Интервю със Stathis Cassios (NIGHTFALL) ...

Интервю със Stathis Cassios (NIGHTFALL)

След издаването на „Astron Black and the Thirty Tyrants” 2010 година, мнозина определиха албума като връх в дискографията на NIGHTFALL. Оказа се, че творческият порив на гърците въобще не е пресъхнал, защото три години по-късно те издадоха поредния си шедьовър - „Cassiopeia”. За него и какво се крие зад съдържанието разговярах с клавириста на групата Stathis Cassios, благодарение на Албена Цолова – Бета от магазин „Яко”, София, която уреди интервюто.

Интервюто със Stathis Cassios (NIGHTFALL) е излъчено в „От другата страна” по Радио Варна на 2705.2013 година.


От другата страна - Привет, Stathis. Нека да започнем с новия албум на NIGHTFALL. Първо - защо „Cassiopeia”?

Stathis Cassios - Вокалистът ни Efthimis е отговорен за заглавието на албума. Както знаете от предишните албуми на NIGHTFALL, той обича да се рови в митовете. За този албум той използва легендата за древногръцката царица Касиопея, която се славела със своята красота. Тя е предизвикала гнева на Посейдон, за което е била наказана. Опитахме се да направим съвременна интерпретация на този мит – да го свържем с човешката арогантност, в частност световната криза, ситуацията с бунтовете в Гърция, за които сте чули от новините. Това е мит, с който критикуваме човешкото високомерие днес.

От другата страна - Това концептуален албум за древната гръцка история ли е или за реалността в Гърция?

Stathis Cassios - Това не е типичен концептуален албум, в който историята има начало и край. Няма сюжет, който да преминава през целия диск. Всички песни разказват различни истории, със собствено значение и атмосфера. Но все пак има обединяваща идея и това е митът за Касиопея.

От другата страна - Защо за вас митовете са по-интересни от реалността и как те се свързват с нея?

Stathis Cassios - В основата си историята, не само гръцката, а и световната, е много интересна от гледна точка на проучването, т.е. да се опиташ да разбереш значението и да погледнеш отвъд фактите, да откриеш какви са били хората в миналото и дали техните митове по някакъв начин играят роля и в съвремието. Опитваме се да съчетаваме богатството на историята с музиката и текстовете на нашите песни.

От другата страна - Смяташ ли, че хората се учат от историята?

Stathis Cassios - Ако вземем за пример гърците, ще видим, че въпреки богата ни история, ние си разрушихме икономиката заради нашата алчност – потребявахме повече, вземахме заеми, беше си нещо като непрестанен купон. И бяхме наказани от собствената ни арогантност.

От другата страна - В България беше същото – повторихме всичко онова, което ставаше при вас...

Stathis Cassios - Надявам се след всичко, което се случи, да се окажем в по-добра ситуация. Все пак това си е възможност да преразгледаме истинските ценности в живота, като науката, изкуството и, разбира се, музиката.

От другата страна - Нека да се върнем на „Cassiopeia” - защо беше записан в различни страни?

Stathis Cassios - Съставът ни е мултинационален – китаристът Evan Hensley е от САЩ, барабанистът Jörg Uken живее в Германия и е собственик на студио. Останалите сме от Гърция. Всеки от групата сам си избра студио, където да работи – в Тенеси, в Германия или в Атина. Така целият процес протече много гладко. След това събрахме всички записи, за да направим микса и мастеринга, и така създадохме „Cassiopeia”.

От другата страна - Това по какъв начин се отрази на албума?

Stathis Cassios - Всеки от нас има собствен стил на свирене. Освен това имаме различни културни корени, които по един или друг начин включихме в общата NIGHTFALL картина. Можеш да чуеш това в свиренето на барабаниста ни Jörg. Китаристът ни Evan също има много специфичен стил, който се отрази на „Cassiopeia”. Да се получи хомогенен албум при съчетаването на толкова различни елементи, се оказа голямо предизвикателство, но нещата проработиха много добре и ние сме много доволни от резултата.

От другата страна - Успяхте ли всички да се съберете в студиото при записите?

Stathis Cassios - Не, всеки записва отделно, но благодарение на интернет преодолявахме разстоянията и обменяхме идеи още от първия ден, от който започнахме работата по албума.

От другата страна - Как тогава ще се осъществяват концертите?

Stathis Cassios - Точно в момента сме се концентрирали повече върху промоцията на албума с интервюта. Наскоро подписахме с една агенция. С тях ще обсъждаме евентуалните възможности за участието ни на фестивали през 2013-а. Ще обявим дати, когато имаме нещо сигурно и, разбира се, ако е интересно за нас самите. Както знаеш, концертите не ни привличат толкова много. Предпочитаме да работим в студиото и да правим албуми. Повече се интересуваме от творческата част, не от пазарната. Да излизаме и да правим по 1000 концерта – това не е за нас.

От другата страна - В албума комбинирате различни метъл стилове – това естествено ли се получи?

Stathis Cassios - Вокалистът Efthimis и китаристът Evan са основните композитори. И двамата са фенове преди всичко на хеви метъла. Затова и можеш да чуеш толкова много хеви метъл сола в албума. Но всичко е облечено в дрехите на NIGHTFALL – не можеш да сбъркаш идентичността на групата. Да, в албума има много влияния от MERCYFUL FATE, но по начина, по който го правят NIGHTFALL.

От другата страна - Свириш в различни групи, не само в NIGHTFALL, това помага ли ти при работата в групата?

Stathis Cassios – KARMIC LINK не е точно група. Това е по-скоро личен проект с различни музиканти и го правя най-вече с мисъл за бъдещето. Бих казал, че е атмосферичен проект с женски вокали, в който комбинираме различни стилове от метъла – малко прогресив, малко пауър, също така готик – и това го прави различен от NIGHTFALL. Но основен приоритет за мен си остава NIGHTFALL. В бандата съм вече 10 години и на нея посвещавам по-голяма част от времето и енергията си.

От другата страна - От доста време NIGHTFALL е част от гръцката метъл сцена – как виждаш нещата, как тя се развива днес, има ли нови банди, които могат да надскочат локалните граници?

Stathis Cassios - През последните години в Гърция се появиха много групи, които подходиха към метъла по-професионално. Имат бюджет, записват и свирят в чужбина, подписват със западни лейбъли. Днес има повече банди, което е много обнадеждаващо за развитието на гръцката сцена. Същевременно утвърдени имена като NIGHTFALL, SEPTICFLESH и ROTTING CHRIST продължават да работят активно. Много фенове по света слушат групи от Швеция или САЩ, но също така познават и такива от Гърция. И съм убеден, че с времето все повече хора ще научават за местните банди.

От другата страна - Успехът има ли формула, която би могъл да споделиш?

Stathis Cassios - Както казах и преди, NIGHTFALL е група, фокусирана върху творчеството и изкуството само по себе си. В удоволствието от създаването на музиката и текстовете. За нас успехът не е самоцел. Разбира се, че сме щастливи, когато получим добри оценки от метъл феновете. Особено за последния ни диск - получихме страхотни ревюта, което ни мотивира да продължаваме да работим по нови албуми. Но ние никога не сме се стремили към успеха. Не сме рокендрол тип банда. Това е личен избор.

От другата страна – Къде би поставил „Cassiopeia” в сравнение с предишните албуми на NIGHTFALL?

Stathis Cassios – „Cassiopeia” се доближава до „Athenian Echoes” - този прекрасен албум от 1995-а. Намирам връзката най-вече в клавирните партии. В новия запис се опитахме да комбинираме музиката, създадена от нас през всичките тези години. И в същото време сегашният състав, който записа последните два албума на NIGHTFALL, се опита да добави и някои новости в звученето. Групата се развива и това ни кара да изпитваме удоволствие от работата си. А и феновете очакват това от нас.

От другата страна - Посланието ти към българските фенове?

Stathis Cassios - Благодаря за интервюто. Надявам се, че един ден ще се видим. Ще направим концерт в България. Останете метъл.

Приятелски връзки:
Дизайн и разработка Николай Борисов