Интервю със Saša Friš (PERO DEFFOR ...

Интервю със Saša Friš (PERO DEFFORMERO)

Има банди, които колкото и пъти да дойдат в България, пред сцената винаги ще е пълно с фенове. Сръбските ни съседи от PERO DEFFORMERO са точно от това тесто. Уникалното съчетания от турбо фолк и метални жици се харесват на мнозина, а пародийният им имидж трудно може да бъде разбран от плитки мозъци. За PERO DEFFORMERO нещата са ясни – те не харесват, ама никак не харесват турбо фолка, който тръгна от Сърбия и зарази Балканите. И за това решават, че единствения начин да се борят с болестта, по-позната у нас като чалга, е пародията. PERO DEFFORMERO ще представят в София на 5 април новия си албум “Jer to liči na taj način?” по покана на „ICreative”.

Интервюто със Saša Friš (PERO DEFFORMERO) е излъчено в „От другата страна” по радио Варна на 31.03.2014 година.


От другата страна - Какво намирате в нашата страна, че всяка година правите концерт тук?

Saša Friš - Благодарности на първо място. При предишните ни посещения в София, създадохме приятелства. Ще спомена Атанас Димитров, който е много отдаден на идеята да правим концерти при вас. Кани ни за трети път вече. Готин е и екипът, с който работи, много е добър.

От другата страна - Харесва ли ви престоя?

Saša Friš - Разбира се. На първо място хората в България и в София са много приятелски настроени. Чувстваме се почти като у дома. Всеки се усмихва, иска да си поговори с нас. Всичко е супер.

От другата страна - И двете ни държави имат еднакво историческо минало – как определяш развитието им след промените?

Saša Friš - Извинявай, но къде виждаш развитие? Защото аз не го виждам.

От другата страна - Тогава да говорим за музика. Какво Ви липсва в музикалната сцена днес, като група, която е от Сърбия?

Saša Friš - Виж, аз съм на 32. Липсват ми 80-те. Тогава нещата бяха много по-креативни и по-честни. Днес всичко е една хипер продукция. Всичко е един миг – два дни си от значение, после те изхвърлят. Разочароващо е, липсват ми 80-те. Най-великите групи са създадени през този период.

От другата страна - Срещате ли подкрепа и къде извън Сърбия се радвате на най-голямо внимание?

Saša Friš - Имаме фенове навсякъде. Поне на книга. Получавам съобщения на фенове от Германия, Австрия, Словения, Хърватия, Босна, Черна Гора, Македония, Гърция, Турция и България разбира се. Имаме даже от Бразилия. Засега резултатът е в полза на Сърбия, Босна, Хърватия, Македония и България.

От другата страна - Къде обичате да свирите най-много?

Saša Friš - Отново – в тези държави. Като изключа Сърбия, много обичаме да свирим в България, Босна, Хърватия и Македония.

От другата страна – Бразилия? Кога?

Saša Friš - Бихме искали да свирим там, но това удоволствие е доста скъпо.

От другата страна - Как чужденците гледат на стила ви – съчетание от хеви метъл и турбо фолк?

Saša Friš - Сърбия не е единствената страна, в която има турбо фолк. Във всички страни, в които сме известни, този музикален стил е развит. И те, разбира се, разбират нашия хумор.

От другата страна - Каква беше първоначалната идея и защо решихте да съчетаете двата стила?

Saša Friš - Исках да се пошегувам с турбо фолка. Това е. След това всичко стана сериозно – сериозен хумор, нещо като британския сериал „Monty Python“.

От другата страна - Кой е най-големият Ви хит? "Došli smo do kraja puta"?

Saša Friš - В Ю Тюб - да, но на концертите – „Gotičarka “. Това е хеви метъл, слаш, турбо фолк химн.

От другата страна - Групата създава впечатлението, че е пародийна, не се ли притеснявате, че Ви приемат несериозно?

Saša Friš - Не се притеснявам. Нека ни приемат, както искат. Музиката е свободна за интерпретации. Имам странно чувство за хумор. И в групата сме приятели, които го споделят. Всички сме щастливи.

От другата страна - В България ще представите новия си албум “Jer to liči na taj način?” - какво всъщност се крие зад него?

Saša Friš - Идеята никога не се е променяла – съчетание от напълно противоположни неща.

От другата страна - Справяте се чудесно.

Saša Friš - Благодаря.

От другата страна - Какво означава заглавието на албума?

Saša Friš - Едва ли ще успея да го преведа, защото заглавието е граматически неправилно – с грешки, но сме го направили с цел.

От другата страна - И целта е?

Saša Friš - Да се пошегуваме с хората в Сърбия, които не са звършили училище, нямат образование, не могат да четат и пишат, но в същото време стават политици, дават ги по телевизията, стават популярни, опитват се да изглеждат умни, ама не им се получава.

От другата страна - Същия проблем го имаме и тук в България… Има ли промени, които сте направили и с какво новият албум се различава от останалите?

Saša Friš - Вярваме, че сме успяли да се придвижим напред. Песните са по-добри, текстовете и продукцията също. Дори обложката е по-добра, защото изглеждаме по-млади и по-красиви.

От другата страна - Много групи твърдят, че правят музиката преди всичко заради себе си – и вие ли така постъпвате?

Saša Friš - Разбира се, че създавам музика за себе си. Ако хората я харесват – супер, ако не – за мен това не е проблем, аз си я харесвам.

От другата страна - Групата е създадена през 1993 година – разпада се 1997 и пак се събира през 2003 – с какво вторият живот е по-различен от първия?

Saša Friš - С нищо. Освен, че съм два пъти по-стар, но пък съм все така красив.

От другата страна - В страни от PERO DEFFORMERO – имате ли странични проекти и в какви стилове?

Saša Friš - Участвам в още две групи. Едната е пънк рок. Другата е новата ми група – GROUNDLESS – музикално се доближава до PERO DEFFORMERO, но с женски вокали и песните са на английски. Смятам, че тази банда ще се хареса на по-широк кръг от почитатели.

От другата страна - Защо толкова трудно издавате албуми – липса на вдъхновение или пазарните условия не са благоприятни?

Saša Friš - Не знам. Мисля, че е сбор от всичко, което се случва в Сърбия. Може би е заради вдъхновенията ни – смесването на хеви метъл с турбо фолк е трудно за разбиране. Повечето хора не могат да осъзнаят с кой стил се шегуваме – с хеви метъла или с турбо фолка. За феновете на турбо фолка сме много тежки, а за феновете на хеви метъла сме прекалено турбо фолк.

От другата страна - Тогава шегата с кой стил е?

Saša Friš - С турбо фолка – нека да го кажем така – затворете устата на вокалиста ни Biške за тридесет секунди и ще чуете истински хеви метъл. Без турбо фолк, без етно. Това е хеви метъл. Biške е много добър в шегите към т.нар турбо фолк звезди.

От другата страна - Върви ли хеви метълът по пътя на поп музиката – записване само на сингли и постоянни концерти?

Saša Friš - За съжаление решенията се вземат от лейбълите и мениджърите, не от групите. Както споменах и преди – всичко е за кратко. Има свръхпредлагане. Няма големи групи. Няма нови IRON MAIDEN или нов Ozzy. Всички изпълнители са малки. Нещата се развиват много бързо. Има едва няколко банди с късмета да останат на сцена през последните 10-15 години.

От другата страна - Кои песни планирате да изпълните от новия албум?

Saša Friš - Планираме да направим всички песни и след това няколко стари хита.

От другата страна - Кои фенове преобладават на вашите концерти – на турбо фолка или на хеви метъла?

Saša Friš - Ние нямаме фенове на турбо фолка! Това е страхотно, защото показва, че сме стъпили на правилния коловоз. Хората разбират, какво се опитваме да направим. Феновете на турбо фолка не ни харесват и ние не ги харесваме.

От другата страна - Посланието ти към българските фенове?

Saša Friš - Не гледайте телевизия и не четете вестници. Просто слушайте музика.

Приятелски връзки:
Дизайн и разработка Николай Борисов