Интервю с James "Munky" Shaffer (KOЯN) ...

Интервю с James "Munky" Shaffer (KOЯN)

KOЯN гостуваха за втори път в България през 2012 като част от „Spirit of Burgas”. Година по-рано групата издаде „The Path of Totality”, с който отново пренаписа стила си. Благодарение на организаторите на фестивала в Бургас и официалните представители на KOЯN в България, успях да задам няколко въпроса на основателя и китарист на бандата James "Munky" Shaffer.

Интервюто с James "Munky" Shaffer (KOЯN) е излъчено в „От другата страна” по Радио Варна на 19.11.2012 година.


От другата страна - Добре дошъл в България!

James "Munky" Shaffer - Благодаря!

От другата страна - Какво се случи с KOЯN след 2006-а, когато беше първото ви посещение у нас?

James "Munky" Shaffer - След 2006-а настъпиха много промени. Всеки път, когато записваме, нещо се случва. Някой ни напуска, след това към нас се присъединяват други... Дори в студиото не можем да работим по един и същ начин. Промените ни съпътстват постоянно – и в музиката, и в живота.

От другата страна - Чувствате ли се новатори, след като от ню метъл вкарахте дъбстеп в музиката си?

James "Munky" Shaffer - Това, което правим, не е ново за нас. Винаги сме се опитвали да намерим нови стилове, които да смесим с музиката, която харесваме. Така е от 1992 година. Взехме RAGE AGAINST THE MACHINE, SEPULTURA и FAITH NO MORE – взехме онова, което ни харесва от тях, и създадохме KORN. Винаги сме се опитвали да следваме нашите вдъхновения и влияния, за да продължим с музиката си. Това правим. Jonathan обича ударния саунд и ние го използвахме. Искаме дъбстеп, дръм енд бейс - добре, нека го направим. Но това все още са KOЯN.

От другата страна - Какво слушаш в момента?

James "Munky" Shaffer - Вчера слушах новия албум на GOJIRA. Обичам го този албум. В момента те са ми любимците. Това е метъл група – тежки, но в същото време мелодични. Това са ми любимите моменти. Тежки и агресивни, с много прекрасни мелодии. Звучи гениално.

От другата страна - Успяхте ли да постигнете целите си с новия албум "The Path of Totality"?

James "Munky" Shaffer - Мисля, че се справихме и постигнахме всичко, което сме искали с новия албум. Поне откъм експериментите. Може би в бъдеще търсенията ни ще се трансформират в нещо друго и ще поемем по други пътища. Едно от най-хубавите неща по отношение на KOЯN е, че феновете ни разбират, когато ние, като артисти, се опитваме да се развиваме постоянно и да търсим нови предизвикателства. Това правим през всичките тези години. Дори повечето от почитателите ни винаги се интересуват в каква посока ще поемем и ни вдъхновяват в търсенията ни.

От другата страна - След 20 години в бизнеса, от какво се вдъхновявате днес?

James "Munky" Shaffer - Какво ме вдъхновява днес, за да създавам музика? Все още смятам, че най-добрият ни албум предстои. С всеки албум се опитваш да подобриш създаденото досега. Опитваш се да го направиш, но когато чуеш финалната версия, критиките те заливат. Трябва да мине време, докато го приемеш, но винаги се намира нещо, което ти се е искало да поправиш в процеса на записите - тази част да бъде по-дълга, това да го нямаше тук... Затова и смятам, че първият албум на всяка група е най-истинският. Защото те са живели с тези композиции, тези песни са свирени нощ след нощ и са изчистени до съвършенство. С втория това не се случва, защото имаш договор, звукозаписната компания вече е дала пари, ограничават те срокове и всичко става много по-бързо и под напрежение в сравнение с първия. Затова хората харесват повече първите албуми на групите. Звукозаписните договори след това не ти дават възможност да развиеш идеите си. Трудно е, но трябва да се съобразяваш, защото има сметки за плащане.

От другата страна - Смяташ ли, че "The Path of Totality" е най-добрият ви албум до момента?

James "Munky" Shaffer - Новият ни албум е ново ниво на нашето творческо мислене. Не знам къде ще ни отведе. Използваме доста електроника в новия ни звук, но кой знае, не искам да правя предположения.

От другата страна - Ако не знам нищо за групата, кое е първото нещо, което трябва да науча за KOЯN?

James "Munky" Shaffer - Не знам. Седемструнни китари!

От другата страна - В кой албум или песен можем да открием душата на KOЯN?

James "Munky" Shaffer - В първия ни албум е душата ни. Тогава започнахме и първият ни запис е началото на едно пътешествие, което можеше да е както продължително, така и краткотрайно.

От другата страна - С "The Path of Totality" чувствате ли се отново като деца?

James "Munky" Shaffer - Не бих казал, че се чувстваме като някакви хлапета, но в студиото се изправихме пред доста предизвикателства, опитахме много нови неща, променихме китарните настройки. Такива моменти действат освежаващо. Правиш нещо различно, нещо впечатляващо, и то те зарежда. Слушайки записаното, усещаш, че се задава нещо ново.

От другата страна - Когато започвате нов албум, преслушвате ли старите?

James "Munky" Shaffer - Не. Не искаме да се повтаряме, защото това е като четенето на книга. Втория път не е толкова интересна. При музиката е същото.

От другата страна - Колко пъти репетирате преди турне?

James "Munky" Shaffer - Николко!

От другата страна - На сцената ли е първата ви репетиция?

James "Munky" Shaffer - Да, на сцената, и е ужасно. Не би искал да си на това първо шоу.

Приятелски връзки:
Дизайн и разработка Николай Борисов