Интервю с Nick Menza (METAL ALLSTARS, екс-ME ...

Интервю с Nick Menza (METAL ALLSTARS, екс-MEGADETH)

До броени дни амбициозният проект METAL ALLSTARS ще стане факт като част от „Loud Festival 2014” на 23 март. Първият концерт от звездното турнето е имено в България. Един от участниците е бившият барабанист на MEGADETH Nick Menza. Разговорът с него беше кратък, но съдържателен.

Интервюто с Nick Menza (METAL ALLSTARS, екс-MEGADETH) е излъчено в „От другата страна” по радио Варна на 24.02.2014 година.


От другата страна - Какво точно ще се сучи на METAL ALLSTARS?

Nick Menza - METAL ALLSTARS приближава с пълна сила. Първото шоу ще бъде в България, мисля, че на 23 март. Изглежда, че ще свиря заедно със Zakk Wylde и Rob "Blasko" Nicholson, който е на баса в групата на Ozzy. Не знам кой ще бъде вокалиста, но има няколко различни певци от различни банди. По време на концерта на сцената ще излязат различни състави. Не съм сигурен и за песните, които ще изпълним.

От другата страна - Т.е. не знаеш кои песни ще изпълняваш?

Nick Menza - Определено е така, но мога да те уверя, че ще има няколко на MEGADETH, със сигурност на Ozzy, широк спектър от композиции – от всяка група, от която има участник, ще бъдат изсвирени песни. С мен най-вероятно ще направят „Holy Wars”, „Peace Sells” - със сигурност албумите „Rust in Peace”, „Peace Sells... but Who's Buying?” и „Countdown to Extinction” ще бъдат представени. Все още не съм видял сет листа, но може да бъде всяка песен. Концертът ще бъде вълнуващ.

От другата страна - Лесно ли се съгласи да бъдеш част от METAL ALLSTARS?

Nick Menza - Да, просто ми се обадиха и ме попитаха дали искам да го направя. Развълнувах се за участието си. Всъщност това го правим заради феновете. Те са много завладяни от идеята. Много хора непрекъснато се питаха – „какво по-дяволите правя”. Мнозина си мислеха, че съм се пенсионирал. Zakk продължава да свири. Ще бъде забавно. Радвам се, че имам възможност да участвам в това малко турне.

От другата страна – От песните на MEGADETH - които са ти любими?

Nick Menza - Труден въпрос – една от любимите ми песни, в която не свиря, е от първите албуми на групата – „Good Mourning/Black Friday” от „Peace Sells... but Who's Buying?” „Wake Up Dead” също. От албумите, в които свиря, със сигурност любима ми е „Holy Wars... The Punishment Due” от „Rust in Peace”, както и едноименната от същия диск.

От другата страна - Защо според теб съставът на MEGADETH – Dave Mustaine, David Ellefson, Marty Friedman и ти, е определен за класически в историята на групата?

Nick Menza - Не знам, трябва да попитате Dave за това. Имаше време, в което бизнесът работеше по друг начин. Днес ситуацията е коренно различна. MEGADETH са различни, съставът е друг. Смятам, че тогава в групата имаше много по-добри музиканти отколкото сега. В момента в бандата липсва огъня, енергията. Нещата опират до емоцията. Посетих някои от последните им концерти, когато бяха в Лос Анджелис – не ми беше приятно да ги гледам на сцената. Все едно някой да спи с бившата ти приятелка и след това да ти обяснява как го е направил.

От другата страна - Днес с какво се занимаваш – имаш ли музикални проекти?

Nick Menza - Работя по няколко проекта в момента. Композирам песни за соловата ми банда ATOMIC DISINTEGRATOR. Записвам музика, сътрдунича си с няколко други артисти. Направил съм няколко клипа как свиря и съм ги качил в канала ми в ЮТюб. В момента подготвям видео с инструкции за свирене на барабани, с което обяснявам как съм изсвирил песните от „Rust in Peace”, отделни части от тях. Но главната задача пред мен е проектът METAL ALLSTARS – изпълненията трябва да са убийствени.

От другата страна - След като Dave събра отново MEGADETH, покани ли те да свириш с тях?

Nick Menza - Знаеш ли, в края на краищата това ще се случи. Докато все още им идват идеи и записват песни, обикалят наоколо, няма как да стане. Но казвам на хората, че един ден ще свиря отново в MEGADETH. Въпрос е на време. Важното е Dave да реши, че го иска. Аз съм готов да застана зад барабаните. И ще го направя заради феновете, защото те са взискателни и искат да ни видят отново заедно. Както казах, това ще се случи, въпросът е кога.

От другата страна - Прочетох, че работиш по анимационен филм.

Nick Menza – Да, за ATOMIC DISINTEGRATOR.

От другата страна - Значи това не е само музикален проект?

Nick Menza - Музикален проект за анимационен филм. Създавам рисувани филм за телевизия и за всеки епизод композирам по една песен. Разбира се, зад всичко това стои пълнокръвна група. Опитвам се да направя нещо като двойна маркетингова стратегия – имам анимационен филм, комикс, група, която свири песни за всеки епизод и има възможност да прави концерти. Ще видим какво ще се получи. Има много анимационни филми по телевизията, но моят е за супер герой, който е робот, прилича на извънземно и е висок 100 стъпки. Задачата му е да защитава земята, хората, като се опитва да помага на човечеството.

От другата страна - Музиката, която създаваш за ATOMIC DISINTEGRATOR какво представлява точно – нещо като MEGADETH или по-различно?

Nick Menza - Малко по-различна е от MEGADETH. Повече прогресив. Но е тежка. Няма значене какво свиря и какъв е стилът, музиката и барабаните в нея винаги са тежки.

От другата страна - Каква ти е целта с този анимационен филм?

Nick Menza - Да постигна успех. Да се завърти по телевизията, по „Cartoon Network”. Правя го и заради децата си. Имам две - на 13 и 8 годинки и те много си падат по анимационните филми. Показах им някои от нещата,които съм направил и останаха очаровани. Казаха ми, че трябва да се излъчи. На първо място това ме мотивира.

От другата страна - На какъв етап е първата ти книга „Nick Menza: Megalife”?

Nick Menza - В момента проектът е на изчакване, защото се оказа, че не мога да използвам името „Megalife”. Един ден един човек дойде при мен и ми каза, че не мога да използвам заглавието. Няма да споменавам имена, но можете да си представите кой беше.

От другата страна - Книгата биографична ли е?

Nick Menza - Да, от една страна е описан животът ми с MEGADETH. Има глава за извънземната конспирация, която правителството се опитва да крие. Основно е за живота ми, вътрешните ми убеждения. Ако трябва да я издам днес, ще трябва да използвам друго име. Направил съм няколко видео клипа, в които описвам какво представлява книгата. Също така подготвям и собствена серия чинели за барабани. Ще бъдат специална колекцонерска линия – „Nick Menza”. В момента работя върху изгледа им. Дизайнът ще бъде различен. Ще има рисунки, графики. Сега никой не ги прави по този начин. Оформям прототипите на чинелите.

От другата страна - Последен въпрос - къде всъщност изчезна, след като напусна MEGADETH?

Nick Menza - Както и по-рано споменах, имам две момчета и през последните 10 години се грижих за тях. И сега се завръщам от преждевременното пенсиониране.

Приятелски връзки:
Дизайн и разработка Николай Борисов