Интервю с Peter "Pepe" Hansen (HATESPHERE) ...

Интервю с Peter "Pepe" Hansen (HATESPHERE)

Концертът на HYPOCRISY на 22 септември се оказа добър повод за интервю с китариста и единствен оригинален член на HATESPHERE Peter "Pepe" Hansen. Датските трашъри са съпорт на шведите и за първи път ще стъпят у нас, като представят новия си албум „Murderlust”. Събитието е в неделя (22 септември) в клуб „Mixtape 5” и е организирано от „BGTSC”.

Интервюто с Peter "Pepe" Hansen (HATESPHERE) е излъчено в „От другата страна” по радио Варна на 16.09.2013 година.


От другата страна – Привет! В началото – какво очакваш от концерта на HATESPHERE в България?

Peter "Pepe" Hansen - Очаквам да се получи много добре. За първи път ще свирим в България, така че нямам търпение да дойдем при вас. Надявам се на разбиващо шоу.

От другата страна - Какво сте подготвили – ще представите новия албум „Murderlust” или нещо като „best of”?

Peter "Pepe" Hansen - Ще бъде микс – ще направим няколко песни от новия албум, а останалото ще бъде нещо като „най-доброто”. Ще изсвирим доста песни от дискографията ни. Ще бъде смесено.

От другата страна - Какво ти е мнението за HYPOCRISY?

Peter "Pepe" Hansen - Харесвам ги много. Слушам ги почти 15 години. Ще е удоволствие най-накрая да свирим с тях.

От другата страна - Трудно ли е за вас да свирите пред публиката на друга група?

Peter "Pepe" Hansen - Не. Зависи от пулликата. Понякога свирим пред отвратителна публика, но в повечето случаи феновете са просто фантастични. Обикновено публиката е гостоприемна към нас и ни приема добре. За концерта в България очаквам същото. Ние не сме много по-различни от HYPOCRISY. В повечето случаи феновете ни са едни и същи. Така че не виждам проблем или голямо предизвикателство. Мисля, че двете банди си пасваме много добре.

От другата страна - В такъв случай какво предпочиташ - да излизате пред добре позната публика или пред публика, която не сте срещали преди?

Peter "Pepe" Hansen - Зависи от настроението. Страхотно е да свирим пред хора, които ни обичат и ни познават, на които познаваме реакциите. От друга страна е яко да свирим пред публика, която ни е съвършено непозната, която те предизвиква да дадеш най-доброто. Готино е да създаваш нови фенове. Ако го постигнеш, когато си пред публика, която преди това не е чувала за теб, се получава страхотно. Ако пък искаш да си погъделичкаш егото то концертите пред фенове, които те познават, са за предпочитане. Но и двата варианта са добри.

От другата страна - Лесно ли е да намерите вдъхновение за нов албум след седем издания?

Peter "Pepe" Hansen - По принцип записваме това, което излиза от нас. Направили сми доста албуми, но се опитваме всеки един от тях да звучи малко по-различно от останалите. Опитваме се да вмъкваме тук и там малки детайли, елементи от други стилове, като хард рок и рок. Стараем се да смесваме нашия траш с нещо друго. С годините още повече се осмеляваме да вървим в тази посока. Винаги сме оставали истински към звука, към корените на групата, но в същото време се опитваме да го обогатим с различни детайли. Това е вълнуващата част от създаването на един албум. Имам предвид, че е лесно да направим бързи песни, но е по-трудно да композираме бързи песни, които да звучат различно и увличащо. Това се опитваме да правим, когато създаваме нов диск.

От другата страна - Идеята зад „Murderlust” и какво се крие зад заглавието?

Peter "Pepe" Hansen – „Murderlust” е нещо като концептуален албум за убийствата и различните начини за това. Опитали сме се да надникнем зад фасадата на убийците. Защо убиват? Какво ги подтиква? Какво представлява самият акт на убийството. Защо го правят? Това представлява „Murderlust” – защо хората изведнъж решават да вземат оръжие и да затрият петнайсет души.

От другата страна - Имате ли специални гости в албума?

Peter "Pepe" Hansen - Да, имаме две гост участия – и двете от BLACK DAHLIA MURDER - Ryan Knight и Trevor Strnad. Двамата свършиха убийствена работа.

От другата страна - Защо решихте те да участват?

Peter "Pepe" Hansen - Говорихме с двамата в САЩ през 2010. Познаваме се. Последният път, когато бяха в Европа и имаха шоу в Дания, направихме всичко възможно да сме на този концерт и да се срещнем. Тогава се видяхме и се роди идеята да направят гост участия, защото и Ryan, и Trevor харесват HATESPHERE. Те обещаха, че ще намерят възможност да участват. Отговориха ни, че имат малка почивка и ще поработят по идеите. Когато влязохме в студиото – записахме нашите партии и им ги изпратихме. Те направиха своите, които за щастие не бяха трудни, защото искахме бързи части.

От другата страна - Защо решихте да направите кавър на MUSE обаче?

Peter "Pepe" Hansen - Смятам, че много от метълите харесват MUSE, защото те смесват поп звука са хард рок и симфонични елементи. Правят нещо, което преди не бях чувал като стил. По този начин привличат металните глави и най-накрая привлякоха и нас. Харесваме ги. Когато завършвахме албума си помислихме, че ще е яко да направим някоя от техните песни, но да звучи като HATESPHERE. Така избрахме „Assassin” – началният риф е наистина тежък, а останалите в песента са коренно различни. Мисля, че проработи много добре.

От другата страна - Колко важно е за теб, хората да отделят внимание на текстовете, като част от вашата музика?

Peter "Pepe" Hansen - Музиката се появява първа. И продължава да е така. Текстовете и заглавията трябва да пасват на музиката. Да бъдат добри, колкото нея. Хората лесно могат да усетят, когато един текст не струва. Лириките са също толкова важни. Историите, които разказваме този път са много добри и това е отразено на обложката на диска. Текстовете са важни за нас. Бих желал те да пасват на музиката и на атмосферата в песните. Когато музиката не струва, но текстът е брилянтен – това няма да проработи. Приоритетът ни е да имаме велика музика и текстове.

От другата страна – „Murderlust” е вторият албум на HATESPHERE без промени в състава. Това помогна ли ви да направите по-добър диск и да развиете още повече способностите си като екип?

Peter "Pepe" Hansen - Работата и по предишния албум се получи естествено. Но разбира се днес се познаваме много по-добре. Това може да се усети и в музиката ни. Когато композираме, ние сме спокойни. Не работим под стрес. Знаем, че сме добри в това, което правим. Познаваме се добре. Знаем как искаме да звучим и как да създаваме композиции. Това че днес се познаваме много добре и супер и е очевидно от начина, по който създадохме албума. Опитът, който сме натрупали, си каза думата, за да няма напрежение. Бяхме много концентрирани, когато се раждаше „Murderlust”. В музикално отношение, ако можеш да го усетиш, работихме още по-добре.

От другата страна - Ако изходим от името на групата HATESPHERE – какво мразиш най-много?

Peter "Pepe" Hansen - Да ставам рано сутрин. Винаги мразя малките неща най-много. Много неща. Всеки човек мрази. Чувството е естествено. Може да е всичко – лошата храна например.

От другата страна - Какъв е начинът да се освободиш от омразата и гнева си?

Peter "Pepe" Hansen - Биейки хората... Не... С работа - свирейки музика. Не на последно място с концерти. Концертите действат като терапия, освобождавам се от гнева.

От другата страна - След толкова много албуми, по какъв начин HATESPHERE се развиха от мечтите ти в началото и кое е най-голямото възнаграждение да си в групата?

Peter "Pepe" Hansen - Най-голямата награда е, че все още прави албуми и пътуваме по света заради музиката ни. Това не съм го очаквал. Мечтаех, надявах се, но не го очаквах. Страхотно е да пордължаваме да го правим. Разбира се и осмият ни албум е впечатляващ. Почти десет албума си е голямо постижение. Това не съм го очаквал в началото на HATESPHERE, но се надявах. Не мога да излъжа – горд съм с постигнатото и не мога да си представя живота без музиката.

От другата страна - След осем албума, не сте ли мислили да издадете лайв или да запишете концерт за DVD?

Peter "Pepe" Hansen - В миналото сме записвали някои концерти. Но те така и не видяха бял свят, защото постоянно сменяхме членове в групата, аз не желаех да издаваме лайв албум с хора, които вече не са в групата. Последната година записахме един страхотен концерт в родния ни град Аархус. Бихме могли да го издадем като DVD, но до момента не сме имали възможност да го направим. Ако се появи възможност, веднага ще го направим.

От другата страна - Кога би моголо да се случи?

Peter "Pepe" Hansen - Все още не сме започнали работа по него. Но както казах, ако се появи възможност, ще го направим.

От другата страна - Мислил ли си понякога да издърпаш щепсела на HATESPHERE?

Peter "Pepe" Hansen - Да, в миналото имаше един период, който беше много тежък. Но успях да го преодолея. Не мисля за тези моменти. На добро ниво сме. Правим това, което искаме. И ще продължаваме, колкото можем. Ако времето да се разделим настъпи, доббре. Но точно сега не мога да си представя живота без HATESPHERE. Надявам се, че групата ще продължи да създава музика още много години.

От другата страна - Какво се случва със сцената в Дания?

Peter "Pepe" Hansen - Имаме много стабилна сцена. За съжаление винаги сме били в сянката на Норвегия, Швеция и Финландия. Нямаме толкова много успешни групи като тях, но имаме наистина много добри банди. През последните десет години сцената расте. Най-накрая положението се подобрява. Имаме гурпи със страхотно качество. Но само няколко с огромна маса от фенове и много известни като VOLBEAT и KING DIAMOND. Но сцената е здрава. И през последните десет години все повече групи от Дания правят все повече турнета. Това липсваше в миналото. Музикантите не правеха обиколки, но днес всичко е променено. Сцената не е най-голямата в Европа, но е наистина добра. Норвегия, Швеция и Финладния имат много по-успешни и качествени банди. Мисля, че причината е, че в тези страни е по-лесно да живееш от музиката си. В Дания трябва да бачкаш много здраво и да рискуваш, ако искаш да живееш от музиката си. В Норвегия, Швеция и Финландия е по-лесно. Поне така мисля. Не знам. Факт е, че те имат много успешни групи. Има нещо по-различно по-нагоре от Дания, но какво е, не знам. В музикално отношение страната ни е на добро ниво. Имаме много гурпи, не колкото в други страни, но качеството е на ниво.

От другата страна - Посланието ти към българските фенове?

Peter "Pepe" Hansen - Гледаме към концерта в България. От десет години сме по пътищата и никога не сме свирили при вас. Денят, в който дойдем, ще е специален. Надявам се да изтрещите, защото ние със сигурност ще го направим. Нямаме търпение.

Приятелски връзки:
Дизайн и разработка Николай Борисов