Интервю със SABATON

Интервю със SABATON

SABATON се оказват една от най-успешните и една от най-обичаните групи у нас. Всеки път, когато шведската бойна машина стъпи в България, залите се пръскат по шевовете. Последното гостуване на бандата (18.03.2013) се оказа истински празник за феновете, особено за онези, които бяха на подгряващото парти. Организаторите от „BGTSC” и родния фенклуб „Bulgarian Panzer Battalion” се бяха постарали да организират страхотно събитие. Картинката допълваха и швейцарците ELUVEITIE, които буквално си бяха част от посетителите на заведението. SABATON изненадаха, като се качиха на сцената на „Rock It”, заеха инструментите на трибют бандата UNBREAKABLE, която забиваше класики на групата и направиха специален поздрав със „Swedish Pagans”. За концертът – няма какво да се каже. Който бил, бил, който не – не!

Интервюто със SABATON е излъчено в „От другата страна” по Радио Варна на 29.04.2013 година.


От другата страна - Как ти се струва корицата на това българско списание („Про-Рок”, брой 99 от февруари 2013 - б.а.), на която сте вие?

Joakim Broden - Не знам много за грозния швед, който е на преден план, но пък идеята е много добра.

От другата страна - Защо сте само трима?

Joakim Broden - Защото останалите са някъде извън кадър. В нашата група е като една голяма хеви метъл детска градина. Дори в момента китаристите ни не са с нас.

От другата страна - Какво мислиш за обстановката тук около вас?

Joakim Broden - Всичко е супер. Не сме го очаквали. Много често хората ни канят на партита преди или след концертите, но аз винаги трябва да внимавам, защото на подобни места е доста шумно, има много посетители, и за да говоря с някого, се налага да крещя. Това обаче може да навреди на гласа ми, а ако не съм във форма по време на самия концерт, ще бъде много неуважително към феновете. Затова бях малко притеснен, като дойдох тук, но виждам, че няма да има проблеми. Не е толкова шумно и можем спокойно да разговаряме.

От другата страна – Кажи ни нещо повече за "Carolus Rex". Защо решихте да се насочите към събития от XVII-XVIII в. ?

Pär Sundström – През годините създадохме много песни, които бяха фокусирани върху Втората световна война. Много фенове ни питаха защо продължаваме да пеем за историята на останалите народи и кога ще напишем песни за нашата история. С "Carolus Rex" усетихме, че е време да създадем композиции за миналото на родината ни. За да намерим нещо интересно и впечатляващо, което да пасне на музиката ни, ние се върнахме около 300 години назад - във времената на Шведската империя, за която пеем в албума. Имало е период от 100 години, когато Швеция е била доминираща сила в Северна Европа. Тогава сме имали много крале и кралици, и един от тях, може би най-известният, е бил Carolus Rex. Сметнахме, че ще е страхотно име за албум – крал с латинско прозвище. И тъй като вече имахме изградена традиция с латински заглавия на някои от албумите, като "Primo Victoria" и "Attero Dominatus", решихме, че още едно заглавие на латински ще е страхотна идея.

От другата страна - Мислите ли, че феновете ви ще разберат шведската история?

Pär Sundström – Албумът е писан заедно със специалист по шведска история и знам със сигурност, че феновете разбират за какво се пее в него. Когато слушаш "Carolus Rex", и в същото време прегледаш и книжката към него, ще можеш да научиш много неща за нашата история.

От другата страна - Защо за вашата банда е толкова важно текстовете да са свързани с историята?

Joakim Broden – Предпочитаме да пишем такива текстове, защото има предостатъчно банди, които пеят за убиване на дракони, пиене на бира и за жени. В това няма нищо нередно, освен може би в избиването на дракони. Но в миналото има много интересни личности и събития, които днес са забравени. Защо тогава да си измисляме герои, когато в световната история има достатъчно такива, които действително са съществували?

От другата страна - Кои са твоите исторически герои?

Joakim Broden - Мисля, че няма по-метъл герой от Леонид, царят на Спарта. Има и други добри примери. Това би могъл да е баща ми. Бих добавил и Joey DeMaio, както и Clint Eastwood.

От другата страна – Кой тогава е любимият ти филм с Clint Eastwood?

Thobbe Englund - Как се казваше онзи филм, май беше от 1986-а с "Welcome To The Jungle" в саундтрака и с Jim Carrey в главната роля... това беше голям филм. (става въпрос за "The Dead Poll" от 1988 г. - последният от петте филма, в които Clint Eastwood играе ролята на инспектор Harry Callahan (Dirty Harry). Колкото до Jim Carrey – неговият герой е убит малко след началните надписи... б.а.)

От другата страна - Важно ли е хората да изучават историята чрез вашата музика?

Pär Sundström – Ще се радваме, ако хората научат нещо от нашите текстове. Но целта ни не е да ви казваме какво да мислите, какво да правите, каква политическа позиция да заемате или да ви пишем домашните. Ако искате просто да веете коси - добре дошли.

От другата страна - Какво си спомняте от първите ви три посещения в България?

Pär Sundström - През 2009-а, когато бяхме за първи път тук заедно с HAMMERFALL, беше невероятно изживяване. Все още смятам онзи концерт за един от най-лудите, които някога сме правили. Никога преди това не ни се беше случвало да свирим пред толкова откачена публика. Спомням си, че когато излязохме пред феновете, те не само крещяха, но и тропаха с крака, и ние усещахме как цялата сцена се тресе. Преди да направим втория си концерт при вас, довършихме турнето с HAMMERFALL, и единственото място, където отново се върнахме, но вече като хедлайнъри, беше България. Публиката беше удивителна. Промо видеото, което направихме от това шоу, беше показателно – пет секунди след неговото начало с ръка на сърцето си казахме, че това е най-добрата публика, пред която някога сме свирили.

От другата страна – Ще напишете ли парче за българската история?

Pär Sundström – Определено сме обсъждали такъв вариант. Има неща от миналото ви, за които бихме могли да разкажем. Ако го направим, би се получило доста интересно. Но още не сме решили какви ще бъдат темите в следващия ни албум. Имаме идеи за песни от целия свят, но всичко все още е в процес на обмисляне.

От другата страна - Имате ли вече готови парчета от новия албум?

Joakim Broden – От доста време сме на турне и нямаме никаква възможност за създаването на нови композиции. Както казах, вече има няколко идеи, но ще записваме всичко след края на турнето.

От другата страна - Били ли сте обвинявани, че сте фашисти или комунисти?

Joakim Broden – За съжаление има журналисти, които винаги ще интерпретират погрешно нещата. Но какво можем да направим? Просто ги подминаваме с насмешка. Това, че сме фашисти или комунисти, е много тъпа идея. Всеки, който си е направил труда да прочете текстовете на песните ни, знае, че това не е истина. Има места, където са ни наричали нацисти. Няма по-голяма глупост от това... Майка ми е от Чехия. Какво трябва да направя? Да я натикам в газова камера? Как бих могъл да бъда нацист? Ние пеем само и единствено за исторически събития, без политическа или религиозна пропаганда. Ако трябва да говорим за посланията на текстовете, това, което правим, е да възхваляваме куража на бойците. Това е единственото, за което могат да ни обвиняват.

От другата страна - Давате ли си пълна свобода в писането на текстовете?

Joakim Broden - Внимаваме да сме исторически коректни и се стараем да не нараняваме чувствата на хората. Но не се страхуваме от истината.

От другата страна - Как намираш определението историческа група?

Joakim Broden - За мен SABATON са преди всичко хеви метъл група и доказателство за това са песни като "Metal Machine" или "Metal Crüe". Музиката е на първо място, после идват текстовете. Така че не бих ни определил като историческа група, а като хеви метъл банда с исторически текстове.

От другата страна - Как беше турнето в Австралия?

Snowy Shaw - За мен това беше дългоочаквано пътуване. Австралия винаги е присъствала в графиците на другите групи, в които съм бил, и съм щастлив, че и със SABATON посетихме тази страна. Това е най-далечното място, до което сме стигали. Бяхме съпорт на NIGHTWISH за няколко концерта и преживяването беше страхотно. Освен това успяхме да избягаме от зимата в Швеция. От Австралия продължихме към Хавай и после към Маями, откъдето потеглихме с метъл круиза "70000 Tons of Metal".

От другата страна - Защо решихте да насочите текстовете си към Втората световна война?

Joakim Broden – Искахме тема, която засяга целия свят. Тема, която е позната на хората, независимо къде живеят. Има няколко неща, които рефлектират върху всички по света. Можехме да пишем за религия, но тъй като не сме религиозни, ще оставим това на другите групи. Решихме, че повече си струва да създаваме песни за нещо, което има смисъл. Затова избрахме историята. И понеже сме метъл група, започнахме да пишем за военната история, за битки и събития, които подхождат на музикалния ни стил. Не бих се занимавал с много други теми, защото така феновете ни знаят какво да очакват от нас. И няма да бъдат разочаровани.

От другата страна - Давате ли в текстовете си собствена оценка на историческите събития?

Joakim Broden – Когато пишем песни, не представяме нашата гледна точка. Не сме тук, за да ви казваме кое е правилно и кое - не. Но ако във всяка песен сме обективни до крайност, как да пресъздадем емоцията? Това не става само с изреждане на сухите факти. Желанието ни е да създаваме въздействащи композиции. Затова в някои от тях историите се разказват от самите герои, без значение дали става въпрос за обикновен войник или крал. В "Stalingrad" например това е руски войник. "Ghost Division" е за немските войници на Erwin Rommel и похода им във Франция, а "Primo Victoria" е разказ за войниците при десанта в Нормандия. Когато записвах вокалите за последния албум, имах някои притеснения. Carolus Rex е бил абсолютен мегаломан и аз пея текстовете така, все едно съм самия него. Той е бил наистина луд и ние се опитахме чрез нашата музика, чрез хеви метъла, да пресъздадем неговите емоции, да покажем събитията през неговия поглед.

Приятелски връзки:
Дизайн и разработка Николай Борисов