Интервю с Gus G. (FIREWIND, Ozzy Osbourne) ...

Интервю с Gus G. (FIREWIND, Ozzy Osbourne)

Сигурно е много яко да си Gus G. Създаваш една интернет банда през 1998 година, която кръщаваш FIREWIND и изведнъж с теб се свързват от „Century Media” и всичко избухва в небето – турнета, участия в групи като DREAM EVIL, MYSTIC PROPHECY и NIGHTRAGE и в един момент се събуждаш като китарист не на кого да е, а на Бащицата Ozzy Osbourne. Звучи повече от лесно, но само героят на настоящия разпит знае колко пот е пролял, колко труд е вложил и какво са му коствали усилията. Важното е, че в крайна сметка, приказката има щастлив край. А и самият маестро продължава да я пише. Всичко, което може да се каже за китарния гений на мистър G., се обобщава от фразата – съдба мечта!

FIREWIND сме ги гледали. И с Gus сме говорили. Слушали сме албумите, в които е участвал. Съвсем скоро ще излезе още един – „Few Against Many”. Дали е добър или не, предстои да разберем. Но едно е ясно – просто нямаше сила на света, която да ни откаже от интервю с лидера на гърците.

За това и се свързахме с него, за да си поговорим за всичко онова, което би интересувало един негов отявлен фен – от FIREWIND, през корицата на „Guitar World” и новия албум на групата му, до Ozzy Osbourne.

Интервюто с Gus G. (FIREWIND, Ozzy Osbourne) е излъчено в „От другата страна” по радио Варна на 10.09.2012 година.


От другата страна - Здравей, Gus! Обаждаме ти се от България, така че би ли ни казал като за начало дали си спомняш вашите концерти тук?

Gus G. - Дали си ги спомням? Разбира се. Били сме при вас няколко пъти – веднъж като съпорт на KAMELOT през 2008-а и след това имахме два хедлайнерски концерта, като последният беше през декември 2010 г.

От другата страна - Има ли шанс да ви видим скоро тук?

Gus G. - Нямам представа. В графика ни не виждам никакви насрочени концерти във вашата страна, но вероятно следващият път когато имаме участия в Гърция може да отскочим и до Бъгария.

От другата страна - Наскоро българската банда PROJECT ARCADIA подгряваше в Солун групата на клавириста ви - Bob Katsionis – OUTLOUD...

Gus G. - Да, знам PROJECT ARCADIA и всъщност дори бях на концерта, защото исках да се видя с Bob. Но пристигнах по-късно и не успях да гледам българите.

От другата страна - А какво мислиш за OUTLOUD?

Gus G. - Честно казано в началото не бях сигурен какво да мисля за музиката им. Като група са на ниво и смятам, че там Bob прави нещо доста различно спрямо FIREWIND, а една от основните разлики е, че свири доста повече на китара в OUTLOUD. Не са лоша банда – справят се много добре с музиката, която свирят.

От другата страна - В едно предходно твое интервю (покрай промоцията на „The Premonition”) беше споделил, че не искаш да участваш в други странични проекти и искаш да се концентрираш върху FIREWIND. Но сега свириш в групата на Ozzy.

Gus G. - Хммм... Излъгах, нали? Ха-ха-ха. Ами, това е предложение, което не можеш да отхвърлиш и едва ли бих се съгласил да свиря, в която и да е друга банда. Имах оферти да участвам в други групи (доста по-известни банди от FIREWIND), но отказах. Когато обаче се появи възможността да свиря с Ozzy Osbourne, просто нямаше начин да не се възползвам.

От другата страна - Когато записваше китарите за последният му солов албум – “Scream” – имаше ли предоставена известна свобода или се придържаше изцяло към музиката, която вече беше композирана?

Gus G. - Тук ситуацията беше по-различна и нова за мен, но аз я приех като предизвикателство. Причината е, че Ozzy и продуцентът Kevin Churko вече бяха написали изцяло материала когато аз се присъединих към групата. Те просто се нуждаеха от музикант, който да изсвири китарните партии. Нямаше готови сола в песните, така че работихме по този аспект, освен това записах всички рифове и промених тук-там по някой елемент, така че да пасва на моят стил на свирене. Но фактът си остава – това са песни на Ozzy и на Kevin.

От другата страна - А очаква ли се скоро нещо ново от Ozzy?

Gus G. - Засега не. Настоящите планове бяха за reunion концертите на BLACK SABBATH, но те бяха отменени. В следствие на това ще имаме лятно турне из Европа. Но засега няма новини за нов албум. Може би догодина...

От другата страна - Какво е усещането да заместиш китарист като Zakk Wylde?

Gus G. - Основното е, че не можеш истински да заместиш хора като Zakk Wylde или Randy Rhoads, защото те са уникални музиканти. Да, очевидно е, че ги заместваш след като на тяхното място в групата, но според мен правилният начин е внесеш своят собствен почерк, а не да се опитваш да ги имитираш. Така и аз се опитвам да бъда себе си, но и подхождам с нужното уважение към бившите китаристи на Ozzy защото съм им голям фен. В началото (особено на първите няколко концерта) аз се опитвах да свиря песните 1:1, защото съм наясно, че за Ozzy ще е доста сериозна промяна след като 20 години е свирил с един и същи човек сега да има до себе си друг китарист. Затова и се придържах към албумните версии на парчетата – когато те бяха от периода със Zakk се опитвах да ги свиря като него, когато са от ерата с Randy – се стараех да звуча като Randy или като Jake, или като Tony. С времето Ozzy разбра, че аз съм човек, който е истински лоялен и си знае мястото и в хода на турнето той идваше при мен и ме насърчаваше да бъда себе си и да вкарвам повече свои елементи в изпълненията. А това, от неговата уста, си е истинско ласкателство.

От другата страна - А каква беше причината Zakk да бъде уволнен?

Gus G. - Нямам идея, човече, гледам да не си пъхам носа в тези неща. Трябва да питаш Zakk. Поне това, което Ozzy ми каза на мен беше, че просто е търсил промяна, защото усетил, че последните му дискове започват да звучат като BLACK LABEL SOCIETY. Пък той си е соло изпълнител и може да свири, с когото си пожелае. На предстоящото лятно турне Zakk ще бъде с нас и ще се качи на сцената за няколко песни. Също така Slash ще се включи... Пак казвам: това е Ozzy и той може да свири, с когото си поиска, ха-ха.

От другата страна - Толкова откачен (в добрия смисъл на думата) ли е той, колкото го познаваме от медийните му изяви?

Gus G. - Да – такъв е. Той вече не употребява алкохол или наркотици, но все още си е достатъчно луд, когато пожелае да го покаже.

От другата страна - Фактът, че си в групата на Ozzy, увеличи ли популярността на FIREWIND? И какво мисли Ozzy за твоята банда?

Gus G. - Не знам – не съм го питал, ха-ха-ха. Гледам да не смесвам ангажиментите си – когато съм с Ozzy, свиря с него и не намесвам другата си група. Що се отнася до популярността – мисля, че я увеличи. Със сигурност това ни помага.

От другата страна - А има ли възможност да видим FIREWIND като съпорт на Бащицата? Или това не е много вероятно?

Gus G. - Няма нищо невъзможно, но не сме обсъждали подобен вариант. Ако все пак има такова предложение естествено, че ще се възползваме.

От другата страна - Как всъщност се случи колаборацията с мистър Osbourne?

Gus G. - Получих мейл от мениджмънта му, в който ми съобщаваха, че са обмисляли варианта аз да бъда следващият китарист в групата му и питаха дали имам интерес да се явя на прослушване. Съгласих се, разбира се, защото мислех, че това е една чудесна възможност, но честно казано не смятах, че ще получа поста. Все пак щеше да е готино да отида до Лос Анджелис и да посвиря с Ozzy – това си е шанс, който се появява веднъж в живота! Обаче прослушването мина страхотно и те ми се обадиха да ме поканят да участвам. Така започнахме съвместната си работа.

От другата страна - Как те приеха неговите фенове?

Gus G. - Много добре, наистина. Посрещнаха ме много топло, подкрепиха ме и мисля, че бързо разбраха, че аз съм от добрите, ха-ха-ха. Те обичат музиката, а и аз самият съм фен, така че реално съм един от тях. Хората го разбраха и получих доста положителни оценки.

От другата страна - Нека се насочим към FIREWIND. Кажи ни малко повече за новия ви албум.

Gus G. - Албумът се казва “Few Against Many” и съдържа 10 нови парчета. Записан е в Солун, Гърция и аз съм го продуцирал. Този път решихме да организираме процеса малко по-различно – избрахме други хора, които да запишат и да смесят материала като се целихме към по-модерен звук. Не знам какво друго да ти кажа за него. Ти успя ли да го чуеш?

От другата страна - Не – все още не съм имал тази възможност. Но понеже преди малко си говорихме за Ozzy: работата ти с него оказа ли влияние върху музиката в новия диск на Firewind?

Gus G. - Не мисля. Да, албумът е тежък и има повече рифове, но това, което исках беше китарата да е на по-преден план. Защото през изминалите две години, работата ми с Ozzy ме накара да се обърна назад, да направя разбор на свиренето си и да се замисля над въпроса какво точно е харесал той в моят китарен подход, за да ме вземе в групата си. Мисля, че самоанализът ме направи по-добър музикант и китарист. И смятам, че това се прояви в новият албум на FIREWIND.

От другата страна - Колко време ви отне композирането на песните?

Gus G. - Докато бях на турнето пишех доста, защото често имахме свободни дни. Имам навика да вземам китарата си в хотелските стаи и свирех и нахвърлях идеи. После, през март миналата година, се случи така че имахме три-седмична почивка и аз си бях у дома, в Гърция. Тогава реших, че понеже имам някои готови рифове ще е добре да ги запиша и така направих няколко сурови демота. Накрая вече имах готови шест-седем парчета. И се усетих, че съм на прав път за полагане на основите на нов албум за FIREWIND. През лятото продължих да пиша, а и останалите от бандата имаха принос за няколко парчета, които сътворихме заедно. На практика целият процес по създаването на настоящият диск беше завършен около края на 2011 г. – общо около 8-10 месеца.

От другата страна - Това ли е времето, за което обикновено „изковавате” един нов албум на FIREWIND?

Gus G. - Зависи от доста фактори. Правили сме албуми и за значително по-кратко време, но за “Few Against Many” липсваше план и не бях подложен на стрес – имах възможност да работя по него в свободното си време. Идеите идваха докато свирех или докато загрявах за концертите, но аз просто изчаквах. Можех да форсирам работата по диска, но понеже бях на турне ми беше ясно, че няма как да запазя часове в студиото за записи. Получи се някак естествено и смятам, че това е най-добрият начин.

От другата страна - Единствено усилватели „Blackstar” ли използваше при записите (Gus G. е рекламно лице на марката, бел. прев.)?

Gus G. - Да – единствено „Blackstar” – наистина харесвам саунда им. В случая използвах моят собствен модел на „Blackstar”, който ще излезе официално на пазара през лятото. Разполагах с негов прототип и исках да запиша албума с него – звучи наистина фантастично.

От другата страна - Преди малко говорихме за това как сте създали “Few Against Many”. Можеш ли да опишеш как еволюира процесът на композиране при FIREWIND през годините?

Gus G. - Когато слушаш новия ни албум се надявам, че ще усетиш, че в него има различен пулс, различен груув. Исках да направим диск, който да не прилича на никой от предходните ни албуми, а не да си казваме: „хайде сега да направим песен от типа на "Falling to Pieces"” или „песен от типа на "Into the Fire"”. Търсих по-различна, по-рифово ориентирана музика – такава, на която можеш да куфееш. Забелязал съм, че когато изпълняваме наживо песни като "The Fire and the Fury" хората направо откачат и смятам, че всеки път когато свирим по-тежки рифове това се харесва на публиката. Исках да имаме повече подобни моменти в песните си. Освен това ми се щеше да вкараме и по-експериментални аранжименти на някои от парчетата – различни пасажи, в които да сменяме основното темпо и след това да се връщаме отново в него. Все неща, върху които не сме акцентирали в миналото, а се явяват различна подправка към “Few Against Many”, правят го по-свеж.

От другата страна - Любимите ти парчета от новия албум?

Gus G. - Не знам – в момента ги харесвам всичките, ха-ха. Пък и все още съм твърде въодушевен от албума, слушам го доста често и обичам всяка от песните по различни причини.

От другата страна - Какви са плановете ви за концертни участия?

Gus G. - През лятото ще участваме по някои фестивали. Току-що обявихме европейското си турне, което ще бъде през септември и октомври, а скоро ще оповестим и обиколка из Обединеното Кралство. След това вероятно ще бъдем в Щатите или в Япония, но там подробностите не са уточнени все още.

От другата страна - Спомняш ли си кой беше първият концерт, който си посетил?

Gus G. - Да – беше на EAGLES. Бях на гости на чичо си в Маями и тогава, през 1994 г., EAGLES се бяха събрали. Аз съм голям фен на албума „Hotel California” и беше голям момент за мен да видя такова стадионно шоу.

От другата страна - Имаше ли албум или песен, която за пръв път да те накара да искаш да свириш на китара?

Gus G. - Има такава песен – „Do You Feel Like We Do” на Peter Frampton. Баща ми притежаваше плочата и аз просто обожавах начина, по който той свиреше и това как използваше talkbox ефекта. Той беше причината да „хвана” китарата – просто отидох при баща ми и му казах да ми купи китара, тъй като това е нещото, с което искам да се занимавам.

От другата страна - Вдъхновявал си се от китаристи като Tony Iommi и др. Но ето че сега различни млади китаристи се вдъхновяват от теб. Какво е усещането?

Gus G. - Откачена работа, ха-ха-ха. Чувствам се поласкан, естествено, но подобно признание не ме кара да приемам себе си като по-специален – всеки от нас има своите герои. И в известен смисъл това е нормално – идват нови, по-млади поколения, а ние постепенно ставаме „старите кучета” и някои от сегашните младежи (надявам се) ще бъдат повлияни от това, което ние сме направили. Както и аз съм се вдъхновявал от китаристи като Tony Iommi.

От другата страна - Освен него кои други свои вдъхновители би могъл да назовеш?

Gus G. - О, човече, много са. Michael Schenker, Yngwie Malmsteen, Uli Jon Roth, Gary Moore и др. – все китаристи, които слушах докато израствах. Вярно е, че са от старата школа, но те са си велики и имат специфичен звук – уникални инструменталисти, които би познал и от един изсвирен тон. А всички ние – останалите – просто се борим, ха-ха-ха.

От другата страна - Какво е различното, което ти правиш с китарата в сравнение с тези свои кумири?

Gus G. - Наистина не мисля, че въобще бих могъл да се сравнявам с подобни музиканти. Тяхното ниво е извънземно и аз въобще не съм в тяхната група. Целта ми е да достигна това ниво някой ден, но бих бил щастлив ако дори и малко се приближа до него.

От другата страна - Да, обаче ти свириш с Ozzy Osbourne. А не са много китаристите, които са свирили с Ozzy.

Gus G. - Да, знам – не са много и се чувствам благословен за тази възможност. Но въпреки постижението, което спомена, пак ми е трудно да се поставя рамо до рамо с тези китаристи. Оставям сравненията на други хора. Ето – ти си журналист и пишеш за тези неща, така че може би можеш да правиш сравнения, но поне що се отнася до мен аз се опитвам да свиря на китара по възможно най-добрия начин.

От другата страна - Нека да си поговорим малко за музикалната сцена в родната ти Гърция. Следиш ли какво се случва там?

Gus G. - Всъщност не, ха-ха. Разбира се знам някои банди – тези, с които работи Bob, също така нашите приятели от PSYCHO CHOKE, които взехме като подгряващи на турнето ни преди две години защото смятаме, че са наистина добра група... И освен това си ги има и старите блек метъл банди като ROTTING CHRIST, SEPTICFLESH, които са все още наоколо и издават нова музика.

От другата страна - Коя песен или риф би желал да беше написал ти?

Gus G. - Щеше да е готино, ако аз бях авторът на рифа на “Iron Man”, ха-ха-ха. Вярно е, че е простичък, но пък това е най-влиятелният риф в хеви метъла. Вероятно бих си избрал кой да е риф от ранните записи на BLACK SABBATH.

От другата страна - Помниш ли кога за пръв път чу BLACK SABBATH с Ozzy?

Gus G. - Мисля, че бях на 14 когато мой приятел ми даде касетка с албума “Master of Reality”. Пуснах я, и първото, което чух беше „Sweet Leaf” – реших, че това е най-тежкото нещо, което някога съм слушал. Беше ключов момент в живота ми – този звук, този мачкащ риф... А и беше лесен за заучаване – не трябваше да си технически перфектен, за да го свириш – просто power акорди, които обаче звучат толкова здраво. Мисля, че това е тайната да напишеш велик риф – направи го максимално прост, така че всяко хлапе, което хване китарата да може да го изсвири. Тогава ще започнеш да ставаш влиятелен.

От другата страна - С оглед на другият сериозен ангажимент, който си поел, продължават ли FIREWIND да са твоят приоритет?

Gus G. - Приоритетът ми е да свиря музика – независимо дали с FIREWIND или с Ozzy. Това е, което искам да правя и подреждам графика си между двете групи.

От другата страна - Какво си каза сутринта, когато се видя на корицата на списание “Guitar World”?

Gus G. - „Мога да умра щастлив”, ха-ха-ха.Това си беше страхотно постижение, отвъд най-смелите ми мечти. Никога не бях мисли, че ще се появя на корицата на това списание. След като си вложил толкова труд и усилия това е една подобаваща награда. И съм благодарен за нея.

От другата страна - Заключителни думи към българските фенове?

Gus G. - Надявам се скоро да се върнем в нашата съседна държава и да свирим при вас, защото знам, че имаме някои много отдадени фенове там, които следят от близо какво се случва с FIREWIND. Обещавам, че ще ви посетим ако не тази година, то може би в начало на 2013 г. А вие надайте едно ухо на новия ни албум.

Приятелски връзки:
Дизайн и разработка Николай Борисов