на JUDAS и DIO или собствен материал?

Tim "Ripper" Owens – През последните 20 години много пъти се случва по време на турне да пея "Heaven and Hell". Звучи странно. Не държа на това да изпълнявам песни като "Victim of Changes" или "The Ripper". Предпочитам "Scream Machine". Придържам се към моя материал с BEYOND FEAR или композициите от "Jugulator" и "Demolition". В Бразилия съм изпълнявал и песни на WINTER’S BANE, с които имам записан албум. За следващия европейски тур планирам да изпълнявам целия "Jugulator", което никога не е правено. Песни като "Cathedral Spires" никога не са свирени на живо.

От другата страна - Какво ти предстои?

Tim "Ripper" Owens - Предстоят ми доста неща. През януари ще се опитам да завърша вокалите за новия албум на BEYOND FEAR. Музиката вече е записана, затова и през целия януари съм в студиото. Също така записах демо за проект, който наричам PROJECT ROCK – група, в която съм с китариста на ALICE COOPER Keri Kelli, басиста на DIO DISCIPLES Rudy Sarzo и барабаниста на SCORPIONS James Kottak. Супергрупа, с която ще обиколим Русия и ще изпълняваме и песни на основните ни банди. Имаме 10-11 готови композиции като демо, които наистина си струват. Също така работя по проекта TRED заедно с Mike Orlando от ADRENALINE MOB, Rudy Sarzo и A. J. Pero от TWISTED SISTER на барабани. И с тях също имаме демо и се надяваме да запишем албуми. Но първият албум, който ще бъде завършен, е на BEYOND FEAR – това ще стане до края на януари. Когато и Richard Christy е готов, ще запишем и нов албум на CHARRED WALLS OF THE DAMNED.

От другата страна - Какво предпочиташ – името ти да се свърза с една група или с различни проекти?

Tim "Ripper" Owens – Идеалният вариант би бил името ми да се свързва с една група, но днес това е невъзможно. Ако бях само със соловата ми банда BEYOND FEAR, трябваше да си намеря и 40/50-часова работа всяка седмица. Тогава щях да си стоя вкъщи и нямаше да мога да прaвя никакви концерти, всъщност нищо. Хората не го разбират, но от BEYOND FEAR не вадя никакви пари. Гарантирам ти, че турнетата с групата струват повече, отколкото да правя концерти само под моето име. Трябва да се купуват самолетни билети за петима и повече души, което оскъпява продукцията. Днес хората не купуват дискове. От продажбите няма печалба. Затова и е трудно да съм свързан само с една група. Плащам си сметките, като правя турнета под името Tim "Ripper" Owens. Затова и се занимавам с толкова много прoекти. Няма начин да е само един.

От другата страна - Къде е тънката линия между това да те наричат вокалист на някоя група и фактът, че само пееш в даден албум?

Tim "Ripper" Owens - Във всички групи, в които съм бил, съм участвал активно. Може би единствено в групата на Yngwie Malmsteen съм бил гост вокалист, защото това е неговият проект. С JUDAS PRIEST и ICED EARTH бяхме като едно цяло.

От другата страна - Необходимо ли е, когато правиш солови изяви, зад името ти да стоят групите, в които си бил - като JUDAS или ICED EARTH?

Tim "Ripper" Owens - Повечето промоутъри го правят. Все едно като напишеш Rob Halford и никой да не разбере, че е от JUDAS PRIEST. Или да се случи същото с Bruce Dickinson - промоутърите задължително ще сложат IRON MAIDEN зад името му, за да продадат повече билети. Те и двамата нямат нужда от подобна реклама. Но, от друга страна, като поставиш JUDAS PRIEST зад името на Rob Halford, може би ще привлечеш и хората, които не са много наясно кой всъщност е той. Това е умен ход. Ако става дума за мен, те винаги ще поставят зад името ми ex-JUDAS PRIEST или ex-ICED EARTH. Всъщност ICED EARTH може и да не поставят, но със сигурност JUDAS PRIEST ще стои зад Tim "Ripper" Owens. Това не ме притеснява, защото аз съм солов артист и истината е, че съм бил част от тези групи.

От другата страна - Каква е твоята игра, имаш солов албум с това име?

Tim "Ripper" Owens - Забавна е историята към самата песен. Моята игра е музиката. Това е изразът, който използвам на сцената – това е моята игра и ако ти стиска, ела ме победи. Песента обаче не е за това. Написана е за BEYOND FEAR, дори беше записана. Тя и "It Is Me" бяха за дебюта на BEYOND FEAR. Решихме обаче да ги извадим от албума и да ги използваме като бонуси, но това така и не се случи. Самата песен "Play My Game" е за състезанията с автомобили: "eла да ме победиш в моята игра, ако можеш". Когато дадох на лейбъла готовия материал за соловия ми албум, исках дискът да се казва "The Light". Обложката беше много готина, с облаци. Но те сметнаха, че нито заглавието, нито обложката са подходящи. Препоръчаха ми албумът да се казва "Play My Game". Решението беше на лейбъла.

От другата страна - Кой е най-големият скандал, в който си се забърквал в миналото?

Tim "Ripper" Owens - Аз съм любовник, не боец. Като дете съм участвал в доста спречквания. Забавното е, че брат ми доста често се забъркваше в разни побоища. Идваше полиция, но никога не се стигаше до нещо по-сериозно от разтърваване на побойниците. Това са нормални неща, тогава бяхме млади. Сега например не мога да си представя, че ще се сбия с някого, все пак съм на 46 и би изглеждало глупаво. Пък и е опасно – в днешно време всеки в Америка смята, че трябва да носи оръжие и някой може да реши да ме застреля. Затова избягвам скандалите.

От другата страна - Защо според теб двата абума на JUDAS с теб – "Jugulator" и "Demolition" - са толкова подценени?

Tim "Ripper" Owens – Защото в тях пея аз, а не Rob. Ако Halford пееше в тези два албума, те щяха да бъдат обявени за шедьоври. Там има песни като "Machine Man", "One on One", "Hell Is Home". Виж, вземи двата диска и просто смени моето име с това на Rob Halford, без да променяш вокалите – тогава хората ще погледнат по различен начин на записите, защото просто виждат неговото име. Приемам го нормално. Феновете не обичат промените. "Blood Stained", "Burn in Hell", "Bullet Train", "Cathedral Spires"… Това са класики. Неприятно е, че след завръщането на Rob Halford, тези два албума са забравени от групата. JUDAS се опитват да скрият факта, че аз също съм бил техен вокалист. Това е срамно. Те дори не ги пускат на пазара. Та една от песните беше номинирана за Грами, а те я изтриха от дискографията си. Всъщност хората гледат на тези два албума по следния начин: ако JUDAS PRIEST игнорират факта, че са направили тези два албума, може би и ние трябва да го направим.

От другата страна - Имаше ли някакви специални очаквания за кариерата си преди 20 години например?

Tim "Ripper" Owens – Преди 20 години въобще не съм си представял, че ще ми се случи нещо подобно. Изпитвам удоволствие от всеки един момент. Чувствах се страхотно, когато станах вокалист на JUDAS PRIEST и едва ли някога щях да посетя Бейрут или да свиря в Африка, ако не бях в тази група. Никога не съм предполагал, че нещата ще се развият точно по този начин. Хората може и да не мислят така, но за мен процесите са естествени. Правя това, което искам. Лудост е, но съм благодарен. Бачкам здраво и давам най-доброто от себе си.

От другата страна - Това не прави ли разделите със семейството по-трудни?

Tim "Ripper" Owens - Абсолютно. Но в същото време имам приятели, които работят по 50 часа на седмица и виждат децата си по-рядко, отколкото на мен ми се случва. Когато съм вкъщи, правя неща, които много хора не правят – събуждам дъщеря си, водя я на училище, обядваме заедно, чакам я вкъщи, когато се прибере по-рано. Правим много неща заедно. Винаги е трудно. Добре, че има скайп.

От другата страна - Защо винаги носиш бейзболна шапка, когато си на сцената?

Tim "Ripper" Owens - Спортен тип съм и винаги ходя с бейзболна шапка. И сега мислех да я сложа, но я оставих в стаята. Понякога на сцената я нося през целия концерт, друг път я захвърлям след първата песен или започвам без нея и после си я слагам. Тя е като част от мен, чувствам се удобно с нея. Забавно е, когато сляза от самолета и ме посрещнат с това, че са очаквали да ме разпознаят по бейзболната шапка.

Приятелски връзки:
Дизайн и разработка Николай Борисов