Интервю с Jeff Scott Soto (W.E.T., TALISMAN, ...

Интервю с Jeff Scott Soto (W.E.T., TALISMAN, екс-JOURNEY, екс-Yngwie Malmsteen)

Четири години минаха от последния концерт на Jeff Scott Soto у нас (без да броим участието му на "Spirit of Burgas 2011"). Този път вокалистът се отчете с две дати в България (21 и 23 април), които бяха част от първото му европесйкото турне в подкрепа на актуалния му албум „Damage Control”. Това беше и първата концертна обиколка на Soto след четири години затишие. Щастливци се оказаха феновете с София и Бургас. Jeff Scott Soto доведе у нас Jorge Salan (китара), Fernando Mainer (бас), Luis Paulo "BJ" Almeida Jr. (китара, клавишни, беквокали) и Edu Cominato (ударни беквокали). Съпорт банда на турнето бяха гърците DANGER ANGEL. Интервюто успях да взема минути преди българският зет да се качи на сцената на клуба в морския град. За съжаление – по телефон, защото не успях да се организирам да отида до там...

Интервюто с Jeff Scott Soto (W.E.T., TALISMAN, екс-JOURNEY, екс-Yngwie Malmsteen) е излъчено в „От другата страна” по Радио Варна на 3.06.2013 година.


От другата страна - Как върви турнето досега?

Jeff Scott Soto - Много добре, защото това е едно от най-големите турнета, които съм правил, и защото пътувам с хора, които аз съм избрал. Когато си на турне с други групи, това са непознати хора и понякога възникват конфликти. Но този път се получава перфектно, защото всички се познаваме.

От другата страна - Как мина концертът в София и какво очакваш от този в Бургас?

Jeff Scott Soto - В София се получи по-добре, отколкото очаквах. Всеки път, когато съм тук, става все по-добре. Аз имам дълбока връзка с българската публика - жена ми е от Бургас, тук имам много роднини и приятели. Някак си усещам, че българските фенове се гордеят с мен.

От другата страна - Колко време прекарваш в България?

Jeff Scott Soto - Около месец и половина. Идваме всяко лято, когато децата не са на училище. Напоследък все по-често съм в България, защото правя все повече концерти, а и имам дом и семейство тук.

От другата страна - Къде стават по-добрите концерти - на запад или на изток?

Jeff Scott Soto - Без да искам да обиждам някого - на изток нещата са по-добре. В Будапеща, например, феновете бяха страхотни, така стана и в София. Тук рок феновете се раздават много повече от тези на запад.

От другата страна – А как приеха албума ти „Damage Control”?

Jeff Scott Soto - Мисля, че са доволни. Това е един по-рок запис, който исках да направя от много време. Имам много странични проекти, в които показвам другата си страна. С предишния албум изследвах други музикални територии, но сега направих рок албум, от който феновете са много доволни.

От другата страна - Защо се завърна към рок звученето?

Jeff Scott Soto - Исках да се върна към корените си, да направя нещо по-твърдо, по-здраво. Не бях записвал истински рок албум от много време насам и имах нужда от това. Прецених, че е настъпил моментът да го направя. Следващият ми албум може би ще е още по-тежък от „Damage Control”, защото усещам, че трябва да навляза още повече в рока.

От другата страна - Би ли работил отново с Yngwie Malmsteen или Axel Rudi Pell?

Jeff Scott Soto - Бих искал да правя нещо по-различно и по-тежко от класическия рок. Не ме влече стилът на Axel и неговата музика. Тя е доста „поукрасена”, а това не ми харесва. Искам нещо в мой стил, което да работи за мен, а не да напомня на тях.

От другата страна - Преди няколко седмици излезе нов албум на W.E.T. Това твоя банда ли е или си само гост?

Jeff Scott Soto - Тази банда бе създадена по идея на нашия лейбъл за работа единствено в студиото. Искаха да видят какъв албум можем да запишем заедно с останалите музиканти, всеки от които си има група към същия лейбъл. Първият се получи добре. Тогава решихме да издадем още един, да направим няколко концерта, мислим да издадем и DVD в края на тази година. Превръщаме се в истинска група и аз не съм гост вокалист, въпреки че моята солова музика е на първо място.

От другата страна - Кажи нещо повече за албума с W.E.T.?

Jeff Scott Soto – Новият албум показва на какво сме способни като група. При записите участвахме всички заедно, за разлика от предишния път, когато всеки записваше отделно своите партии. Показва ни като музиканти, които се развиват и са достигнали друго равнище. С „Rise Up” искахме да звучим като едно цяло.

От другата страна - Мислиш ли, че това може да стане основната ти група?

Jeff Scott Soto – Рано е да се каже. Всеки се справя добре с неговата си банда. Докато намираме време да работим заедно, W.E.T. ще съществува. Допаднахме си и с удоволствие работим заедно. Но няма да напуснем групите, с които сме, само за да съществува W.E.T. Опитваме се да съвместяваме нещата.

От другата страна - Бил си гост в много проекти. Кажи нещо повече за TRANS-SIBERIAN ORCHESTRA и албума „Romanov: When Kings Must Whisper”?

Jeff Scott Soto – Изглежда , че всеки говори за този албум. Все още работим по него. В края на тази година тръгвам на коледно турне с TRANS-SIBERIAN ORCHESTRA. Албумът „Romanov: When Kings Must Whisper” ще излезе може би в началото на 2014-а.

От другата страна - С коя група би работил отново?

Jeff Scott Soto - Вече не мисля за това. Работил съм с много хора - огромен списък с музиканти - и в момента искам да се съсредоточа върху собствената си кариера. Върху нещата, които ме правят щастлив. Работата ми с W.E.T. На този етап нямам амбиции да работя с други музиканти и групи.

От другата страна - Как сравняваш соловата си кариера с участието си в група?

Jeff Scott Soto - Има и плюсове, и минуси. Когато си в група, се чувстваш някак по-сигурен. Ако не си във форма, винаги ще се намери някой, който да те подкрепи и да ти помогне да изкараш шоуто. Това е добрата страна. Като соло артист, обаче, си независим, справяш се сам и всичко е плод на труда ти.

От другата страна - Страхуваше ли се и трудно ли се реши да направиш първата стъпка към солова кариера?

Jeff Scott Soto – Не точно. Трудното беше да си повярвам. В началото имах известни притеснения, тъй като преди това винаги работех с различни групи, но да започна самостоятелно беше естественото развитие за мен, защото има много неща, които искам да изследвам като артист и музикант. Това няма как да стане с една група. Затова и соловите ми албуми са толкова разнообразни. Всеки има своята индивидуалност, защото правя това, което искам, когато го искам. Не се тревожа, че мога да разваля звученето на една определена банда с моите експерименти.

От другата страна - Коя е най-личната песен за теб?

Jeff Scott Soto – Това е трудно. Направил съм толкова много през кариерата си. Най-личната... Може би най-трудната песен за изпълнение беше, когато басистът ни се самоуби преди няколко години и на неговото погребение изпях едно парче на TALISMAN с леко променен за повода текст... Това беше един много емоционален и личен момент.

От другата страна - Ти правеше кавъри на изпълнители като Madonna, QUEEN... Правиш ли ги все още?

Jeff Scott Soto - Кавърите бяха специално за България, за да задържа интереса на публиката. Страхувах се, че ако направя сет само от мои песни, хората ще си тръгнат, тъй като не ме познават – да, всичко е супер, но тази песен не я знам, нито онази... Включвам кавъри в сета, надявайки се, че покрай тях слушателите ще се заинтересуват и от собствените ми песни. Днес, обаче, се старая да ги огранича до минимум, може би до един на концерт.

От другата страна – Какъв, според теб, е смисълът на живота?

Jeff Scott Soto – Същият отговор давах и когато бях тийнейджър: Музиката! Без нея не бих имал живот!

Приятелски връзки:
Дизайн и разработка Николай Борисов