Интервю с Paul Di'Anno (екс-IRON MAIDEN, екс ...

Интервю с Paul Di'Anno (екс-IRON MAIDEN, екс-KILLERS)

Да говориш с Paul Di'Anno си е истинско предизвикателство. Човекът винаги може да те изненада с отговорите си. И дълго да се чудиш къде е истината. Едно обаче е сто процента сигурно - лошото момче на рок енд рола никога не спря да бъде себе си. Днес Paul Di'Anno прави прощално турне, за да пенсионира веднъж завинаги песните на IRON MAIDEN. Или не? При него нищо не е сигурно, въпреки непоклатимо заявяваните позиции. Важното е, че на 3 октомври по покана на „ICreative” в софийския клуб „R.B.F.” феновете на IRON MAIDEN ще имат възможност да чуят първите два албума на девиците, изпълнени от оригиналния вокалист - Paul Di'Anno. Или може би няма да стане точно така?

Интервюто с Paul Di'Anno (екс- IRON MAIDEN, екс- KILLERS) е излъчено в „От другата страна” по радио Варна на 30.09.2013 година.


От другата страна - Какво си подготвил за феновете в България на 3 октомври?

Paul Di'Anno - Отново много от стария материал. Интересно сбогуване с песните на IRON MAIDEN ще се получи. Няколко други композиции. Никога не съм свирил с групата, с която ще бъда при вас и съвсем скоро започваме репетиции. Ще видим какво ще се получи.

От другата страна - Защо турнето, което правиш, е прощално?

Paul Di'Anno - Защото е точно това. С него пенсионирам песните на MAIDEN. Казвам им сбогом. Напоследък се случиха доста неща и се нуждая от почивка. За малко ще се спра. Ще го давам по-леко. Нещата взеха да излизат извън контрол.

От другата страна - Но това не е краят на твоята концерта кариера?

Paul Di'Anno - Не, определено не. Миналия уикенд пях на „Rock in Rio”. Беше страхотно и много хора ме врънкаха да не се отказвам. Трябвало да продължавам и т.н. Казват ми го стотици, ако не и хиляди фенове. Това, което ще направя е да изпратя песните на MAIDEN в пенсия. Все пак ще се налага да изпълнявам няколко от тях, но ще наблегна предимно на мой материал. Някои от по-тежките неща. Композиции на IRON MAIDEN винаги ще има. До края на годината ще направя още няколко подобни концерта.

От другата страна - Вярно ли е, че на това прощално турне ще изпълниш целия първи албум на IRON MAIDEN?

Paul Di'Anno - Това не е вярно. Никога не съм го правил. Въобще не знам откъде на хората им хрумна тази глупава идея. Никога не се е случвало, както и с албума „Killers”. Изборът на песни е много труден. Много време се справям точно с това и вече съм оттегчен.

От другата страна - Т.е след това турне ще изпълняваш само няколко песни на MAIDEN, а останалото ще бъде BATTLEZONE, KILLERS?

Paul Di'Anno - Песните на BATTLEZONE ще изпълявам в Русия до края на годината. Но с германската ми група вече сме готови с пет нови парчета за нов албум. Свирим едно от тях на живо, но само за немските фенове. Записите започват през декември, преди да направя турне в САЩ. Но точно в момента потвърдихме участие в Индия за Коледа. А това може да прецака записите.

От другата страна - Последният ти албум беше "The Living Dead"?

Paul Di'Anno - Прав си. Мина много време от тогава, защото винаги съм по тунета.

От другата страна - Намерил си много лесен начин да правиш световни турнета. Всъщност с колко групи по света разполагаш?

Paul Di'Anno - Почакай малко... Две бразилски групи, една мексиканска. Една италианска, една немска. Едни белгийски приятели. Не са толкова много, но причината да работя по този начин е, че така е по-лесно за промоутърите, като използват група от своята страна. Така момчетата, с които съм в Бразилия, няма нужда да пътуват. Това е перфектния начин билетите за феновете да са на по-ниски цени.

От другата страна - В България идваш с гърците SORROWFUL ANGELS.

Paul Di'Anno - С тях започваме репетиции след няколко часа. Никога преди това не съм свирил с групата. Ще изпълняваме само мой материал. Не правя чужди песни.

От другата страна - Тези групи, с които свириш, не искат ли да издадат албум с твои вокали?

Paul Di'Anno - Много банди го искат, но няма как да се случи. Както казах, ще направя албум с момчетата от Германия. Те са много готини. С тях съм от много време, особено с Dominik, барабаниста им и басиста им Christoph. Познаваме се от дълги години, още когато се казваха RE-VISION. Преди много време бяха съпорт на KILLERS на едно турне. Оттам се познаваме. Dominik ми е като брат. Той също е част от Hells Angels. Готино е. За това и решихме да запишем нещо.

От другата страна - След IRON MAIDEN си направил доста неща. Кой момент смяташ за най-високата точка в кариерата ти?

Paul Di'Anno - Охо, това е трудно. Може би, когато „Fighting Back” на BATTLEZONE попадна в американската класация, както и „Children of Madness”. Станаха големи хитове. Първият албум на KILLERS „Murder One”. С него се случи същото. Мога да посоча много успехи. Мисля обаче, че най-големият е, когато „Nomad” излезе в Бразилия. Бяхме изстреляни на върха. Беше удивително. Всичко по албума беше направено в Бразилия. Тогава живеех в Сао Паоло. Мога да ти кажа, че беше невероятно. Най-доброто нещо, което някога съм правил през живота си е, преместването ми в Бразилия. Вече станаха 20 години.

От другата страна - Какво ще представлява новия албум?

Paul Di'Anno - Ще бъде метъл. Ще има много неща, но нека да е изненада. Можеш да видиш една песен в YouTube, която се казва „You've Been Kissed by the Wings of an Angel of Death”. Изсвирихме я за първи път преди четири месеца може би, но само с германската група, защото те я написаха.

От другата страна - Какво всъщност се случи със социалните служби, когато за кратко влезе в затвора?

Paul Di'Anno - Скапани данъци. Страната е загнила, човече. Те се опитват да ти отмъкнат и последното пени. Просто нещо лошо се случи с коляното ми. Все още е така. Дори го оперираха. По това време не можех да работя. Бях освободен от данъци. Тогава се върнах в Бразилия. Направих безплатен концерт. Пях, защото имаше един тип, който ми плати полета, но нито хотела, нито участието. В същото време на мен ми се отвори шанс да се видя с децата си. Използвах този шанс и те ме вкараха в затвора. Не е голяма работа. Това не е като да съм някой дилър на наркотици или убиец. Буквално съм си идиот. Това се случи преди седем години. Седем години се борих със системата и накрая се отказах. Признах се за виновен. Ще лежа в затвора. Можех да продължа борбата, но не виждах смисъл. Изхарчих стотици и хиляди долари за адвокати. Накрая теглих една. Четири месеца в затвора не са кой знае какво. Нещо като ваканция. Голяма работа.

От другата страна - Нещо като безценен опит?

Paul Di'Anno - Не е за първи път!

От другата страна - Без MAIDEN къде щеше да си в момента?

Paul Di'Anno - Със сигурност щях да правя същото. Винаги съм бил на „ти” с музиката и в IRON MAIDEN, и извън групата. Не мога да правя предположения, но нямаше да има голяма разлика, за да съм честен с теб. Миналото ми в MAIDEN винаги ми е помагало. Фантастично е да съм бил част от една от най-големите рок групи в света. Това е страхотен опит. Обмисляйки внимателно положението с IRON MAIDEN, имах възможност да направя собствена кариера, но моята кариера е основана на моите правила и закони, не на някой друг.

От другата страна - Коя музика звучи на сцената на живота ти?

Paul Di'Anno - Все още стария саунд. Пънка! Не слушам нова музика. SEPULTURA бяха фантастични в Бразилия този уикенд. SLAYER също. Надявах се да ги видя, но по това време правех няколко интервюта и нямах възможност. Не успях да гледам и IRON MAIDEN на „Rock in Rio”, защото нямах време. Бях много зает. Видях им мениджъра на бързо, но не и момчетата. Никого не успях да гледам. Просто си изпълних моите неща. Винаги е яко да чуеш SLAYER, а SEPULTURA са фантастични. Но не слушам нови групи.

От другата страна - Какво мислиш за хората, които постоянно тръбят, че SEPULTURA без Max Cavalera не е SEPULTURA, а SLAYER без Jeff Hanneman и Dave Lombardo не са SLAYER?

Paul Di'Anno - Jeff няма как да го върнеш. Dave Lombardo е страхотен. Преди години в Лос Анджелис свирих с него. Но просто нека хората се концентрират върху музиката. Групата не се състои от един. Бандата я правят всички в нея. Аз съм изключение, защото използвам различни група. Виж IRON MAIDEN. При тях има различни членове, но те не правят разликата. Те звучат като MAIDEN. Derrick Green е направил повече албуми със SEPULTURA отколкото Max. И всичките са велики. Самият той е страхотне пич. Не мога да приема хората, които говорят лошо за тях, защото аз харесвам SEPULTURA. Много добри приятели сме с всички от групата.

От другата страна - На твоето мнение съм, че трябва да се конценрираме върху музиката, не върху членовете на групата.

Paul Di'Anno - Някои от метъл феновете... Много е смущаващо – ако харесваш SAXON, не можеш да харесваш MAIDEN или ако не харесваш MOTORHEAD, можеш да харесваш JUDAS PRIEST. Пораснете моля ви се.

От другата страна - Посланието ти към българските фенове.

Paul Di'Anno - Много яко, че отново ще бъда при вас. Нямам търпение. Ентусиазиран съм, но се връщам и с малко притеснение, заради бившата ми жена. Ако не говори лоши неща за мен, щеше да е добре, но в противен случай ще си има работа с адвокатите ми.

Приятелски връзки:
Дизайн и разработка Николай Борисов